Pytania dotyczące SGH-i900 >>> nowi użytkownicy

• 556 Odpowiedzi
  • 145114 Wyświetleń

*

Offline bigziomal

• **
  • 102
  • Sprzęt: Mio A701; i-mate 9502; Samsung OMNIA i900 16GB, TOUCH HD
Odp: Pytania dotyczące SGH-i900 >>> nowi użytkownicy
« Odpowiedź #240 dnia: Listopad 11, 2008, 21:44:33 »
no!!:D

temp333 :) dziekuje bardzo:)

rzeczywiście - wyłączyłem zapore systemu windows vista i wszystko idzie:) troche wolno, bo przez edge;p ale idzie;)

Yohei - krótki, zwięzły i na temat opis (napisany przez użytkownika forester)

"Wybieramy w ustawieniach-menu główne-programy-udostępnianie internetu-wybieramy rodzaj połączenia z PC(usb lub bluetooth)-połączenie sieciowe-połącz-i mamy neta przez modem z OMNI."

i pamiętaj o wyłączeniu zapory systemu windows

temp333 jeszcze raz bardzo dziękuje:)

*

Offline gelob

• 30
« Odpowiedź #241 dnia: Listopad 11, 2008, 22:55:22 »

3. Czy jak chcecie obejrzeć jakiś film na Omnii to go konwertujecie czy wrzucaci normalny 700 MB?
A po co pakować sobie tyle na kartę? No chyba że masz 32gb...

sadze ze z wygody - ja sam wrzucam cale filmy , fajnie sie oglada. Konwertowanie to dla mnie strata czasu.

*

Offline cRet

• *
  • 81
  • Omnia 8GB HTC HD2
« Odpowiedź #242 dnia: Listopad 12, 2008, 23:29:38 »
Jest jeszcze program WiFiRouter pod WM i działa na OMNII ( sam sprawdzałem)
Internecik bezprzewodowy po całym domu. Pobiera przez GPRS i naprawde działa
PZDR
:ok:

« Odpowiedź #243 dnia: Listopad 13, 2008, 01:19:36 »
WMwifirouter rządzi :), szczególnie jak ktoś chce w terenie z lapkiem połączyć :D.

A jak net ci przez Edge wolno chodzi to zainstaluj sobie Opere Mini na pececie ... :D Działa tak samo, a w sumei nawet lepiej jak na komórce. Kompresuje strony i przespuszcza przez proksy. Mniej danych pobiera od zwyklej przegladarki no i przy wolnym laczu sie znacznie szybciej strony laduja :D

« Odpowiedź #244 dnia: Listopad 14, 2008, 14:31:30 »
4. Czy TCPMP odtwarza napisy w osobnym pliku .txt

tak odtwarza przynajmniej mi :)

« Odpowiedź #245 dnia: Listopad 14, 2008, 16:26:42 »
Odpowiedź Samsung Polska na pytanie o bsługę kart pamięci:

Firma Samsung Electronics Polska gwarantuje poprawne działanie kart pamięci w tym modelu telefonu do 16GB

*

Offline ^Sosen^ek

• 48
  • Sprzęt: SE K750i -> SE W810i -> Samsung OMNIA 16GB
« Odpowiedź #246 dnia: Listopad 14, 2008, 20:00:35 »

3. Czy jak chcecie obejrzeć jakiś film na Omnii to go konwertujecie czy wrzucaci normalny 700 MB?
A po co pakować sobie tyle na kartę? No chyba że masz 32gb...

sadze ze z wygody - ja sam wrzucam cale filmy , fajnie sie oglada. Konwertowanie to dla mnie strata czasu.

Popieram
Wygodniej mi wrzucić cały 700MB niż bawić się w konwersje i tak w tym samym momencie trzymam max 3-5 filmów ... Jedyne co mogło by być za konwersją to to że przy filmie o odpowiednich parametrach 240x400 możliwe że proc by chodził na wolniejszych obrotach więc bateria by dłużej żyła tyle że nie sprawdzałem czy to na 100% ... To jedynie taki według mnie logiczny pomysł :-]
Samsung OMNIA 16GB:

PDA: i900DXIA5/QB06
TELEFON: i900DXHL2

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #247 dnia: Listopad 15, 2008, 06:58:10 »
Tak czy inaczej modem w Omni dziala b. wolno i to nie z powodu Edge.
Wlaczenie innego tel  po BT w tym samym trybie, daje znacznie wiekszy transfer.

