Omnia - nagrzewa, grzeje się

• 62 Odpowiedzi
  • 17626 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tormen

• 16
  • Sprzęt: HTC Leo
Omnia - nagrzewa, grzeje się
« dnia: Październik 22, 2008, 11:23:09 »
Witam, mam problem z moją Omnią. A mianowicie bardzo się grzeje (wcześniej aż tak się nie grzała). Jest gorąca na wysokości miejsca wkładania karty sim, a baterię wyczerpuje mi teraz w 6 godzin (a kiedyś trzymała 3 dni). Wysłałem ją do serwisu (niemieckiego) ale serwis tylko wymienił baterię na nową i poinformował że moja Omnia przeszła wszystkie testy pozytywnie i jest sprawna (nawet nie zrobili hard resetu bo widzę moje stare pliki). Może ktoś miał już taki problem? Może zmienić soft na nowszy? Może gdzieś w tle pracuje jakaś "prądożerna" aplikacja? Może jest jakiś program do sprawdzenia obciążenia procesora i innych funkcji. Trochę dużo tych "może" ale muszę wszystkie możliwości naprawy sprawdzić, a teraz mam akurat na zimę niezły grzejnik w kieszeni jak ręce marzną :)
Proszę o sugestie co o tym problemie sądzicie.
Dzięki.

Odp: Omnia - nagrzewa, grzeje się
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2008, 11:34:53 »
Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że moja tez się grzeje. Tylko przy przeglądaniu stron, które zawierają elementy we flashu. Akurat w moim przypadku jest to na tyle jasna sprawa, że procesor taktowany zegarem 624Mhz ma prawo być ciepły :) 
Samsung Omnia 16 GB
MIO P560

*

Offline koox

• 36
  • Sprzęt: SGH i900 sahaj3
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 22, 2008, 11:44:24 »
w omni posiadasz coś takiego jak "Menadżer zadani" ,w którym to możesz zobaczyć w jakim stopniu, jakie aplikacje aktualnie włączone obciążają procka. jest to coś w stylu "Menadżera zadań w Windowsie, który wyskakuje po kliknięciu na raz magicznej kombinacji przycisków czyli : "CTRL + ALT + DEL"
pozdrawiam
nie czytaj

*

Offline tormen

• 16
  • Sprzęt: HTC Leo
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2008, 14:39:06 »
no niestety sprawdzałem w menadżerze zadań i wszystkie procesy są na 0% użycia procesora.
Co do odpowiedzi że jest ciepła to zgadzam się była ciepła czasami jak procesor pracował ale teraz nawet w trybie "uśpienia" jest jak kaloryfer.
Chyba ma jakieś zwarcie i dlatego szybko wyczerpuje baterię i jest gorąca.

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 22, 2008, 15:29:30 »
A może masz włączony GPS?  Bo odbiornik jest właśnie na tej wysokości, grzeje się i szybko zjada baterię.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2008, 21:04:17 »
Sprawdz czy Gps , Wifi, BT sa wylaczone.
No i czy nie masz odpalonych w tle kilku/nastu zbednych programow.

*

Offline aro_d

• 44
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2009, 19:02:16 »
Witam

Mam problem z moją omnią. W samochodzie używam Omni do nawigacji. Zauważyłem że bardzo mocno się gzreje i np po ok 2 godzinach pracy przestaje się ładować, kontrolka ładowania na ładowarce gaśnie a Omnia jest bardzo gorąca. Po podłaczeniu ponownym pojawia się dźwięk podłaczenia ładowarki ale nie ładuje.

Używam oryginalnej ładowarki Smasunga

*

Offline fatbeast

• 6
  • Sprzęt: SGH i900 Omnia 8 GB
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2009, 19:14:51 »
Mam to samo. Właśnie wróciłem z trasy. Omnia padła w połowie drogi, rozgrzana do czerwoności. Po podłączeniu do normalnej ładowarki jest normalnie. Do tej pory nie było takich problemów. Przyłączam się do Przedmówcy i proszę szanownych Kolegów o ewentualne sugestie...

