Przegladarki internetowe pod WM

• 11 Odpowiedzi
  • 3810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przegladarki internetowe pod WM
« dnia: Listopad 01, 2008, 14:56:36 »
Witam,

Kazdy ma rozne poptrzeby ale jak dla mnie telefon z WM to przede wszystkim internet w kieszeni. Szczegolnie, ze w ostatnim czasie ceny mobilnego ineternetu mocno spadaja nawet dla uzytkownikow z malym portfelem (np. Nowa oferta Heyah 2gr za 100 kB, czy pakiety simplusa 10 zł za 50 mega, nawet play w nowych taryfach obniza zanaczaco ceny transmisji danych 12gr za 100 kB). Ja osobiscie mam pakiet 1GB na numerze sluzbowym, takze mozna powiedziec, ze przegladajac w telefonie wogole sie nie stresuje rachunkami ....

Ale do tematu. Jakie przegladarki znacie/uzywacie pod WM? Może zróbmy z tego temat, gdzie każdy napisze coś ciekawego na temat używanej przez siebie przegladarki i co w niej mu się najbardziej podoba, bo często gęsto jak ktoś się przyzwyczai do jednej to nawet jak wypróbuje inną, może się szybko zniechęcić i nawet nie zdąrzy zalet zobaczyć....

Znane przeglądarki:

- Opera Mobile
- Opera Mini
- Internet Explorer (nowa wersja została właśnie ogłoszona - ale jeszcze niedostępna)
- Netfront
- Skyfire
- Minimo
- Teashark (Beta - narazie nie obsługuje dotykowych ekranów ....)

O czymś zapomniałem?

Co do opisu przeglądarek. Zacznę ja od Opery Mini:

1. Opera Mini:

Sam osobiście używam właśnie tej przeglądarki, i rzadko posiłkuje się operą mobile jeżeli nie mogę poradzić sobie pod mini z jakąś stroną. Opera Mini jest zdecydowanie najszybszą i najlżejszą przeglądarką z jaką się zetknąłem. Nie znalazłem nic co choćby zbliżyło się do szybkości z jaką ta przeglądarka działa.

Opera Mini nie jest typowym programem pod windows mobile, bo działa w javie. W związku z powyższym zanim ją odpalimy, trzeba mieć zainstalowane środowisko java. Przestrzegam was jednak przez tym które fabrycznie jest wbudowane w rom, w telefonach z plusa. Po pierwsze czcionki są olbrzymie przy korzystaniu z opera mini, co sprawia żę na ekranie mieści się mało tekstu (nei da się na dodatek nic z tym zrobić). Po drugie, nie działa ona w pełnej wersji full screen. Tzn. widoczny jest dolny i górny pasek systemu WM, co dodatkowo ogranicza pojemność ekranu (szczególnie w opcji landscape). Osobiście polecam esmertec java build: 20080222.3.1 . Nie posiada ww. problemów, chociaż zauwarzyłem, że czasem potrafi się zwiesić. Trzeba wtedy wyjść do ekranu today za pomocą czerwonej słuchawki i jeszcze raz do niego wrócić, jeżeli nie podziała to do skutku (3-4 razy), za którymś razem powinien się odwiesić. Niestety czasem wykrzacza się totalnie.

Jeżeli ktoś znajdzie środowisko java które odpala się w opcji full screen bez pasków na dole i u góry, ma znośny rozmiar czcionek i się nie wykrzacza, to niech da mi znać na priv :D

Dzieje się tak dlatego, że strony które są wyświetlane przez OM, przechodzą najpierw przez serwer opery i dopiero po okrojeniu wszystkich zbędnych informacji (zmnijeszenie jakość zdjęć, wywalenie reklam itd. itp) są ładowane na telefon. Efektów tego jest kilka. Po pierwsze, przeglądarka ma znacznie mniej danych do ściągnięcia (70-80 % z mojego doświadczenia), co oczywiście przekłada się na niższe rachunki. Po drugie, ponieważ telefon ma mniej danych do ściągnięcia, to robi to automatycznie szybciej. Jeżeli ściągamy stronę która po renderingu *waży* 150 kB, a oryginalnie 1 MB, no to oczywiste jest, że transfer będzie trwał krócej. Uwierzcie, mi że nawet na zasięgu GPRS (nawet bez edge), szybkość działania jest zupełnie znośna... Po trzecie, ponieważ strony są *lżejsze*, to nie wymagają dużo pamięci telefonu do wyświetlania. Innymi słowy, nie zamulają nam telefonu ....

