Problem z szybkim i łatwym wyborem kontaktu

• 30 Odpowiedzi
  • 6117 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z szybkim i łatwym wyborem kontaktu
« dnia: Wrzesień 27, 2008, 09:41:51 »
Witam
Mam omnie od kilku dni i jest to mój pierwszy telefon z WM.
Czy jest możliwość w meni kontakty w telefonie ustawić wygląd taki jak w zwykłym telefonie, chodzi o to żeby można było łatwo i szybko wybrać rozmówce bez przesuwania palcem kontaktów zaczynających się na tą samą literę. Chodzi o inny wygląd tego okna, może jakiś pasek którym za pomocą myszki będzie można przesuwać kontakty w górę i w dół. Po prostu takie ustawienie które bez użycia rysika w prosty i szybki sposób pozwoli zadzwonić do wybranego rozmówcy. Oczywiście nie chodzi mi o dodanie jednego lub kilku kontaktów do szybkiego wybierania numeru.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Problem z szybkim i łatwym wyborem kontaktu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2008, 09:56:28 »
dlaczego masz klopoty z wybraniem kontaktu palcem ?

kliknij na ekranie glownym na klawisz telefon pojawi sie klawiaturka na ktorej po prawej stronie bedzie taka ikona ksiazki adresowej klikasz na nia taka niebieska

i rozwija sie lista kontaktow duza i przejrzysta i literki z boku ze jak naklikniesz na literke to pojawi sie  osoba na ta wlasnie litere

moim zdaniem nie ma rewelacji z tymi kontaktami ale sa ok

chce sobie zrobic na ekranie glownym zamiast ikony polaczenia ikone kontakty ale nie wiem jak narazie :D
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2008, 10:34:26 »
Dzięki za odpowiedź to o czym piszesz już wiem ale nie wygodne jest to że gdy wejdę na kontakty z danej litery np. G to żeby wyszukać kontakt którego nie widać trzeba przesuwać palcem w górę co często powoduje łączenie z innym nr.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2008, 10:36:50 »
Witam
Mam omnie od kilku dni i jest to mój pierwszy telefon z WM.
Czy jest możliwość w meni kontakty w telefonie ustawić wygląd taki jak w zwykłym telefonie, chodzi o to żeby można było łatwo i szybko wybrać rozmówce bez przesuwania palcem kontaktów zaczynających się na tą samą literę. Chodzi o inny wygląd tego okna, może jakiś pasek którym za pomocą myszki będzie można przesuwać kontakty w górę i w dół. Po prostu takie ustawienie które bez użycia rysika w prosty i szybki sposób pozwoli zadzwonić do wybranego rozmówcy. Oczywiście nie chodzi mi o dodanie jednego lub kilku kontaktów do szybkiego wybierania numeru.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Kolego wciskasz przycisk telefon (lewy dolny róg) potem na klawiaturze klawisze przypisane do danej litery nazwy kontaktu i pokazują ci sie wszystkie kontakty odpowiadające tej kombinacji. Np chcesz wybrać kontakt zapisany jako "dom" wciskasz kolejno 366, "piotr" 74687 itd, naprawde wygodne - spróbuj i napisz ci ci o to chodziło

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:00:57 »
no kurcze przecierz  oto w tym chodzi zeby pzresuwac bo to jest ekran dotykowy :) w zwyklym telefonie miales joystik albo nawigacyjny guzik tu se smigasz paluchem,  mi sie juz nie wlaczaja inne kontakty to kwestia wyczucia komorki daj sobie 2 moze 3 dni i zobaczysz bedziesz wlaczal tylko co chcesz nic przez przypadek

bigted takze ma racje, jego sposob wykorzystywalem w k750, szukasz dokladnie osoby o ktora ci chodzi :)

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:02:20 »
A to ja sie podepne pod temat. Czy da sie zmusic WM zeby wyswietlal kontakty tylko z pamieci, a nie z pamieci i sim?? Bo w momencie wybierania kontaktu tak jak pisze @bigted wyswietlaja sie obydwa, co powoduje male zamieszanie. Ksiazka z samsunga ma taka opcje, ale za kazdym razem trzeba to zmieniac, no i jej funkcjolanosc jest taka se.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:12:34 »
napisal :
"dom" wciskasz kolejno 366, "piotr" 74687 itd, naprawde wygodne...
Tak to jest w teorii. Akurat "dom" i inne wyrazy ktore raczej sa zwiazane z pierwszymi literami klawiatury to dzialaja ale jesli drugie_Trzecie to juz w zasadzie nie.
Wyszukiwanie w wiekszej ksiazce to kontakty, podac z normalnej klawiatury 2-3 znaki. Przewijanie stosuj 'myszke -pada'.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:29:00 »
Dzięki bardzo faktycznie klawiatura działa jak w zwykłym telefonie po prostu wcześniej tego nie zauważyłem myślałem że klawisze numeryczne są tylko do wpisywania numeru z poza listy. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. :D

*

Offline turzol

• **
  • 149
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:30:25 »
Ja polecam iContact Burt Edition. O niebo wygodniejszy niż systemowy menadżer kontaktów.
Przypisałem go sobie pod zieloną słuchawkę i musze przyznać, że sprawuje się bdb
i900DXIA2 by Taril

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:31:37 »
napisal :
"dom" wciskasz kolejno 366, "piotr" 74687 itd, naprawde wygodne...
Tak to jest w teorii. Akurat "dom" i inne wyrazy ktore raczej sa zwiazane z pierwszymi literami klawiatury to dzialaja ale jesli drugie_Trzecie to juz w zasadzie nie.
Wyszukiwanie w wiekszej ksiazce to kontakty, podac z normalnej klawiatury 2-3 znaki. Przewijanie stosuj 'myszke -pada'.

Piszesz bzdury albo masz żle ustawiony telefon, przed chwilą aby nie być gołosłownym sprawdzałem i nawet wyszukuje z 4 litery kolejna z 3 i działa bez zarzutu. Jest to mój 4 fon z WM i wszędzie tak było więc jak już dodajesz komentarz sprawdź to dokładniej i nie wprowadzaj początkujących kolegów w błąd

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:38:23 »
Nie pisze bzdor bo przed chwila to sprawdzilem.
Przyklad :
Kontakt na nazwisko "KO" czyli drugi i trzeci znak czyli kod 55666.
U mnie niestety zle wyszukuje a mam ok 1300 kontaktow.
Tak na marginesie sprawniejsza jest wbudowana aplikacja CONTAKT a nie Kontakt , bo to dwie rozne.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:52:44 »
1300 ? :D:D:d chyba z naszej klasy  ludzi zbierasz ?:D

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 27, 2008, 12:09:30 »
Nie pisze bzdor bo przed chwila to sprawdzilem.
Przyklad :
Kontakt na nazwisko "KO" czyli drugi i trzeci znak czyli kod 55666.
U mnie niestety zle wyszukuje a mam ok 1300 kontaktow.
Tak na marginesie sprawniejsza jest wbudowana aplikacja CONTAKT a nie Kontakt , bo to dwie rozne.

Nie dziala bo zle robisz.
Jesli szukasz "KO" to wpisz "56" i starczy. Sprawdz!

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 27, 2008, 12:52:30 »
Nie, palmtopy mam od ok 8-miu lat a kontakty firmowe i prywatne od 25 lat :-)
Napisane: Wrzesień 27, 2008, 12:11:02
Przeciez przy 56 bedzie przeszukiwal ,jklmno, wiec zwraca mi ok 120 kontaktow.
Ta metoda jest dobra do Sim i 100 kontaktow, ale gdy wiecej to wyniki sa za szerokie.
Powtarzam, przy duzej ilosci aplikacja wbudowana Contakt lub zewnetrzna aplikacja.

*

Offline barylka1986

• 327
  • Sprzęt: Asus P526, Asus P750, Samsung B7610, HTC HD2
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 27, 2008, 15:25:38 »
SPB shel ma wlasna ksiazke moze sie spodoba

ja uzywam ale niemam 1300 kontaktow

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 27, 2008, 18:18:25 »
Przyzwyczajam sie do szukania 'po kodach'. Da sie uzywac, nawet przy moich 1300 kontaktach :-)
Po prostu musze wstukiwac dluzszy kod by filtrowanie dawalo kilka wynikow.
Jest ok.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 27, 2008, 20:33:03 »
no to masz niezla baze kontaktow :D hh  kiedys tez tak bede mial :D

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 28, 2008, 05:33:24 »
Piszesz bzdury albo masz żle ustawiony telefon, przed chwilą aby nie być gołosłownym sprawdzałem i nawet wyszukuje z 4 litery kolejna z 3 i działa bez zarzutu. Jest to mój 4 fon z WM i wszędzie tak było więc jak już dodajesz komentarz sprawdź to dokładniej i nie wprowadzaj początkujących kolegów w błąd
Mi niestety nie wyszukuje jesli szukam ciagu znakow bedacego po kropce.
Mam styl zapisywania kontaktow w ten sposob:
Firma.Kolega1
Firma.Kolega2
Firma.Szef
Firma.Sekretarka
Kolegowski.Eustachy

I jesli wpisze 565 szukajac wszystkich *KOL* to wyswietli tylko Kolegowski.Eustachy, a nie wyswietli Firma.KolegaX.

Pisanie kropki zamiast spacji to przyzwyczejenie z normalnego telefonu, o tam kropka byla wezsza niz spacja i zawsze o jedna litere wiecej sie wyswietlalo na wyswietlaczu.
Ale na szczescie nie mam 1200 kontaktow ;-)
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

Offline matulek

• *
  • 79
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 28, 2008, 11:57:28 »
A to ja sie podepne pod temat. Czy da sie zmusic WM zeby wyswietlal kontakty tylko z pamieci, a nie z pamieci i sim?? Bo w momencie wybierania kontaktu tak jak pisze @bigted wyswietlaja sie obydwa, co powoduje male zamieszanie. Ksiazka z samsunga ma taka opcje, ale za kazdym razem trzeba to zmieniac, no i jej funkcjolanosc jest taka se.

to badziewie ustawialo sie gdzies w rejestrze. Musisz poszukać na forum ogólynm dot. Windows Mobile.

A jeżeli chodzi o książke to ja np używam Photo Contacts Pro. Ma duzo fajnych opcji. można przypisywać dzwonki/dźwięki sms mp3/wma itp. Ale i tak czasami łatwiej jest wyszukać kontakt wpisujac na numerycznej tak jak to tutaj koledzy opisuja;)

Samsung OMNIA 8GB
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TELEFON: i900XXHH4
WM6.1 + SPB Mobile Shell 2.1.2

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 30, 2008, 12:59:28 »
Odswiezam nie najmodszy juz temat, ale wlasnie odkrylem problem z kontaktami w Omnii. Dosc irytujacy.

Kiedy wyszukuje kontakt przez "telefon", mam wrazenie ze ksiazka gubi kontakty. Ale po dluzszych poszukiwaniach okazuje sie, ze aplikacja "telefon" nie widzi niektorych kontaktow zapisanych w "outlooku". Co ciekawe nie widzi ich tez aplikacja "kontakty" (ta samsungowa). Dopiero jak wejdzie sie w aplikacje "contacts" (przez Start->Programy->Contacts - ciekawe ze sama aplikacja jest po polsku, ale nazwe zostawili angielska, zreszta) to mozna zalezc te kontakty. Nie widze zadnego powodu, dla ktorego niektorych kontaktow nie widac, ani dlaczego akurat te.

Acha, jak sie taki kontakt odnajdzie i zadzwoni, to jest na chwile widoczny w aplikacji "kontakty", ale jesli sie ja zamknie i otworzy, to znowu znikaja. Soft reset nie pomaga. W "telefonie" i "spisie polaczen" pozostaje zapamietany jako wybierany i mozna sie do niego tak dobrac.

Mam tylko ca. 500 kontaktow. Soft brandowany Plusa SAHH6. Ma ktos jakis pomysl?
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 30, 2008, 15:20:58 »
Nie, palmtopy mam od ok 8-miu lat a kontakty firmowe i prywatne od 25 lat :-)
Napisane: Wrzesień 27, 2008, 12:11:02
Przeciez przy 56 bedzie przeszukiwal ,jklmno, wiec zwraca mi ok 120 kontaktow.
Ta metoda jest dobra do Sim i 100 kontaktow, ale gdy wiecej to wyniki sa za szerokie.
Powtarzam, przy duzej ilosci aplikacja wbudowana Contakt lub zewnetrzna aplikacja.
To kolego masz jakis problem w ustawieniach...Ja mam ponad 500 kontaktow i wiele bardzo rozbudowanych o maile i 2-3 numery tel i u mnie to sie sprawdza w 100% Na klawiaturze wpisuje np dla litery k tylko RAZ <5>, dla np litery u tylko raz <8> itd..i wyszukuje nawet dla 5 znakow i to perfekcyjnie, a jak lista wyboru jest dluga i np. na KO... mam 8 to przesuwam myszka. Wg mnie dziala to bardzo fajnie. A dla 15 najczesciej uzywanych kontaktow mam SpbShela i tam mam cala stronke z 16 ikonami - zdjeciami /15 kontaktow i 1 wejscie do calej ksiazki.

