omnia problem z aparatem

• 6 Odpowiedzi
  • 2521 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

omnia problem z aparatem
« dnia: Wrzesień 17, 2008, 23:34:52 »
Witam.
Czy wie ktoś o co chodzi z robieniem zdjęć, po zrobieniu fotki nie mogę jej odczytać pojawia mi się komunikat "nie można odczytać pliku...."

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
aplikacja aparatu sie nie chce uruchamiac (za malo pamieci video)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 22, 2008, 05:44:56 »
jak probuje uruchomic aparat to czesto mam komunikat "za malo pamieci video, zeby uruchomic aplikacje aparatu. pozamykaj programy i sporobuj ponownie".
czasem pozamykanie innych programow dziala, ale raz mialem tak, ze poza Today'em nie mialem zadnej innej aplikacji a aparat i tak wyswietlal ten komunikat. pomogl dopiero soft reset.

w sumie to lipa, bo gdy przychodzi nagla potrzeba zrobienia zdjecia to wyskakuje taki komunikat, trzeba kliknac malutki przycisk "ok", pozniej wchodzic do task managera, zamykac wszystkie aplikacje i znow sprobowac odpalic aparat - calosc trwa z minute, a tego co chialem sfotografowac juz dawno nie ma, bo sobie poszlo :D

na pewno aparat w omni nie jest przeznaczony do reporterskich zdjec. trzeba zalozyc, ze przed kazdym zrobieniem zdjecia trzeba sie sporo naklikac i miec pare minut czasu na uruchomienie aparatu.
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

Offline Cracoviaczek

• 26
  • Sprzęt: Samsung GT-i9100 Galaxy SII
Odp: aplikacja aparatu sie nie chce uruchamiac (za malo pamieci video)
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 22, 2008, 11:44:40 »
na pewno aparat w omni nie jest przeznaczony do reporterskich zdjec.
Ludzie jak tak czytam wasze wypowiedzi to mi ręce opadają. Na wszystko narzekacie. Jak chcesz robić zdjęcia reporterskie to sobie kupujesz aparat fotograficzny a nie Omnię :mrgreen: To jest takie urządzenie, że wszystkiego ma po trochę ale nie da się zrobić żeby każda z tych rzeczy była porównywalna z konkretnym sprzętem przeznaczonym do danej funkcji. Mi wystarcza ten aparat i nie miałem jeszcze problemów z jego uruchomieniem  :P

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 22, 2008, 16:25:56 »
A może po prostu po zakończeniu korzystania z jakiejś aplikacji ją zamykać a nie minimalizować?
To tak jak z normalnym Windowsem. Włącz wszystkie bajery i pootwieraj 10 programów. Zrzuć je do paska i postaraj się włączyć ripowanie filmu. I zrób to na 256MB pamięci. 

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 22, 2008, 18:04:46 »
Na liście modyfikacji romu HI1 http://[serwis zabroniony]/pokaz/560114---5cac.html  jest bug "camera can't run cause of not enough video memory." Tak więc w wersji HI1 powinien byc usunięty ale z profilu tester2 wynika, że ma wersję SAHI1/XXHI2.

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 22, 2008, 22:11:06 »
A może po prostu po zakończeniu korzystania z jakiejś aplikacji ją zamykać a nie minimalizować?
A moze by tak Microsoft dolaczyl odpowiednie oprogramowanie do zamykania aplikacji X-em a nie minimalizowania - wtedy by nie bylo problemu. :P

W task managerze aplikacje mialy po kilkaset kilobajtow. Nie mialem w tle uruchomionej automapy, ani innej kobyly (pisalem, ze jeszcze nic nie poinstalowalem - wszystko standardowe aplikacje). Wiec taki babol, ze zająłem raptem ze 3-4 MB z, nie pamietam... 128MB(?) i juz aparat w Omni sie wysypuje to raczej porazka. Jakbym chcial uruchamiac jedna plikacje na raz to bym se kupil symbiana.

Co do reporterskich zdjec... to byl taki skrot myslowy. Ujmujac to bardziej jednoznacznymi slowami: "aparat w Omni uruchamia sie powoli i w dodatku nie zawsze, a przed jego uruchomieniem czesto trzeba poklikac chwile w task menagerze". Mam nadzieje, ze teraz nie ma w tym zdaniu ani krzty sarkazmu - czyste fakty.

Co do firmware'u: no to jednak widac, ze musza jeszcze popoprawiac bugi z aparatem.
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

Offline matulek

• *
  • 79
  • Sprzęt: Samsung Omnia
Odp: omnia problem z aparatem
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 23, 2008, 15:03:14 »
spróbuj HARD RESET. Jak nic nie da to lepiej wybrać się do specjalisty. Ale to jest raczej błąd programowy więc HARD RESET albo zmiana ROMU powinna pomoc.
Samsung OMNIA 8GB
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TELEFON: i900XXHH4
WM6.1 + SPB Mobile Shell 2.1.2