Samsung Omnia - "srebrny" i "czarny" - różnica tylko w obudowie, czy....???

• 16 Odpowiedzi
  • 5169 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jag10

• *
  • 98
  • Sprzęt: Motorola Milestone
Witam serdecznie wszystkich
Jest to mój pierwszy post na tym forum, chociaż jestem jego czytelnikiem od ponad roku. Od kilku miesięcy byłem strasznie napalony na Diamonda ale od kiedy pojawiły się informacje o Omni, zacząłem powoli, bardzo powoli przekonywać się do i900. Nawet napisałem na początku sierpnia do Samsunga z pytaniem, kiedy ten model trafi do Polski? Szybko otrzymałem odpowiedź, że ten model nie jest wogóle przewidziany do sprzedaży w naszym kraju. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, po 2 tygodniach pojawiła się informacja że jednak i900 będzie u nas w sprzedaży ( kolejny dowód na to, że nasze oddziały dużych firm są traktowane "inaczej"- patrz: HTC Diamond )
Ale do rzeczy. W ostatni weekend sierpnia pojechałem do Blue City i pobawiłem się kilkanaście minut modelem  ( ze srebrną obwódką ) który widziałem na setkach zdjęć i dziesiątkach testów ( nie lubię kupować w ciemno :-)
Tydzień później testowałem sobie przez pół godziny taki sam model, na stoisku Samsunga w MM.
Dzisiaj poszedłem jeszcze raz do MM. Stoiska już nie było, lecz Omnia stała gotowa do sprzedaży. Na półce, za szybką. I stała się dziwna rzecz. Do sprzedaży trafił model który jest cały czarny :-( Nigdzie więcej nie widziałem takiej wersji, a nadmienię że wygląda dużo gorzej od "srebrnej", tak....samsungowo, jeżeli wiecie o co mi chodzi. Na stronie Samsunga (sklep) niby było napisane że to wersja czarna, lecz poprzednią wersję tak można było nazywać. Nie sądziłem że Samsung zrobi coś takiego, tym bardziej że wszyscy chwalili poprzedni wygląd.
Teraz zasadnicze pytanie. Czy ta czarna wersja, wydana jak sądzę tylko na Polskę ( lub Europę wschodnią ) różni się tylko obudową ( poprzednia wersja była ze świetnej jakości materiałów ) czy też jest jakoś jeszcze inaczej "upośledzona"???

Pozdrawiam i przepraszam za rozpisywanie się, ale uważam że temat dosyć istotny

jag10
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 21:04:22 wysłana przez jag10 »

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Samsung Omnia - "srebrny" i "czarny" - różnica tylko w obudowie, czy....???
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:00:35 »
to dokładnie to samo z tego co wiem.

kolejny dowód na to, że nasze oddziały dużych firm są traktowane "inaczej"- patrz: HTC Diamond )

np jak?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Ap0ph1s

• 46
Odp: Samsung Omnia - "srebrny" i "czarny" - różnica tylko w obudowie, czy....???
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:19:40 »
o ile wiem w wersji srebrnej, przedprodukcyjnej, cały tylny panel i przedni z boków był wykonany z aluminium, ale ostatecznie wszystko zrobiono w plastiku :) boczna ramka chyba została metalowa, ale nie mam pwności. Poza tym wszystko jest po staremu :)

*

Offline jag10

• *
  • 98
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2008, 09:15:55 »
to dokładnie to samo z tego co wiem.

Chyba nie dokładnie to samo. Ta wersja nie była przez nikogo nigdzie testowana. Skąd wiesz że to jest to samo? HTC też wypuszcza różne wersje swoich modeli. Ponadto czy nie wydaje Ci się dziwne że w Polsce ten model ma wyjątkowo atrakcyjną cenę? Hmm.... daje do myślenia. Przynajmniej mi.

kolejny dowód na to, że nasze oddziały dużych firm są traktowane "inaczej"- patrz: HTC Diamond )

np jak?
[/quote]

Ech...chyba przespałeś kilka tygodni ;-) Polecam wątek w którym pięknie widać jak polski oddział HTC robi ludzi w bambuko. A polska, spowalniająca sprzęt, nakładka na Windows, jest chyba ewenementem na skalę światową :-(  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=100563.0

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2008, 10:54:56 »
Tak naprawdę to nie wiem w czym jest problem. Przecież na rynku dostępne są obie wersje. I czarna i srebrna. Dziś bawiłem się srebrną i mi zupełnie nie przypadła do gustu. Zdecydowanie bardziej wolę czarną. Nawet na Allegro można kupić w 2 kolorach. 
Nie wydaje mi się by Samsungowi opłacało się otwierać 2 linie produkcyjną i pakować gorsze bebechy tylko po to by nabić polaczków w bambuko :)
Nie doszukujmy się wszędzie spisku. Samsung to nie polski rząd, nie chce nas okraść na każdym kroku   :grin:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 10:57:26 wysłana przez bebic »

*

Offline jag10

• *
  • 98
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2008, 12:27:40 »
Hmm... mam nadzieję że jest tak jak mówisz, chociaż Diamond jest produkowany przynajmniej w 8 wersjach i tu jakoś nie ma problemu. W sklepach niestety widziałem teraz tylko czarną wersję :-( W Samsung sklep też. Srebrna Omnia jest według mnie bardziej elegancka, prestiżowa.  Srebrne wersje są na Allegro albo z przedsprzedaży albo sprowadzone zza granicy.

