Witam wszystkich, to moj pierwszy post i pewnie nie ostatni bo wlasnie stalem sie posiadaczem Omnii. Rownolegle i od dawien dawna uzywam Nokii (teraz z Symbianem s60v3) a w zyciu nie mialem do chzynienia z zadnymi PocketPC itp rzeczami a wiec i Wndowsem Mobile, dlatego chciaölbym zadac Wam pare, moze i blachych pytan, na ktore jednak nie moge znalezc odpowiedzi. Prosze o wytlumaczenie "lopatologiczne".
Moja Omnia to model:
PDA i900XGHG5\BHHG6
TELEFON: i900XXHG3.
1. Wiem, ze pojawiaja sie jakies akzualizacje czy ROMY (nie mam pojecia co to jest narazie) - ale czy ta moja wersja jest stabilna ewentualnie najnowsza?#
2. Chcialbym zmienic jezyk oprogramowania na polski (niesety w opcjach go nie ma, bo Omnia przyjechala z Niemiec) - jak wyglada taki zabieg? Trzeba zainstalowac nowego WinMoba? jesli tak, to czy traci sie gwarancje? Czy to jest legalne (zakladajac ze sciagne go z sieci)? Czy w warunkach domowych dam rade to zrobic?
3. W Omni mam IE i Opere, korzystam tylko z Opery, ale tam mozna miec max 3 zakladki - czy to juz tak bedzie zawsze czy w innych przegladarkach nie ma takiego ogranioczenia?
4. Jakie pliki muzyczne odtwarza Omnia oprocz MP3? Chodzi mi o to, czy tak jak w przypadku Nokii, mozna mp3 skonwertowac do formatu wazacego 2-3 razy mniej nie tracac zbytnio na jakosci (np aac+). jesli tak, to jakim programme konwertowac?
5. Czy program do komunikacji komputera z Omnia dolaczony do Omnii jest jedynym tego rodzaju? Bo wg mnie jest strasznie ubogi w funkcje.
6. Jak wyglada sprawa video? Tzn jakie odtorzy mi pliki? I czym i do jakiego formatu konwertowac wszelkie filmy?
7. Czy istnieje cos takiego jak przelaczanie sie miedzy progrmami w Omni , na ksztalt <alt> + <tab> w laptopie?
8. Jak zablokowac "klawiature" w Omni? Czy wylczanie jest jedynym rozwiazaniem?
9. Jak wyglada sprawa z wyswietlaczem bez folii? Czy jest on specjalnie podatny na rysy i czy z czasem moze byc mniej wrazliwy na dotyk? (jak to zabrzmialo

)
10. (to pytanie ogolne) - wysylajac zdjecie jako MMS z dostaje zawsze linka do swojego operatore i musze wejsc online zeby je zobaczyc - dlaczego nie dostaje od razu zdjecia na telefon?
11. I ostatnie grzecznosciowe pytanie - jakie polecacie programy na dobry poczatek dla Omnii?
12:) Jak ustawic jakies mp3 na swoj dzwonek?