takie zjechanie z trasy zdarza się na każdej nawigacji, rzadko ale się zdarza, testowałem to na 2 innych urządzeniach dedykowanych (z innym chipsetem niż w omni) i na omni - i wyglądało to w sposób identyczny - automapa pokazywała przez parę minut że jadę jakieś 50m równolegle do drogi i jest raczej związane z samym sygnałem gps a nie z konkretnym urządzeniem (nawet w którymś z portali porównywali jakość gps z innymi nawigacjami, z innymi chipsetami - i takie zjechanie z drogi pojawiło się równocześnie na 3 urządzeniach),
czułość odbiornika gps w omni jest porównywalna z innymi odbiornikami - różnica jest niewielka i nieodczuwalna (jedynie dołączenie zewnętrznej anteny powoduję przewagę innych urządzeń, czego nie da się zrobić w omni)
jeśli chodzi o gubienie sygnału to w sumie raz mi się że miał problemy ze znalezieniem siebie, przez parę kilometrów - ale pogoda była wtedy naprawdę marna, grube chmury, nisko, padał deszcz i co chwilę zjeżdżał z drogi - ale było to spowodowane bardzo słabym sygnałem. W sumie niewiele wykorzystuję nawigację dlatego rzadko mi się to zdarzą, ale jak włączam automapę to zazwyczaj łapie mi fixa ~1min a zazwyczaj dużo szypciej