Witam!
Panie i Panowie:) Jestem uzytkownikiem Omni juz jakies 2 miesiace, dopiero teraz zdecydowalem sie na opisanie problemu ze wzgledu, ze nie potrafie sam znalesc rozwiazania. Problem dotyczy sms-ow a dokladnie ich otrzymywania.
Dosyc czesto (szacunkowo w 90%) sms-y do mnie nie dochodza. Nie ma natomiast problemu z ich wysylaniem.
Jak to sie objawia:
- zaczynam z kims rozmawiac za pomoca sms-ow, wymiana kilku sms -ow po czym nastepuje cisza.... zaden sms juz od tego momentu nie dochodzi zarowno od danej osoby jak i od innych. Poprostu nikt nie jest w stanie do mnie wyslac sms-a.
Co wtedy robie:
- albo restart telefonu
- albo restart samego modulu telefonu za pomoca wireless manager
Kilka faktow:
- problem zglaszalem operatorowi (PLAY). Jednak dostalem odpowiedz ze nie jest to wina ich systemu. Polecili mi wymiane karty SIM. Karte wymienilem bez rezulatu.
- przetestowalem z inna siecia - ORANGE - ten sam rezultat - po kilku sms-ach rozmowa sie urywa.
- sms splywaja po kilugodzinnym opoznieniu oczywiscie pod warunkiem ze zrestartuje modul telefonu:
1. w sieci play - jezeli sms wyslany o godzinie 14:39 - sms przyjdzie za np 2-3-7-n godzin -> 17:39,18:39 itd
2. w sieci Orange - nieodebrany sms/y przyjdzie/da w chwili odebrania nowego sms-a od danego(tego samego) nadawcy
Tutaj widac roznice w systemach Orange i Play. Orange proboje pchac sms-y odrazu, play co godzine.
- wszystkie zalegle sms-y maja date/godzine taka jaka jest w chwili wyslania (o godzinie 12:00 dostaje zaleglego sms-a z godzina 9:00)
- roznica czasu potrafi wyniesc kilkadziesiat godzin
- sms-y nadawcy pochodza z roznych sieci: play (telefon, strona WWW, kody jednorazowe z witryny PLAY), orange, plus
- wgrywalem rozne ROMY (polskie, zagraniczne): Sector'a, Khuanchai'a, Ryrzego - bez zmian
- aktualny build systemu: windows 6.5 23001
- karte PLAY'a testowalem na starym HTC Wizard (windows 6.5 build 23001) - tam dziala wszystko ok
- wgrywalem rozne PHONE PART's: XXHH9(taki byl w chwili zakupu), DXID1, PUIE1 (aktualnie) - bez zmian
- kilka hard resetow + format "my storage" - bez zmian
- nie mam problemow z nawiazywaniem i odbieraniem polaczen glosowych (takze jezeli nie moge dostac sms-a)
- ustawienia NETWORK SELECTION - auto/manual - bez zmian
- wymuszenie tylko sieci PLAY lub roaming PLUS'a - bez zmian
- BAND SELECTION - automatic lub gsm 900/1800- bez zmian, przy czym zauwazylem ze przy ustawieniach auto czesciej nie dochodza sms-y
- tak naprawde to operator proboje przeslac sms-a (co sluchac np w glosnikach) ale Omnia go odrzuca z niewiadomych przyczyn
- zmienialem ustawienia rejestruj -> HKLM\Software\OEM\PhoneSetting\TrustTimeZoneField = 0x00000000(0) oraz HKLM\Software\OEM\SMS\RecvTimeStamp = 0x00000000(0) - bez zmian
- telefon w stanie uspienia lub wlaczony - bez zmian
- wlaczone Wake Up on Events (new sms) - bez zmian
- wlaczony/wylaczony tryb chatu dla sms-ow - bez zmian
- alternatywne programy: VITO SMS - bez zmian
- telefon kupilem na allegro - ma jeszcze gwarancje
- zdejmowalem sam SIMlocka (PLUS) za pomoca kodow
Prawde mowiac to koncza mi sie pomysly. Prosze o pomoc! Nie chce rozstawiac sie z tym telefonikiem, ale w rezultacie jezeli dalej nie bede mogl otrzymywac sms-ow to bede musial ten telefon sprzedac. Poprostu z polaczeniem z Play Fresh i darmowymi sms-ami jest lipa:(