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2008, 12:39:21 »
Tą srebrną ma na testy znajomy, który pracuje w Erze   B)
Więc jest możliwe, że Era wprowadzi Omnię do sprzedaży.

*

Offline jag10

• *
  • 98
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2008, 19:18:32 »
Może wypowie się ktoś kto posiada czarną wersję Omni. Jestem bardzo ciekaw nie tylko potwierdzenia parametrów ( ewentualnie różnic pomiędzy wersjami ) ale i takich spraw jak np. "palcowanie" na przedniej części obudowy ( plastik jest czarny i błyszczący )

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2008, 23:25:54 »
Omnie sa juz w PLUS-ie do odbioru. Za 2-3 dni bede mial te czarna, to dam znac 'co i jak'.

*

Offline jag10

• *
  • 98
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2008, 10:09:41 »
To fajnie :-) Z niecerpliwością czekam na Twoją mini recenzję.

*

Offline Cracoviaczek

• 26
  • Sprzęt: Samsung GT-i9100 Galaxy SII
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2008, 10:40:42 »
Cytat: bebic
Nie wydaje mi się by Samsungowi opłacało się otwierać 2 linie produkcyjną i pakować gorsze bebechy tylko po to by nabić polaczków w bambuko  :)
Nie doszukujmy się wszędzie spisku. Samsung to nie polski rząd, nie chce nas okraść na każdym kroku  :grin:

Witam wszystkich. W pełni potwierdzam słowa bebica. Nie jest to prawdą że na polski rynek trafiają tylko czarne egzemplarze. Sam mam z plusa od dwóch dni i jest ona w wersji srebrnej :ok: Ciekawe jaką perla odbierze?

*

Offline Dwight

• 44
  • 3city
  • Sprzęt: Samsung Omnia i900, SE P1i, Asus A636N
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2008, 21:05:50 »
Widzialem obie wersje na zywo. Obie wygladaja dobrze.
Nie wiem jednak czy w wersji czarnej ramka nie bedzie podatna na odpryski a pod nimi nie odkryja sie przebarwienia.
Wygląda mi ona na metalową i o ile chromowana (srebrna) powinna sobie z tym radzić o tyle czarna mnie zastanawia.
Macie już jakieś doświadczenia z czarna? Pod ryskami jest czarne czy przebija inny kolor?
Pozdrawiam

Dwight

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 12, 2008, 08:21:37 »
Nie wiem jednak czy w wersji czarnej ramka nie bedzie podatna na odpryski a pod nimi nie odkryja sie przebarwienia.
Wygląda mi ona na metalową i o ile chromowana (srebrna) powinna sobie z tym radzić o tyle czarna mnie zastanawia.
Macie już jakieś doświadczenia z czarna? Pod ryskami jest czarne czy przebija inny kolor?

niezla propozycja zeby porysowac telefon celem sprawdzenia co jest pod spodem :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Dwight

• 44
  • 3city
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 12, 2008, 19:35:11 »

niezla propozycja zeby porysowac telefon celem sprawdzenia co jest pod spodem :)

nikomu tego nie zycze, ale jesli juz sie przytrafilo to ciekaw jestem efektu
Na prawde nie korci Was przejechac tej metalowej ramki ostrym gwozdziem albo chociaz papierem sciernym?  :D

Pozdrawiam

Dwight

*

Offline jag10

• *
  • 98
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 12, 2008, 21:40:59 »
Dzisiaj byłem w MM w Wawie i były dwie wersje Omni: 16GB Modern Black ( srebrna ) oraz 8GB Black ( cała czarna )
Czy może ktoś potwierdzić że 16-to gigabajtowe wersje Omni są tylko srebrne? Czy bywają też w wersji 8GB?
Czarne są chyba tylko te 8-ki.
ROM: SAHI2 chyba najnowszy

*

Offline Dwight

• 44
  • 3city
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 12, 2008, 22:05:06 »
Dzisiaj byłem w MM w Wawie i były dwie wersje Omni: 16GB Modern Black ( srebrna ) oraz 8GB Black ( cała czarna )
Czy może ktoś potwierdzić że 16-to gigabajtowe wersje Omni są tylko srebrne? Czy bywają też w wersji 8GB?
Czarne są chyba tylko te 8-ki.
ROM: SAHI2 chyba najnowszy

Witaj jag10,

napisz prosze w jakich cenach kazda z nich.

----

Wycofuje sie z pytania, znalazlem odpowiedz w innym watku :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 22:28:35 wysłana przez Dwight »
Pozdrawiam

Dwight

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 27, 2008, 22:26:19 »
Ja mam z Plusa 8 GB z srebrnym paskiem, spod czarny.
Wyglada 'dostojnie'