« Odpowiedź #248 dnia: Listopad 15, 2008, 14:33:58 »
Witam wszystkich!
Od wczoraj posiadam Omnie ze zmodowanym juz softem M2D03 i jestem zadowoluny.
Mam tylko jeden problem do tej pory uzywalem telefonu Nokia 6233 jako modemu do laptopa (iplus) a że w/w tel ma HDSPA i 3G więc i net był niezły.
Jako że Omnia też to posiada a nawet Wi Fi (moj laptop nie uzywam karty PCI Express) to chciałbym wykorzystać Omnie jako modem właśnie.
Tyuylko nie wiem jak.
Telefon zainstalowaniu na laptopie softu się zsynchonizował nawet z Outlookiem ale netu w lapie nie ma.
Co powinienem zrobić żeby to uruchomić i czy jest wogóle taka możliwośc?

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #249 dnia: Listopad 15, 2008, 15:02:55 »
W programach masz taką ikonkę "udostępnianie internetu". trzeba włączyć ten program i kliknąć połącz (można via usb lub bt) i wtedy omnia będzie udawać modem i na laptopie będzie internet
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #250 dnia: Listopad 16, 2008, 23:53:55 »
Witam posiadaczy Omni mam takie pytanko związane z tym modelem jak się sprawuje pytam dlatego bo obecnie używam HTC kaisera i mam trochę problemy bo dość często mrozi ekran (brak reakcji na stuknięcie) zmieniałem rom na inny ale nie pomaga wiec przymierzam się do kupna Omni. Wszelki opinie mile widziane jak jest z tym telefonem czy nic sie nie wiesza, nie muli jak chodzą aplikacje oryginalnie zainstalowane itp.

pozdrawiam

*

Offline Silver8

• *
  • 85
  • PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: i900XXHJ1
  • Sprzęt: SGH-i900 OMNIA 8GB+8GB SDHC Sandisk
« Odpowiedź #251 dnia: Listopad 17, 2008, 00:02:26 »
Witam
Ja mam Omnię od dwóch miesięcy (to mój pierwszy PDA, poprzednio Symbiany S60 3rd)
Z Omni jestem zadowolony, mam bardzo wiele zainstalowanych aplikacji, słowniki, navi, zarządzanie PDA, filmy, muza, foto itp., i nie muli sprzętu wszystko "chodzi" jak należy (8Gb+8Gb Sandisk SDHC)
Ekran...super, po BARDZO DOKŁADNEJ operacji wyrównania chodzi bardzo dobrze (obsługa palcem większości aplikacji nie nastręcza żadnych problemów)
Polecam
Pozdrawiam
Piotr
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 00:05:19 wysłana przez Silver8 »
American Staffordshire Terrier -  AL BASCO Yakamoz

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #252 dnia: Listopad 17, 2008, 00:13:14 »
Witam
Ja mam Omnię od dwóch miesięcy (to mój pierwszy PDA, poprzednio Symbiany S60 3rd)
Z Omni jestem zadowolony, mam bardzo wiele zainstalowanych aplikacji, słowniki, navi, zarządzanie PDA, filmy, muza, foto itp., i nie muli sprzętu wszystko "chodzi" jak należy (8Gb+8Gb Sandisk SDHC)
Ekran...super, po BARDZO DOKŁADNEJ operacji wyrównania chodzi bardzo dobrze (obsługa palcem większości aplikacji nie nastręcza żadnych problemów)
Polecam
Pozdrawiam
Piotr
Tez jestem zadowolny z Omni, wczesniej korzystalem z N560. Rozwazalem zakup HTC TouchPro, ale padlo na Omnie, glownie zadecydowala mniejsza grubosc i wiekszy wyswietlacz.
Mam pytanie do Silvera8 - majac tyle aplikacji zainstalowanych ile masz pamieci wolnej... bo u mnie zostalo juz tylko 36mb, a wszystko co sie da instaluje na karcie albo na pamieci 8gb