*

tomwil

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2009, 19:26:33 »
a Panowie czasami nie mają wgranego romu 6.5 ???  Miałem tak właśnie po wgraniu romu Ryrzego 6.5. Wgrałem spowrotem 6.1 (by Ryrzy) i wszystko wróciło do normy

*

Offline fatbeast

• 6
  • Sprzęt: SGH i900 Omnia 8 GB
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2009, 20:51:01 »
a Panowie czasami nie mają wgranego romu 6.5 ???  Miałem tak właśnie po wgraniu romu Ryrzego 6.5. Wgrałem spowrotem 6.1 (by Ryrzy) i wszystko wróciło do normy

nie nie... U mnie przynajmniej 6.1 na pokładzie. W tym momencie wgrywam RyLit2... tak dla odmiany po BARR v.5

*

tomwil

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2009, 21:16:56 »
właśnie dzisiaj wgrałem ten rom... zobacz jak to działa, ale na romie Ryrzego gps i ładowanie i tak wogóle wszystko działa jak powinno... jak do tej pory najbardziej dopracowany rom moim zdaniem

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2009, 21:21:45 »
To, że telefon nie jest ładowany kiedy się nagrzeje to nic dziwnego. To jest zabezpieczenie przed zniszczeniem urządzenia. Trzeba tylko dojść do tego z jakiego powodu Omnia Wam się tak nagrzewa. Raczej na pewno nie jest to uszkodzenie sprzętowe tylko po prostu słońce. O tej porze roku jak wszystkim doskonale wiadomo słońce dosyć mocno operuje i nawet jak mamy w samochodzie klimatyzację to i tak sprzęt przyklejony pod szybą może się mocno rozgrzać. Jednym z rozwiązań jest (jeżeli to możliwe) skierowanie wylotu klimatyzacji na telefon tak aby mu troszkę ulżyć.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

tomwil

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 18, 2009, 21:34:01 »
poniekąd masz racje ale:
Wgrałem rom ryrzego wm6.5( ten z manillą) i jadąc na urlop z Gorzowa Wlkp do Gdańska po 200 km stwierdziłem, że baterie mam w granicach 30%, podłączyłem do ładowarki i zaczęło się ładowanie. Doładowało do 40% i przestało, Omnia nie była zbyt gorąca, padał deszcz. Po SR Omnia zaczęła ładować ale znów przestała po dojściu do 50%. Po dojechaniu do Gdańska (na szczęście zabrałem laptopa) przeflaschowałem na 6.1 (Ryrzego) i podczas jazdy na Hel z Gdańska ładowanie (włączony GPS) było juz normalne. Doładowało do 100%. Tak, że sądzę, ze to bardziej wina romu. Inna sprawa, ze na jednym romie Omnia grzeje sie bardziej (np przy włączonym WiFi) a na innym wogóle. I tak jak napisałem na mojej Omni rom Ryrzego 6.1 działa jak ta lala, bez problemów. Często testuje nowe romy (szczególnie Wm6.5 PLK i ENG) jednak zawsze wracam do romu Ryrzego.Bateria trzyma najdłuzej, gps najszybciej mi łapie fixa itp. Coś w tym musi być.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2009, 21:41:19 »
Nie mówię, że nie może to być wina ROMu, bo i ROM może być przyczyną, ale jeżeli koledzy nie mieli wcześniej takich problemów i używają ROMów na Windowsie 6.1 (bo mówisz, że na 6.5 grzeje się mocniej) to najbardziej prawdopodobną przyczyną jest właśnie słonce.
Twoja sugestia też jest istotna, bo ja np. ROMu bym o takie rzeczy nie podejrzewał, ale ja mam doświadczenie tylko z Touch Pro a nie z Omnią.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

tomwil

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 18, 2009, 21:57:17 »
nie jestem kucharzem (nie mam na to czasu) ale coś mi sie zdaje, że sama budowa romu (skłądnia) też jest ważna jeśli chodzi o działanie. Co innego WM6.5-romy beta ale 6.1 też sie dziwnie zachowują. Co prawda rom firmowy (plusa) miałem tylko do czasu dojścia z Omnią do domu  :grin: i nie bardzo wiem jak się sprawuje ale na różnych romach rożnie działają te same opcje PDA (np WiFi czy GPS).

