Pamięć - znikające 8/16GB, brak miejsca, zwalnianie pamięci

• 201 Odpowiedzi
  • 34747 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Pamięć - znikające 8/16GB, brak miejsca, zwalnianie pamięci
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 14, 2008, 23:19:22 »
daj   zerowanie pelne .. 
  i sformatuj wszustko co sie da

a hard reset robisz tak:

wylacz telefon
jak zgasnie nacisnij i przytrzymuj klawisz zielonej i czerwonej sluchawki... caly czas trzymajac je nacisnij guzik power....

i trzymaj tak az sie wlaczy ekran z takim trojkatem ostzregawczym gdzie zapyta o format...

_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Vilk

• 26
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 15, 2008, 10:05:35 »
Witam

Mam od kilku dni omnie i jak to bywa na poczatku sporo sie instaluje i czasami cos sie namiesza tak tez bylo w moim przypadku. No ale po hard reset wszystko bylo juz ok ale mialem sporo syfu w "Moja pamięć" 8gb wiec postanowilem ja wyzerowac z poziomu ustawien telefonu. Kliknelem zerowanie i pojawil sie komunikat bledu formatowania i od tego momentu "Moja pamięć" na status odmontowana i nie ma mozliwosci jej ponownego wyzerowania ani wyzerowania calkowitego te dwa przyciski nie sa wogole aktywne. robilem juz soft i hard resety ale dalej "Moja pamięć" ma status odmontowana. Czy jest jakis soft ktorym moge ja zamontowac lub z formatowac ? Bede wdzieczny za wszelka pomoc bo szkoda zeby 8gb poszlo sie ..... :/
Moj rom to
PDA: i900SAHI2/SAHI3
TELEFON: i900XXHI4

« Odpowiedź #62 dnia: Październik 15, 2008, 12:37:57 »
No i właśnie tak robie. :-) A zerowanie pełne moge tylko zrobić na Pamięci ROM a nie na mojej pamięci.. System jej nie widzi i pisze brak karty pamięci... :-( A przed tem można było zrobić zerowanie pełne na "mojej pamięci" jak wszystko było wporządku

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 15, 2008, 13:46:46 »
mialem cos troche podobnego, choc innego... :D
a mianowicie jak wgrywalem pliki na pamiec 16GB to czasem mi one ginely, i w ogole mialem sporo bledow zapisu i odczytu.
w koncu przelaczylem pamiec w tryb USB storage (w samsung today2), podlaczylem do kompa i sformatowalem z windowsa (na fat32 oczywiscie).
od tego czasu wszystko hula znakomicie.
wczesniej na wszelki wypadek zbackupowalem sobie taki pliczek z katalogu glownego mojej pamieci (pocketfs.sys) - a po formacie mial inna zawartosc. wiec mozliwe, ze on byl problemem.

mysle, ze jak dostalem moja omnie to miala wgrany nowszy rom bezposrednio u samsunga. pewnie dostali partie ze starszym romem i przed wysylka do sklepu jeszcze zdazyli zupdejtowac, ale nie sformatowali pamieci i pewnie stad te bledy byly. poza tym bylo widac, ze telefon byl macany, a sprzedawca przy mnie zrywal plomby. zreszta byly dwie - jedna naklejona na drugiej, wiec na 100% cos majstrowali przy tym fonie w samsungu. i mozliwe wlasnie, ze pocketfs.sys nie byl zmieniony po updejcie.
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

Offline Vilk

• 26
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 15, 2008, 14:58:14 »
Jako ze rozwiazalem problem to podam tu jak to zrobic moze komus sie przyda.

W akcie desperacji zaczelem dzwonic pod rozne nr support serwis itp ogolnie po tym wszystkim dostalem adres email do serwisantow (podobno) napisalem do nich opis sprawy i dostalem odpowiedz zebym wyslal im telefon a oni zobacza co da sie zrobic. Na cale szczescie googlalem dalej. Na forum MoDoCo znalazlem ze ktos mial podobny problem i tam proponowali mu zeby przelaczyc tryb USB w telefonie na Mass sotrage i wtedy po podlaczeniu sprawdzic co widzi system i sformatowac ta pamiec. Jako ze nie uzywam windowsa zrobilem tak pod linuksem i system zobaczyl te 8gb jako /dev/sdc tak wiec skoro zobaczyl to juz super :) zalozylem nowa partycje tam i sformatowalem ten obszar jako fat32 po odlaczeniu kabla od kompa telefonik pieknie zobaczyl 8gb na pokladzie :)

Tak wiec udalo sie obejsc bez serwisu a panow serwisantow z ccsonline pozdrawiam serdecznie.

