Omnia jako modem -udostępnianie internetu

• 40 Odpowiedzi
  • 36194 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

forester

Omnia jako modem -udostępnianie internetu
« dnia: Wrzesień 13, 2008, 22:55:24 »
Wybieramy w ustawieniach-menu główne-programy-udostępnianie internetu-wybieramy rodzaj połączenia z PC(usb lub bluetooth)-połączenie sieciowe-połącz-i mamy neta przez modem z OMNI.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 10:35:29 wysłana przez forester »

Odp: Omnia jako modem -udostępnianie internetu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 14, 2008, 12:21:20 »
Pewnie to banalne, ale nie umiem sobie poradzić. Jak to zrobić żeby korzystać z internetu na komputerze za pośrednictwem Omni?

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2008, 01:20:49 »
WITAM!
Mam problem z udostępnianiem internetu przez USB w VISTA (32). W notebooku mam 2 systemy: w XP zarówno na USB czy Bluetooth problemu brak - udostępnianie dziala.
W Viście przez Bluet. też natomiast poprzez kabel: jest zestawione połączenie w "Centrum sieci i udostępniania" licznik pobiera bajty - jest internet, mozna uruchomic stronę ale po paru sekundach - 30-60 s licznik sie blokuje ("wyświetl stan") i internetu nie ma. Nie pomoga żadna naprawa ani diagnostyka.
Nie zmienia też sytuacji zmiana w OMNI trybu połaczenia z "ActiveSync" na "Pamięć masową" czy odwrotnie.
Zmianę wywołuje jedynie "Rozłącz" w udostępnianiu połączenia.
Kto może mi pomóc !?
Dziekuję

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2008, 06:14:18 »
Odwieczy problem polaxzen typu Adhoc. To sztuczny twor, zamiast takich wynalazkow zainstaluj Access Point albo router z WiFi i po problemie.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2008, 08:32:51 »
ja na mojej viscie ultimate x32 podpinam omnie poprzez kabel w opcji active sync i odrazu mam neta na omni. jak ci sie nie uruchamia automatycznieto okienko od synchronizacji na pc to uruchom je z menu starti daj polacz bez synchronizacji i powiinno byc ok
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2008, 13:46:34 »
Tak to, po kabelku, to  oczywiscie działa od dawna z poprzednimi wersjami systemu i urzadzeniami
opartymi o PocketPc , WM  i  ActiveSync.

*

Offline turzol

• **
  • 149
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2008, 14:19:30 »
Tak to, po kabelku, to  oczywiscie działa od dawna z poprzednimi wersjami systemu i urzadzeniami
opartymi o PocketPc , WM  i  ActiveSync.

Nie tylko po kablu ale także po BT ;)

i900DXIA2 by Taril

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 02, 2008, 22:32:09 »
U mnie jest problem dość złożony - bo przypuszczam, że w tym, że po kilku sekundach czy minutach to że blokuje mi połączenie z internetem to ma związek z działaniem tego "centrum obsł. synchr. z sys. WM" BO:

gdy jest podłaczony kabel USB w PDA włacz.tryb ActiveSync to na początku pojawia się ikona telefonu (obok dysków) a w "centrum obsł. urz.z systemem WM" jest aktywne połaczenie i gotowe do synchronizacji.
W opcji "Ustawienia połaczenia" mam zaznaczone "zezwalaj na poł. USB" i " zezwalaj na połącz. z BT itp". W opcji "ten komputer jest połaczony z" mam wybrane automatycznie. Następnie dwa niżej "zezwalaj ..." mam odhaczone (bez ptaszka). Po kilku minutach jest tak jakbym wyjął z gniazda kabel USB - ginie ikona obok dysków i w tym "centrum..." brak jest połączenia. Gdy wyjme i włoże ponownie wtyczkę do gniazda USB jest sytuacja od nowa. Ikona ładowania jest aktywna cały czas pomimo tych rozłączeń w "centrum ...".
Kto mi pomoże ...bo już robi mi się coś ....?!

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 02, 2008, 23:07:48 »
Czy jest mozliwosc podlaczenia omni z laptopem aby dzialala jako modem HSDPA ?? Chodzi mi o to zeby mozna bylo sie polaczyc z netem gdzies w trasie np.

*

Offline kemp

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 02, 2008, 23:17:52 »
Czy jest mozliwosc podlaczenia omni z laptopem aby dzialala jako modem HSDPA ?? Chodzi mi o to zeby mozna bylo sie polaczyc z netem gdzies w trasie np.
sprawdź ten wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=108673.0

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 02, 2008, 23:21:12 »
Oczywiscie ze sie da :) Trzeba wybrac w programach Udostepnianie Polaczenia Internetowego.

