Pytania dotyczące SGH-i900 >>> nowi użytkownicy

• 556 Odpowiedzi
  • 141555 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
Odp: Pytania dotyczące SGH-i900 >>> nowi użytkownicy
« Odpowiedź #480 dnia: Marzec 21, 2010, 20:12:29 »
Miałem SAHJ3 - mnóstwo badziewia niepotrzebnego, widgety, jakieś programy z których nikt nie korzysta itp.
Potem przeszedłem na romy Ryrzego: 28xxx, 23xxx i obecnie jestem na 21876.
Z buildów 28xxx zrezygnowałem, bo nie mogłem się przyzwyczaić do paska menu na dole, to samo tyczy się wersji 23xxx, ale w 23xxx miałem dodatkowo kłopoty z wideorozmowami. Zostałem przy 21876 i jest to ROM, który leży mi idealnie. Mało zajmuje, dużo wolnego ramu, szybki.
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

*

tomwil

« Odpowiedź #481 dnia: Marzec 22, 2010, 20:14:19 »
[WM6.5] [23547][PL] by Ryrzy w wersji z Manilą v2

*

Offline sei08

• 29
  • Sprzęt: GT - N7100 Note 2
« Odpowiedź #482 dnia: Marzec 22, 2010, 20:23:55 »
Ja po odebraniu z serwisu mam wgrany SAID2,ale zaraz będę wgrywał ROM W6.5 28205 od Ryrzego.

*

Offline elmerq

• 16
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #483 dnia: Marzec 23, 2010, 08:54:11 »
ja po przerzuceniu kilkudziesieciu romow (polskich i angielskich) stwierdzilem ze wm6.5 czy 6.5.x strasznie zamula omnie. bateria trzyman zdecydowanie krocej niz na 6.1, jest duzo mniej wolnego ramu. wrocilem do romu Ryrzego i900_RyLit4. mega szybki i plynny. okolo 60MB wolnego ramu, po zainstalowaniu wszystkiego co mi przydatne prawie 130MB wolnej pamieci na urzadzeniu. i wcale nie jest malo przyjazny dla palcow, po zainstalowaniu spb ms 3.5.3 plus nakladki mobilesense 3.5.3 dziala idealnie. bateria spokojnie wytrzymuje 4 dni.
i900_RyM2D4

« Odpowiedź #484 dnia: Marzec 24, 2010, 22:07:16 »
Miałem SAHJ3 - mnóstwo badziewia niepotrzebnego, widgety, jakieś programy z których nikt nie korzysta itp.
Potem przeszedłem na romy Ryrzego: 28xxx, 23xxx i obecnie jestem na 21876.
Z buildów 28xxx zrezygnowałem, bo nie mogłem się przyzwyczaić do paska menu na dole, to samo tyczy się wersji 23xxx, ale w 23xxx miałem dodatkowo kłopoty z wideorozmowami. Zostałem przy 21876 i jest to ROM, który leży mi idealnie. Mało zajmuje, dużo wolnego ramu, szybki.
Mam pytanko na bazie jakiego romu jest 21876 ???
Z gory dzieki za odp

*

Offline kozunio12

• 318
« Odpowiedź #485 dnia: Marzec 24, 2010, 22:22:36 »
Touch Pro

« Odpowiedź #486 dnia: Kwiecień 01, 2010, 18:32:17 »
Witam i pozdrawiam. To mój pierwszy post na tym forum.
Zakupiłem właśnie telefon Samsung Omnia i900. Mam kilka pytań gdyż instrukcja obsługi jest bardzo pobieżna.

