Omni sie nie wygasza w kaburze

• 3 Odpowiedzi
  • 1232 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mareko

• **
  • 217
Omni sie nie wygasza w kaburze
« dnia: Lipiec 13, 2009, 17:54:56 »
Witam,

1. Jestem posiadaczem Omni od kilku dni i zauwazylem, ze po wlozeniu do kabury na pasku Omnia przez wiele minut a nawet i godzin pozostaje niewygaszona. Opcje dot. wygaszania mam ustawione na 1 min. i gdy lezy sobie spokojnie na stole to wszystko sie elegancko wygasza. Problem jest tylko po wlozeniu do kabury i ruchu. Wiadomo ze na tym pasku troche rzuca telefonem jak ide lub jade na rowerze.
Mam wrazenie ze to moze czujnik ruchu powoduje tel nie moze sie wygasic ale z drugiej strony nie wykonuje ruchu az o 90 stopni zeby sie orientacja zmieniala.
Podejrzewam tez, ze moze w kaburze jakos sie naciskaja klawisze.
Licze na Wasze doswiadczenie w tej kwestii i moze cos podpowiecie zebym nie musial kazdorazowo czekac 1 min. przed wlozeniem tel do kabury? To wkurzajace.

2. Druga sprawa to blokowanie klawiszy dialera podczas wykonywania polączenia. Czy mozna to jakos wylaczyc?
Wkurzajace jest co chwila wciskanie tego srodkowego klawisza zeby dostac sie do klawiszy na ekranie.

Probowalem szukac odpowiedzi na te pytania i w szukajce siedze od kilku godzin ale nic nie znalazlem.

Z gory dziekuje.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 17:56:57 wysłana przez mareko »

*

Offline okti78

• 11
  • serwisant
  • Sprzęt: Omnia
Odp: Omni sie nie wygasza w kaburze
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 13, 2009, 21:31:10 »
Witam,

1. Jestem posiadaczem Omni od kilku dni i zauwazylem, ze po wlozeniu do kabury na pasku Omnia przez wiele minut a nawet i godzin pozostaje niewygaszona. Opcje dot. wygaszania mam ustawione na 1 min. i gdy lezy sobie spokojnie na stole to wszystko sie elegancko wygasza. Problem jest tylko po wlozeniu do kabury i ruchu. Wiadomo ze na tym pasku troche rzuca telefonem jak ide lub jade na rowerze.
Mam wrazenie ze to moze czujnik ruchu powoduje tel nie moze sie wygasic ale z drugiej strony nie wykonuje ruchu az o 90 stopni zeby sie orientacja zmieniala.
Podejrzewam tez, ze moze w kaburze jakos sie naciskaja klawisze.
Licze na Wasze doswiadczenie w tej kwestii i moze cos podpowiecie zebym nie musial kazdorazowo czekac 1 min. przed wlozeniem tel do kabury? To wkurzajace.

naciśnij Power przed włożeniem do kabury
Omnia 8GB + 8GB MicroSD
PDA: Ryrzy WM 6.5 v5
PHONE: i900 XBIC1

*

Offline KrystianD

• 28
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2009, 01:38:33 »
2. Druga sprawa to blokowanie klawiszy dialera podczas wykonywania polączenia. Czy mozna to jakos wylaczyc?
Wkurzajace jest co chwila wciskanie tego srodkowego klawisza zeby dostac sie do klawiszy na ekranie.

Najlepiej po prostu wyłączyć dialer Samsunga, jeśli się nie korzysta z Wideo-konferencji to nie jest wcale lepszy od standardowego :)

Wyłącz Samsung Dialer Skin dzięki temu zyskujemy ok.10MB pamięci RAM

1. Otwórz Edytor rejestru

2. Idź do HKEY_LOCAL_MACHINE\Security\Phone\Skin

3. Kliknij na Enabled

4.Zmieniamy wartość dword= z 1 na 0
Sagem RC715 -> Alcatel OT 311 -> Siemens SL45i -> Nokia 6260 -> Mio A701 -> Omnia -> HTC HD2

GGWatcher - śledź swoich znajomych na GG!

*

Offline mareko

• **
  • 217
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2009, 11:01:50 »
Metodą prob i bledow znalazlem rozwiazanie tego problemu. Otoz winna byla kabura. Miala na wewnetrznej stronie nierownosci ktore ciagle nie pozwalaly ekranowi odpoczac bo byl naciskany.

W sumie moznaby z tym zyc i recznie wylaczac tel przed wlozeniem do kabury ale po kilku dniach testowania stwierdzilem ze jednak to nie moze tak byc z prostego powodu.
Zalozmy ze wylaczylem recznie i telefonik grzecznie spi w kaburze. Ale teraz przychodzi jakis sms albo polaczenie albo powiadomienie, ktorego akurat nie uslyszalem bo np. bylo za glosno gdzies na ulicy.
No i telefon zostal wybudzony, nie moze pojsc spac bo kabura go maca od srodka i po kilku godzinach mam 10% baterii.

Zmienilem kabure na porzadnej jakosci taka do iPhone i teraz wszystko jest ok.
Nie oszczedzajcie na kaburach.