Opera Mini w wersji 4 i wyżej ma nowy sposób wyświetlania stron.... Strony wyświetlane są w całości, po czym można zoomować na wybrany fragment. Zoomowanie jest naprawdę błyskawiczne (nie tak jak w skyfire). Jeżeli chcemy wyzoomować, wystarczy nacisnąć na dole przycisk back.

Renderowanie w OM jest robione w bardzo *inteligentny* sposób. Oznacza to, że wszelkie kolumny z tekstem sa dopasowywane do wieklości ekranu. Jak zrobicie zoom na dany fragment strony to nawet nie trzeba dokładnie celować palcem. Opera Mini sama odnajduje najbliższą kolumnę z tekstem i ustawia ekran tak żeby objąć całą kolumnę na szerokość. Innymi słowy, jak czytacie coś na operze mini, to w 99% przypadków nie zdarzy wam się sytuacja, że zdanie kończy wam się w połowie i wylatuje poza ekran, tak że trzeba przesunąć w bok, żeby dokońćzyć czytanie zdania.

Bardzo fajną sprawą, szczególnie na omni jest sposób przewijania strony. Omnia nie ma klawisza nawigacyjnego, ale wystarczy palcem (najlepiej paznokciem) przejechac po wyświetlaczu i strona się przewija. Nie ma też przy przewijaniu problemów znanych z Opera Mobile, że telefon nie nadąża z renderingiem i musimy czekać aż poprawnie się wyświetli kawałek strony.

Dla mnie osobiście Opera Mini ma jeszcze jedno GENIALNE rozwiązanie. Chodzi konkretnie o Opera Link i możliwość synchronizacji zakładek z PC. Ponieważ od wielu lat jestem zagorzałym użytkownikiem Opery w wersji PC (nie zamienie jej na żadną inną przeglądarkę i fani firefox'a nawet nie mają pojęcia co to wygoda przeglądania ;P), mogę synchronizować bez podłączania telefonu wszystkie zakładki z moją Operą Mini. Wystarczy że i w jednej i w drugiej przeglądarce podam hasło i login do Opera Link, i wszystko robi się samo. Nawet nie muszę o tym myśleć. Jak dodam w Operze PC zakładkę, to w Operze Mini mam ją już automatycznie. Co w tym fajnego?? Ano, że w telefonie praktycznie nigdy nie muszę wstukiwać adresów, bowszystko co mi potrzebne mam w zakładkach. Na dodatek, pewne rozwiązania z Opery PC (poprzeczna chowana belka i proste przeciąganie zakładek do ulubionych) sprawiają, że w Operze PC aż chce się z zakładek korzystać (robiłem to na długo zanim miałem operę mini).

OK. Opisałem zalety, a teraz wypada o wadach trochę opisać:

1. Brak obsługi flash i skryptów java
2. Brak obsługi wielu okien (wszystko można robić tylko w jednym oknie)
3. Wkurzający sposób wprowadzania tekstu w okna (można się przyzwyczaić, ale trochę zajmuje).
4. Strony generalnie wyglądają trochę ładniej na innych przeglądarkach - co spowodowane jest okrajaniem przez OM elementów graficzncznych (w celu poprawy szybkości)
5. Ograniczone możliwość dostosowania opcji pod użytkownika. Po prostu przydałoby się trochę więcej ustawień, ale szczerze powiedziawszy to jest uwaga do WSZYSTKICH przeglądarek pod windows mobile....

Wishlist:
1. Synchronizacja RSS z Operą PC - strasznie mi brakuje tej opcji, i to już byłby pełen wyspas gdyby Opera Mini to potrafiła

Podsumowując. Jak dla mnie Opera Mini jest bezkonkurencyjna do codziennego użytku. Ze względu na szybkość działania. Niestety czasem wymaga wsparcia jakiejś innej bogatszej przeglądarki.

P.S.
Opere Mini można odpalić w kompie i używać jak normalnej przeglądarki internetowej. Nawigacja jest niewygodna co prawda niewygodna, ale jeżeli jesteśmy w miejscu z bardzo słabym łączem internetowym to wtedy OM w laptopie sprawdza się świetnie .... Jak kogoś interesuje to mogę daćopis.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 16:52:24 wysłana przez kordi666 »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
Odp: Przegladarki internetowe pod WM
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2008, 15:22:33 »
skyfire możesz skreślić na omnii ;-)

Nie odpalisz
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2008, 15:29:23 »
Nie wiem jakby to na Omni działało, ale mała po tym co widziałem na moim HTC prophet to mała strata. Naprawdę nie wiem czym się ludzie tak podniecają kiedy piszą o tej przeglądarce .... Osługa flash'a na WM to nie jest nic szczególnego...

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2008, 15:45:19 »
hehe, ja jestem kolejną osobą która się podnieca skyfire ;-)

Co jak co ale zaden flashlite nie działa tak dobrze jak skyfire ;).

Oglądam youtube, south parki :) wsio działa i bez lagów, mój wczesniejszy sprzet to htc wizard
REGULAMIN !!

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2008, 15:52:26 »
Mialem okazje testowac SkyFire tylko na N95, bo na Omni nie chodzi. Nawet niezla ta przegladarka, ale chyba najwieksza zaleta to wlasnie flash. Na szczescie gotowa jest juz kolejna przegladarka z pelna obsluga flasha - nowy PIE.

http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14717:nowy-ie-ju-gotowy&catid=51:programy&Itemid=93

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2008, 16:13:48 »
Czy mnie coś ominęło, czy TCPMP przestał obsługiwać flash'a??

A co do PIE ... to pokładam w nim duże nadzieje ... że wreszcie obsłuży mi służbowego webmail'a ;).

Puchaty ... tak swoją drogą. Odpalałeś Skyfire na Wizardz'ie? Czy dobrze to rozumiem? Bo na prophetcie (ma en sam procesor), po prostu szybkość działania była nie do zaakceptowania. Lagowało tak, że nie szło oglądać. Chyba że coś źle robiłem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 16:19:43 wysłana przez kordi666 »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2008, 16:20:16 »
póki nowy pie nie jest wypuszczone nie istnieje..

Po drugie pewnie i tak beda problemy z polskim softem i omnią ;]
REGULAMIN !!

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2008, 16:25:24 »
Do zalet Opery Mini dorzuciłbym jeszcze to, że jest darmowa ;)  A do wad - brak możliwości zaznaczania tekstu na stronach (np. żeby skopiować go do schowka) - da się jednak bez tego żyć.

Odnośnie
Jeżeli ktoś znajdzie środowisko java które odpala się w opcji full screen bez pasków na dole i u góry, ma znośny rozmiar czcionek i się nie wykrzacza, to niech da (...) znać ...
używam midlet managera z tego postu - uruchamia się od razu w full screenie a dodatkową jego zaletą jest to, że nie wymaga potwierdzania przez użytkownika chęci połączenia się appletu z internetem. Nie wiem jednak czy i jak działa na Omni.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2008, 16:53:48 »
Update pierwszego postu, zaktualizowane info o pocket IE oraz o nowej przegladarce w Javie teashark (narazie niezbyt sie nadaje do ekranów dotykowych, można stestować z ciekawości - trzeba koniecznie przełączyć zmyszy na dpad, bo inaczej nic nie zrobicie).

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 01, 2008, 20:04:40 »
czy komus dziala Skyfire na Omni? a jesli tak pls o nr wersji dzialajacej..

edit: sorry chyba zbyt pobieznie przeczytalem temat
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 23:01:40 wysłana przez kamilloo83 »

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2009, 12:47:35 »
czy komus dziala Skyfire na Omni? a jesli tak pls o nr wersji dzialajacej..

edit: sorry chyba zbyt pobieznie przeczytalem temat
[/  quote]                                                                                                                                                                                                                                         u mnie dziala!! Zadna inna opera ,internet explorer  nie odtwarza filmikow.tylko skyfire.ja mam omie z orange,SAHH6             

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:33:27 »
Mnie tez Skyfire smiga az milo mam SAHJ3 :)