*

Offline MKajtek

• 34
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 omnia

« Odpowiedź #66 dnia: Październik 17, 2008, 15:34:22 »
Witam
Co i gdzie pousuwać bo nie jak nie umiem uzyskać więcej pamięci. Obecnie mam na Przechowywaniu danych Razem 96,41MB
uzywane 94,93MB wolne 1,48MB    W programach 97,27 wolne 55,54
Uwuwałem już co popadnie a on swoje. PROSZĘ o POMOC

Pozdrawiam
SS

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
  • Sprzęt: SGS2 ICS
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 17, 2008, 18:08:29 »
Po to masz 8 lub 16 GB pamięci żeby tam instalować programy... ;-)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 17, 2008, 18:38:33 »
dkladnie.. instaluj na  "moja pamiec" a nie na  "pamiec urzadzenia"..

gorzej jak ci nie wykrywa 8/16 gb pamieci ...  bo   mysle ze jak bys widzial opcje intslacji na moja pamiec to bys ja wybral...

*

Offline Yohei

• 12
  • Sprzęt: i900 -> HTC magic
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 18, 2008, 11:09:36 »
Witam
powiedzcie mi koledzy czy można jakoś odzyskać "moją pamięć" ? tzn w menu-ustawienia-system-zerowanie pełne pokazuje mi że "moja pamięć" jest odinstalowana  :-? nie mam kompletnie pojęcia jak sobie z tym poradzić soft reset, hard reset nic nie pomogły

« Odpowiedź #70 dnia: Październik 18, 2008, 11:34:20 »
Spróbuj zrobić to co jest napisane w linku powyżej.

*

Offline ilammd

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 18, 2008, 12:08:32 »
Miałem podobny problem z partycją 16GB. Gdy odpaliłem Windows Media Player i dałem "Aktualizuj bibliotekę" system wyszukał wszystkie pliki, ale gdy przeszedł do dodawania ich do biblioteki wyskoczył błąd (stało się to w momencie gdy wszystkie pliki z mojego urządzenia były już dodane i miał zacząć dodawać pliki z mojej pamięci. Proces aktualizacji biblioteki próbowałem powtórzyć, jednak dodano 4 pliki i znów ten sam błąd. Odpaliłęm eksplorator plików i nie znalazlem folderu moja pamięć. Wszedłem do ustawień i tam w pamięci przy mojej pamięci był napis odinstalowano.

Następnie wyłączyłem Omnia na 1,5h (pozostawiająć włożoną baterię), odpaliłem ją ponownie i pamięc cydownie powróciła - z wszystkimi plikami. Kolejna próba dodania plików do biblioteki była już udana.
ROM: WWE 1.66 - to już przeszłość :P
Radio: 2.15.50.14
Android: MIUI 2.3.5 NAND  [ wcześniej : MIUI stock (jan-willem3) NAND : prj Clean Desire v0.2 NAND : HyperDroidSense v.1.1 : motoman234 EVO Carbon Remix v0.6

*

Offline Yohei

• 12
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 18, 2008, 13:45:38 »
próbowałem i niestety nic, nie moge wogóle zmienic trybu usb na mass storage  :-?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 18, 2008, 13:50:32 »
a co sie dzije gdy polaczysz w trybie activ sync ? mozesz pzregladac pliki na pamieci urzadzenia ? czy wogole nic ? moze podlacz jako activ sync do kompa a  potem zmien przy podlaczonym pda do kompa na moja pamiec ?

*

Offline tester2

• *
  • 50
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 18, 2008, 19:26:16 »
próbowałem i niestety nic, nie moge wogóle zmienic trybu usb na mass storage  :-?
to sprobuj moze zrobic to za pomoca zewentrznej aplikacji. chyba sa nawet dwie. jedna free i jedna komercyjna.
nie pamietam nazwy, ale chyba sie nazywala WMStorage - jesli nie to ktos mnie zaraz poprawi.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 18, 2008, 19:47:10 »
WM5torage  :ok:

*

Offline Yohei

• 12
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 18, 2008, 23:49:33 »
jeśli chodzi o połączenie activ sync to moge normalnie przeglądac pliki na urządzeniu aczkolwiek moja pamięc jest dalej niewidoczna, próbowałem również za pomocą tej zewnętrznej aplikacji i też klapa nic sie nie da zmienic poprostu tak jakby całkowicie pamięc przepadła

