Prośba do użytkowników Omni

• 18 Odpowiedzi
  • 6933 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline herbata z rumem

• *
  • 96
  • Sprzęt: Toshiba G900, Nokia E51, Samsung Z720
Prośba do użytkowników Omni
« dnia: Wrzesień 06, 2008, 00:28:09 »
Witam

Zastanawiam się nad kupnem Omni ale zastanawiam się czy programy których używam będą na niej działać bez problemów ze względu na jej niestandardową rozdzielczość.
W związku z tym mam prośbę do użytkowników Omni o przetestowanie paru programów. Będę naprawdę wdzięczny.
Oto one
1. Doktop - darmowy, tu można go pobrać po zalogowaniu http://www.mp.pl/doktop/index.php?_tc=A924B26CF35F4EE88E96AC3B5F9553FE ( wiem że trzeba się rejestrować, ale jakby ktoś miał chwilkę czasu to będę zobowiązany )
2. Microsoft Reader http://www.microsoft.com/reader/downloads/pc.mspx
3. Mobipocket Reader http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/default.asp?Language=EN
4. Słownik Mdict http://www.octopus-studio.com/download.en.htm
5. Słownik Lingvosoft Dictionary 2008 ( nie darmowy ale jest trial ) http://www.lingvosoft.com/main.jsp?do=products-view_products&os=4&type=dictionaries&ln=23&ln2=12 ( 2 od góry )

To tyle. Najbardziej zależy mi na Doktopie. Jeszcze raz proszę, jakby ktoś miał chwilkę czasu to proszę o przetestowanie tych programów i odpowiedź na forum.

Pozdrawiam

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
Odp: Prośba do użytkowników Omni
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2008, 12:11:39 »
Doktop na Omnii działa pełnoekranowo i bezbłędnie. Zresztą jeśli jesteś anglojęzyczny to powiem, że moje podstawowe narzędzie pracy Epocrates Essentials też przepięknie działa :) Wreszcie się nic nie ślimaczy - na Wizardzie szybciej byłoby pójść do biblioteki i z powrotem niż czekać, aż się to otworzy!!!

Reszty z Twojej listy nie mam zainstalowanej i nie sprawdzałem.

Problemy mają te programy, które silnie korzystają z grafiki, tj. gry, soft do nawigacji, jakieś programy z tapetą/obrazkiem w tle. Soft typu bazy danych, słowniki, narzędzia generalnie chodzą bez kłopotu. Co najwyżej na dole(lub z boku) ekranu jest pusty pasek - i tyle.

A ten słownik LingvoSoft dobry jest? Bo ja mam Paragon SlovoEd, którego nawet instalować nie będę - porażka całkowita, większość wyrazów przetłumaczona jest na polski (lub z polskiego) w jakimś niezrozumiałym slangu :) A na pewno jest to wersja ang-pol  ;)

*

Offline herbata z rumem

• *
  • 96
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2008, 12:48:40 »
Co do słowników to slovoed rzeczywiście jest słabiutki. Lingvosoft ładnie wygląda i posiada dość dużo haseł, jednak osoba znająca się trochę na angielskim poleciła mi sprawdzić słowo "duvet" - kołdra. Rezultat był taki, lingvosoft nic nie znalazł, a darmowy Mdict do którego link podałem wyżej o dziwo znalazł. Jednak jeśli ktoś jest zainteresowany słownikami to polecam mieć oba. Na mojej Toshibie G900 jednak lingvosoft działa tak sobie i często się wiesza.
Co do Mdicta to gdzieś jest wątek na jego temat i baz językowych.

*

Offline adrnow

• 15
  • Sprzęt: MDA III, HTC Diamond, Samsung OMNIA
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2008, 21:32:37 »
Doktop działa OK w porównaniu z HTC dIamond;)- próbowałem
Jeśli chodzi o słownik to polecam Partner Dictionary English-Polish
Inne programy działające a przydatne dla medyka to: iSilo, Mobipocket, MobileGadu no i z serii Skyscape.com
A czy ktoś z was ma moze wypróbowany program do prowadzenia bazy pacjentów i synchronizacji z PC w oparciu o bazę danych???

*

Offline herbata z rumem

• *
  • 96
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2008, 09:34:46 »
Co do bazy pacjentów i synchronizacji z PC to chyba Doktop ma taką możliwość. Na komputerze trzeba zainstalować program Medycyna Praktyczna. Dokładnie nie wiem o co chodzi bo się nie bawiłem tym.

Czyli jeśli miałbym kupować telefon pod kątem Doktopa to raczej brać Omnię czy Diamonda?

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 07, 2008, 10:07:48 »
Czyli jeśli miałbym kupować telefon pod kątem Doktopa to raczej brać Omnię czy Diamonda?

Diamonda w ręce nie miałem więc nie mogę nic powiedzieć o Doktopie na nim. Ale myślę, że działa podobnie dobrze jak na Omnii, w końcu nie jest to jakiś strasznie wyszukany i wymagający soft.
Ja sądzę, że jak korzystasz z takich aplikacji, które wymagają częstego wprowadzania danych (bazy danych, słowniki + ew. częste smsy) to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest coś z hardwarową klawiaturą, czyli z nowości Diamond Pro :)

Po przesiadce z Wizarda to właśnie porządnej klawiatury mi brakuje najbardziej. Touchscreen do okazjonalnego wprowadzania danych i kilku smsów na dzień pisanych bez pośpiechu jest OK. Omnia, która nie ma wbudowanego stylusa, do czegoś więcej się nie nadaje. Pomimo wibracyjnego potwierdzenia pisanie na Omnii jest katorgą, a dostępne klawiatury ekranowe są bardzo dalekie od ideału (wielkość klawiszy, zasłanianie informacji na ekranie)

Ja niestety muszę mieć coś rzeczywiście kieszonkowego i wszystko co jest grubsze od Omnii odpadało, gdyby nie to poważnie zastanawiałbym się nad HTC Diamondem Pro (albo nawet starym dobrym Kaiserem, który do softu typu Doktop jest bardziej niż wystarczający, ma silne wsparcie - także na tym forum, a ponad połowa kasy zostaje w kieszeni!)

*

Offline adrnow

• 15
  • Sprzęt: MDA III, HTC Diamond, Samsung OMNIA
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2008, 17:16:17 »
Doktop jest ok ale----- niestety nie można wprowadzać danych pacjentów na pda jedynie tylko przenieść wprowadzone dane z MPSystem!
Jeśli chodzi o wygląd na HTC Diamond to wymaga on dopracowania gdyż dolny pasek z wyborem funkcji jest mało czytelny!
Jeśli chodzi o wprowadzanie danych to jak do tej pory używałem MDA III z klawiaturą na IR , klawiatura sprzętowa jest niedopracowana i mala.
Poszukuję kogos z doświadczeniem i klawiaturą bluetooth z omnią bo zastanawiam się nad kupnem.
Brak stylusa w samsungu, a raczej wmiejsca dla niego w obudowie jest irytujacym niedopatrzeniem!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2008, 17:19:35 wysłana przez adrnow »

*

Offline herbata z rumem

• *
  • 96
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2008, 09:04:52 »
O co chodzi z tym dolnym paskiem? Nic nie widać czy co? Mógłbyś zamieścić zdjęcie? :)

*

Offline Kilg

• 292
  • Sprzęt: Galaxy SIII
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2008, 14:09:14 »
podejrzewam, że ikonki sa za małe i w VGA robią sie nieczytelne.
@marsden - jak ci się obsługuje Doktopa w Omni? chodzi mi o wpisywanie znaków? Podejrzewam, że przez ten rysik, skończy się na pisaniu wyłaczonym długopisem :)
Ja uzywam doktopa na kaiserze - po przyzwyczajeniu się - daje radę (choć pacjenci nieprzyzwyczajeni dziwnie patrzą jak go rozkładam ;) ), ale prawde mowiac najlepiej mi sie uzywalo doktopa i pisalo rysikiem na PalmOS gdzie pole wprowadzania znakow niczego nie zaslanialo.
Testowałem przez chwilę doktopa na Toshibie g900 (QVGA czyli podobnie jak Omnia tylko 4x więcej pixeli) - chodził bez problemu. Doktop używa zdaje się silnika IE i jeśli IE działa, to i doktop będzie.
Windowy doktop ma wkurzajacą właściwość, mianowicie jeśli się zawahasz na moment wprowadzając nazwę preparatu, to kolejny znak zaczyna wyszukiwanie od początku - nie wiem czy gdzieś się da to przestawić lub wyłączyć, parę razy prosiłem załogę MP o wsparcie, oczywiście bez skutku.
Co do słownika, to używam progamu Lingus i baz z PCetowego YDPdict, chetnie sprawdzę te darmowe, ale przydałby się czasem jakiś typowo medyczny.
Co do baz pacjentów na PPC, to jeśli nie zapomnę podeślę linka z domu do forum gdzie takie programiki są omawiane. w razie czego PM.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 14:11:34 wysłana przez Kilg »
WYGIWYGAINGW
What You Get Is What You're Given and It's No Good Whining
(The Science of Discworld by Terry Pratchett)

*

Offline herbata z rumem

• *
  • 96
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2008, 18:46:49 »
Mam G900 i Doktop chodzi dobrze ale wkurza mnie to że jak szukam jakiegoś preparatu to nie ma nigdzie okienka gdzie mógłbym wpisać nazwę lub choćby 3 pierwsze litery. Udało mi się 2 wprowadzić :) ale tak "na czuja" :).

Z tego co kolega wyżej pisze to nie wina G900 tylko samego Doktopa.

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2008, 18:52:27 »
Ja z Doktopa prawie nie korzystam, moim podstawowym narzędziem jest Epocrates Essentials. Dopiero jak czegoś nie mogę znależć w EE to biorę się za Doktopa. Z tego co zauważyłem oba programy się nie lubią. Podejrzewam, że EE zużywa tyle systemowej pamięci, że już na Doktopa nie wystarczy - dziś skończyło się soft resetem po próbie uruchomienia Doktopa nad chodzącym już EE.
Co do wprowadzania danych to dokładnie tak jak opisałeś - wyłączony długopis to podstawa :)

Zauważyłęm też, że super sprawą jest przyzwoity aparat. Zamiast polować na ksero celem skopiowania fragmentu historii choroby i potem skaner - cyknąłem fotkę i już miałem gotowy slajd do prezentacji PowerPoint. Na prawdę jestem pod wrażeniem - spora oszczędność czasu i usprawnienie pracy!No i nie ma stresu bo w 16GB sporo się zmieści.  W Wizardzie ten 1,3mpx aparat nie nadawał się do nieczego poza fotką poglądową w pełnym słońcu.

YDPdict jest bardzo dobry, moja podstawa na PC - skąd wziąć wersję na WM? Instalujesz tego Lingusa, a bazy to są dokładnie te same pliki co w PCie?

Miałem na Wizardzie jakiś słownik angielskich skrótów medycznych i terminów medycznych - eDictionary z odpowiednimi bazami - nawet niezły, polecam wypróbować (był trial dostępny w sieci).

*

Offline Kilg

• 292
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 09, 2008, 21:49:03 »
Jeśli chodzi o lingusa, to uzywam go na PalmOS - ale zawsze byla wersja na WM - strona głowna: http://www.bofre.com/
Przed chwilą na nią zajrzałem i widzę, że chyba zrobił się płatny...
Nie znalazłem na tej stronie linka do wersji na WM (?), ale na innym forum ktoś podał link:
http://www.mediafire.com/?oelmvnym24y  nie testowałem, podobno chodzi na FS T830 i upgraduje sie do najnowszej wersji.

Na PalmOS EE i Doktop chodzą bez problemu, ten ostatni jest użyteczny gdy chcę porównać ceny preparatów lub poszukać tańszego zamiennika.

Z tego co kolega wyżej pisze to nie wina G900 tylko samego Doktopa.
Potwierdzam, to samo na Kaserze i na FS Loox 520 (porażka)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 21:59:49 wysłana przez Kilg »
WYGIWYGAINGW

*

Offline herbata z rumem

• *
  • 96
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:09:07 »
Co do tego długopisu to dobry pomysł ale na allegro znalazłem długopis parkera w kolorze niebieskim z ołówkiem i ... końcówką do PDA :) http://www.allegro.pl/item431746128_najtaniej_dlugopis_olowek_rysik_parker_3w1_fvat.html

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:28:25 »
Dzięki za Lingusa! Chodzi pięknie!

*

Offline Dwight

• 44
  • 3city
  • Sprzęt: Samsung Omnia i900, SE P1i, Asus A636N
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 09, 2008, 23:44:47 »
Dzięki za Lingusa! Chodzi pięknie!

Czy ja tez moge poprosic? :)
Pozdrawiam

Dwight

*

Offline Kilg

• 292
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 10, 2008, 15:48:49 »
@marsden - proszę bardzo, tylko zlinkowałem :) bazy musisz wgrać ze stacjonarnych słowników

@Dwight : link w poprzednim moim poście
WYGIWYGAINGW

*

Offline Dwight

• 44
  • 3city
  • Sprzęt: Samsung Omnia i900, SE P1i, Asus A636N
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2008, 01:18:47 »

@Dwight : link w poprzednim moim poście

Mucios gracias  :D
Pozdrawiam

Dwight

*

Offline Kilg

• 292
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2008, 18:29:52 »
a propos Epocratesa jest wersja na IPhone (hmm....   :wink:)
WYGIWYGAINGW

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 11, 2008, 20:04:22 »
Jak jeszcze TomTom będzie na iphonie i możliwość przeglądania pdfów i ppt to się przesiądę :)
Co ciekawe moja Omnia przyciąga wzrok i powoduje zazdrośc dużo bardziej niż pospolity iphone :)