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 07, 2008, 20:44:07 »
Czy ktoś z kolegów zestawił w praktyce takie połączenie:

Omnia (połączona przez GPRS z Internetem) -----bluetooth lub wifi-----> komputer PC z Windows XP na którym działa internet z Omni.

Czyli udostępnił internet z Omni, za pośrednictwem bluetooth lub wifi do komputera PC z Windows XP.
Często zmuszony jestem do takiego rozwiązania. Bez problemu zestawiam takie połączenie za pośrednictwem kabelka USB. Nie udało mi się jednak podanie internetu do komputera PC za pomocą innego łącza.

Kabelek nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem, a udostępnianie bezprzewodowe, z którego od lat korzystałem w przypadku telefonów GSM w przypadku Omni zawodzi.

Do prób udostępniania przez BT korzystałem ze standardowego "Udostępniania Połączenia Internetowego". Do udostępniania przez WiFi przymierzałem się za pośrednictwem MWWiFiRouter.

Jeżeli to możliwe, proszę o wypowiedzi praktyków. Teoria wydaje się być jasna... niemniej jak w starym dowcipie o myśliwych, którzy wybrali się na kaczki z psem: Albo te kaczki za wysoko latają, albo ja psa za nisko rzucam...

Pomóżcie podrzucić psa tak, żeby złapał net na laptopie z Windows XP po BT lub WiFi.

pozdrawiam!
inżynier Mamoń, bardzo mi przykro...

*

forester

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 07, 2008, 21:32:04 »
Witam do udostępnienia internetu via BT najlepiej nadaje się program(sterowniki) WidComm 5.0 jest free.Aby bez problemów udostępniać internet z omni bezprzewodowo polecam odinstalowanie sterowników bluetooth i zainstalowanie WidComm 5.0.Podczas instalacji dokładnie trzeba zainstalować dostępne opcje połączeń i bez problemów będziemy mieć net z omni.Po zainstalowaniu tych sterowników będzie utworzone nowe połączenie networking, które po połączeniu z omnią i internetem będzie automatycznie pokazywało się w trayu XP.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 22:08:48 wysłana przez forester »

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 07, 2008, 21:56:24 »
Tak do wifi MWWiFiRouter nadaje się 100%-owo
Więcej http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=80006#80006

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 08, 2008, 10:47:20 »
Witam do udostępnienia internetu via BT najlepiej nadaje się program(sterowniki) WidComm 5.0 jest free.Aby bez

1. Odinstalowałem poprzednie sterowniki (o ile pamiętam BlueSoill 1.6).
2. Zainstalowałem Windcom5.
3. Instalacja i "parowanie" urządzeń przebiegły bez problemów.
4. Komputer odnalazł Omnię i jej usługi BT w tym interesujący mnie Dostęp Sieciowy.
5. Usługi są włączone, wg komputera i Omni działają poprawnie. Na Omni włączone jest Udostępnianie Internetu przez Sieć osobistą Bluetooth.
6. W komputerze pojawiło się nowe połączenie sieciowe Bluetooth Network i jego ikonka w trayu.

Internetu na komputerze nie ma. Komputer wysyła jakąś niewielką ilość danych, nie odbiera zaś żadnych.

Słowem... wygląda OK, a nie działa zupełnie. Podobnie utknąłem na odinstalowanym BlueSoil'u.
Działają oczywiście inne usługi, np. FTP... bez problemu można wymieniać pliki pomiędzy komputerem a Omnią.

Jakieś pomysły, rady?

*

Offline artonio

• 30
    • pblivescores.com
  • Sprzęt: Samsung OMNIA
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 08, 2008, 11:04:10 »
Jeżeli masz w tym samym czasie podłączony kabel sieciowy albo zestawione inne połączenie sieciowe to spróbuj wyłączyć wszystko oprócz tego połączenia z OMNI. Czasem pomaga.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 11:05:49 wysłana przez artonio »
Samsung OMNIA z PlusGSM
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TEL: i900XXHH4

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 08, 2008, 14:06:49 »
Jeżeli masz w tym samym czasie podłączony kabel sieciowy albo zestawione inne połączenie sieciowe to spróbuj wyłączyć wszystko oprócz tego połączenia z OMNI. Czasem pomaga.

Wszystkie inne połączenia są w tym czasie wyłączone. PDA nie jest podłączone za pomocą USB.
W moim przypadku nie to było problemem...

