Problem z Wi-Fi

• 8 Odpowiedzi
  • 1647 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z Wi-Fi
« dnia: Listopad 23, 2011, 18:31:11 »
Witam mam problem z Wi-Fi,ponieważ gdy połącze Wi-Fi i wejdę w neta przez opera mobile wyskakuje mi że nie można się połączyć z daną strono i żebym sprawdził czy mi działa net. komę mam z plus GSM jak się nie mylę a sim kartę mam z orange proszę o pomoc ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2011, 20:37:44 wysłana przez frutt »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2011, 23:15:48 »
Zacząłbym od nauki korzystania z przycisku "Sprawdź ortografię" podczas pisania posta. Sory ale aż oczy bolą.
Po drugie po to jest forum, żeby pomagać sobie tutaj (a nie na gg), bo jest szansa, że jeszcze ktoś z porady skorzysta.
Po trzecie szukałbym przyczyny w routerze WiFi.
Być może nie przydziela adresu IP dla Omni. Sprawdzić to można nawet PC czy lapkiem przypisując jego karcie WiFi adres karty WiFi Omni.
Jak komputer zacznie mieć takie same objawy, to znaczy, że router nie przydziela adresu IP dla tego MacAdresu.
Jeśli komputer będzie normalnie "widział" net, to przyczyny trzeba szukac w Omni.
Tutaj już nie pomogę, bo O1 już nie mam i nie pamiętam gdzie i jakie były ustawienia.
Nie od rzeczy byłoby podanie jakiego romu używasz na Omni.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2011, 00:07:20 »
A przez ie dziala luz przez inna przegladarke rozna od opery? Klubowicz wyzej ma racje. Nie chce Ci sie tu zagladac to nie pisz tematu. Na gg to allegro Ci moze wyslac wiadomosc, powiadomienie.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 24, 2011, 15:07:27 »
taa.... po 1  to ja nawet nie wiem co to router itd chce na gg żeby mi ktoś tylko wytłumaczył bo na forum zanim bym to ogranął to z 2 lata......
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2011, 15:18:07 wysłana przez frutt »

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 24, 2011, 20:05:44 »
Krótko: Masz router (swoją sieć wi-fi) w domu? Jak masz to czy podlaczasz bez problemow do tej sieci przez wifi komórki, laptopy - inne urządzenia? Jak tak to problem leży w omni, jak nie to router.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2011, 20:24:27 »
Nie posiadam routera ;d w kompie (chyba) xd mam neta orange przez modem ;] da się coś zrobić żeby wi-fi śmigało? ;]

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2011, 21:25:15 »
 :O Dobra, nie masz wifi, bt w kompie - mozesz sobie przez kabel zrobić.  Jak zrobić router z peceta? Wpisz w google a sie dowiesz. Google to www.google.pl

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2011, 23:27:53 »
aaa.... po 1  to ja nawet nie wiem co to router
To się chyba pora zaznajomić z urządzeniem i tematem  :mrgreen:
W szczególności polecam temat filtrowania MacAdresów w routerach (ogólnie) oraz w Twoim routerze (w szczególności).

Wyjście drugie:
Poprosić do domu kolegę/koleżankę*- fachowca aby oblookali i zrobili.

*-niepotrzebne skreślić.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2011, 22:24:41 »
Koledzy, prosze o pomoc. Zmienilem karte z PLUS na PLAY i w ustawieniach kart sieciowych zniknely profile polaczenia. Oczywiscie wszystko co wczesniej dzialalo, tj. polaczenie wi-fi z domowym ruterem - przestalo. Tel łączy się z ruterem, dostaje IP, ruter go "widzi", ale bez profili net nie jest "przekazywany" np. do przegladarki w Omni. Kombinowałem, zmienialem karty SIM spowrotem - nic. Wczesniej przez 2 lata bez zmiany rom-u (SAID2) bylo ok. Soft reset nie pomaga, a na HR troche nie mam checi, ale jesli trzeba bedzie... cóż. Znacie metode na przywrócenie tych profili? Z  tego co pamietam, byly one automatycznie.

aha, w menu POŁACZENIA --> ZAAWANSOWANE --> WYBIERZ SIECI są te profile. Tylko w zakladce z kartami sieciowymi na liscie profili jest pusto i tak samo w ustawieniach polaczenia konkretnego wi-fi nie ma zadnego profilu do wyboru. Mogę jutro załączyć screeny, jesli nie spotkaliscie sie z taka sytuacja.