Też tego doświadczyłem.
Po pierwsze, kiedy nawigacja pracuje na Omni, procesor ma sporo do roboty. Przetwarzanie grafiki, komunikacja z GPS, i inne zadania które absorbują go w sposób ciągły. Zauważcie, jak szybko znika bateria kiedy używacie nawigacji bez podłączenia ładowarki...
I nie tylko Automapa ma ten problem, testowałem Sygic Drive i urządzenie tez się grzało.
Najgorsze, że wraz ze wzrostem temperatury zaczyna się w pewnym momencie cyrk z dokładnością pozycjonowania (ale to normalne, przy nagrzaniu urządzenia szumy w torach radiowych powodują duże zakłócenia więc odbiór sygnału GPS jest mocno utrudniony)
Co do ładowania, to tak jak parę osób wcześniej pisało - tu zapewne działają zabezpieczenia termiczne.
U siebie jedynie zauważyłem, że jeśli nie podłączę ładowarki, urządzenie jest nieco chłodniejsze. Nieco, bo i tak jest gorące.
Co do wpływu wersji ROMu - może mieć to znaczenie, zależnie od ilości zadań pracujących w jednym czasie. Nie jestem w stanie tego sprawdzić, bo nie flashuję hobbistycznie Omnika w każdej wolnej chwili

Nasłonecznienie jest tu dodatkowym, niekorzystnym czynnikiem - o ile nagrzanie Omni w pochmurny dzień nie daje negatywnych rezultatów, o tyle kiedy dojdzie do tego dawka temperatury od promieni słonecznych, mamy spore problemy. Jakimś rozwiązaniem na pewno byłoby takie umieszczenie Omni w samochodzie, żeby nie była narażona na bezpośrednie nasłonecznienie (ma w dodatku czarny tył obudowy, co też powoduje wzrost temperatury). Póki co, ponieważ moja Omnia ma problemy z "dotykowością" ekranu - idzie do serwisu a ja testuję Nokię 6220 Classic. Nokia Maps bardzo mi się podoba