Udostępnianie przez BT w chwili obecnej działa na laptopie. Wykonałem dwie czynności:
1. Odinstalowałem zbędne Nokia PC Suite.
2. Zmieniłem dongla BT. Do szuflady wrzuciłem ten, który używałem w porannych testach, a pracował oryginalnie na sterownikach BlueSoil, w USB włożyłem stary, znaleziony w szufladzie, który pracował na sterownikach MS XP z SP2.

W wolnej chwili sprawdzę na innej maszynie czy samo odinstalowanie Nokia PC Suite pomaga.

Pozostaje otwarta kwestia udostępniania Internetu z Omni do PC poprzez Wifi. Używałem do tego MWWiFiRouter - bezskutecznie. PC i PDA twierdziły, że są połączone, dane biegły w jedną stronę i nic więcej - internetu w PC brak! Jeden z kolegów podaje linki do nowszych wersji programu WiFiRouter. Spróbuję...

Czy któremuś z Was udało się zaprząc WiFi do takiej pracy?
(Pytam praktyków, teoria wydaje się być znana/prosta.)
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 19:03:37 wysłana przez inz.mamon »

*

forester

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 08, 2008, 20:14:54 »
Do prawidłowego połączenia z omnia potrzebne są 3 kroki:
1.Włączamy nasze urządzenie blue
2. Udostępniamy połączenie z omni
3.Ostatnim krokiem jest połączenie w "Moich miejscach interfejsu bluetooth" dwukrotne kliknięcie na "Samsung Network Access Point"
Wszystko to działa na sterownikach WidCom5.
Jeżeli wasz PC lub LAP nie widzi Omni to skonfigurować należy porty Com na Omni w połączeniach Bluetooth( zaznaczyć jeszcze wszystkie obexy , porty szeregowe itp) oraz włączyć na PC w połączeniach  sieciowych Bluetooth Network- oczywiście prawy klawisz i włącz.

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 08, 2008, 20:42:48 »
Do prawidłowego połączenia z omnia potrzebne są 3 kroki:
Mój przypadek jest żywym przykładem, że opisane 3 kroki nie muszą być "złotym środkiem", a rozwiązanie problemu tkwi w innych, nieprzewidywalnych obszarach.

Dziękuję Ci za wskazanie sterowników innych niż te których dotychczas używałem, to była podstawa sukcesu.

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 08, 2008, 21:38:50 »
Jak znajdę czas to napiszę tutka na temat poziału internetu za pośrednictwem MWWiFiRouter

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 11, 2008, 19:54:48 »
Przed chwila skonfigurowalem polaczenie laptop XP + dongle USB Bluetake  do OMNII tak by Omnia byla modemem dla PC , polaczonym po BT i byl internet z PLUS po GPRS. Trwalo to 5 min.
- sparowanie urzadzen po BT
- W BT laptopa uaktywnilem polaczenie sieciowe po BT
- w OMNI wlaczylem w programy/udostepnianie internetu Polaczenie z komputerem PC -> siec osobista BT oraz polaczenie sieciowe Internet Plus.
- wywołalem połącz i po chwili bula ikona na trayu ze jest siec BT z predkoscia 1 Mbit.
Nie definiowalem portow com w OMNII

Od tego momentu mam internet na laptopie i pisze te notatke :-)
Predkosc dosc slaba mam w tej chwili tylko G, jestem 60 km od W-wy w lesie wiec tylko czasem mam E.

Na koniec dodam ze wylaczylem zapore (najpierw dopuscilem to polączenie). IP urzadzenia XP lokalne 192.168.0.204, brama i DNS 192.168.0.1
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2008, 20:10:00 wysłana przez perla »

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 07, 2008, 10:28:40 »
ja mam mały problem. Net w omni dobrze działa. Ale jak dam opcję udostępnij przez USB, to netu nie mam na kompie. Gdy próbuje pingować stronę www, pokazuje mi ip tej strony, ale odpowiada - błąd sprzętu.

