Omnia - parę problemów:(

• 13 Odpowiedzi
  • 2935 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Omnia - parę problemów:(
« dnia: Maj 23, 2009, 18:25:57 »
Hey, mam Omnie od jakiś 2 tygodni i od początku mam kilka problemów których nie umiem rozwiązać:

1. Moi rozmówcy fatalnie mnie słyszą przez słaby mikrofon w Omni - znalazłem na MoDaCo i gdzieś na naszym forum rozwiązanie w postaci wpisania kodu *#0002*28346# i zmiany ustawień ale nie do końca wiem jak to poustawiać - w tej chwili mam na talking>handset wartości:
RCV(02) 0db
RX(16) 6db
MPBST (22) +24db
MVOL (0E) 0db
M2BST (10) +0db
TX (08) 0db

i przez te ustawienia słychać mnie jako tako ale raczej słabo, a za to ja muszę odsuwać telefon od ucha bo tak głośno słyszę rozmówcę.

Jak powinienem pozmieniać te ustawienia, żeby normalnie było fajnie wszystko jak w każdej nokii np.

2. Jak włączam Automape to zawsze komórka zaczyna mi się łączyć z netem - nie wiem czemu. Automapę miałem wgraną od Ery już od samego początku. Zmieniłem ROM ale dalej Automapa jest i ciągle mi się łączy z tym netem nie wiem po co - jak to wyłączyć? I przy okazji jaki jest najlepszy program w stylu QuickGPS czy BoostGPS z którym Automapa najszybciej łapie fixa? Bo czekanie po 10min może wkurzać...

3. Czy jest jakiś program który by przyspieszył Omnie? czasem telefon przy włączonych paru aplikacjach działa powoli albo np. jak sobie przeglądam prezentacje w PowerPoincie to mi muli przy większych slajdach...

4. Jak się instaluje ten darmowy TCPMP player? wszędzie jak go ściągam to nie ma zwykłego pliku cab tylko jakieś pliki systemowe i inne pierdoły które po skopiowaniu na kom i tak nie działają a na kompie nie idzie ich otworzyć bo wyskakuje jakiś error...

Dobra chyba tyle - jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę a puki co pomóżcie mi pls rozwiązać te problemy...

Pozdro.

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
Odp: Omnia - parę problemów:(
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2009, 18:44:48 »
Hey, mam Omnie od jakiś 2 tygodni i od początku mam kilka problemów których nie umiem rozwiązać:

1. Moi rozmówcy fatalnie mnie słyszą przez słaby mikrofon w Omni - znalazłem na MoDaCo i gdzieś na naszym forum rozwiązanie w postaci wpisania kodu *#0002*28346# i zmiany ustawień ale nie do końca wiem jak to poustawiać - w tej chwili mam na talking>handset wartości:
RCV(02) 0db
RX(16) 6db
MPBST (22) +24db
MVOL (0E) 0db
M2BST (10) +0db
TX (08) 0db

i przez te ustawienia słychać mnie jako tako ale raczej słabo, a za to ja muszę odsuwać telefon od ucha bo tak głośno słyszę rozmówcę.

Jak powinienem pozmieniać te ustawienia, żeby normalnie było fajnie wszystko jak w każdej nokii np.

2. Jak włączam Automape to zawsze komórka zaczyna mi się łączyć z netem - nie wiem czemu. Automapę miałem wgraną od Ery już od samego początku. Zmieniłem ROM ale dalej Automapa jest i ciągle mi się łączy z tym netem nie wiem po co - jak to wyłączyć? I przy okazji jaki jest najlepszy program w stylu QuickGPS czy BoostGPS z którym Automapa najszybciej łapie fixa? Bo czekanie po 10min może wkurzać...

3. Czy jest jakiś program który by przyspieszył Omnie? czasem telefon przy włączonych paru aplikacjach działa powoli albo np. jak sobie przeglądam prezentacje w PowerPoincie to mi muli przy większych slajdach...

4. Jak się instaluje ten darmowy TCPMP player? wszędzie jak go ściągam to nie ma zwykłego pliku cab tylko jakieś pliki systemowe i inne pierdoły które po skopiowaniu na kom i tak nie działają a na kompie nie idzie ich otworzyć bo wyskakuje jakiś error...

Dobra chyba tyle - jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę a puki co pomóżcie mi pls rozwiązać te problemy...

Pozdro.

1. u mnie rozmówcy mnie bardzo dobrze słyszą, nawet jak telefon jest w drugim koncu samochodu (jezdze xsara picasso :P). Wiec obstawiam uszkodzenie mikrofonu. {mam standardowe ustwienia].