Aha i nie wiem czy dobrze kombinuje (trza by kucharza popytać albo Globallbusa), ale metoda flashowania jak mi się wydaje też jest ważna. Inaczej mi się Omnia zachowuje przy flashowaniu z exeka a inaczej z GrandPrixa. Czasami po flashu z exeka rom mi fisiuje a z GP nie ma problemów żadnych. Może to moja schizka ale kilka razy miałem juz takie wrażenie...

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 18, 2009, 22:35:52 »
ale na różnych romach rożnie działają te same opcje PDA (np WiFi czy GPS).

Dokładnie - też to zauważyłem. Jechałem sobie przez miasto z nawigacją po wgraniu nowego ROMU i GPS dosłownie wariował. Stałem w miejscu, a pokazywał za moment że jadę sobie do przodu i zmienił mi przez to trasę, potem znowu miałem dziwne wskazania pozycji, a na poprzednim Romie nawigacja była perfekt i nigdy nie miałem takich odchyłów przy postoju czy jeździe. Trzeba sprawdzać działanie poszczególnych ROMów, bo potem może nas to niemile zaskoczyć.

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 18, 2009, 22:51:41 »
witam
 nie wiem jak wy ale ja jadę na oryginalnym romie samsunga SAHJ3
i u mnie działa wszystko idealnie nie mam w aucie klimki
i jadąc z Bydgoszczy do Gdańska omnia nagrzała sie troszeczkę
a nawigacja działała idealnie choć używałem jej na tej trasie tylko
w celu testowania
pozdrawiam

*

Offline mwilk

• 15
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 22, 2009, 14:47:29 »
Witam,
mam ten sam problem z omnią na romie saic3. Telefon jest nowy (2miesiące). Podczas nawigacji, gdy zadzwoni ktoś do mnie albo ja zaczynam dzwonić wyłacza się ładowanie telefonu. Wszystko wraca do normy po resecie telefonu - ładowarka działa potem normalnie.
Dzieje się to tylko w niktórych przypadkach, ale zaobserwoałem to dwukrotnie podczas ostatniego tygodnia. Przedtem wszystko działało bez zarzutu.
Może to ma związek z Automapą 5.5.2? W przypadku 5.5.1 nie było tego problemu.

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 22, 2009, 19:09:49 »
witam
proponował bym zrobić backup
potem HR i zobaczyć czy takie cos będzie działo sie nadal
raczej watpie by to była wina AM no chyba ze pirat
ale tez nie powinno
pozdrawiam

*

Offline mwilk

• 15
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 27, 2009, 12:02:22 »
Witam,

Oprogramowanie Automapy oryginalne kontynuowane od wersji 3.7.
Problem chyba jednak powstaje przy wysokich temperaturach na zewnątrz ( 30 C )
Mimo klimatyzacji i temperatury w aucie ok. 20 C Omnia nagrzewa się do wysokich temperatur.
Dodoatkowo jeżeli podczas nawigacji odbierane są rozmowy telefoniczne przez zestaw głośnomówiący bluetooth to mamy dodatkowe funkcje podnoszące tempreaturę urządzenia.
Ciekawe czy użytkownicy HTC też mają ten problem?

Pozdrawiam
Mwilk

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 28, 2009, 00:18:44 »
Tylko i wyłącznie wina wysokiej temperatury / operacji słonecznej.
Czujnik temperatury baterii obcina ładowanie - Omnia grzeje jak piec przy podświetlonym ekranie i włączonym GPSie.

Miałem to już wielokrotnie w aucie z klimą i bez - jedyny patent to telefon pod fotel i jazda na słuch, ew. wylot z nawiewu na holder.

