Omnia nie laduje po nagrzaniu

• 4 Odpowiedzi
  • 1808 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tocamy

• 4
  • Sprzęt: omnia i900, galaxy S
Omnia nie laduje po nagrzaniu
« dnia: Maj 27, 2011, 09:46:08 »
Witam pojawił się problem podczas używania omni jako nawigacji. Podczas ładowania i GPS grzeje się po zagrzaniu, przestaje ładować.
Używam jej jako nawigacji trzeci rok ale dopiero ok dwa miesiące temu tak się zaczęło dziać. Czytałem różne opinie w sieci i poza tym że inni też tak mają niczego się nie dowiedziałem, np. co z tym zrobić.
Bateria wymieniona na nową bo myślałem , że to jej wina trzyma dłużej fakt ale się wyłącza.
Co można zrobić?
- czy coś się przegrzało i jest zwarcie, obniżył się próg odłączania ładowania (wcześniej się nic takiego nie działo)
- może coś w ustawieniach wydajności procesów? nie bawię się niczym w omni po prostu nawigacja AM ale od zawsze.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam Tomek
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2011, 09:51:17 wysłana przez tocamy »

*

Offline kamikadzol15

• *
  • 53
  • Sprzęt: i900
Odp: Omnia nie laduje po nagrzaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2011, 22:23:49 »
W Omni tak już jest i nic z tym nie zrobisz. Dziwne jest to że wcześniej nie odłączało ładowania w momencie przegrzania.
i900  Plus GSM

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2011, 19:01:16 »
Mam dokładnie ten sam problem z tym, że zaczął się dopiero po dobrym roku użytkowania.
Co ciekawe bateria jest nowa.
W moim przypadku pomaga soft reset i znowu działa normalnie (tzn ładuje)

*

Offline tocamy

• 4
  • Sprzęt: omnia i900, galaxy S
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2011, 09:07:40 »
Z tego co wyczytałem to ma takie tendencje ale tak jak pisałem korzystam z tego już ponad dwa lata i dopiero w marcu tak się zadziało.
Na pewno jest na to rada lub przynajmniej kierunek może zimny lut może już płyta zmieniła kształt od temperatury ?
Niestety nie mam w samochodzie przetwornicy na 220 bo może sieciowa ładowarka nie grzała by tak telefonu :)
Wymiana dobrej płyty głównej raczej nie wchodzi w grę wszystko inne działa dobrze a może jakiś HR?
Czy jest w omni reset baterii? tak jak w laptopach?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2011, 19:01:29 »
Nie wiem czy ktoś się zajmuje resetowaniem elektroniki akumulatorów do Omni, bo taniej wyjdzie nowy aku kupić ;)
W lapkach są nieco droższe akumulatory a i tam nie zawsze opłaca się to robić.
Po drugie (abstrahując od sensowności kosztowej) elektronikę resetuje się w przypadku wymiany ogniw akumulatora na nowe.

« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2011, 19:04:20 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .