XTRA i auto mapa

• 21 Odpowiedzi
  • 3564 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wp33

• 18
XTRA i auto mapa
« dnia: Marzec 15, 2009, 21:53:22 »
Mam taki problem. Jeśli przez kilka dni nie używam auto mapy to po uruchomieniu przez cały czas jest  "szukam sygnału GPS" i nic. Jak tam zajrzę to na żółto świeci jeden lub dwa satelity. Gdy wyjdę z mapy i zrobię aktualizację XTRA to po ponownym uruchomieniu auto mapy sygnał GPS wskakuje po kilku sekundach. W XTRA mam włączone aktualizację automatycznie i interwał pobierania 24. Co mam zrobić aby za każdym razem auto mapa uruchamiała mi się bez tej aktualizacji? wybieram się za granicę i nie uśmiecha mi się mieć włączony internet bo podobno liczony jest za czas a nie za ilość ściągniętych danych.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
Odp: XTRA i auto mapa
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 16, 2009, 11:46:14 »
Ustawic Omnie w odpowiednim miejscu zeby mial dobra widocznosc satelit i poczekac na fixa. Bez aktualizacji trwa to 1 do 2 minut.

*

Offline stm

• 1
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2009, 14:23:12 »
 Zainstaluj sobie programik BeelineGPS i poprawnie skonfiguruj tak żeby automapa zczytywała ci dane z portu com i masz fixa w 15 sek. albo nawet i szybciej. 

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2009, 14:37:42 »
Omnia ma bardzo słaby odbiornik GPS. W budynku "złapanie fiksa" jest praktycznie niemożliwe. Podczas podróży przez Alpy (zachmurzenie, deszcz, śnieg) ciągle gubiła fiksa i w newralgicznych momentach jechałem "na wyczucie" lub z mapą papierową. Dotychczas używałem Asusa 636N, w którym powyżej opisywane problemy nie występowały. W obu urządzeniach używam wymiennie tej samej Automapy zainstalowanej na karcie. Odradzam używanie nawigacji w Omni "na poważnie", chyba że w słoneczny dzień poza miastem i z dala od gór.

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2009, 17:16:18 »
Omnia ma bardzo słaby odbiornik GPS. W budynku "złapanie fiksa" jest praktycznie niemożliwe. Podczas podróży przez Alpy (zachmurzenie, deszcz, śnieg) ciągle gubiła fiksa i w newralgicznych momentach jechałem "na wyczucie" lub z mapą papierową. Dotychczas używałem Asusa 636N, w którym powyżej opisywane problemy nie występowały. W obu urządzeniach używam wymiennie tej samej Automapy zainstalowanej na karcie. Odradzam używanie nawigacji w Omni "na poważnie", chyba że w słoneczny dzień poza miastem i z dala od gór.
to moze tylko tobie sie tak stalo , bo ja tez podrozowalem w warunkach bardzo podobnych do opisanych przez Ciebie i nie mialem problemu z Automapa (fixem)....nie wiem od czego to zalezne...

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 17, 2009, 22:30:22 »

No, to powiem Ci, ze uzywalem wczesniej Asusa A639 i nie zauwazam jakiejs szczegolnej jego przewagi nad Omnia. Fixa w niesprzyjajacych warunkach lapie szybciej od Asusa przy wspomaganiu Xtra, lub nieco tylko wolniej bez. W Austrii (zachmurzenie, deszcz, snieg) pokazywala pozycje poprawnie i bez zawahania. W tunelach gubila sygnal na chwile, po czym go bez problemow odzyskiwala. Algorytmy Automapy i Garmina radzily sobie z ta utrata sygnalu bez zajakniecia i jakichkolwiek watpliwosci (o ile mozna zabladzic w tunelu ;-) ). Omnia jezdzila tez ze mna na stoku narciarskim, w kolejce, na wyciagu, na mrozie, w wilgotnosci 100% i dziwie sie, ze to przetrwala. Tak, czy tak, nie mam zastrzezen do funkcjonowania GPS. Fakt, widzialem czulsze urzadzenia, ale kilka miesiecy korzystania z Omni sklonilo mnie do sprzedania Asusa i calkowitej przesiadki telefoniczno-notesowo-nawigacyjnej. No... moze ten ekran dotykowy wciaz mnie drazni... ;-)

Pozdrawiam,
Leszek

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 17, 2009, 23:05:43 »
Odradzam używanie nawigacji w Omni "na poważnie",

Bzdury Pan wypisuje. Omnie pozyczylem na dwa tygodnie Ojcu, ktory pracuje jako kurier. Jezdzil z Omnia wlaczona prawie non stop i nigdy nie narzekal. Xtra bylo caly czas wylaczone i nie bylo mowy o zadnym gubieniu sygnalu czy szukaniu czegos na mapie.