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 30, 2008, 17:47:44 »
Ja wiem jak sie obsluguje wyszukiwarke. Palmtopy mam od Palm Vx, wiec tez juz troche czasu. Na i600 mam ten sam zestaw kontaktow (synchronizuje oba z tym samym Outlookiem) i tam wyszukiwanie dziala dobrze. Co prawda jak ma malo wolnej pamieci to sie przycina na kolejnych literach, ale nie gubi kontaktow.
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 30, 2008, 21:17:56 »
moze sprobuj zrobic upgrade. HH6 to dosc stary ROM. ja mam HI1 i nie zauwazylem nic takiego, ale mam tylko max 200 kontaktow.

swoja droga aplikacja Samsunga to badziew nie z tej ziemi. np. nie da sie wyslac smsa na numer inny niz "mobile". dlatego szukam sobie innego zastepnika. probowalem zachwalanego iContacts, ale raz, ze kompletnie nie przypadl mi do gustu to w dodatku krzaczy sie na rozdzielczosci 240x400.
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

Offline ziel

• 23
  • Sprzęt: Omnia 16GB
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 30, 2008, 22:13:02 »
Mam problem z wyglądem klawiatury wyboru numeru.
Aktualnie wygląda u mnie tak:

Z tego co pamiętam wcześniej były to ładne czarne przyciski, ale coś musiałem zmienić. Czy ktoś wie, gdzie to się ustawia? Nie chciałbym robić HR.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 30, 2008, 22:24:58 »
a jaki to ma zwiazek z wyszukiwaniem kontaktow?!

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 30, 2008, 23:18:07 »
Problem o ktorym pisze "montrala " o pozornym gubieniu kontaktow, moze byc spowodowany zmiana sposobu wyszukiwania w zaleznosci od tego czy jest wlaczone wg nazwiska czy firmy i sposobem zapisu kontaktu w polach.

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 30, 2008, 23:31:48 »
Problem o ktorym pisze "montrala " o pozornym gubieniu kontaktow, moze byc spowodowany zmiana sposobu wyszukiwania w zaleznosci od tego czy jest wlaczone wg nazwiska czy firmy i sposobem zapisu kontaktu w polach.

Sprawdzalem. To nie to. Jak w Samsungowej aplikacji "kontakty" po prostu przewijam liste, a nie wyswietlam, tych kontaktow nie widac. Jak znajde kontakt przez MSowa aplikacje systemowa i zadzwonie, to pojawia sie on w Samsungowych "kontaktach", ale po restarcie (reset lub zamkniecie aplikacji menedzerem zadan) znowu ich nie widac.

Czyli to nie jest problem sposobu wyszukiwania. Kontakty te sa zapisywane tak samo jak inne i nie ma zadnego filtrowania (np. po firmie).
Pozdrawiam,
                              Montrala

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 31, 2008, 14:29:46 »
Ja polecam iContact Burt Edition. O niebo wygodniejszy niż systemowy menadżer kontaktów.
Przypisałem go sobie pod zieloną słuchawkę i musze przyznać, że sprawuje się bdb

Rzeczywiscie to bardzo dobra aplikacja ale mam dwa pytania:

1. Jak ja zamknąć (nie ma przycisku zamykania)?
2. Jak Ustawić aby otwierała sie po nacisnieciu zielonej słuchawki (w opcjach moge przypisac aplikacje tylko pod przycik aparatu oraz menu głownego)

*

Offline worren

• 32
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 02, 2008, 21:03:08 »
Mam problem z wyglądem klawiatury wyboru numeru.
Aktualnie wygląda u mnie tak:

Jak wpisać "Miłego Dnia" pod górną belką bo u mnie niestety wyświetla się tylko logo operatora
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 21:04:58 wysłana przez worren »

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 02, 2008, 21:13:34 »
Maly off thopic ale warto zwrocic na to uwage.Zauwazylem inny blad,mianowicie jezeli mam kontakt zapisany na karcie SIM i ten sam kontakt w pamieci telefonu to w momencie proby edycji danych wyskakuje blad i zawiesza sie aplikacja od kontaktow.Rozwiazanie jest proste wystarczy usunac jeden powtazajacy sie kontakt.Zaraz sie bedziecie pytac czemu mam to kontakty zapisane podwojnie,odpowiem - wczesniej mialem nokie i dla ulatwienia przeniesienia danych z jednego telefonu na drugi skopiowalem wszystkie kontakty na karte sim.