2. Masz włączone XTRA GPS (przypeszenie lapania fixa gps poprzez pomoc z internetu, mozna to wylaczyc w ustawieniach ale wtedy wolniej lapie fixa)

3. Zmiana romu na nieoficjalny ci pomoże. Omnia ma bardzo szybki procesor. Omnia nie ma niestety sprzetowego przyspieszenia graficznego. (akcelerator 3d) moze to od tego.
4. TCPMP odpalasz na telefonie. Jak masz same pliki systemowe to moze sciagassz jakis dodatek do tego programu.
Polecam tego caba: http://www.megaupload.com/?d=0H4I6L5N

REGULAMIN !!

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2009, 19:34:44 »
dla pewnosci dodam ze pliku CAb nie rozpakowujesz tylko kopiujesz na telefon i odpalasz poprzez eksplorera plikow.

u mnie takze dzwiek jest p na przyzwoitym poziomie a mam standardowe ustawienia, byc moze jestes na pograniczu sieci gsm a 3G ? przestaw sobie w ustawienia > osobiste > telefon> wiecej> wybor pasma telefonu pasmo na GSM900/1800 klikasz pobierz ustaw i zmien  wolna omnia, a zamykasz tamte aplikacje czy pracuja w tle, bo jak sa w tle to moze zmulic ale omnia jako tako naprawde w porownaniu z innymi ppc jest szybka.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2009, 22:38:32 »
Hey,

1. No to jak macie standardowe ustawienia to mi je podajcie bo nie wiem jakie są, a u mnie po zmianie romu były takie że się ten mikrofon zchszanił.

2. OK

3. Rom już dawno zmieniłem i to parę razy ale myślę o jakimś programie typu Omnia tweak który by przyspieszał koma

4. Zainstalowałem ten TCPMP i spoko mi działa z napisami ale mam taki problem że po podłączeniu kabla do tv muszę obrócić ekran w omni (na płasko) i ustawić w tym programi tryb widoku "do góry nogami" i tylko wtedy mam prawidłowo wyświetlany obraz na telewizorze - inaczej jest albo mały albo właśnie do góry nogami na tv a na omni dobrze - idzie to jakoś uprościć? oraz czy jest jakiś program polepszający rozdzielczość tego sygnału do TV - bo na Omni wszystko ładnie ale na telewizorze 32" widać już pixeloze a na 42" to już w ogóle beznadzieja.

5. Mam w tej chwili ROM QBUSa i Sectora wersja Q1N z strony: http://www.modaco.com/content/i900-general-omnia-rom-discussion/285140/qbus-sector-khuanchai-windows-mobile-6-5-research-thread/
i nie wiem jak mam włączyć telekonferencje bo ta opcja nie jest dostępna jak otwieram kontakt - widać ją ale nie można wybrać:/\

PS. Proszę o szybką odpowiedź bo mam jakieś problemy z tym forum i raz mogę na nie wchodzić a raz nie i tak przez ostatnie półtorej tygodnia mi nie działało:/ Jakieś badziewne zabezpieczenia proxy czy coś podobno tu jest i przez to normalni ludzie nie mogą przeglądać forum - nie rozumiem tego:/

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2009, 23:05:18 »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2009, 12:28:44 »
do zmiany rozdziałki sluzy program nydiot (nie pamietam czy dokladnie tak, ale googluj ;]).
Nie działa na kazdym romie. :)
REGULAMIN !!

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2009, 13:15:24 »
dokładnie to Nyditot Virtual Display

i niestety u mnie nie działa a szkoda bo chcialem win 98 odpalic na omni i potrzebuje rozdziałki vga :/ :)

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2009, 15:42:16 »
mi na polskich romach tez nie dzialalo.
Ale na WM 6.5 mi działało ;-)
Aczkolwiek wyswietlacz na wyzszych rozdzielczosciach jest nieczytelny ;p
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2009, 16:48:09 »
no a co z tymi video rozmowami?

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2009, 19:15:19 »
musisz być w zasięgu 3G wtedy aktywują się wideorozmowy.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2009, 19:20:01 »
jestem w 3g w centrum łodzi i dalej nie ma możliwości video rozmów...

mógłby mi ktoś napisać jakie ma ustawienia w tych opcjach podczas dzwonienia jeśli mu dobrze działa przy rozmowie słuchawka i mikrofon?

pozdro;)

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 31, 2009, 22:22:59 »
te romy o ktorych wspomniales maja chyba wylaczony samsung dialer. Musisz go uruchomić.

REGULAMIN !!

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2009, 01:07:37 »
aha no fakt, a nie da się tego jakoś obejść bo ten Samsung Dialer to jakiś straszny syf bo raz że muli i zabiera 10mb ramu, a dwa że w nim jakieś krzaki wyskakują tam gdzie powinny być osoby do których ostatnio dzwoniłem...

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2009, 09:35:41 »
nie :).
Czy ja wiem czy muli..
REGULAMIN !!