Prędkość HSDPA

• 17 Odpowiedzi
  • 5872 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prędkość HSDPA
« dnia: Styczeń 16, 2009, 21:15:09 »
Witam
Dziś przeprowadziłem mały teścik prędkości łącza. Udostępniłem Internet omni na laptopa, zapuściłem stronę speedtest i okazało się, że przy włączonym HSDPA największa średnia prędkość download jaką udało mi się uzyskać było 345kbps. Coś mi się wydaje, że to dość cienko jak na HSDPA. Oczywiście w ustawieniach pasma w telefonie miałem auto. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami proszę. Dodam, że sprawdzałem to na Górnej Oruni w Gdańsku.
Pozdrawiam

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Prędkość HSDPA
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2009, 21:24:53 »
hmm o ile dobrze policzylem to to jest 43KB a wiec jak dla mnie kosmos ze telefon tyle potrafi młócić :)  ja na neostradzie mam 60KB max. :) (512'tka) dobrze wiedziec ze mam takiego potwora w ręce :D
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2009, 21:44:33 »
Bardzo ale to bardzo cienki wynik,ponizej 0,5 Mbit a maximum na HSDPA jest 7.2 Mbit w zaleznosci od zasiegu.Prawdopodobnie nie zasysałeś nawet po HSDPA tylko po EDGU.To ze masz właczony automatyczny wybór pasma to nie znaczy ze jestes w zasięgu HSDPA.

''Jest ona rozszerzeniem dla technologii GPRS (oprócz nazwy EDGE używa się też terminu EGPRS - Enhanced GPRS), poprawiony został w niej interfejs radiowy, dzięki czemu uzyskano około trzykrotne polepszenie przepływności (w większości obecnych systemów teoretycznie do 236.8 kbit/s) oraz możliwość dynamicznej zmiany szybkości nadawania pakietów w zależności od warunków transmisji.''

''HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) - funkcjonalność sieci komórkowych budowanych w standardzie UMTS umożliwiająca przesyłanie danych z sieci w stronę terminala z przepływnością 14.4 Mbit/s (jest to wartość maksymalna, opisana w specyfikacji 3GPP, obecne implementacje tej technologii umożliwiają maksymalną przepływność 7.2 Mbit/s)''
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 21:56:24 wysłana przez Patrynio84 »

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2009, 12:36:15 »
W instrukcji doczytałem, że ikonka na górze ekranu 3G odpowiada UMTS, a 3G+ pokazuje się, gdy jesteś w zasięgu HSPDA, a taką ikonkę miałem. Dlatego zastanawia mnie fakt, że transmisja jest taka słaba. Jeśli komuś również pojawia się 3G+ to przeprowadźcie testy. Ciekawe czy komuś wogóle zbliża się do wartości 7Mbps
Pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2009, 13:10:42 »
Mi sie udało wycisnąć dokładnie 1555kb/s czyli chyba niecałe 1,5Mb/s  :mrgreen: Zasięg 3G+ w Cieszynie jest od niedawna. Komercjnie 3G ruszyło 1 stycznia :-) Ale to i tak mało..... Przynajmniej żeby było te 3,6Mb/s  :wink: Acha najbliższa stacja skąd bierze zasięg 3g+ znajduje sie 3,5km ode mnie :-) i zasięg mam 3 kreski :-) POzdrawiam   :ok:

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2009, 13:25:56 »
W instrukcji doczytałem, że ikonka na górze ekranu 3G odpowiada UMTS, a 3G+ pokazuje się, gdy jesteś w zasięgu HSPDA, a taką ikonkę miałem.

Na której stronie to masz?:)

Jako wcześniejszy user HTC zawsze miałem w tamtych urządzeniach hsdpa z ikonką H. W omnii nawet w warszawie takiej nie widziałem mimo, że mam włączone

W takim razie wg mojego screenu jestem w zasięgu 3g czy hsdpa?

REGULAMIN !!

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2009, 14:18:27 »
u mnie czasem pojawia sie tak jak u ciebie 3G+ czasem samo duze 3G a czasem duze H (krakow)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2009, 14:20:30 »
wlasnie duze H to HSDPA na 100%. W olsztynie niby jest a ani razu nei udało mi się złapać :|
REGULAMIN !!

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2009, 14:36:38 »
u mnie czasem pojawia sie tak jak u ciebie 3G+ czasem samo duze 3G a czasem duze H (krakow)

W zyciu nie widzialem na Omni literki H. Jesli jestes w zasiegu HSDPA i masz aktywne polaczenie to pisze 3G+, a jesli zwykly UMTS lub modem jest w stanie spoczynku to 3G. Pojawia sie takze G(GPRS), a takze E(EDGE). Omnie wykorzystywalem jakos czas jako modem i predkosc zalezy tylko i wylacznie od lacza nadajnika pod ktory jestesmy zalogowani. Maksymalnie wyciagnalem 2,2mbps - tyle samo co w tym samym miejscu na N95 i modemie HSDPA Novatel Merlin U700. Jako modem HSDPA Omnia dziala swietnie - sygnal jest dobry i nie zrywaja sie polaczenia.

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2009, 14:41:26 »
mi kiedyś pojawiło się H, ale to było na rozmie z M2D. Nie wiem czy to ma znaczenie. Ja zawsze aby sprawdzić czy mam E, 3G czy HSDPA klikam na ikonkę 3G(po lewej od ikonki zasięgu) tam w zależności jaki sygnał złapię pojawia się odpowiednie oznaczenie. Wydaje mi się również, że + przy 3G pojawia się w momencie, gdy przesyłane są dane.

pozdr,
cart
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1
TELEFON: XXHH3

*

Offline Diabelko

• **
  • 122
  • Omnia 8GB > Mediamarkt +2GB
  • Sprzęt: Omnia SGHi900 8GB
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2009, 16:33:02 »
Tydzień po zakupie omni testowałem prędkości na HSDPA 3G+ w Warszawie [ straszna lipa 347kb/s ]  :| a na UMTS prędkość wyższa 1.2mb/s  :grin:  3G sprawdzone przez przeglądarkę w omni na speedtest.pl oraz dsl.cz  :grin:
jak by ktoś chciał sprawdzić na dsl.cz to kierunek na Měření rychlosti   B)

Artemis by Sector

*

Offline wwlsqad

• *
  • 70
    • WWLSQAD
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2009, 12:59:16 »
Testowane w Warszawie :
HSDPA : 70% sygnał

Więcej nie udało mi się wycisnąć to jest max jaki osiągnełem !

Simens S6 Power > Nokia 5210 > Nokia 3110> Simens SX1 > SE k700i > Nokia N70 > Nokia 5310 > SE k800i > Samsung Omnia (ROM:CXHI3>SAHH1>SAHH3>DXHJ1>DXHL3>DXAI5>SAIC3)

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 18, 2009, 15:58:05 »
w Szczecinie 3g+ down : 1.4 mb up: 112kb nie mam pojecia gdzie jest tu antena ale test robilem na "uboczu" :P jak bede gdzies w centrum to sprawdze :)

no i spradzilem mniej wiecej 100 m od niby nadajnika hsdpa full zasieg 3g+ no i pokazalo 2,3mb down, up 230 kb...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 18:50:55 wysłana przez elku87 »

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 18, 2009, 16:20:24 »
w Szczecinie 3g+ down : 1.4 mb up: 112kb nie mam pojecia gdzie jest tu antena ale test robilem na "uboczu" :P jak bede gdzies w centrum to sprawdze :)

Tutaj sprawdzisz gdzie i jakiego rodzaju masz nadajnik. http://mapa.btsearch.pl/
Z tego co sie orientuje w Polsce miejsc gdzie da sie wyciagnac 7.2Mbps praktycznie nie ma.

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 18, 2009, 16:40:22 »

Olsztyn. Plus GSM 3g+ (HSDPA?). 2 kreski

fajnie dziala, gdyby nie te pieprznięte limity transferu z chęcią wział bym sobie jakiegos iplusa :)

Sory, ze taki kawalek screena ale za wczesnie odlaczylem omnie od neta ;P.
REGULAMIN !!

*

Offline Xanth

• **
  • 159
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Tab
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 18, 2009, 22:03:24 »
Z tego, co gdzies wyczytalem, ikonka 3G oznacza transmisje 1.8Mbps, 3G+ 3,6Mbps, a H pelne 7.2Mbps.

X.

PS. W Warszawie mialem H tylko raz, w okolicach Marriottu :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 19, 2009, 21:32:22 »
Bedąc w zasiegu 3G+ (W-wa Mokotow)  mam w tej chwili połaczenie BT z predkoscia 3 Mbit.  Sprawdzian predkosci do numion wykazuje 360 kB .
Jest przyzwoicie.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 20, 2009, 08:58:39 »
Ja do testowania szybkości łącza używam http://noc.gts.pl/  :ok:
Wystarczy wybrać jeden plik z tej strony i obserwować średni transfer. Uploadu jednak nie da rady sprawdzić na tej stronie :( tylko download.,

Może też się przydać malutki programik na PeCeta, może komuś się przyda:
http://www.123upload.pl/index.php?p=4975878f7bcba
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 09:08:40 wysłana przez tomek.jaworski »

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.