Dzieki za odpowiedz...ja tu czuje pewien problem, ktory mnie /nas/ czeka. Przed zmiana ROM-u z I1 na J1 mialem zainstalowane Spb Shel, Spb PhoneSuite, Spb Backup, slownik EN-PL Lingvosoft, Skype,a i dwie ksiazki specjalnie przygotowane na urzadzenia przenosne i juz bylo krucho z pamiecia. W N560 mialem jw, ale jeszcze dwa slowniki, i jeszcze z 5 ksiazek /fachowa literatura do pracy/, AM i nie bylo takich problemow... I to wszystko chcialbym wepchnac na Omnie.
Pozdrawiam
jeśli chodzi o programy to nie będziesz miał wiekszego problemu aby zainstalować je na omni.
do telefonu wrzuć spb shella, spb phone suite, natomiast na kartę pamięci spokojnie pozostałe aplikacje.
ewentualnie podpowiem że od czasu do czasu przydało by się wejść w operę i wyczyścić ciasteczka i pamięć podręczną jak i również co powiedzmy chociaż raz na tydzień dokonać soft resetu - zobaczysz na pewno różnice w pamięci urządzenia.
pzdr
[/quote]
No dokladnie tak mam...to co sie da i chodzi z pamieci 8GB jest na niej, a programy typu Shel mam na urzadzeniu...to takie podstawy, ktore juz dawno opanowalem. Natomiast i tak wrzucajac cokolwiek na karte, czy pamiec 8Gb program zostawia nazwijmy to sladzik w pamieci urzadzenia. Z netu prawie nie korzystam, wiec ciasteczek i innych smieci prawie nie mam i tez je wywalam...ale to nie rozwiazuje problemu, pamiec powoli ale sukcesywnie spada...a zostalo juz niewiele ponad 35Mb
[/quote]
to sobie wgrac ROM-a z modaco w wersji light

ja mam takiwlasnie soft i mam zainstalowane:
Spb Shell, Spb Backup, AM, Garmin, Mobipocket reader (do czytania książek), miniopera, TC, resco file explorer, xlator ( a wlasciwie mdict ze slownikami xlatora, zamiast oddzielnych slownikow), oczywiscie do odtwarzania filmów TCPMP i core player, wszystko dawalem do instalowania na karte pamieci, oczywiscie troche zajmuja te programy w pamieci omnii ale wiekszosc idzie na 16 GB

. Poza tym mam parę gier typu literaki, bilard itp w sumie okolo 8-miu z czego jedna do poprawnego dzialania wymagała instalacji na pamiec wewnetrzna.
I jak myslisz ile mam pamieci

storage free ponad 63 MB, a program free ponad 62 MB

Omnia bardzo szybko chodzi na tym ROM-ie i jakos nie narzekam na brak pamieci

, chyba ze angielski soft to dla Ciebie przeszkoda.