Omnia + Jabra BT3030

• 15 Odpowiedzi
  • 3574 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
Omnia + Jabra BT3030
« dnia: Grudzień 20, 2008, 22:56:31 »
Witam.
Co myślicie o takim połączeniu?
Zastanawiam się nad zakupem (a właściwie nad zażyczeniem sobie go na gwiazdkę) i zastanawiam się czy warto.
Mam już słuchawkę Jabra Cara X10 i jestem z niej bardzo zadowolony (szczególnie że mozna do niej parować 2 urządzenia).
Miał ktoś juz do czynienia z Jabra BT 3030?
Będę wdzięczny za szybkie opinie :-)
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

Odp: Omnia + Jabra BT3030
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:18:11 »
Słuchawki zarówno dobrze grają, jak i oryginalnie wyglądają :) . Wytrzymują na baterii dłużej niż telefon, na działce słuchałem muzyczki opalając się, gdy telefon leżał na stole w cieniu z 10 metrów ode mnie i niejednokrotnie sprzątałem mieszkanie, podczas gdy telefon leżał w bezpiecznym miejscu (czyt. ścianę ode mnie :P). Czysty dźwięk, doskonałe wyciszenie otoczenia i piękny bas, który naprawdę czuć! Jedyne co, to miałem problemy z parowaniem go ze swoim Asusem po tym, jak dla testu sparowałem go z Nokią 6300, ale to może moja wina...trochę techniki i się człowiek pogubić może xD. Z tego co wiem nie sparuje się ich z dwoma urządzeniami, ale mogę się mylić, bo bardzo z nimi nie kombinowałem. Ogólnie polecam sprzęt, mimo, że czasem gdy uśpię telefon i wyłączy się BT, a słuchawki dalej są włączone, to trzeba je wyłączyć, włączyć BT i dopiero je włączać-inaczej jakoś nie chcą się skomunikować.

Pozdrawiam!

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:26:53 »
Na stronie Jabry wyczytałem: "tryb wielopunktowy" - sadziłem, że oznacza to mozliwość parowania z więcej niż jednym urzadzeniem.
Poza tym, trochę mnie nie pokoi to co piszesz o tym uspieniu... Ja BT w Omni mam zawsze włączone i nigdy go nie wyłączam... Mam ustawione funkcje oszczędzania energii oraz wyłączanie zarowno ekranu jak i całego urzadzenia po zadanym czasie... Czy to oznacza, ze po np minucie, kiedy wyłączy mi sie telefon również w słuchawkach pojawi się cisza?

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2008, 01:28:32 »
Na stronie Jabry wyczytałem: "tryb wielopunktowy" - sadziłem, że oznacza to mozliwość parowania z więcej niż jednym urzadzeniem.
Poza tym, trochę mnie nie pokoi to co piszesz o tym uspieniu... Ja BT w Omni mam zawsze włączone i nigdy go nie wyłączam... Mam ustawione funkcje oszczędzania energii oraz wyłączanie zarowno ekranu jak i całego urzadzenia po zadanym czasie... Czy to oznacza, ze po np minucie, kiedy wyłączy mi sie telefon również w słuchawkach pojawi się cisza?

absolutnie nie, pod warunkiem ze tel. bedzie mial wlaczony odtwarzacz :) sam uzywam i polecam, chociaz oryginalne sluchawki zamienilem na te z zestawu samsunga, jakos wydaje mi sie ze sa lepsze od tych oryginalnych w zestawie jabry..
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 01, 2009, 21:26:57 »
Ponieważ od "gwiazdki" mogę się cieszyć tym zestawem, mogę powiedzieć, że jest naprawdę godny polecenia! :-)

*

Offline Piras

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:25:57 »

Też tak myślałem, ale wyczytałem także :
"Technologia multipoint obsługująca 1 urządzenie audio stereo z profilem A2DP oraz 1 urządzenie z profilem headset lub handsfree jednocześnie, umożliwiająca łatwe przełączanie pomiędzy współpracującymi urządzeniami"
 :-?