Proszę o pomoc i znalezienie rozwiązania kilku problemów:
1. mam system windows mobile 6,1 czy mam możliwość zainstalowania na tym telefonie windowsa w wersji 6,5 i czy instalacja nie popsuje więcej niż ulepszy?
2. próbowałem podłączyć słuchawkę bluetooth i niestety nie mogę tego zrobić gdyż telefon nie znajduje nowych urządzeń?
3. widziałem w internecie filmiki na których w tym telefonie zmiana orientacji wyświetlacza następowała automatycznie przy odwróceniu telefonu - czy to prawda i jeżeli tak to jak to załączyć?
4. czy istnieje możliwość indywidualnego personalizowania kontaktów w stylu dołączyć zdjęcie oraz indywidualny dzwonek do każdego kontaktu?
5. i na razie ostatnia sprawa z którą mam problem. podłączenie do sieci wifi. mam internet z kablówki rozdzielony przez router wifi. z kilkoma problemami udało mi się skonfigurować telefon tak aby łączył się do mojej zabezpieczonej sieci domowej. i tu powstaje problem gdyż pomimo podłaczenia do sieci lokalnej wifi obsługuje internet przez wap gdyż pobiera mi koszty z karty - co robię nie tak? i jednocześnie mam problem z nie wiem czy to dobrze określę z zoomowaniem stron www - albo napisy są za małe i nieczytelne albo zoom jest za duży nie do końca rozumiem czym się przybliża lub oddala?

Będę naprawdę bardzo wdzięczny za wszelkie możliwe informacje.
Z góry dziękuję!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 18:41:34 wysłana przez Draugdin »

*

Offline kozunio12

• 318
« Odpowiedź #487 dnia: Kwiecień 01, 2010, 20:02:23 »
1. Tak, można zmienić ROM na WM 6.5. Gotują np. Ryrzy, Barr. Linki znajdziesz bodajże w podwieszonych tematach.
2. Nie wiem, jak mogę Ci pomóc. U mnie nie ma żadnych problemów.
3. Start->Ustawienia->Osobisty->Czujnik ruchu->Włącz albo dograj biblioteki SDK i wgraj Orientation Detection dla Omnii II i zdefinuj, które programy mają się obracać.
4. Tak istnieje taka możliwość. WM ma chyba najlepszy PIM.
5. Spróbuj zdezaktywować połączenia WAP programem NoData, następnie podłączyć się do sieci WiFi i spróbować połączyć się z internetem. Jeżeli nie pomoże, źle skonfigurowane połączenie(typ połączenia ma być ustawiony na Internet,a nie na dom/praca). Co do zoomowania w Operze 9.5 masz możliwość stopniowego zoomowania. Wystarczy blisko prawej krawędzi trochę pojeździć palcem, a powinien się uaktywnić zoombar. Oddalasz/przybliżasz ślizgając po pasku po prawej stronie wyświetlacza tuż przy krawędzi.

« Odpowiedź #488 dnia: Kwiecień 01, 2010, 21:18:46 »
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Z czujnikiem ruchu i personalizacją sobie poradziłem.

Słuchawki bluetooth nadal nie mogę podłączyć. robię dodaj nowy sprzęt i nadal nic nie znajduje. Nie wiem czy coś jeszcze trzeba włączyć czy może jakiś słuchawek nie rozpoznaje?

Czy warto w ogóle wgrywać wgrywać windows mobile 6,5? jakie są za a jakie przeciw?

Natomiast z tym połączeniem wifi nic nie rozumiem. czy nie ma jakiegoś prostszego sposobu wyłączenia tych połaczeń przez wap lub ewentualnie skąd wziąć ten program?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #489 dnia: Kwiecień 02, 2010, 00:37:49 »
Co do bt, to start/ustawienia/ zakładka polaczenie/transmisja/ zaznacz "odbieraj wszystkie nadchodzace transmisje". Nie powinnienes po tym miec problemow z bt, chyba, ze cos sie z romem dzieje. Czy warto wgrywac wm 6.5? A czy warto jezdzic do pracy na R1 czy F430? Każdy lubi co innego. Co do tego polaczenia z domowym wifi. Najprosciej to coś źle skonfigurowałes, wylacz modul gsm, sprobuj sie podlaczyc - jak sie podlaczy, to jest git, a jak nie to coś spieprzyłeś. Co do programow, otworz pudełko z omnią, tam w środku masz pare papierkow i jedną, grubszą książeczkę - to instrukcja obslugi! Co prawda jest on w "wersji" odchudzonej w porównaniu do innych intrukcji ppc, ale i tak mozna sie czegos nauczyć :)

« Odpowiedź #490 dnia: Kwiecień 02, 2010, 08:00:51 »
Co do bt wydaje mi się że robiłem wszystko dobrze - włączony bt, zaznaczone bądź widoczny i akceptuj wszystkie nadchodzące transmisje i nadal nic nie pomaga.

