Padnięta omnia

• 20 Odpowiedzi
  • 3772 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Padnięta omnia
« dnia: Kwiecień 26, 2009, 00:08:50 »
Witam,

Uwaliłem swoją omnie przy flashowaniu.. Wgrywalem rom ale cos nie tak poszlo ale omnia wlaczala sie (byl napis samsung omnia)
wiec zainstalowalem jeszcze raz i bylo ok ale rom ktory wgralem byl jakis dziwny (jakby sie niedoinstalowalo cos) wiec wgralem spowrotem stary rom (bo myslalem ze uwalilem) wszystko dzialalo ok. Wiec postanowilem zainstalowac jeszcze raz tamten rom. Zainstalowalo sie wszystko ok, ale o dziwo omnia zamiast wlaczyc sie pokazywala tylko napis "samsung omnia" i ten zielony pasek postepu instalacji, po czym zrobil sie czarny ekran i na tym koniec. Instalator w systemie wyswietlil komunikat ze wszystko zainstalowalo sie poprawnie..

Da sie cos z tym zrobic czy musze isc do serwisu na gwarancji?
Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
Odp: Padnięta omnia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2009, 08:10:23 »
Wyjmij baterię, odczekaj chwilę, włóż ją z powrotem, nie uruchamiaj Omni i spróbuj zainstalować jakiś inny rom. Być może nie ściągnąłeś całego pliku. Dla mnie kiedyś też nie ściągnął się poprawnie plik, ale zawsze porównuję rozmiar przed ściągnięciem i po ściągnięciu.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2009, 11:17:14 »
Jak zainstalowac inny rom? ActiveSync nie wykrywa telefonu, czytalem na forum iomnia ze da sie podniesc omnie portugalskim romem, ktorego pobrac nie umie bo strona nawet po godzinie sie nie zaladowala.

Btw. Telefon nie reaguje na nic, nawet czerwona dioda sie nie swieci. Kompletnie padla.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2009, 11:29:41 »
upewnij sie ze bateria jest naladowana... pobierz soft pod viste w pliku exe i byc moze ruszy z trybu emergency mode.. mi sie raz udalo takim sposobem  naprawic omnie.. ale byla jedna roznica, omnia startowala... (po napisie samsung nastepowal reset ale startowala jednak, u ciebie z tego co czytam tez zastartowala...?) moze tobie bateria siadla  i dlatego... ?
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2009, 12:16:27 »
Mowiac soft masz na mysli rom czy ten program do aktualizacji ? (bo ja xp mam). Telefon nie odpalil sie zaraz po wgraniu romu. Wgrywalem go z pliku .exe. Na programie nawet pisalo ze zainstalowalo sie poprawnie i byl widoczny napis 'Job done', po czym mial nastapic reset omni, ale tak sie nie stalo. Telefon przez chwile wyswietlal zielony pasek postepu i ten napis 'samsung omnia' po czym zrobil sie czarny ekran i na tym koniec. Telefon juz nie wlaczyl sie ani razu. Byc moze bateria mi padla, ale dlaczego nie wlacza sie czerwona lampka?

*

Offline wwlsqad

• *
  • 70
    • WWLSQAD
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2009, 14:33:06 »
cichyomg

Wgrywałeś ROM z Radiem czy bez Radia ??

javman - zapewne miał na myśli Soft = ROM

Wgrywać ROM na pustej bakterii - szacun normalnie mistrzu dla Ciebie za odwage
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 14:37:43 wysłana przez wwlsqad »
Simens S6 Power > Nokia 5210 > Nokia 3110> Simens SX1 > SE k700i > Nokia N70 > Nokia 5310 > SE k800i > Samsung Omnia (ROM:CXHI3>SAHH1>SAHH3>DXHJ1>DXHL3>DXAI5>SAIC3)

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2009, 15:10:48 »
Wgrywać ROM na pustej bakterii - szacun normalnie mistrzu dla Ciebie za odwage

Dla mnie raz zdarzyło się wgrywać roma przy stanie baterii 10% (wyświetlacz już się nie podświetlał, a moduł telefonu był wyłączony). A to przez jakąś tam klawiaturę, która rozwalała mi system. I zamiast zrobić HR, to wgrałem sobie nowego. Słyszałem dokładnie za lewym uchem, jak mi serducho napiernicza, ale udało się. Więc dla mnie także należy się szacun  :O~ za odwagę. Z góry dziękuję  :grin:
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2009, 19:09:02 »
tak mowiac ( piszac soft mialem na mysli rom pod viste)

ogolnie ja jak za pierwszyam razem uwalilem to tak jak ty wlasnie.. poszlo wszystko ok.. logi byly poprawne.. na koncu job done a telefon sie nie wlaczyl .. dioda takze nie reagowala... niestety serwis... baterie ladowalem z zewnetrznego zasilacza i nie pomoglo :/

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2009, 20:14:22 »
Bateria byla naladowana na maxa a nie na slabej baterii. Nigdzie nie pisalem, ze wgrywalem rom na pustej baterii.

