Pytanie do Adama Słodowego ....

• 8 Odpowiedzi
  • 3212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline worren

• 32
Pytanie do Adama Słodowego ....
« dnia: Listopad 05, 2008, 15:55:03 »
Mam problem z wtyczką od ładowarki samochodowej / org. samsung / , jest słabo osadzona w gnieździe zapalniczki  /  za płytkie / i często przerywa ładowanie gdy delikatnie ją się poruszy. Ma ktoś pomysł co z tym fantem zrobić?

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
Odp: Pytanie do Adama Słodowego ....
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2008, 16:38:39 »
wymienic gniazdo zapalniczki lub gniazdo ładowarki,mozna tez cos ''podlozyc'' zeby ciaśniej siedziało oczywiscie metalowego,no to nie jest trudna sprawa szczerze mówiąc...

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2008, 16:41:09 »
Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby wymienić gniazdo zapalniczki na nowe albo spróbować wyczyścić styk w gnieździe (jeżeli była używana zapalniczka, to "plusowy" styk najczęściej jest nadpalony), ale tak żeby nie zrobić zwarcia do masy. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2008, 18:41:48 »
Moze jakas przejsciowka lub złodziekjka zamontowana i usztywniona i dopiero do tego ladowarke.

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2008, 19:08:12 »
Mam problem z wtyczką od ładowarki samochodowej / org. samsung / , jest słabo osadzona w gnieździe zapalniczki  /  za płytkie / i często przerywa ładowanie gdy delikatnie ją się poruszy. Ma ktoś pomysł co z tym fantem zrobić?
Masa wtyku to dwa "wąsy" po przeciwległych jego stronach. Możesz próbować wygiąć je na zewnątrz przy pomocy płaskiego śrubokręta i kciuka. Śrubokręt wkładamy pod środkową część blaszki, podginamy w górę, a kciukiem popychamy za koniec bliższy przewodowi w stronę przeciwną. Wskazane wyczucie. Po tej operacji wtyczka będzie ciaśniej wchodzić w gniazdo.

Drugi kierunek to moc sprężyny bolca środkowego. Pchnij palcem do wewnątrz i oceń, czy nie jest zbyt duża i może powodować wypychanie wtyku. Jeżeli tak, odkręć nakrętkę mocującą (o ile taka jest), wyjmij bolec, bezpiecznik i sprężynkę. Odcinaj po jednym zwoju, aż ocenisz, że siła jest na tyle duża, że bolec będzie łączył z gniazdem i na tyle mała, że nie będzie wypychać wtyczki z gniazda.

Zakładam, że to luz jest naprawdę problemem, a nie inna wada wtyku/przedowu.

Twój
Adam Słodowy
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 19:12:15 wysłana przez inz.mamon »
inżynier Mamoń, bardzo mi przykro...

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2008, 19:22:22 »
Mam tez oryginalna ladowarke samsunga i siedzi b.pewnie i nie przerywa.

*

Offline worren

• 32
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2008, 15:23:12 »
Hmm dziękuję za podpowiedzi. Mam Grande Punto i gniazdo zapalniczki jest przy dźwigni zmiany biegów i to w pozycji pionowej trochę mało-wygodnie :( dodatkowo niestety jest za płytkie. Te dwie sprężynki które są  na ładowarce nie utrzymują jej w odpowiedniej pozycji  i dlatego często brakuje styku. Ale już mam rozwiązanie !!! Trochę przeróbek i jest ok. A mianowicie : rozebrałem ładowarkę , wyciągnąłem z niej płytkę, zamontowałem ją w radiu znalazło się trochę miejsca :wink: wyprowadziłem przewód do gniazda mini jack  który teraz jest gniazdem zasilającym teraz przewód z wtyczką od Omni z jednej strony a z drugiej mini jack i szafa gra !!!!! :grin:

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2008, 22:07:10 »
Prościej jest podjechać do jakiegoś sklepu z akcesoriami motoryzacyjnymi, znaleźć
uniwersalne gniazdo zapalniczki, sprawdzić jak wtyka od ładowarki siedzi i kupić.
Dobry kabelek (0,5m), wpiąć się w instalację oryginalnej zapalniczki, wypuścić koło
siedzenia nieco schowane i masz niezajęte gniazdo oryginalne zatkane zapalniczką,
a ładowarkę wpiętą nie przerywającą, pewną i schowaną, przewodzik wyciągasz
jak potrzeba i luzik. Tylko trochę starań, dokładnie zrobić i satysfakcja pewna :)
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline worren

• 32
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2008, 11:34:29 »
 :ok: