Problem z kalibracją ekranu

• 8 Odpowiedzi
  • 3051 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
Problem z kalibracją ekranu
« dnia: Kwiecień 03, 2009, 23:36:29 »
Witam,

Od dziś mam (lub raczej miałem) nowa zabawkę OMNIĘ :) Niestety nie jest ona nowa (firmowa w spadku po poprzedniku :( ).
W takim wypadku zabawa zaczyna sie od HR. I tu wielki ZONK. Sprzęcik staje na kalibracji która moge przeprowadzać w kółko w nieskończoność. Oczywiście nie pomógł SR (dziurką na wykałaczkę obok przycisku zasilania), nie pomógł kilkukrotny  HR (słuchawki plus długie trzymanie power) i nie pomogła zmiana ROMU na RYM2D3 (znów z HR). Szukałem rozwiązania na forum bo jak przeglądałem dział OMNI tydzien temu to chyba coś takiego mi mignęło, ale nie moge teraz znaleźć.

Właściwie to tylko chcę sie upewnić że niczego nie pominąłem i czeka mnie serwis.

Z góry dzięki za wszelkie pomysły. Bedę wdzięczny

PS: zaznaczam że mam pojęcie o PDA i mam PDA :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2009, 23:43:20 wysłana przez piozus »
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
Odp: Problem z kalibracją ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2009, 01:00:26 »
Raczej niemozliwe aby padl dotyk po HR.Wiec chyba nie do konca cos OK z ta Twoja gra w Krzyzyk  :wink:
Poczytaj tu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=115436.0 i do przodu.
Pozdro

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2009, 10:11:19 »
Niestety czytałem :( i zastosowałem się...

a HR zrobiłem bo na telefonie który dostałem ekran był strasznie rozjechany. Na pewno jednak osoba, która używala go przede mna nie grzebała w romach :D, ale mogła go gdzieś uderzyć upuścić itp. (dla niego komputer to już straszne zwierzę)
W kazdym razie po tym HR robiłem kalibrację rysikiem (z mojego HTC) i wykałaczką zamiennie. Niestety po piątym krzyżyku wyświetla się ponownie pierwszy-środkowy. I tak w kółko.
Po kilkunastu nieudanych próbach na romie fabrycznym (PLUS - ale numeru romu nie zdążyłem sprawdzić) i kilku HR oraz
SR wrzuciłem romik Ryrzego mając nadzieję że problem leży w sofcie... :( nie leży

W każdym razie problem nie polega na tym że mi źle kalibruje urządzenie, tylko że w ogóle nie chce zakończyć kalibracji i trzeba ją robic wciąż od początku.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2009, 10:39:36 »
W dziale HTC - Wizard w FAQ masz podane rozwiązanie dla ominięcia kalbracji - za pomocą programu - powinno zadziałać . Ale uszkodzenie jest raczej hardwarowe.
potrzebna zgoda

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2009, 11:34:33 »
Właśnie próbuję....

MSP_RemoteAlignment - czyli druga metoda nie działa. Wyskakuje błąd i koniec zabawy. ściągam teraz PPC Pro Controller i zobaczymy czy tym się uda coś zrobić....

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2009, 11:36:06 »
Możesz jeszcze użyć 'MyMobilera'
potrzebna zgoda

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2009, 12:20:25 »
Nawet jeżeli uda się ominąć proces kalibracji to i tak i tak będzie zmuszony do ustawienia ponieważ działanie ekranu dotykowego BEZ kalibracjistanie się koszmarem...

Solution: serwis :D

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:58:21 »
Niestety, nie działają:
MSP - wyskakje błąd
Pro Controller - nie ma opcji by sprować urządzenie z programem
mymobiler - nie da się sparowac urządzenia...zapewne na PDA trzeba coś potwierdzić :(

A co do serwisu to faktycznie nie obejdzie się bez... ale mam na to czas dopiero za tydzień i zostałem na ten czas bez sprzętu

EDIT:
przez ActivSynca moge wejść do PDA ale mam odmowę usunięcia pliku welcome...a może przez Total Commndera z PC pójdzie?

EDIT2:
nie pójdzie (tc nie widzi tel jako dysku:( )

EDIT3:
Telefon poszedł do serwisu. Ciekawe tylko czy wymienią ekran na gwarancji czy stwierdzą, że to uszkodzenia mechaniczne  :]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 20:15:45 wysłana przez piozus »

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2009, 17:09:47 »
No i stało sie,moja omnia pierwszy raz idzie do serwisu..mam taki sam problem z kalibracją..tzn. można kalibrować w kókło i w kółko.dopóki używałem omnie było ok,mogłem ją wlaczać i wyłaczać apo wgraniu romu i próbie kalibracji tak sie stalo..lipa:D
Napisane: Lipiec 27, 2009, 15:12:59
Ok,obczaiłem że można skalibrowac ekran z taka usterką ale trzeba BARDZO mocno przyciskac rysikiem,przy normalnej kalibracji można to robić w kólko przez 2 h i nic z tego a wystarczy bardzo mocno naciskac ze mało co ekran nie pęknie i śmiga...ale i tak serwis mnie czeka..w sumie miałem już dawno oddac omnie do serwisu bo miałem odbarwienie na ekranie od grzejącego się procka i powiedzieć im że czułość ekranu jest bardzo słaba nawet po wgraniu oryginalnego najnowszego romu...w rtakim przypadku wymieniają digitizer..u mnie prawdopodobnie wymienią digitizer i ekran LCD :P