ROM wgrywalem razem z radio.

Dzis telefon oddalem do serwisu, wiec mysle ze temat mozna zamknac. Dzieki za rady wszystkim :)

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2009, 21:45:10 wysłana przez cichyomg »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2009, 19:29:29 »
eee...

fona idzie uwalić przy wgrywaniu eboota i ewentualnie phone.
Czyli jak padnie w wyzej wymienionych momentach to moze zdechnąć,

Jak padnie bateria na PDA albo CSC to się nic nie stanie. Po prostu soft reset i znowu flash ;].

Nie raz w grandprixie pomylilem phone.bin z pda.bin i zamiast pda.bin wgrywalem phone.bin i odlaczalem omnie w czasie flasha.

działa :)

wiem, jestem hardkorem
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2009, 18:06:17 »
witam
wgrywałem rom ale nie poszło jak powinni teraz pali mi sie tylko czerwona diodka i nic sie nie dzieje próbowałem wgrac rom ten portugalski poprzez GrandPrixa ale mi nie wykrywa telefonu robie to w windowsie XP
moze mi ktos pomoże czy juz zostaje mi tylko serwis i ile by kosztowało wgranie tego romu u nich?

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 15, 2009, 18:09:32 »
sprobuj jeszcze wyjac i wlozyc baterie...

przegialem, na pewno to zrobiles...
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2009, 18:12:47 wysłana przez ssn »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 16, 2009, 12:58:19 »
niestety serwis..  jak masz gwarancje mow ze sie rozladowala na maksa  i nie chce sie wlaczyc teraz...

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 17, 2009, 14:36:39 »
niestety nie mam gwarancji a ile moze kosztowac mnie postawienie jej na nogi w serwisie?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 17, 2009, 18:33:53 »
nie jestem pewien ale moze to byc nieoplacalne...  zalezy ile dales za tel. ale moga sobie sporo za plyte glowna zazyczyc...

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 17, 2009, 19:11:51 »
niestety nie mam gwarancji a ile moze kosztowac mnie postawienie jej na nogi w serwisie?

czemu nie masz gwarancji?:)
Jak nie są ci straszne wysyłki za granicę to na omnia.modaco.com gdzies widziałem wątek o gosciach którzy wskrzeszają te telefony.

Na pewno ktoś w polsce to umie robić. Są przecież zestawy do JTAGa. Postawienie zdechłej płyty to pewnie nie wiecej niz 200 zł a nowa plytka glowna to juz pewnie z 800 zeta w serwisach :P
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 19, 2009, 16:37:48 »
no to nieźle ale czy jest możliwe ze podczas wgrywania romu mogła sie uszkodzić płyta główna?

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 19, 2009, 19:16:03 »
a co Wy na to:

usiłowałem wgrać BARR2 v4.3 z radio XXHJ2 by mieć BARR2 v5 z tamtym radiem i po prostu GPS przestał łapać fixa, próbowałem przez VisualGPSce_v0.10.3_freeware.exe, BeeLineGPS i nic. nie wykrywają modułu GPS.
HR robiłem i wgrałem chyba z 5 róznych romów, z radiem i bez, ale bez zmian.
w ostatniej fazie dałem BARR2 v5 FULL z Radiem i po instalce włącza sie preconifguracja i robi ciągły reset.
dopiero jak dałem jej najnowszego sajda od samsunga z radiem to wstała, ale GPSu nadal nie wykrywa.

uwaliłem?

da się ją podnieść?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 19, 2009, 19:25:07 »
ciężki temat, że tylko GPS nie działa? Poza tym wszystko działa jak należy?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 19, 2009, 23:50:48 »
prekonfiguracja  robila sie przez to ze zaznaczyles formatowanie pamieci  rozszerzonej "mojej pamieci"

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 20, 2009, 00:39:16 »
ciężki temat, że tylko GPS nie działa? Poza tym wszystko działa jak należy?

aha, wszystko działa

prekonfiguracja  robila sie przez to ze zaznaczyles formatowanie pamieci  rozszerzonej "mojej pamieci"

oki, faktycznie tak zrobiłem, ale czemu się zapętliła i poszło dalej?