Dodatkowe pytanie mi się nasunęło - czy mogę automatycznie czytać pliki pdf czy muszę dograć jakiś program?

Natomiast największym problemem jest dla mnie jednak połączenie do tej sieci wi-fi. Bardzo mi na tym zależy a nie bardzo mogę sobie z tym poradzić. Co do samych połączeń to ja nie zmieniałem żadnej konfiguracji jedynie podałem urządzeniu dane potrzebne do łączenia przez wi-fi z moim routerem internetu z kablówki. I łączy się z tą siecią bez problemów tylko że bierze dane dalej przez wap.
Instrukcja niestety niewiele wyjaśnia.
Będę wdzięczny za wszelki informacje

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #491 dnia: Kwiecień 02, 2010, 08:58:04 »
Do PDF polecam Foxit Reader, w standardzie pewnie cos masz, ale on jest lepszy. Powiazania z plikami zeby foxit automatycznie Ci otwieral pdf mozesz zmienic total commanderem.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #492 dnia: Kwiecień 02, 2010, 09:19:02 »
Do PDF polecam Foxit Reader, w standardzie pewnie cos masz, ale on jest lepszy. Powiazania z plikami zeby foxit automatycznie Ci otwieral pdf mozesz zmienic total commanderem.
czy sam total commander mam automatycznie czy muszę instalować?

Pytanie dodatkowe. Kupiłem całkowicie nowy telefon. Czy powinienem przeprowadzać standardowy zazwyczaj proces "formatowania baterii"? Jeżeli tak to czy do czasu sformatowania baterii mogę telefon podłączać do komputera żeby instalować programy lub przegrać dane czy też raczej jest to w tym okresie nie wskazane?

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #493 dnia: Kwiecień 02, 2010, 09:53:18 »
W nowych bateriach nie ma czegos takiego jak formowanie, a tym bardziej formatowanie.
Jak masz fabryczny rom to nie masz automatycznie, jak masz gotowany to po prostu sprawdz. A wnioskujac po tym ze masz nowego pda to masz fabryczny rom, lepiej wgraj jakis gotowany.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #494 dnia: Kwiecień 02, 2010, 10:36:46 »
Słyszałem że ROMy inne niż fabryczne są zazwyczaj lepsze niestety dla mnie to na razie troszkę czarna magia...
Czy mogę prosić o jakieś sugestie co do dobrych sprawdzonych ROMów pod Omnie i900?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #495 dnia: Kwiecień 02, 2010, 11:54:36 »
Jeden lubi szatynki, drugi blondynki. Najprosciej to zacznij od saica 3, org. rom wydany przez samsunga (ja go mam), jest dosyć szybki, ale troche wad ma. Pozniej romy od ryrzego ;) Takie moje zdanie, z malucha na merca, nie odwrotnie (a moze maluch Ci przypasi? :>).

*

Offline KRQ

• 10
« Odpowiedź #496 dnia: Kwiecień 02, 2010, 13:06:26 »
Witam.

Chciałem się zapytać czy istnieje jakiś program który robiłby zdjęcia panoramiczne ale w max. rozdzielczości albo chociaż trochę większej niż te fabryczne 320x240 i nie na 8 zdjęć tylko na 9 czy 10.

Pozdrawiam.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #497 dnia: Kwiecień 02, 2010, 16:31:03 »
Po za tym masz w"scn" tryb poziomo i to chyba jest 16:9. Jeżeli chcesz robić panoramiczne na pare zdjec to moze by sie dało, coś zrobic. Miałem ten program: http://handheld.softpedia.com/get/Video/CoolCamera-16644.shtml ale mi nie działał. Jednak jakość fotek z omni jest marna i wg. mnie trzeba by znalezc sterownik do aparatu, taki rasowy jak do k750i były :) (Nie znalazłem jak dotąd...).

