PROBLEM Z INTERNETEM w Omni - BEZNADZIEJNA SPRAWA

• 7 Odpowiedzi
  • 2918 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PROBLEM Z INTERNETEM w Omni - BEZNADZIEJNA SPRAWA
« dnia: Listopad 19, 2008, 21:38:17 »
Witam,

A więc tak :

1. Przeszukałem wszystkie wątki na tym forum odnośnie problemów z internetem - zastosowałem sie do nich, gdy to nie pomogło:
2. Ze strony plusa sciagnalem konfiguracje zarówno do GPRS jak i do MMS - NIE pomogło : podczas dluzszego napisu : "Laczenie z GPRS" nastepuje komunikat:

Nie można nawiazac polaczenia
Z nieznanego powodu nie można nawiazac polaczenia . Aby sprawdzić opcje polaczenia i w razie potrzeby je zmienić, wybierz opcję ustawienia. jeśli problem występuje nadal zresetuj urządzenie przenośne w sposób opisany w dokumentacji Producenta.

Chciałem uscislic, ze juz robilem reset i oczywiście nic nie dalo, nadal jest problem -nie mam pojęcia co robić.
Proszę o pomoc , może ktoś juz sie spotkal z takim problemem, albo wie jak to naprwic byl bym wdzięczny. Zwłaszcza ze Omnie kupiłem przede wszystkim do serfowania po internecie.

Chciałem rowniez dopowiedzieć, ze rowniez lacząc sie z AS, niby na PC pisze ze jest polaczony, ale jak probuje sie lączyć z netem przez Omnie rowniez pokazuje się komunikat:
"Nie można nawiazac polaczenia"
"To polaczenie zostało zakończone przez zdalne urządzenie"

Czyli ani sie nie mogę polaczyc przez GPRS ani przez AS i nie mam pojęcia co dalej ;/
Oczywiście "bardzo inteligentni specy" w Plusie rowniez nie umieli mi pomoc także mogę liczyć tylko na WAS.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 21:50:54 wysłana przez andrewlctpl »

*

forester

Odp: PROBLEM Z INTERNETEM w Omni - BEZNADZIEJNA SPRAWA
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2008, 21:49:42 »
Witam
Według mnie to zbyt pobieżnie sprawdziłeś ustawienia naszej Omni oraz nie poczytałeś instrukcji.
Osobiście od samego początku używam Omni do serfowania oraz do udostępniania w domu internetu (mam Iplus 8GB) do PC i nie ma z tym żadnego problemu na każdym sofcie Omnia pobiera automatycznie ustawienia GPRS i MMS oraz SMS centrum od macierzystego operatora aktualnie używanej karty sim.Nawet na angielskim sofcie śmiga aż miło.Przedstaw sprawę szerzej co robisz aby się połączyć?Rozwiązanie jest proste nic nie robić tylko czekać na automatyczne skonfigurowanie Omni.Jeżeli chodzi o udostępnianie internetu z naszego PC lub laptopa innego niż mamy w OMNI np Neo to podczas instalacji AS należy zaptaszkować, że ten komp łączy się z siecią!Wtedy jak nawiążesz połączenie przez AS z PC i będzie na PC aktywny net to również na OMNI będzie na 100%.Problem może być ewentualnie z zaporą ogniową systemu lub antywirusa to wtedy należy ją wyłączyć , skonfigurować wyjątek lub dodać do zaufanych programów.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 22:47:43 wysłana przez forester »

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2008, 22:10:52 »
Moje ustawienia internetowe :
Zakładka Ogolne:
Nazwa: My Internet
Zakladka modem:
nazwa polaczenia : iPlus
modem: Łącze komórkowe (GPRS)
nazwa punktu dostepu: www.plusgsm.pl
nazwa uzytkownika, haslo , domena - puste nie wypelnione miejsca
w zaawansowanych
Zakładka TCP/IP zaznaczone jest : "Użyj adresu IP przypisanego przez serwer"
Zakładka Serwery zaznaczone jest " Użyj adres przyp. przez serwer"
Zakładka ustawienia serwera Proxy zaznaczone jest "Ta siec łączy z Internetem"

Probowalem laczyc sie z GPRS na dwa sposoby:
1. Przytrzymałem istniejace polaczenie w zakladce Modem i dalem polacz - pojawia sie komunikat ten co powyzej
2. Przez przegladarke internetowa IE i Operę , gdzie pojawia się komunikat:

BŁĄD
Problem z siecią
Upewnij się, czy połączenie internetowe jest aktywne i sprawdz, czy inne aplikacje wymagające tego polaczenia dzialaja prawidlowo.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2008, 22:17:33 »
A masz uruchomioną usługę u operatora ?
Sprawdź to - zadźwoń do BOK-u
potrzebna zgoda

*

forester

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2008, 22:32:52 »
Moje ustawienia internetowe :
Zakładka Ogolne:
Nazwa: My Internet
Zakladka modem:
nazwa polaczenia : iPlus
modem: Łącze komórkowe (GPRS)
nazwa punktu dostepu: www.plusgsm.pl
nazwa uzytkownika, haslo , domena - puste nie wypelnione miejsca
w zaawansowanych
Zakładka TCP/IP zaznaczone jest : "Użyj adresu IP przypisanego przez serwer"
Zakładka Serwery zaznaczone jest " Użyj adres przyp. przez serwer"
Zakładka ustawienia serwera Proxy zaznaczone jest "Ta siec łączy z Internetem"

Probowalem laczyc sie z GPRS na dwa sposoby:
1. Przytrzymałem istniejace polaczenie w zakladce Modem i dalem polacz - pojawia sie komunikat ten co powyzej
2. Przez przegladarke internetowa IE i Operę , gdzie pojawia się komunikat:

BŁĄD
Problem z siecią
Upewnij się, czy połączenie internetowe jest aktywne i sprawdz, czy inne aplikacje wymagające tego polaczenia dzialaja prawidlowo.

Wszystko się zgadza a ja mam w nazwie połączenia : Plus Internet
Nazwa punktu dostępu : Internet
Aha i nie mam dodatkowych opcji proxy.
Tak sie zastanawiam jeszcze czy postępujesz zgodnie z tą zasadą udostępniania internetu wg tego (mojego )wątku:http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=108632.msg754535#msg754535
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 22:46:11 wysłana przez forester »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2008, 22:39:56 »
no to zadzwoń do operatora, może faktycznie masz nieaktywną usługę i to gdybanie jest niepotrzebne
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2008, 23:12:23 »
OK zadzwonilem i aktywowalem , okazalo sie ze usluga nie byla aktywowana wszystko dziala :-) , ale nadal zostaje problem z odbiorem Internetu przez AS

Pozdrawiam

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2008, 00:31:31 »
Konfiguracje przesylane przez Sms z plusa sa daremne. Najlepiej ustawic to za pomoca kodu *110# ->2->1->1... Ale to tak na przyszlosc i dla wiedzy innych ;)