[omnia][sms] Problem z odebraniem sms-ow

• 7 Odpowiedzi
  • 4082 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[omnia][sms] Problem z odebraniem sms-ow
« dnia: Sierpień 04, 2009, 12:41:37 »
Witam!

Panie i Panowie:) Jestem uzytkownikiem Omni juz jakies 2 miesiace, dopiero teraz zdecydowalem sie na opisanie problemu ze wzgledu, ze nie potrafie sam znalesc rozwiazania. Problem dotyczy sms-ow  a dokladnie ich otrzymywania.
Dosyc czesto (szacunkowo w 90%) sms-y do mnie nie dochodza. Nie ma natomiast problemu z ich wysylaniem.
Jak to sie objawia:
- zaczynam z kims rozmawiac za pomoca sms-ow, wymiana kilku sms -ow po czym nastepuje cisza.... zaden sms juz od tego momentu nie dochodzi zarowno od danej osoby jak i od innych. Poprostu nikt nie jest w stanie do mnie wyslac sms-a.
Co wtedy robie:
- albo restart telefonu
- albo restart samego modulu telefonu za pomoca wireless manager

Kilka faktow:
- problem zglaszalem operatorowi (PLAY). Jednak dostalem odpowiedz ze nie jest to wina ich systemu. Polecili mi wymiane karty SIM. Karte wymienilem bez rezulatu.
- przetestowalem z inna siecia - ORANGE - ten sam rezultat - po kilku sms-ach rozmowa sie urywa.
- sms splywaja po kilugodzinnym opoznieniu oczywiscie pod warunkiem ze zrestartuje modul telefonu:
 1. w sieci play - jezeli sms wyslany o godzinie 14:39 - sms przyjdzie za np 2-3-7-n godzin -> 17:39,18:39 itd
 2. w sieci Orange - nieodebrany sms/y przyjdzie/da w chwili odebrania nowego sms-a od danego(tego samego) nadawcy
 Tutaj widac roznice w systemach Orange i Play. Orange proboje pchac sms-y odrazu, play co godzine.
- wszystkie zalegle sms-y maja date/godzine taka jaka jest w chwili wyslania (o godzinie 12:00 dostaje zaleglego sms-a z godzina 9:00)
- roznica czasu potrafi wyniesc kilkadziesiat godzin
- sms-y nadawcy pochodza z roznych sieci: play (telefon, strona WWW, kody jednorazowe z witryny PLAY), orange, plus
- wgrywalem rozne ROMY (polskie, zagraniczne): Sector'a, Khuanchai'a, Ryrzego - bez zmian
- aktualny build systemu: windows 6.5 23001
- karte PLAY'a testowalem na starym HTC Wizard (windows 6.5 build 23001) - tam dziala wszystko ok
- wgrywalem rozne PHONE PART's: XXHH9(taki byl w chwili zakupu), DXID1, PUIE1 (aktualnie) - bez zmian
- kilka hard resetow + format "my storage" - bez zmian
- nie mam problemow z nawiazywaniem i odbieraniem polaczen glosowych (takze jezeli nie moge dostac sms-a)
- ustawienia NETWORK SELECTION - auto/manual - bez zmian
- wymuszenie tylko sieci PLAY lub roaming PLUS'a - bez zmian
- BAND SELECTION - automatic lub gsm 900/1800- bez zmian, przy czym zauwazylem ze przy ustawieniach auto czesciej nie dochodza sms-y
- tak naprawde to operator proboje przeslac sms-a (co sluchac np w glosnikach) ale Omnia go odrzuca z niewiadomych przyczyn
- zmienialem ustawienia rejestruj -> HKLM\Software\OEM\PhoneSetting\TrustTimeZoneField = 0x00000000(0) oraz HKLM\Software\OEM\SMS\RecvTimeStamp = 0x00000000(0) - bez zmian
- telefon w stanie uspienia lub wlaczony - bez zmian
- wlaczone Wake Up on Events (new sms) - bez zmian
- wlaczony/wylaczony tryb chatu dla sms-ow - bez zmian
- alternatywne programy: VITO SMS - bez zmian
- telefon kupilem na allegro - ma jeszcze gwarancje
- zdejmowalem sam SIMlocka (PLUS) za pomoca kodow

Prawde mowiac to koncza mi sie pomysly. Prosze o pomoc! Nie chce rozstawiac sie z tym telefonikiem, ale w rezultacie jezeli dalej nie bede mogl otrzymywac sms-ow to bede musial ten telefon sprzedac. Poprostu z polaczeniem z Play Fresh i darmowymi sms-ami jest lipa:(