« Odpowiedź #498 dnia: Kwiecień 04, 2010, 08:55:34 »
Witam i pozdrawiam.
Jestem jak już pisałem wcześniej nowym użytkownikiem telefonu Samsung Omnia i900.
Pozwolę sobie zamieścić tu kilka problemów i wątpliwości na które natknąłem się przez tych kilka dni użytkowania tego urządzenie.

1. Nauczyłem się już że inaczej się instaluje pliki w formie cab a inaczej w formie jar. Te w formie jar muszę najpierw przekopiować do my documents w urządzeniu i dopiero wtedy zainstalować. Niestety z tego co widzę (jeżeli dobrze widzę) nie mam wtedy kontroli nad miejscem instalacji tych plików a pamięć samego urządzenie w stosunku do również wbudowanej pamięci 8 giga jest stosunkowo niewielka. Czy jest na to inna rada?

2. Drugie pytanie dotyczące po części obsługi telefonu. Po uruchomieniu Omni i900 mam wrażenie że do części funkcji telefonu nie mam dostępu lub tez nie wiem jak do nich dotrzeć. Na przykład czy można ustawić tak jak wcześniej miałem będąc w sieci Plus żeby przychodziły raporty z dostarczenia sms do nadawcy?

3. Następna sprawa również związana po części z wiadomościami sms. Z tego co widzę to w Omni pracuje to na zasadzie programu Outlook. Pytanie moje czy miejscu gdzie jest program mogę utworzyć/dodać nowy folder np Archiwum i tam przechowywać wiadomości których nie chce kasować. Jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?

4. Będąc w sieci Plus miałem możliwość używania GG w wersji WAP za 5 zł na miesiąc. Czy nadal mogę tego używać. Jeżeli tak to jak to zrobić i czy wtedy ewentualnie nie będzie się to kłócić z używaniem GG mobile podczas połączenia z internetem przez wi-fi?

5. Kolejna sprawa która mnie trochę nurtuje. Wgrałem sobie dość dużo plików muzycznych w formacie MP3. Pytanie czy żeby ustawić sobie jakiś utwór na dzwonek przychodzącego połączenia to czy zawsze ten plik musi być przegrany do my documents w samym urządzeniu? Jeżeli tak to strasznie to ogranicza ilość plików przy dość małej ilości pamięci samego urządzenia. W takim razie po co na standardzie jest to 8 giga pamięci jak ograniczona jest możliwość korzystania z niej. Czy może jest jakiś inny sposób żeby móc ustawić dzwonek połączenia i wskazać plik przechowywany w przecież również wbudowanej fabrycznie pamięci urządzenia 8 giga?

6. Słyszałem gdzieś o jakimś programie który jest w stanie przypisać po kilka (bodajże od 1 do 4) funkcji do każdego klawisza funkcyjnego Omni i900. Czy ktoś może zna nazwę tego programu i skąd go pobrać.

7. Na 100% nie poprawnie nazwę tą funkcję ale jak już wspomniałem dopiero się uczę obsługi takiego urządzenie także proszę mi wybaczyć mój brak fachowości. Z lewej strony ekranu jest taki pasek skrótów. Czy ja ten pasem mogę dowolnie modyfikować to znaczy usunąć skróty niepotrzebne i dodać własne? Jeżeli tak to proszę o instrukcję jak to zrobić.

Na tą chwilę to wszystko co mi się nasunęło podczas obsługi Omni i900. Przypuszczam że podczas dalszej nauki obsługi tego urządzenia natknę się jeszcze na kilka zagadnień i wtedy ponownie zwrócę się z zapytaniem do uczestników tego forum gdyż widzę że można tu naprawdę znaleźć rozwiązanie wielu problemów.
Proszę również o wyrozumiałość gdyż dla większości z was to są już pewnie błahostki ale każdy z nas kiedyś stawiał pierwsze kroki.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje pomocne w rozwiązaniu powyższych problemów.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #499 dnia: Kwiecień 06, 2010, 09:48:33 »
1. Cab jest jest wm, jar dla javy. U mnie siedzi to w "moja pamiec" i to, i to instaluje się bez problemu. Wybierasz, gdzie chcesz to zainstalować (karta pamieci, 8/16gb dysk czy pamiec wew. (jak kolwiek innaczej to można nazwać)).