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 14, 2008, 18:59:31 »
Mi niestety to tak pieknie nie działa.... coprawda jak podłączę tel kabelkiem i wybiore rodzaj połączenia USB to dział aż miło ale jak wybieram funkcje BT to na kompie nic nie działa :(... dodam, ze na kompie mam Viste. Wszystkie inne funkcje działaja mi bez zadnych problemów (synchronizacja przez BT i USB)... podejzewam, że problem tkwi w tym, że pod XP można najpierw nawiazac aktywne połączenie pomiedzy dwom urzadzeniami BT a później włączyc usługe która nas interesuje - jesli dobrze zrozumialem, kolega właśnie tak zrobił.... ale jak zrobic to pod Vistą?
Urządzenia sparowane, piny wpisane, ustawiona mozliwośc odnajdywania obu urządzeń, oba urzadzenia widoczne... firewalle wyłączone...
Komuś sie to pod Vista udało?
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:09:36 »
Mi niestety to tak pieknie nie działa.... podejrzewam, że problem tkwi w tym, że pod XP można najpierw nawiazac aktywne połączenie pomiedzy dwom urzadzeniami BT a później włączyc usługe która nas interesuje - jesli dobrze zrozumialem, kolega właśnie tak zrobił....
Komuś sie to pod Vista udało?
Tak wlasnie zrobilem, dziala dos wolno ale dziala, pod Vistą nie probowalem.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:05:28 »
Niestety, mi udało się już sparować urządzenia, nawet mam napisane, że połączono,
mam adresy przypisane w kompie, a stron nie ładuje, gg się nie włącza do sieci.
Już miałem dolinę, kiedy walczyłem z synchronizacją książki i kalendarza omy z mac os,
że dałe sobie weekend na zrobienie, jak nie, to jade i zamieniam omnię na inny sprzęt.
Udało się z synchronizacją, wręcz wyśmienicie, jak nigdy mam taki zajebisty porządek
w książce i kontaktach razem z kompem, jak nigdy dotąc :D

Dochodzę do wniosku, że omnia z mac os x nie zadziała, idę na skróty i kupuję modem
hsdpa, dość mało ogólnie z tego korzystam, jakieś wyjazdowe przypadki, więc zawsze
mogę sobie przełożyć kartę i odpalić net, a szkoda mi omni zamieniać, bo całość
jako sprzęt spisuje się świetnie, nawigacja, kalendarz, notes, ogólnie całe pda z tel.
jak żadne inne dotąd urządzenie daje mi satysfakcję. Jeszcze myślałem chwilę
nad iphonem, jako makowiec przeszło mi to przez myśl, ale jakoś od czasu pierwszych
ip jakie były blisko 2 lata temu w pl, nie mam przekonania mimo zalet ekranu ect.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:09:38 »
Działa pod Vistą tak samo jak pod XP: trzeba wybrać opcję połącz się do sieci osobistej (klikając prawym przyciskiem na ikonce bt) i wybrać z listy naszą Omnię. Oczywiście mocno zależy to od managera bluetooth z jakiego korzystamy, ja piszę o standardowym windowsowym managerze.
A "w OMNI wlaczylem w programy/udostepnianie internetu Polaczenie z komputerem PC -> siec osobista BT oraz polaczenie sieciowe Internet Plus."

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 20, 2008, 19:13:16 »
No i udało się skorzystać z udostępnionego połączenia przez omnię dla MacOS.
Poczyściłem wszystkie wcześniejsze ustawienia, zresetowałem komputer,
sparowałem od nowa omnię i macbooka, włączyłem udostępnij i połącz,
komputer nawiązał połączenie, dostał ip, dns i jestem w sieci zarówno przez
bluetooth jak i usb.

A już blisko było zmiany sprzętu z omni na coś innego, bo to dla mnie ważny element.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 21, 2008, 13:57:29 »
Działa pod Vistą tak samo jak pod XP: trzeba wybrać opcję połącz się do sieci osobistej (klikając prawym przyciskiem na ikonce bt) i wybrać z listy naszą Omnię. Oczywiście mocno zależy to od managera bluetooth z jakiego korzystamy, ja piszę o standardowym windowsowym managerze.
A "w OMNI wlaczylem w programy/udostepnianie internetu Polaczenie z komputerem PC -> siec osobista BT oraz polaczenie sieciowe Internet Plus."

ssn - wielki szacun! opisałeś dokładnie jak to zrobic i mi faktycznie ruszyło od razu bez żadnych problemów! Jeszcze raz wielkie dzieki!
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 01, 2009, 13:00:15 »

- wywołalem połącz i po chwili bula ikona na trayu ze jest siec BT z predkoscia 1 Mbit.

Predkosc dosc slaba mam w tej chwili tylko G, jestem 60 km od W-wy w lesie wiec tylko czasem mam E.

Bedąc w zasiegu 3G mam w tej chwili połaczenie BT z predkoscia 3 Mbit.  Sprawdzian predkosci do numion wykazuje 360 kB .
Jest przyzwoicie.