Jesli faktycznie gubi sygnal to pozostaje serwis.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 18, 2009, 09:03:00 »
Odradzam używanie nawigacji w Omni "na poważnie",

Bzdury Pan wypisuje. Omnie pozyczylem na dwa tygodnie Ojcu, ktory pracuje jako kurier. Jezdzil z Omnia wlaczona prawie non stop i nigdy nie narzekal. Xtra bylo caly czas wylaczone i nie bylo mowy o zadnym gubieniu sygnalu czy szukaniu czegos na mapie.

Jesli faktycznie gubi sygnal to pozostaje serwis.

To już chyba atak personalny, a wolałbym bardziej merytorycznie. Kurier poruszajacy się z predkościami 50-80 km/h może nie odczuć błędów, o których pisałem wyżej. W moim przypadku przy jeździe na autostradzie (180-200 km/h) każda zmiana pasa ruchu kończyła się lądowaniem wskaźnika pozycji pojazdu około 200 m od autostrady najczęściej na drodze równoległej oraz komunikatem "skręć w lewo/prawo".

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 18, 2009, 10:52:37 »
czasami sie tak dzieje na nowo wybudowanych drogach ktore moze aktualnie sa naniesione na mape,mozliwe jest tez masz wgrana stara mape ?tez podróżuje troche i na autostradzie nigdy nie zauwazylem problemu przy predkosci 200 i nawet czasami wiecej...prosze sprobwac wgrac najnowsza mape przetestowac... moze cos to da

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 18, 2009, 11:00:19 »
Używam zawsze najnowszej, obecnie 5.3. Miałem też taki przypadek, że w wąskiej dolinie alpejskiej Omnia przestała nawigować (wskaźnik stał w miejscu z powodu braku sygnału GPS). Pomogło zamknięcie i ponowne otwarcie automapy - złapała fixa i zaczęła nawigować.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 18, 2009, 13:52:40 »
To już chyba atak personalny, a wolałbym bardziej merytorycznie. Kurier poruszajacy się z predkościami 50-80 km/h może nie odczuć błędów, o których pisałem wyżej. W moim przypadku przy jeździe na autostradzie (180-200 km/h) każda zmiana pasa ruchu kończyła się lądowaniem wskaźnika pozycji pojazdu około 200 m od autostrady najczęściej na drodze równoległej oraz komunikatem "skręć w lewo/prawo".

Przepraszam, jesli poczul sie Pan urazony moja wypowiedzia. Mozliwe, ze winny jest stary radio rom. Ja stwierdzam tylko fakty  - przez dwa tygodnie Omnia byla meczona non stop po wioskach, w srodku miast miedzy wiezowcami, na autostradach  i nigdy nie slyszalem, zeby cos zle dzialalo. Ojciec nie widziale zadnej roznicy miedzy Mio, a Omnia. W gorach jezdzilem sam - moze nie byly to alpy, a okolice Korbielowa  i takze nic takiego nie stwierdzilem. Dwiescie metrow to duza niedokladnosc - wedlug mnie to moze byc padniety odbiornik i tyle. Aha - na starym SAHI1 raz zdarzylo mi sie ze uciekla z drogi jakies 500 metrow, ale odkad mam radio DXIA2 nigdy czegos takiego nie bylo.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 18, 2009, 14:11:50 »
Nie czuję się obrażony, A rom to SAHH7/CXHH7 z Plusa. A problemy w trasie były naprawdę stresujące, kiedy to dojeżdżając do niewielkiego miasteczka w Austrii (po zmroku i wpadającym śniegu) usiłowałem znaleźć wcześniej zarezerwowany hotel. Nawigacja pokazywała i meldowała słownie, że jestem poza trasą (rzeczywiście pokazywała, że jadę gęstym lasem poza drogą). Kazała zawracać lub skręcać w nieodpowiednich momentach, a więc nie spełniała swoich podstawowych funkcji.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 18, 2009, 16:19:02 »
Polecam zmiane radia na DXIA2, bo HH7 to zabytek. Mysle, ze to powinno pomoc.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 18, 2009, 19:02:11 »
[...] Nawigacja pokazywała i meldowała słownie, że jestem poza trasą (rzeczywiście pokazywała, że jadę gęstym lasem poza drogą).
Kazała zawracać lub skręcać w nieodpowiednich momentach, a więc nie spełniała swoich podstawowych funkcji.

Taka sytuacja zdarzyla mi sie chyba ze dwa razy na Asusie i raz w Omnii. Ponoc moze byc spowodowana lapaniem fixa w ruchu, choc
nie jestem pewien, bo czesto "fixuje" ;-) w czasie jazdy. Miedzy innymi wlasnie w Austrii. Automapa wlaczana i wylaczana w roznych
momentach, w dolinie (Zillertal) i powyzej 3000m nie zrobila ani razu i ani przez chwile psikusa :-)
A w "chwilach slabosci", o ktorych pisalem, zawsze pomagal reset.