Taka wada małych wymiarów.
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 28, 2009, 01:21:45 »
witam
tak omnia strasznie sie grzeje ale jest na to rada
ja zrobiłem tak kupiłem wentylator od procesora
komputera jest wydajny zdjąłem tylna klapkę z omnia
i założyłem  na tył dwie gazy opatrunkowe a na nie  wentylatorek
i przymocowałem do omni za pomocą gumek aptekarskich 
przewody od wentylatorka do gniazda zapalniczki
chodzenie jest świetne a gazy idealnie chronią by nie dostał sie Kurz
do wnętrza i są przewiewne
pozdrawiam

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 28, 2009, 08:18:53 »
niezłe, ale takie "plecki" muszą chyba wyglądać trochę komicznie...?
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 28, 2009, 09:48:49 »
Trzeba by podłubać i ten cooler z uchwytem na stałe zintegrować ^^
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 28, 2009, 10:35:06 »
to jest myśl!  :ok:
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 28, 2009, 11:49:51 »
czekamy na fotki :)

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 28, 2009, 15:41:44 »
witam
można też założyć 2 mniejsze wentylatorki np.od płyty głównej
choć są troszkę mało wydajne ale wyglad o wiele lepszy
choć dla mnie wyglad jest nieistotny wole by troszkę dziwnie wyglądało
niż miał bym uszkodzić omnie (przegrzać)
można jeszcze zrobić takie cos kupić uchwyt do nawigacji
nawiercić lub ściąć tył uchwytu założyć na tył uchwytu wentylatorek procesora
lub mniej wydajne 2 od pł.głównej założyć gazę na tył omni i włożyć w uchwyt
powiem wam ze wyglada super widziałem takie cos w samochodzie
ale wole swoje rozwiązanie a mocowanie proste np wentylatorek
można z omnia zamocować do kratek nawiewu będzie intensywniejsze chłodzenie
ja w swoim aucie zamontowałem w miejscu popielniczki gdyż nie pale i wyglada
bardzo elegancko i nie widać wentylatorka jest on zamocowany na stałe a omnie
mocuje do niego za pomocą tasiemek elastycznych
nie długo szykuje sie dłuższy  wakacyjny wyjazd po przyjeździe podziele sie wrażeniami
z pomysłu
pozdrawiam

*

Offline Jerzyna

• *
  • 61
  • Sprzęt: Samsung i8000
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 28, 2009, 22:35:34 »
Zastanawiające jest to co jest przyczyną tego przegrzewania?:
*ładowarka podłączona do Omni (wysoka temperatura jest wynikiem ciągłego ładowania?),
*program nawigacyjny, który mocno obciąża procesor ? (można spróbować progrmowo obniżyć taktowanie np. do 300MHz, przy których np. AM 5 oraz TT spokojnie działają),

Ja do nawigacji używam Larka kupionego za niecałe 250zł w EuroAGD i ten sprzęt zniesię wyszysto. Jak kończę pracę i to nie mogę złapać w ręce Larka, gdyż jest tak gorący (myślę, że ok.80 stopni C). Ale cały czas sprawnie działa...

Co do patentu z nawiewem z kratek wentylacyjnych to odradzam stosować go z włączoną klimatyzacją, gdyż może pojawić się wewnątrz Omni wilgoć (przy dużych upałach). Tak już mój zanajomy załatwił dwa laptopy na południu Europy (jest kierowcą sam. ciężarowego).
Historia:AlcatelPocket>EricssonT18s>Moto.T191>N6510>N3510i>N6100>N7650>Moto.E365>N3310>
SET610>N6310i>N3650>NecE616v>N6650>N6020>SEk700i>N6670>Moto.V3>N6230i>Moto.E1>
Samsu.D600E>SEk600i>Nn70>N6233>SEk750i>N6300>ASUSP535>SEk510i>Ne50>S-i900>S-i8000

*

Offline mwilk

• 15
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 29, 2009, 14:59:00 »
Witam,

Czy ktoś z Was zgłaszał ten problem do Samsunga? Może Samsung nie wie, że w Omniach jest problem przegrzewania zawartości obudowy?
Może warto im przesłać zdjęcia tego wentylatorka od procka? Myślę, że niedługo byśmy mogli kupić w dziale akcesoria na stronie producenta te wiatraki od procków z wacikami w komplecie?
Widzę że na własną rękę próbujemy zwalczyć skutek, a Samsung całkiem spokojnie nie myśli o przyczynach.
Trochę to chore.

Pozdrawiam

*

tomwil

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 29, 2009, 23:38:24 »
możliwe,że problem leży w GPSie Omni. Diamondzik grzeje sie podczas działania AM i ładowania w aucie ale nie wyłącza ładowania... a fixa łapie momentalnie...