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #253 dnia: Listopad 17, 2008, 00:16:41 »
Powiem tak. Do tej pory używałem Uniwesala (XDA EXEC). Byłem przekonany że nastepny poket będzie ciut mniejszy, ale MUSI miec klawiaturę QWERTY. Omnie  wziąłem z Plusa na przedłużenie umowy, z myślą że sprzedam i dołożę do Touch Pro lub X1.  Rozpakowałem, odpaliłem, zainstalowałem na próbę parę programów i Omnia zostaje. Chodzi stabilnie , nie wiesz się , klawiaturka programowa (zwłaszcza w pozimie jest  :O~) , jedynie sposób wprowadzania polskich znaków woła o pomstę do nieba  :mad:.  Jak dla mnie jest  :ok: :ok: :ok:
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

« Odpowiedź #254 dnia: Listopad 17, 2008, 09:26:12 »
Witam posiadaczy Omni mam takie pytanko związane z tym modelem jak się sprawuje pytam dlatego bo obecnie używam HTC kaisera i mam trochę problemy bo dość często mrozi ekran (brak reakcji na stuknięcie) zmieniałem rom na inny ale nie pomaga wiec przymierzam się do kupna Omni. Wszelki opinie mile widziane jak jest z tym telefonem czy nic sie nie wiesza, nie muli jak chodzą aplikacje oryginalnie zainstalowane itp.

pozdrawiam

Ja sie przesiadlem z Kaiserka i musze powiedziec ze nie zaluje. Wszystko dziala sprawnie, nie wiesza sie i bateria dluzej trzyma:) Brakuje troche qwerty ale po 2 dniach o niej zapomnialem:) Od miesiaca Kaiserek lezy gdzies w szufladzie i czeka na nowego wlasciciela bo juz nie wroce do niego :ok:

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #255 dnia: Listopad 17, 2008, 10:32:42 »
Mam pytanie do Silvera8 - majac tyle aplikacji zainstalowanych ile masz pamieci wolnej... bo u mnie zostalo juz tylko 36mb, a wszystko co sie da instaluje na karcie albo na pamieci 8gb
Witam
Ja obecnie mam 34.22 mb wolnej pamięci, również wszystko instaluję w "moja pamięć", tylko filmy i folder Vito Audio Notes (nagrywanie rozmów) są zapisywane na "karcie pamięci".
Widać że, wszystkie instalowane aplikacje zabierają również część pamięci urządzenia, ale czy jest na to jakaś rada i co ewentualnie zrobić, tego jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #256 dnia: Listopad 17, 2008, 12:02:20 »
Witam
Ja obecnie mam 34.22 mb wolnej pamięci, również wszystko instaluję w "moja pamięć", tylko filmy i folder Vito Audio Notes (nagrywanie rozmów) są zapisywane na "karcie pamięci".
Widać że, wszystkie instalowane aplikacje zabierają również część pamięci urządzenia, ale czy jest na to jakaś rada i co ewentualnie zrobić, tego jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam
Piotr
Dzieki za odpowiedz...ja tu czuje pewien problem, ktory mnie /nas/ czeka. Przed zmiana ROM-u z I1 na J1 mialem zainstalowane Spb Shel, Spb PhoneSuite, Spb Backup, slownik EN-PL Lingvosoft, Skype,a i dwie ksiazki specjalnie przygotowane na urzadzenia przenosne i juz bylo krucho z pamiecia. W N560 mialem jw, ale jeszcze dwa slowniki, i jeszcze z 5 ksiazek /fachowa literatura do pracy/, AM i nie bylo takich problemow... I to wszystko chcialbym wepchnac na Omnie.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #257 dnia: Listopad 17, 2008, 16:55:12 »

[/quote]
Dzieki za odpowiedz...ja tu czuje pewien problem, ktory mnie /nas/ czeka. Przed zmiana ROM-u z I1 na J1 mialem zainstalowane Spb Shel, Spb PhoneSuite, Spb Backup, slownik EN-PL Lingvosoft, Skype,a i dwie ksiazki specjalnie przygotowane na urzadzenia przenosne i juz bylo krucho z pamiecia. W N560 mialem jw, ale jeszcze dwa slowniki, i jeszcze z 5 ksiazek /fachowa literatura do pracy/, AM i nie bylo takich problemow... I to wszystko chcialbym wepchnac na Omnie.
Pozdrawiam
[/quote]
jeśli chodzi o programy to nie będziesz miał wiekszego problemu aby zainstalować  je na omni.
do telefonu wrzuć spb shella, spb phone suite, natomiast na kartę pamięci spokojnie pozostałe aplikacje.
ewentualnie podpowiem że od czasu do czasu przydało by się wejść w operę i wyczyścić ciasteczka i pamięć podręczną jak i również co powiedzmy chociaż raz na tydzień dokonać soft resetu - zobaczysz na pewno różnice w pamięci urządzenia.
pzdr

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #258 dnia: Listopad 17, 2008, 17:34:16 »
ewentualnie podpowiem że od czasu do czasu przydało by się wejść w operę i wyczyścić ciasteczka i pamięć podręczną jak i również co powiedzmy chociaż raz na tydzień dokonać soft resetu - zobaczysz na pewno różnice w pamięci urządzenia.
pzdr
Witam
Ja soft reset wykonuję raz w tygodniu gdy wykonam operację defragmentacji "moja pamięć oraz karta pamięci", lub gdy wykonuję optymalizację pamięci ram i jakoś wielkich zmian nie widzę, po prostu każda z aplikacji zainstalowanych bądź to w "moja pamięć" lub "karta pamięci" zabiera też ilość z pamięci głównej urządzenia i na to pewnie nie ma rady.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #259 dnia: Listopad 17, 2008, 21:09:59 »

Pozdrawiam
[/quote]
jeśli chodzi o programy to nie będziesz miał wiekszego problemu aby zainstalować  je na omni.
do telefonu wrzuć spb shella, spb phone suite, natomiast na kartę pamięci spokojnie pozostałe aplikacje.
pzdr
[/quote]
No dokladnie tak mam...to co sie da i chodzi z pamieci 8GB jest na niej, a programy typu Shel mam na urzadzeniu...to takie podstawy, ktore juz dawno opanowalem. Natomiast i tak wrzucajac cokolwiek na karte, czy pamiec 8Gb program zostawia nazwijmy to sladzik w pamieci urzadzenia. Z netu prawie nie korzystam, wiec ciasteczek i innych smieci prawie nie mam i tez je wywalam...ale to nie rozwiazuje problemu, pamiec powoli ale sukcesywnie spada...a zostalo juz niewiele ponad 35Mb

*

Offline jawor121

• 19
  • Sprzęt: Spv C550
« Odpowiedź #260 dnia: Listopad 17, 2008, 21:22:19 »
A jak działa Skype na Omnii,nie zawiesza się.Chodzi mi o sytuację kiedy do wi-fi jesteśmy podłączeni.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #261 dnia: Listopad 18, 2008, 00:27:02 »
A jak działa Skype na Omnii,nie zawiesza się.Chodzi mi o sytuację kiedy do wi-fi jesteśmy podłączeni.
Mialem Skype'a na starym ROM-ie //I1// i dzialal kiepsko "dzwiekowo", natomiast tekstowo o'k. Po zmianie ROM-u jeszcze go nie wgralem i nie wiem czy to zrobie...bo pamiec, a w zasadzie jej brak, bardziej potrzebuje inne aplikacje.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #262 dnia: Listopad 19, 2008, 08:31:09 »

Pozdrawiam
pzdr
[/quote]
No dokladnie tak mam...to co sie da i chodzi z pamieci 8GB jest na niej, a programy typu Shel mam na urzadzeniu...to takie podstawy, ktore juz dawno opanowalem. Natomiast i tak wrzucajac cokolwiek na karte, czy pamiec 8Gb program zostawia nazwijmy to sladzik w pamieci urzadzenia. Z netu prawie nie korzystam, wiec ciasteczek i innych smieci prawie nie mam i tez je wywalam...ale to nie rozwiazuje problemu, pamiec powoli ale sukcesywnie spada...a zostalo juz niewiele ponad 35Mb
[/quote]