Więc słuchawki stereo to 2 urządzenia ;-) 1 do muzyki i 2 do rozmów...
Miłego słuchania.

A Jabra 3030 są całkiem dobre, aczkolwiek z racji mikrofonu na łańcuszku to obecnie trochę trudno używać na dworze ;-)
Pod kurtką - ciebie nie słyszą, na kurtce - zamarznie i też nie pogadasz ...

Dobre są też "Sony-Ericsson HBH-DS220 Stereo" mikrofon przypinasz do kołnierzyka, a dźwięk bardzo dobry

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:46:27 »
tą Jabrę mozna też przypiąć do kołnierza... nie koniecznie trzeba nosic ja na lańcuszku... w komplecie jest specjalny zaczep i strasznie mi sie to rozwiązanie podoba

*

Offline Piras

• 18
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2009, 18:40:50 »
Tak, można to nazwać "specjalny zaczep"  :S 
i chyba się nawet będzie trzymać...
ale porównany na żywo - klips SE -DS220 jest zdecydowanie lepszy.
A Jabra za to ma bardziej rozbudowane sterowanie muzyką.

MZ. jako słuchawka tel. i czasami muzyka to SE lepsze,
a przy głównie muzyka i czasem rozmowa to Jabra lepsza,
nawet na łąńcuchu  :ok:

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 07, 2009, 12:35:31 »
Tak, można to nazwać "specjalny zaczep"  :S 
i chyba się nawet będzie trzymać...
ale porównany na żywo - klips SE -DS220 jest zdecydowanie lepszy.
A Jabra za to ma bardziej rozbudowane sterowanie muzyką.

MZ. jako słuchawka tel. i czasami muzyka to SE lepsze,
a przy głównie muzyka i czasem rozmowa to Jabra lepsza,
nawet na łąńcuchu  :ok:

mam kurtke z wysokim kolnierzem wiec jak zapne to mam zakryte usta po nos :) i ostatnio jak rozmawialem to mowilem w kurtke :) i o dziwo rozmowca mnie slyszal :) i to calkiem dobrze :)
i8000 - WM 6.1

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 08, 2009, 20:11:36 »
Witam,

Ile wam wytrzymuje bateria w Omnii, przy słuchaniu muzyki przez Bt3030?
Właśnie dzisiaj kupiłem sobie te słuchawki i ogólnie jestem b. zadowolony, ale coś szybko ubywa mi baterii z Omnii. Około 2 godz. słuchania i bateria ze 100 spadła na 40%, ponieważ to "nowa zabawka" to dodatkowo kilka rozmów i prawie ciągła zabawa z zestawem (przełączanie muzyki, itd).

Wczoraj dosyć krótko trzymała mi bateria (jeszcze bez BT) - podejrzewam, że to może przez WkTask, dzisiaj ten szybki "zjazd" z podłączonym BT3030 i teraz mam miętlik w głowie, czy jedna moja bateria siada czy też z tym zestawem bateria nie wytrzymuje zbyt długo.
Będę wdzięczny za jakieś informacje.

Pozdrawiam

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2009, 20:41:22 »
Ja jeszcze nie "przeciągnąłem" zestawu do końca... W sumie używam go sporadycznie ale czasem słucham naprawdę długo.
Co do tego ile Ci pokazuje wskaxnik naładowania, to byłbym ostrozny... Wszystko wskazuje na to, że Omnia stan naładowania pokazuje jak chce :-)... Na pewno słuchalem muzyki dłużej niż 2 godziny... Ale musisz się liczyć z tym, że mimo wszystko przez BT bateryjka siada szybko... Ja zawsze podczas słuchania muzyki dbam o to, żeby Omnia była wygaszona i wyłączona a w tle, żeby nie działały żadne programy... Wydaje mi się, że 4 godziny wpełni naładowana bateria powinna pociagnąć.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2009, 21:02:58 »
Dzięki.
4 godziny to wygląda podobnie do moich 2 godzin i zjazdu na 40%, czyli być może w normie - chociaż, kiepskawa ta norma  :)
Muszę spróbować na świeżo naładowanym telefonie.
Ogólnie potwierdzam wczesniejsze opinie, że to świetny zestaw: całkiem dobry dźwięk, zasięg no i sterowanie z pilota. Udało mi się go kupić nowego za 99 zł, więc jestem więcej niż zadowolony... gdyby jeszcze ta bateria w omnii...