Pozdrawiam,
Leszek

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 19, 2009, 11:50:32 »
Siedzę w pracy przy biurku (Szczecin). Włączyłem automapę na Omni żeby sprawdzić sygnał GPS. Pokazuje, że poruszam się z prędkością 411 km/h gdzieś w okolicach Salzburga.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 19, 2009, 14:20:44 »
takie zjechanie z trasy zdarza się na każdej nawigacji, rzadko ale się zdarza, testowałem to na 2 innych urządzeniach dedykowanych (z innym chipsetem niż w omni) i na omni - i wyglądało to w sposób identyczny - automapa pokazywała przez parę minut że jadę jakieś 50m równolegle do drogi i jest raczej związane z samym sygnałem gps a nie z konkretnym urządzeniem (nawet w którymś z portali porównywali jakość gps z innymi nawigacjami, z innymi chipsetami - i takie zjechanie z drogi pojawiło się równocześnie na 3 urządzeniach),

czułość odbiornika gps w omni jest porównywalna z innymi odbiornikami - różnica jest niewielka i nieodczuwalna (jedynie dołączenie zewnętrznej anteny powoduję przewagę innych urządzeń, czego nie da się zrobić w omni)

jeśli chodzi o gubienie sygnału to w sumie raz mi się że miał problemy ze znalezieniem siebie, przez parę kilometrów - ale pogoda była wtedy naprawdę marna, grube chmury, nisko, padał deszcz i co chwilę zjeżdżał z drogi - ale było to spowodowane bardzo słabym sygnałem. W sumie niewiele wykorzystuję nawigację dlatego rzadko mi się to zdarzą, ale jak włączam automapę to zazwyczaj łapie mi fixa ~1min a zazwyczaj dużo szypciej
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2009, 14:23:51 wysłana przez Dertsr »

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 19, 2009, 15:16:45 »

Może pomoże, a może nie. A poważnie kupowanie produktu (w tym przypadku Omnia) po to, aby w nim coś zmieniać (w tym przypadku radio) można porównać do zakupu samochodu bez kół, aby następnie dokręcić mu koła, żeby jeździł.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 19, 2009, 16:26:05 »

Może pomoże, a może nie. A poważnie kupowanie produktu (w tym przypadku Omnia) po to, aby w nim coś zmieniać (w tym przypadku radio) można porównać do zakupu samochodu bez kół, aby następnie dokręcić mu koła, żeby jeździł.

Napewno pomoze ! Sory  @1format1 przestan juz "gdakac" i wrzuc sobie najnowszy rom lub wyslij do serwisu zeby to zrobili i skoncza sie twoje problemy,na takim antyku daleko nie zajedziesz.Czesciowo zgadzam sie z twoimi uwagami,ale ciagle narzekanie nic nie da.
Mowiono juz o tym sporo ze starsze wersje romkow z Omni nie sa perfekcyjne,zreszta jak i innych modeli.Po to sa aktualizacje zeby wyeilimowac bledy.
Znam to z autopsji na CXHH7 mialem czeste problemy z GPSem,po wgraniu kolejnych a obecnie QB05M,Omnia dziala idealnie do tego dluzszy czas pracy bateri, duuuuzo wolnego miejsca i przede wszystkim szybkosc dzialania.Naturalnie zalecam aktualizacje XTRA i nie konieczne przez GPRS, bo BTSy czasami podaja glupoty.
Pozdro

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 19, 2009, 19:39:38 »
1format, zdziwilbym sie jakby pokazywala Ci inaczej. W pomieszczeniach nie lapie sie fixa - nawet moj odbiornik bluetooth z najczulszym obecnie chipem mstar tak sie zachowuje jak lapie fixa wewnatrz budynku.

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 19, 2009, 20:40:43 »
OK! Przestaję gdakać. Rzeczywiście z dyskusji może wynikać, że jestem jakimś upier....wym narzekaczem. Zwróćcie jednak uwagę, że to nie ja rozpocząłem ten wątek, a z dyskusji wynika, że problemy z GPSem to przypadłość nie tylko mojej omni co mnie raczej uspokaja. Noszę się z zamiarem zmiany romu, ale w serwisie bo sam się boję.

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 19, 2009, 21:01:37 »
A czy zmianę romu w serwisie zrobią gratis????  Czy już ktoś robił???
Czy trzeba wszystko przełożyc do komputera bo po zmianie wszystko stracę???

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 20, 2009, 06:56:04 »
A czy zmianę romu w serwisie zrobią gratis????  Czy już ktoś robił???
Czy trzeba wszystko przełożyc do komputera bo po zmianie wszystko stracę???

Jesli masz gwarancje to oczywiscie ze gratis,napisz ze Lomnia sie wiesza,ze bateria szybko pada i GPS glupieje.
A co do danych, to co na karcie-zostaje, bo jej nie wysylasz,na Mojej Pam.nie koniecznie musza ale mogo wykasowac,wiec przerzuc na kompa,a z Pam. Glownej naturalnie wszystko poleci.Zrob bakup pelny np. SPB Backup i pozniej przywrocisz sobie kontakty.ustawienia poczty i co tam jeszcze bedziesz chcial.
Pozdro