Podłączenie karty pamięci przez multizłącze - możliwe?

• 7 Odpowiedzi
  • 1004 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
Podłączenie karty pamięci przez multizłącze - możliwe?
« dnia: Wrzesień 04, 2009, 20:08:00 »
Siedzę i bawię się swoją kartą pamięci i zastanawiam się, czy jest możliwość aby wybrać odpowiednie styki multizłącza i połaczyć je z odpowiednimi stykami karty.
Karta posiada 8 styków... Myślę, że do efektywnego jej działania potrzeba 4 (ale oczywiście pewności nie mam) ;)
Pytanie tylko, czy w multizłączu znalazłyby się odpowiednie styki? Myślę, że w temacie musiałby się wypowiedzieć pracownik serwisu.
Nie uważacie że byłoby to fantastyczne rozwiązanie?
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Podłączenie karty pamięci przez multizłącze - możliwe?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2009, 10:44:02 »
nie wydaje mi sie zeby to bylo możliwe...  styki ze złącza musialy by byc polaczone z tymi od slotu karty pamieci a raczej nie są... pozatym musial by bycć w omni host usb chyba zeby mogl dodac tak sobie  dodatkowy nosnik danych.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 05, 2009, 11:06:29 »
Myślę, że host nie ma tu nic wspólnego. Ja mam na myśli raczej podłączenie karty a nie czytnika kart. Tak sobie uroiłem, że w złączu mogłyby być jakieś styki "serwisowe" - po to, by sprawdzać poprawność działania karty bez potrzeby otwierania omni i wyjmowania baterii.
Wyobrażam sobie to w ten sposób, że w fabryce przecież nikt nie marnuje czasu na: wyłączenie omni, zdjęcie tylnej klapki, wyjęcie baterii, włożenie karty, wlożenie baterii, odpalenie omni, przetestowanie karty, wyłączenie omni, zdjecie klapki, wyjecie baterii, wyjęcie karty, włożenie baterii, założenie klapki :)
Oczywiście może to wygladać zupelnie inaczej ale gdybym był inzynierem w samsungu, pomyślałbym o tym, żeby to można było sprawdzić podłączając kartę z zewnątrz - czyli poprzez multizłącze.

*

Offline komoornik

• **
  • 120
  • Sprzęt: Szajsung Galaxy S, Asus Eee 901, Viliv S5 3G
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 05, 2009, 11:18:09 »
Jedno trzeba przyznać - masz bujną wyobraźnie :D

Ile wg Ciebie jest przypadków uszkodzenia czytnika kart? Jeśli już byłoby to uszkodzenie mechaniczne, czyli np. brak styku w czytniku - jakby się to miało do karty podpinanej do złącza ?

pozdro

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 05, 2009, 11:31:59 »
pozatym kontrola jakości nie jest dokonywana na każdym urządzeniu tylko na kilku losowo wybranych z danej partii produktu, weż, kto by sprawdzil miliony omni? :D zresztą myśle ze jak juz by mieli sprawdzac tel. to na specjalnej stacji dokujacej ktora by znacznie ulatwila taki test telefonu :)

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2009, 16:08:24 »
Oj strasznie poważnie do tego podchodzicie.
Oczywiście, że to bujna wyobraźa ale widać że sami nie macie pojęcia czy to jest możliwe
Uszkodzenie czytnika? - no niby racja, ale łatwo sobie wyobrazić sytuację w której czytnik jest OK a karty w systemie nie widać.
Kontrola jakości? - chyba przesadziłeś z milionami omni :-)... Myślę, że dokładnie każda przechodzi kontrolę jakości. Wyrywkowo to mogą przechodzić kontrolę prezerwatywy albo podpaski.
Stacja dokująca? - No właśnie! Przecież ona w jakiś sposób jest podłączona do gotowego produktu! Przecież nie elektomagnetycznie! Zakładam, że wlaśnie przez złącze.
Gdybać można tak w nieskończoność. Zakładałem, że w tym temacie wypowie się ktoś, kto np prasuje w serwisie samsunga :-)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 05, 2009, 16:48:11 »
omnie prosto ze sklepu, mógł bym dostać popsutą, gumki bym nie chciał popsutej :D :D
moim zdaniem nie da sie tak, ale czekamy az ktos bardziej obcykany w temacie sie wypowie.. :)

*

Offline komoornik

• **
  • 120
  • Sprzęt: Szajsung Galaxy S, Asus Eee 901, Viliv S5 3G
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 05, 2009, 17:04:13 »
Widać nikt nie pracuje w serwisie Samsunga.

Ale wystarczy zajrzeć do service manuala, żeby dowiedzieć się jakie są procedury do sprawdzania poszczególnych elementów.

W skrócie: sprawdzenie czy konektor ( czytnik) kart jest uszkodzony lub czy są w nim zwarte piny numer 1 i 2. W obu przypadkach wymiana CN301 ( czytnik ).

Sprawdzenie napięcia na pinie nr 2 w regulatorze napięcia U508 - jeśli zbyt niskie, wymiana U508.

Dalej sprawdzenie samego U508 i ścieżek wokół niego.

pozdro