to sobie wgrac ROM-a z modaco w wersji light :) ja mam takiwlasnie soft i mam zainstalowane:
Spb Shell, Spb Backup, AM, Garmin, Mobipocket reader (do czytania książek), miniopera, TC, resco file explorer, xlator ( a wlasciwie mdict ze slownikami xlatora, zamiast oddzielnych slownikow), oczywiscie do odtwarzania filmów TCPMP i core player, wszystko dawalem do instalowania na karte pamieci, oczywiscie troche zajmuja te programy w pamieci omnii ale wiekszosc idzie na 16 GB :). Poza tym mam parę gier typu literaki, bilard itp w sumie okolo 8-miu z czego jedna do poprawnego dzialania wymagała instalacji na pamiec wewnetrzna.
I jak myslisz ile mam pamieci :) ??? storage free ponad 63 MB, a program free ponad 62 MB :)
Omnia bardzo szybko chodzi na tym ROM-ie i jakos nie narzekam na brak pamieci :), chyba ze angielski soft to dla Ciebie przeszkoda.
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

« Odpowiedź #263 dnia: Listopad 19, 2008, 09:37:54 »
Fajna ciekawostka :)
Nie wiem w ogóle skąd Legolasik wymyślił taką okrągłą 40kę :)
Wydaje mi się że po 32GB jest 64...
Podstawy informatyki...

BTW
W 2011- mogę dać sobie uciąć rękę, moc procesorów w pda będzie obliczało się w GHZ

Kolego, dorzucił wbudowane 8GB,

pozdrawiam

*

Offline ArturN

• **
  • 146
« Odpowiedź #264 dnia: Listopad 19, 2008, 20:08:39 »
Moje wrażenia odnośnie skype. Wyjazd służbowy Helsinki. Hotel z free Wi-fi. - Skype wersja 2.2 - działa super programik (nie wiesza się). Siła głosu  i jakość lepsza od telefonu (musiałem zmiejszyć głośność prawie na minimum) . REWELACJA POLECAM

*

Offline bak

• 46
  • Sprzęt: Tosia G900             Samsung Omnia               Nokia E50                       Palm Centro
« Odpowiedź #265 dnia: Listopad 20, 2008, 19:05:01 »
Ja sie podczepię, bo też mam pytanko o Omnię:
Ile czasu trzyma średnio bateria przy:
-1h rozmów dziennie parę SMS'ow trochę w internecie
-Tylko przysiedzieniu w internecie przez Wi-Fi?
-Tylko przy nawigacji?

A tak swoją drogą to można by było stworzyć temat: (na wzór tego tematu o Diamondzie: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99830.0) Samsung Omnia: pytania i odpowiedzi i go podczepić, napewno ułatwiło by to życie nowym posiadoczom Omnii, oraz osobom, które przymierzają się do kupna tego telefonu  :grin:
Pozdrawiam :)

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #266 dnia: Listopad 20, 2008, 19:13:20 »
-1h rozmów dziennie parę SMS'ow trochę w internecie
maks jeden dzien :)
-Tylko przysiedzieniu w internecie przez Wi-Fi?
hmm tego jeszcze nie testowalem do konca ale po 3 godzinach spadlo mi ponad polowa
-Tylko przy nawigacji?
6-8 godzin

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #267 dnia: Listopad 27, 2008, 20:10:42 »
ja mam bezpośrednie porównanie z htc touch pro, który (wraz z diamondem) słynie z cichych rozmów; 
omnia to demon głośności; mam ściszone na maxa i słyszę idealnie i wyraźnie :) czasem dam głośniej jak idę głośną ulicą;
ogromny plus dla omni
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #268 dnia: Listopad 27, 2008, 20:20:57 »
Również zgadzam się z innymi. Omnia powala głośnością rozmów. Poprzednie kilkanaście moich telefonów (począwszy od Samsunga, SE, Nokii skończywszy na Motorolach) dosłownie wymiękają przy i900. Nawet jak ktoś ma wadę słuchu można przestawić na tryb głośno mówiący bo jak wiemy główny głośniczek jest w tym samym miejscu co ten od rozmów (o ile to nie ten sam :))

*

Offline dypek

• **
  • 128
« Odpowiedź #269 dnia: Listopad 27, 2008, 20:40:41 »
Ja rowniez nie mam zastrzezen powiem ze lepiej niz w N95 i gorzej niz w motoroli V8.