Omnia zalana woda - dioda led żółta a nie czerwona

• 7 Odpowiedzi
  • 3356 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Omnia zalana woda - dioda led żółta a nie czerwona
« dnia: Marzec 15, 2010, 00:52:56 »
Witam. Po zalaniu omni wodą mam zamiar oddać ją na gwarancji do serwisu. Plomba gwarancyjna była umieszczona w takim miejscu ze zdołałem rozkrecić i oczyścić telefon od środka nie naruszając jej. Telefon się włącza (słychać dźwięk), nie działają przyciski oraz wyświetlacz.

Naklejki informujące o zalaniu nie zmieniły koloru (moje szczęście) jednak dioda led, która normalnie przy włączaniu telefonu jest czerwona, jest teraz żółta

Czy jest to sygnalizacja zalania telefonu? Da sie to jakoś wykasowac? Prosze o pomoc i ewentualnie porady jak sie bronić jeśli powiedzą mi że niby zalałem telefon.... Zależy mi żeby naprawili to na gwarancji...

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
Odp: Omnia zalana woda - dioda led żółta a nie czerwona
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2010, 17:22:09 »
Jeżeli ekran i przyciski nie działają to pewnie spaliły się taśmy, krotko piszac: Gdyby nie było sladu, działałby. Takie moje zdanie, oddawałem kiedyś k750i, bo też go zalałem (spadł mi na wycieraczke w samochodzie, w zimie...), ekran swiecil sie na biało, nie rozkrecałem go wczesniej... Odesłali mi, zrobili fotki spalonych czesci...   B) (plus to był).

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2010, 18:11:18 »
wysusz i zanieś, jesli nie ma sladów zalania naprawią może na gwarancji... oni nie sprawdzają diodki :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2010, 00:02:38 »
Tasmy rzeczywiscie sa spalone,ale z tego nie wynika chyba jednoznacznie ze telefon zostal zalany? Nie ma mozliwoscie zeby spalily sie same z siebie? Po to są te naklejki zabezpieczające, ze jak zmienią kolor to wtedy znaczy ze telefon był zalany...mogę się jakoś kłócić w razie czego czy raczej nie ma sensu? ktos ma doswiadczenie?

P.S czy jeśli np powiem ze nie był zalany ale rozmawiałem na deszczu (normalne używanie) to tez stracę gwarancje?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2010, 12:12:42 »
W instrukcji obslugi i informacjach gwarancyjnych jasno jest napisane, żeby nie używać/przechowywać urządzenia w miejsach wilgotnych. Czy jest możliwość, że same się spaliły... Hmmm podejrzewam, że mogłoby coś takiego się stać. Miałem sagema my411x, pojechałem na basen z ciocią, telefon zostawiłem na spodniach, pełne słońce, wychodze z wody, biore do łapy sagema i... Nie działają niektóre klawisze (taśma się nadpaliła  :grin:). Jeżeli nie ma widocznych sladów zalania, wszystkie plomby są nienaruszone, te naklejki zmieniają kolor na czerwony, jak dobrze pamiętam - po zalaniu, normalnie są białe. Jeżeli nie będzie widać, ze była rozkrecana no i nie bedzie sladu zalania, tylko te tasmy... To ja bym probował :) W koncu sagem padł po ok. 10 minutach na słońcu  :D

*

don.kamillo

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2010, 12:21:29 »
Zanieść możesz. Najwyżej Ci go zwrócą bez naprawienia z podaniem powodu, dlaczego gwarancji nie uznano. Nikt krzyczał na Ciebie nie będzie ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 22, 2010, 15:07:14 »
Z tego, co pamiętam, to żółta dioda sygnalizuje przegrzanie tel.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2010, 15:26:43 »
zapewne stwierdzą ślady elektrokorozji i anulują gwarancje...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1