Pozdrawiam

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2009, 11:19:56 »
Dzięki.
4 godziny to wygląda podobnie do moich 2 godzin i zjazdu na 40%, czyli być może w normie - chociaż, kiepskawa ta norma  :)
Muszę spróbować na świeżo naładowanym telefonie.
Ogólnie potwierdzam wczesniejsze opinie, że to świetny zestaw: całkiem dobry dźwięk, zasięg no i sterowanie z pilota. Udało mi się go kupić nowego za 99 zł, więc jestem więcej niż zadowolony... gdyby jeszcze ta bateria w omnii...

Pozdrawiam

nie marudz na baterie w omnii bo to nie jest jej wina.. podlacz sobie ten zestaw do dowolnego innego telefonu to zobaczysz ile ten inny telefon pociagnie na bluetooth'ie wykorzystanym do sluchania muzyki :)
a sam zestawik jest swietny :)
i8000 - WM 6.1

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2009, 13:24:10 »
Pewnie masz rację  :) Audio po BT to niezłe obciążenie procesora.
A lekko marudzę, bo wcześniej nie miałem telefonu z A2DP (wg. nokii, klienci biznesowi aparatu E65 nie powinni słuchać muzyki stereo), a do poprzedniego pocketa (axim) nie miałem czego podłączyć - więc doświadczeń zero.

Mam jeszcze jedno pytanie...
Wczoraj wieczorem próbowałem podłączyć Jabrę do laptopa z win xp poprzez bleusoleil. Nic z tego nie wyszło (działa jako słuchawka mono, stereo podłącza ale zero dźwięku) - ale ja nie o tym. Po odłączeniu od laptopa, próbowałem podłączyć z powrotem do Omnii. I tak: BT w Omnii włączony, włączam Jabrę - zero reakcji. Ponieważ BT menadżer w Omnii jest jak dla mnie nieco dziwny po chwili zabawy, jedyne co mogłem zrobić to "tap and hold" i wybrać "ustaw jako słuchawki stereo" czy coś w tym stylu. Jabra się podłączyła, muzyka popłyneła, ale nie było już sterowania telefonem z pilota słuchawek. Po wyłączeniu i włączeniu ponownym, automatycznie Omnia podłączyła Jabrę jako słuchawki, ale sterowania nadal brak.
Po usunięciu urządzenia i sparowaniu ponownym - wszystko gra jak dawniej.

Jak sobie radzicie z Omnią i Jabrą, która po sparowaniu z Omnią była sparowana i używana z innym urządzeniem i chcecie ją znowu używać z Omnią? Jest jakiś sposób, o którym nie wiem, czy też trzeba parować za każdym razem ?

Pozdrawiam 

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 09, 2009, 13:54:27 »
Dla mnie istotne było parowanie z Omnią i laptopem.
Oczywiście wszystko u mnie działa i ładnie się odnajduje.
Ale zauwazyłem, że jesli mam ustawione 2 urzadzenia w Jabrze, to żeby odnalazła się w Omni muszę wlaśnie kliknąć i wymusić połączenie.
Kiedy usunałem parowanie i skojarzyłem tylko z Omnia, zaraz po włączeniu Jabry pojawia sie odpowiednia ikonka w Omni i wszystko ładnie działa.
Ponieważ na razie nie potrzebuje jej parowac z laptopem, nie zaprzątam sobie tym głowy ale rzeczywiście jakiś problem istnieje.
Co do braku mozliwości sterowania i koniecznością ponownego parowania - nie wypowiem się, poniewaz u mnie taki problem nie wystapił.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 09, 2009, 14:51:01 »
Ok, dzięki.
Chyba dam sobie spokój tymczasem z parowaniem z laptopem, szczególnie, że i tak jakoś nie mogę zmusić ich razem do pracy.

Pozdrawiam