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: [omnia][sms] Problem z odebraniem sms-ow
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2009, 15:15:55 »
ciekawe to co piszesz.. takze mam fresha i niejednokrotnie  konwersowalem poprzez sms... nie zauwazylem tego problemu u siebie  aczkolwiek u mnie taka konwersacja to wymiana ok 7 smsow z mojej strony a odbior tez 7 moze 8 sms od  drugiej strony.. ale wszystko w porzadku.. niejednokrotnie wysylalem sms'a ktory mial  800 znakow lub wiecej co  na innych telefonach jest dzielone na party a wiec np. za jednym razem az 6 wiadomosci leci :)  wkoncu sa takie tanie :)  narazie nie mialem takiego problemu ale czytalem ze play blokuje konta uzytkownikow ktorzy duzo smsuja poniewarz obawiaja sie ze wysylany jest wtedy spam czyli jakies reklamy itp. ponoc takie praktyki stosuja jakies  firmy  zajmujace sie  smsową akwizycja czyli maja sms po kilka groszy a po doladowaniu za 5 zl az 500 sms  do wykorzystania i  korzystaja z tego  naciagacze a my tracimy.. :) w tej chwili nie wiem jak ci pomoc...  moze ktorys z kolegow bardziej sie orientuje.. musimy czekac :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2009, 15:35:20 »
Sytuacja może się pojawiać także wtedy gdy masz aktywne połączenie gprs (np. odpalone gg, otwierasz stronę WWW, lub telefon działa jako modem), lub też jesteś chwilę poza zasięgiem...
wtedy sms odbija się od Twojego telefonu, a operator ponownie próbuje go wysłać za parę godzin.
Zdarza mi się to w Plusie, miałem to samo na innych telefonach - zwłaszcza wtedy, gdy telefon działa jako modem do laptopa. Problem nie istnieje, gdy połączenia z internetem nie ma.
Szczególnie drażni mnie to, gdy próbuję zrobić przelew w mBanku i nie dochodzi sms z kodem, lub próbuję się zalogować do eboka plusa.

ssn

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2009, 18:30:53 »
Dziekuje za odpowiedz:)

javman: raczej nie jest to problem PLAY'a, gdyz w sieci ORANGE mam ten sam problem. Dodatkowo karte SIM PLAY'a przetestowalem na HTC wizard (ten sam build systemu) i na nim bez problemu moge odbierac sms-y.
Problem jest w samej Omni. Nie wiem czy wogole gwarancja takie cos przewiduje?:> Dlaczego pomaga restart calej Omni/ lub tylko modulu telefonu. Czy Omnia posiada cos na zasadzie bufforu tymczasowego dla sms-ow ? Pamieci napewno nie brakuje.

ssn: rzadko nawiazuje polaczenia GPRS lub 3g+, czesciej (okolo 1h dziennie) korzystam z WIFI ( z ktorym nie mam problemu) lub ActiveSync (Linux) po kabelku USB.

Jezeli Omnia byla by uszkodzona(fizycznie) czy wtedy moglbym dzwonic oraz wysylac sms-y a nie moglbym odbierac?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2009, 18:33:16 wysłana przez gabi »

*

rafazo

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 04, 2009, 19:07:33 »
Ja mam podobny problem na Omni, aczkolwiek w większej skali, gdyż dotyczy sms-ów, i połączeń. Telefon po raz 3 znajduje się w serwisie.
A co z sms-ami które do Ciebie są wysyłane, czy nadawca od razu otrzymuje raport o dostarczeniu sms-a? A Omnia milczy i nie wskazuje, że sms przyszedł?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2009, 19:48:44 »
Rafazo: raport jest dopiero w chwili gdy faktycznie dostane sms-a.

*

rafazo

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 05, 2009, 09:51:53 »
Pytam, bo ja miałem również problem z modułem telefonu, nie uruchamiał się. Ciągle go trzeba było resetować, aż w końcu nie logował się całkowicie. Problem opisany jest poniżej twojego postu.
Polecam oddanie telefonu do serwisu, tylko radzę dobrze opisać "dolegliwość". W serwisach mają zwyczaj naprawiać telefon w 2 godziny. I odsyłać jako sprawny inaczej. KOSZMAR

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 08, 2009, 21:10:36 »
Witam:)

od trzech dni mam identyczny problem, z smsmi w play (wcześniej wszystko było w porządku)
dziś bylem wymienić kartę i niestety nic to nie pomogło :evil:
gdy przełożyłem kartę do zwykłego samsunga, smsy wychodzą i przychodzą bez problemu...
jak widzie rozwiązania problemu nie ma i wygląda na to, że Omnia będzie musiała odwiedzić serwis, co wcale mnie nie cieszy :(

@gabi
dziś rano, zmieniłem ustawienia "wybór sieci: automatyczny " a " wybór pasma: WCDMA " przez cały dzień wysyłałem i odbierałem smsy, wszystko odbywało się bez problemowo, jeśli jesteś w zasięgu 3G, możesz sprawdzić czy u Ciebie to coś pomoże  :wink:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2009, 23:51:57 wysłana przez Mottyf »