6 tyg używania i900 to jeszcze trochę mało na bardzo mocne opinie o nim z mojej strony, ale sobie myślę, że Omnia to świetny hardware z kiepskim software (i tu jest potwierdzenie w postaci całego tego szaleństwa z wypuszczanymi co chwila romami). Wygląda to na taki sprzęt 'wpół drogi'. Omnia byłaby niemal idealna, gdyby nie Windows 6 lub gdyby Samsung wykonał wyjątkowo głęboko idącą ingerencję w Windowsa pozwalającą na bezproblemową, prostą i logiczną obsługę paluchem. Bo w sumie powierzchowny kontakt z Omnią jest super - TouchWiz, Touch Player, aparat, parę innych samsungowych gadżetów robi dobre wrażenie, niestety prędzej czy później wejdziemy w szarą rzeczywistość WM6 i tu jest już gorzej, a jak już zestawimy to z egzotyczną rozdzielczością i problemami z niektórymi progsami to niestety obraz ten szarzeje jeszcze bardziej. Ja na prywatny użytek wymyśliłem sobie, że Omnia to taka przedwczesna premiera w stosunku do WM7, który ma być ponoć znacznie bardziej przyjazny dotykaczom. Pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś tam WM7 rozwiąże te kłopoty...
Generalnie Omnia spełniła wszystkie moje oczekiwania i mam dokładnie to czego mi potrzeba.
Poniżej oczekiwań jest ekran dotykowy, który w wydaniu samsunga jednak klawiatury hardware nie zastąpi i tego mi brak najbardziej - nadal pisanie nawet krótkich sms i notatek, wprowadzanie danych w małe windowsowe okienka jest dla mnie sporym problemem. Jako osobę korzystającą z TomToma rozczarowuje też jego brak współpracy z GPS. Także 'moduł GSM' (jak tu niektórzy nazywają telefon

), kontakty, zarządzanie wiadomościami w moim starym Wizardzie z WM5 były o niebo dla mnie wygodniejsze i sensowniejsze niż w Omnii (tu jednak uczciwie muszę przyznać, że zasięg i jakość rozmów, w tym trybu głośnomówiącego jest sporo lepsza niż w HTC - więc znów świetny sprzęt z kulejącym softem). Brak mi też jeszcze jednego hardwareowego przycisku, pod który mógłbym sobie jeszcze z 2 funkcje przypisać do natychmiastowego dostępu bez patrzenia na ekran.
Na duży plus, z wygody którego niejednokrotnie przyszło mi już korzystać to i900 jako pamięć masowa usb - 16GB pendrive to jest coś! Fajne są też wszystkie te umilacze - TouchPlayer, Radio, znów razem ze sporą pamięcią czyni to z Omni przyzwoity mp3 player, pozwala na pokazanie filmu w przyzwoitej jakości. Powyżej przeciętnej aparat foto to też duży plus. No i design oraz rozmiary - wreszcie PDA nie obrywa mi kieszeni.
Omnia ani razu mi się nie zawiesiła, nie zawiodła w trakcie nawigacji, niczego mi nie skasowała, nie przerwała rozmowy, nie zapomniała mnie ani razu obudzić rano, nie wymaga ładowania częściej niż 2-3 x w tygodniu. Więc w sumie to niezawodny sprzęt, choć na kolana rzucony nie jestem, a bez instrukcji obsługi pod ręką, google i lektury forum pdaclub z Omnią ani rusz, niestety.
Bilans w moim osobistym odczuciu wychodzi na 0 - robi to co powinna, warta wydanych pieniędzy, ale bardzo daleko jej do ideału.
To tyle.