2. Co do tych raportów to nie wiem, nie używam omni jako telefonu, ale pamiętam, że coś takiego było... Zaraz po włączeniu system musi "dojść do siebie", jak używany windows (:grin:). Mi na org. romie od plusa nie działały (w ogole) np. notatki.

3. Jak już wspominałem, nie mam w niej karty sim, ale zauważyłem, że jak wejdziesz w wiadomości, nacisniesz na menu i wybierzesz narzędzia/opcje to masz konta (u mnie są to: "Wiadomosci", "Poczta Outlook" i "Nowe konto..."), jak daję na wiadomości to wymaga karty sim, ale może tam coś znajdziesz...

4. Jeżeli program masz wylaczony, to nie powinnien sam się włączyć. Czyli, jeżeli masz wyłaczone mgg (może tylko czuwać, nie być podlaczonym ze serwerem) to inny komunikator z obslugą gg powinnien się podłaczyć do niego. Tak samo, masz na windowsie: siedzisz na pececie, przesiadasz sie na lapka, na pc jestes podlaczony, na lapku chcesz sie podlaczyc to odlacza te gg z pc i podlacza się to z lapka  :) Myślę więc, że powinno wszystko działać, jeżeli wszystko będzie dobrze ustawione (konto wap i samo gg plus)

5. Nie wiem, aczkolwiek zawsze w wm miałem tak, że jak chciałem ustawić dzwonek to kopiowałem dwie mp3 do tego my documents. Przecież to do 10 mb, a masz (ja bynajmniej) 165 mb o.O Jak instalujesz wszystko na pamieci wew. to sie nie dziw, ze nie brakuje Ci miejsca. Wsio na ten dyscior!

6. Spb pocket plus, tylko na org. plusowskim romie po zainstalowaniu go, nie działał mi dotyk.

7. Tego to już nie wiem... Widget od samusnga to jest, wg. badziew, który tylko zajmuje miejsce. Najprosciej manile/touch flo wgrać lub jak lubisz burdel, ale wszystko na pulpicie to w spb pocket plus sobie wszystko ustawisz i sie wtedy przydaje pocket clock np.

Podsumuję: Plusowski rom jest shitem, ja go zmienilem na saic3 (oficjalny, najnowszy samsunga) i po 3 tygodniach już sie sypał w moim przypadku, teraz mam od ryrzego wersje lite i nie jestem z niego zadowolony (wywalil 3/4 potrzebnych rzeczy, a system i tak chodzi bardzo podobnie, jak na org. romie od samsunga). Zmien rom i radio najlepiej.

« Odpowiedź #500 dnia: Kwiecień 06, 2010, 18:14:14 »
Wielki dzięki za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi. Cześć z nich była mi pomocna części niestety nie do końca rozumiem.

Ad1. Gdy próbuję uruchamiać pliki jar z "mojej pamięci" 8 giga to twierdzi że nie rozpoznaje pliku a gdy instaluje z moich dokumentów pamięci urządzenia nie daje mi żadnego wyboru gdzie to instalować :-(

Ad3. Jak wejdę we wiadomości to mam typowy wygląd outlooka i jest tam bodajże 5 gotowych folderów typu odebrane wysłane itd - pytałem czy można tak utworzyć własny nowy folder?

Ad4. Z tym gg od plusa to na razie nie mogę dojść do ładu tak jak z raportami o dostarczeniu sms :-(

Ad5. Dostałem już telefon z full install także nie miałem wyboru czy instalowane będzie w urządzeniu czy na jego pamięci 8giga czy i jak można to od nowa wszystko zainstalować na "mojej pamięci"???