*

Offline Yohei

• 12
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 19, 2008, 00:51:51 »
próbowałem również poszukac czegoś w rejestrze czy się "przypadkiem" samo coś nie odłączyło ale nie potrafie znaleźc odpowiedniego skryptu odpowiedzialnego za pamięc, może macie jeszcze jakieś pomysły ? będe dozgonnie wdzięczny  :mrgreen:

*

Offline tester2

• *
  • 50
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 19, 2008, 00:58:05 »
ja jedyny jaki w tej sytuacji mam to juz tylko serwis.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 19, 2008, 21:41:16 »
eno nie mozliwe ze mu znikla pamiec.. bez sensu :P

wez wgraj partition magic'a  i nim poszukaj tej pamieci byc moze ją skmini i sformatuj ja na fat32 nie wiem kurde musialbym miec ta omnie przed soba to bym cos kombinowal do oporu az odda 16 gb :D

*

Offline Yohei

• 12
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 19, 2008, 23:44:15 »
może to i dziwne ale samo sie naprawiło tyle że moja pamięc to teraz to samo co pamięc telefonu czyli te 97 mega a moje zaginione 8 Gb to "moja pamięc 2" jak dla mie czarna magia....  :O

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #81 dnia: Październik 20, 2008, 00:08:55 »
hh no to luxus.. w sumie fakt dziwne... moze kiedys sie nazwie samo tak jak trzeba ?:D

*

Offline Yohei

• 12
« Odpowiedź #82 dnia: Październik 26, 2008, 16:53:51 »
mój problem znowu wrócił  :mad: "pamięc wewnętrzna odinstalowana", hr nie pomaga, poprzez żadnego eksploratora nie można jej znaleźc, zformatowac, dosłownie nic, amba fatima było i nima dosłownie  :mad:

« Odpowiedź #83 dnia: Październik 26, 2008, 20:24:43 »
Witam, mam problem, mianowicie Opera pożera mi pamięć telefonu.
Przed chwilą dla potwierdzenia wszedłem poprzez wifi do internetu (opera) przeglądnąłem forum pdaclub - zajeło mi to 2 min.
Przed tym wszedłem w "pamięć" i miałem w przechowywanych danych  38.80mb, teraz mam 36,58bm:/ Zrobiłem restart i to samo:/
Jak tak dalej pójdzie....

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #84 dnia: Październik 26, 2008, 20:27:43 »
Ameryki nie odkryłeś. Liczysz na jakąś pomoc, jakieś pytanie czy chciałeś się podzielić spostrzeżeniami ? Do zwolnienia pamięci używam Oxios Memory i Oxios Hibernate. Poza tym SK Tools mają programik FreeupRAM.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #85 dnia: Październik 26, 2008, 20:29:34 »
Chciałem się dowiedzieć czy to normalne i czy da się ta pamięc jakoś zwolnić...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #86 dnia: Październik 26, 2008, 20:32:53 »
Odpowiedź masz, jest to problem Opery a nie Omni dlatego warto zajrzeć również do innych działów lub używać szukajki.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #87 dnia: Październik 26, 2008, 20:40:13 »
Zainstalowałem Oxios Memory i niestety nic to nie dało. Niby napisało, że zwolniło 1mb pamięci, lecz zaraz po tym wszedłem w pamięc i okazało się, że nic nie jest zwplnione. Zrobiłem również reset telefonu

*

Offline mephi100

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 26, 2008, 20:57:50 »
Zależy o której pamięci piszesz...
Jeżeli RAM to oxios jest najlepszy, ale wydaje mi się, że piszesz o ROMie.
Jeżeli chcesz zwolnić pamięć zajmowaną przez operę skasuj cache opery co jakiś czas.
\application data\opera9\cache
Możesz tez zobaczyć co jest w katalogu images i download. Jeżeli niepotrzebne rzeczy to również wykasuj.
Zwolnisz zawsze kilka MB.

« Odpowiedź #89 dnia: Październik 26, 2008, 21:05:25 »
"Przed tym wszedłem w "pamięć" i miałem w przechowywanych danych  38.80mb" tak chodziło mi o pamięc ROM.
Wielkie dzięki z casch'u zrobiło się 4mb wolnego miejsca:]