Poprawnie skonfigurowane i nie można wykryć GPS

• 8 Odpowiedzi
  • 3413 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xvmax

• 36
Poprawnie skonfigurowane i nie można wykryć GPS
« dnia: Sierpień 04, 2010, 18:28:48 »
Witam, zainstalowałem automapę 6.5d PL i zainstalowała się prawidłowo i uruchamia się normalnie ale problem jest z GPS, oczywiście konfigurowałem w ustawieniach gps tak pisaliście w innych postach na port programu com3, port sprzętu com9 i szybkość transmisji 4800, ale jak uruchamiam automapę i jest pierwsza strona i biorę prowadź do później menu i wykryj GPS i trwa kilka sekund i wyskakuje Nie można wykryć GPS i za każdym razem, i biorę w pionie tel i na dworze i nic błąd gps cały czas, ma ktoś jakiś pomysł? wersję Romu mam 28230_M2D z WM 6.5 Manila 2D

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Poprawnie skonfigurowane i nie można wykryć GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2010, 21:55:39 »
A co ustawiłeś w Automapie (chodzi o menu GPS)?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline xvmax

• 36
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2010, 08:43:27 »
A co ustawiłeś w Automapie (chodzi o menu GPS)?

no jakoś połączył się (miałem w automapie ustawione port na auto i przestawiłem na com3 jak w ustawieniach tel. )ale i za pierwszym razem długo i teraz za każdym razem też długo się łączy

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2010, 08:47:22 »
Omnie są cholernie kapryśne. Jednemu cos działa, drugiemu nie.
Mam ten ROM i onegdaj u mnie kłopoty zaczęły się po wgraniu fix'a do pogpdy na ToDay'u. Nie instalowałeś tego fix'a przypadkiem?
Teraz mam zimnego fixa w ok. 10-12 sek.
Wazne, żeby łapać go na dworze, gdzie duża część nieba jest "widoczna" dla odbiornika GPS.
Pogoda tez jest nie bez znaczenia.
Używasz XTRA?
Poczytaj tu
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2010, 08:54:13 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline xvmax

• 36
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2010, 09:41:21 »
Omnie są cholernie kapryśne. Jednemu cos działa, drugiemu nie.
Mam ten ROM i onegdaj u mnie kłopoty zaczęły się po wgraniu fix'a do pogpdy na ToDay'u. Nie instalowałeś tego fix'a przypadkiem?
Teraz mam zimnego fixa w ok. 10-12 sek.
Wazne, żeby łapać go na dworze, gdzie duża część nieba jest "widoczna" dla odbiornika GPS.
Pogoda tez jest nie bez znaczenia.
Używasz XTRA?
Poczytaj tu

ale jak pisałeś w twoim poście o fixie to tylko jednorazowo czy za każdym razem trzeba się łączyć z netem, xtra miałem wyłączony, a wiesz może bo dzisiaj jeszcze zainstalowałem tego GpsGate2.6 który też miał przyspieszyć a ten program mi coś chyba w automapie skopał bo ani gpsgate nie łączy się  z gps i jak włączę automapę to w menu gps jest tylko jeden port com0 i nie ma więcej na liście a przed instalacją gpsgate były wszystkie a ja miałem wybrany com3

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2010, 09:58:24 »
No to spróbuj odinstalować ten GpsGate.
Koniecznie uruchom XTRA.
Fix do pogody przeszkadzał (u mnie) - więc dlatego pytałem czy instalowałeś. Bo u mnie jak spieprzyło się, po instalacji tego fix'a to odinstalowanie nic nie zmieniło. Zmieniłem wtedy rom.

A łączenie się z netem to inna bajka.
GoogleMaps wymaga połączenia z netem aby bez łączenia się z GPS ustalić zgrubną pozycję geograficzną urządznia.
A pogoda na ToDay'u (bez fixa) w Manilce właśnie z GoogleMaps pobiera informacje o położeniu, aby zaktualizować pogodę.

I działa to tak, że aktualizując pogodę na ToDay'u, Manilka pobiera informację z GoogleMaps o położeniu. Wtedy już urządznie wie, gdzie na świecie się znajduje i mając informacje o położeniu satelitów (dzięki XTRA) wie, których z nich ma szukać. Dzięki temu mam fix'a w 10-12 sekund.
Aha. W zakładce Manilki Ustawienia/Lokalizacja mam wszytsko powłączane.

Najśmieszniejsze jest to, że niektórym pięknie działa GPS bez żadnych cudów a inni muszą kombinować jak konie pod górę.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline xvmax

• 36
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 15, 2010, 13:12:36 »
No to spróbuj odinstalować ten GpsGate.
Koniecznie uruchom XTRA.
Fix do pogody przeszkadzał (u mnie) - więc dlatego pytałem czy instalowałeś. Bo u mnie jak spieprzyło się, po instalacji tego fix'a to odinstalowanie nic nie zmieniło. Zmieniłem wtedy rom.

A łączenie się z netem to inna bajka.
GoogleMaps wymaga połączenia z netem aby bez łączenia się z GPS ustalić zgrubną pozycję geograficzną urządznia.
A pogoda na ToDay'u (bez fixa) w Manilce właśnie z GoogleMaps pobiera informacje o położeniu, aby zaktualizować pogodę.

I działa to tak, że aktualizując pogodę na ToDay'u, Manilka pobiera informację z GoogleMaps o położeniu. Wtedy już urządznie wie, gdzie na świecie się znajduje i mając informacje o położeniu satelitów (dzięki XTRA) wie, których z nich ma szukać. Dzięki temu mam fix'a w 10-12 sekund.
Aha. W zakładce Manilki Ustawienia/Lokalizacja mam wszytsko powłączane.

Najśmieszniejsze jest to, że niektórym pięknie działa GPS bez żadnych cudów a inni muszą kombinować jak konie pod górę.

Działa Wielkie dzięki

A mam jeszcze pytanko, na początku jak zainstalowałem AM 6.5 to u góry na pasku miałem takie opcje jak: ile metrów do zakrętu, prędkość, do celu i dojazd o: i jakoś albo jak coś ustawiałem i niechcący wyłączyłem i teraz mam tylko na pasku prędkość i nie mogę nigdzie tego znaleźć żeby z powrotem ten pasek z opcjami był, wiesz jak to ustawić ?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 15, 2010, 14:39:29 »
Menu/Opcje/Pilot
Pozdrawiam
Karol

*

Offline xvmax

• 36
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 16, 2010, 01:40:58 »
Menu/Opcje/Pilot

Dzięki wielkie  :)