Ad6 i 7. Kupiłem Omnię i900 nowiutką z komisu bez simlocka WM 6.1. Nie do końca wiem jaki mam ROM i jak to mogę sprawdzić. Zaraz wyjdzie na to że najlepiej by było to wszystko przeinstalować na WM 6.5 z nowym ROMem i zainstalować Manilę i wtedy będzie wszystko grało... TYlko że dla mnie to totalna czarna magia. Nie wiecie czy ktoś świadczy tego typu usługi? Lub ewentualnie do kogo zwrócić się o pomoc i czy takie działania nie spowodują utraty gwarancji?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #501 dnia: Kwiecień 06, 2010, 18:32:00 »
Ja jestem z Zabrza, jakby co, to zapraszam. Co do problemow: Ja bym wgrał naprawde nowy rom, bo tutaj coś dzikiego jest... U mnie nigdy w wm nie było tak, że nie mogłem wybierac, gdzie instaluje aplikacje lub aplikacja musiala być tu czy tu. Czy mozna dodać nowe foldery - dzisiaj pobawię się tym, może coś znajdę to samo z raportami (pamietam, że były gdzieś...). Wersje romu sprawdzasz w ustawieniach/ zakladka system/wersja. Instaluje się naprawde bajecznie, w 99% przypadkach romy są już z programem, wylaczasz omnie, podlaczasz kabel, wlaczasz i dajesz na start w programie, gdy wykryje omnie - cała filozofia :) Jak dla mnie sprawa siedzi w romie - u mnie nie działał aparat, notatki, gps glupial, wifi miało problemy na jednym romie, a na drugim zaś były inne problemy, jak np. wolniej chodził, ale wszystko chodzilo. "Kupiłem Omnię i900 nowiutką z komisu bez simlocka WM 6.1. " - Tego sie zazwyczaj nie robi, w komisach wiekszosc ludzi kupuje złomy lub sprowadza i albo to doprowadza do idealu krajowego, albo do idealu sprowadzonego :D Rzadko się zdarza, że trafi się naprawde na fajną okazje. Czy stracisz gwarancje? Wiesz... Wyjasnie to na przykladzie: kupujesz w komisie samochod, przyjezdzasz za 2 tyg i mowisz, ze spala o wiele wiecej, niz w instrukcji jest napisane - a gosciu Ci powie, że on go wypuszczal sprawny, a to, że np. zawory się rozregulowały przez zmiane oleju (przyklad na przyklad) to już nie jego wina.  :mrgreen: (Podobny przypadek ostatnio doswiadczylem). Jezeli bedzie to org. samsungowski rom, to nic sie nie stanie, operatorzy się nie czepiają bynajminej... Powtarzam się z tym romem, wiem...  :proud:

« Odpowiedź #502 dnia: Kwiecień 06, 2010, 19:52:49 »
Co do wersji to wyświetla mi coś takiego:
PDA:i900SAHL2/CXHL2
Telefon:i900XXHJ2
Bluetooth 2.0 + EDR
oprog 2.0.3
sprzęt 2.0.1
Wifi IEEE 802.11 b/g

Nie wiem czy to wystarczy czy gdzieś mam szukać wersji ROMu.

Co do zmiany ROMu ja wychodzę z założenia że każde zmiany na lepsze są pożądane i nie należy się ich bać. Wracając do gwarancji czy tą operację można cofnąć to znaczy w razie potrzeby oddania do serwisu można przywrócić oryginalny ROM samsunga?

I na koniec pytanie jeżeli rzeczywiście zmiana ROMu tak wiele poprawia to jaką wersję wgrać najkorzystniej?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #503 dnia: Kwiecień 06, 2010, 23:44:29 »
Jak dobrze kojarze, to jest to seryjny rom. Co do gwarancji: Org. rom/soft wydany przez producenta zawsze jest uznawany. Ja miałem ten: http://www.omniamobile.pl/aplikacje/nowy-rom-saic3/ - jest to ten org. rom od samsunga, jeden z nowszych (Chyba najnowszy nawet) i fajnie chodzi. Na nim nie działał mi po pewnym czasie gps i aparat (ogole skroty klawiszowe), ale pomyslalem, ze to nawet dobrze, bo nowy rom moge przetestowac :) Lepiej zmienic malucha na merca, niz merca na malucha, lepiej zmienic org rom na grzebany, niz odwrotnie :) Jak nie pasi, zmienisz, ale z tym romem nie powinnienes miec problemow z gwarancja. Czy zmiana romu rzeczywiscie tak wiele pomaga? Zalezy od romu i zalezy od tej zmiany. Niektore romy, jak juz wczenisje pisałem są nastawione na duża ilosc pamieci, drugie na szybkosc, trzecie na bajery, a czwarte to org., tylko skorki zmienione i programy dodane. To taki ogol, ktory ja sam wysunalem. Tak btw: wm 6.5 czy wm 6.1 to zalezy od Ciebie, ja kocham 6.1, drudzy kochaja 6.5 a inni androida.

« Odpowiedź #504 dnia: Kwiecień 07, 2010, 04:38:25 »
Tylko co byś ewentualnie doradził jeżeli chodzi o ROM dobry i sprawdzony, który będzie dobrze działał?
I gdzie tego szukać?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #505 dnia: Kwiecień 07, 2010, 07:16:09 »
Dałem jeden w linku, troche jest tutaj na forum np. w "dyskusja na temat romow", na forum xda :) Powiem tylko, ze ludzie chwalą sobie romy od Ryrzego.

« Odpowiedź #506 dnia: Kwiecień 07, 2010, 15:53:33 »
Podaj mi link gdzie tego szukać jakbyś mógł.
Z góry dzięki.

« Odpowiedź #508 dnia: Kwiecień 13, 2010, 08:28:14 »
Po mału zaczynam ujarzmiać tą małą "bestię"  :wink:
Oczywiście większość napotkanych problemów rozwiązałem dzięki radom z tego tu forum. Pozwolę sobie więc napisać jeszcze kilka pytań o sprawy na które się tym razem natknąłem:

1. Mam mały problem z odtwarzaniem plików muzycznych. Przez windows media player nie mogę (chyba że nie wiem jak) wskazać mu plików muzycznych z karty pamięci. A przez touch playera wszystko gra tylko... Mam wgrany S2U2 i podczas gdy odtwarza muzykę gdy S2U2 wygasi pulpit muzyka przestaje grać. Z drugiej strony  gdy wyłączę S2U2 to mam wrażenie że wyświetlacz się tylko przyciemnia i nie gaśnie do końca czyli czerpie dość mocno baterię.
Błąd tkwi pewnie gdzieś w ustawieniach tylko nie mogę się dokopać gdzie  :S

2. Drugie pytanie moje dotyczy pracy Omni na zasilaniu zewnętrznym czy to na zasilaczy czy to na ładowarce samochodowej.
Czy tego typu tryb pracy tych urządzeń nie powoduje zmniejszenia żywotności baterii???

3. I co to właściwie jest ta Manila że tak wszyscy o niej mówią i tak chwalą?

4. I jeszcze jeden temat. Dość często zapisuje notatki. Jak ustawić żeby nowe notatki zapisywało mi od razu na karcie pamięci a nie jak dotąd w urządzeniu i potem muszę to przenosić i takie tam?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2010, 11:01:31 wysłana przez Draugdin »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #509 dnia: Kwiecień 13, 2010, 16:26:17 »
1. wgraj sobie odtwarzacz  ktory sie nazywa nitrogen i problem znika...
2. ja dosc czesto mam podpiety pod usb i nie zauwazylem spadku zywotnosci baterii, uzywam juz omnie 1.5 roku i nadal te 3 - 4 dni potrafi wytrzymac
3. manila to taki interfejs uzytkownika (UI - user interface) czyli nakladka na windowsowski pulpit today ktora ma ulatwiac i uładniać  windows mobile.. na poczatku owszem daje radoche ale potem potrafi znudzic :)
4. nie mam pojecia :|
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™