Nowa klawiatura dla Omnii - FingerKeyboard2, Update - wersja 2.1

• 87 Odpowiedzi
  • 30984 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowa klawiatura dla Omnii - FingerKeyboard2
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 06, 2009, 16:32:17 »
Dzieki wielkie:)  bardzo dobra ta klawiatura:)
Mam jeszcze jedno pytanie jak wylaczyc dzwiek klwaiszy w tej klawiaturze???jesli sie da??

Pozdrawiam

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 06, 2009, 17:08:09 »
jezeli chodzi o dzwiek to wejdz w skins i tam powinien byc tak plik dzwiekowy jest tylko jeden :) usun go i powinno byc dobrze :) a jak nie to Ci pozniej podesle plik do podmienienia bo nie ma mnie teraz przy kompie:p

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 06, 2009, 18:18:33 »
zrobilem jak kazales ale to nic niedalo, urchomilem omnie jeszcze raz i dalej ten dzwiek jest.
Niewiemco jeszcze mozna zrobic??

Pozdrawiam

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 06, 2009, 18:43:35 »
Mam jeszcze jedno pytanie jak wylaczyc dzwiek klwaiszy w tej klawiaturze???jesli sie da??

Z opisu autora klawiatury:

How to disable click sound
Go into FingerKeyboard folder, open up Skin-01-global.txt (in Notepad preferably) and delete the following line:
ClickSound click-0.wav
You can also add ";" at the beginning of the line - it will have the same effect.

czyli, w pliku: \Program Files\FingerKeyb\Skins\skin-01-global.txt   usuń wiersz: ClickSound click-0.wav lub zaremuj go za pomocą znaku ";" na początku linii.

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 06, 2009, 18:51:40 »
no dokaldnie zrob jak kolega napisal ... na 100 %  bedzie dzialalo :)

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 06, 2009, 19:03:56 »
dzieki wielkie :) :) :) :) :)

« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 07, 2009, 10:21:06 »
Witam,

Jeżeli macie problemy z ustawieniem domyślnej klawiatury innej niż Samsungowa, spróbujcie programu z tego linka: http://winmodevelopers.18.forumer.com/index.php?act=ST&f=11&t=81 - jak dla mnie działa świetnie.

Pozdrawiam

*

Offline foly

• *
  • 88
    • WinMo.eu
  • Sprzęt: E90, Omnia i900, HD2 omg!, Motorola Milestone
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 07, 2009, 11:14:47 »
Witam,

Jeżeli macie problemy z ustawieniem domyślnej klawiatury innej niż Samsungowa, spróbujcie programu z tego linka: http://winmodevelopers.18.forumer.com/index.php?act=ST&f=11&t=81 - jak dla mnie działa świetnie.

Pozdrawiam

Dzieki bardzo !

ROM: Fast-Light-Rom (2.1-update1 - SHOLS_U2_02.38.0 - 800Mhz-56vsel-conservative)

« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 07, 2009, 15:57:54 »
zainstalowałem Finger. ale niech mi ktos napisze jak dodac nowe skorki?? nic mi nie wychodzi. tworze katalog  do głównego wrzucam "skin" to mi sie opcje zmiany juz nie dopalaja. nie wiem jak to ugrysc. Prosze o pomoc.

pozdrawiam,.

« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 07, 2009, 22:11:32 »
zainstalowałem Finger. ale niech mi ktos napisze jak dodac nowe skorki?? nic mi nie wychodzi. tworze katalog  do głównego wrzucam "skin" to mi sie opcje zmiany juz nie dopalaja. nie wiem jak to ugrysc. Prosze o pomoc.

Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi z tym tworzeniem katalogu ???
Schemat jest taki: pobierasz i instalujesz cab, pobierasz interesującą Cię paczkę ze skórkami, rozpakowujesz na PC, otrzymane plik txt kopiujesz do stworzonego podczas instalacji folderu "Program Files/FingerKeyb/Skins" i już.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 09, 2009, 17:58:37 »
Klawiatura wygląda naprawdę zachęcająco, ale jak dla mnie to brak klawisza "Ctrl". Używam obecnie klawiatury Resco i ciężko zrezygnować z "Ctrl" - szybkie kopiowanie, wklejanie, zaznaczanie i.t.d..

Czy jest możliwość dodania takiego klawisza?

pzdr

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 09, 2009, 19:32:48 »
Klawiatura wygląda naprawdę zachęcająco, ale jak dla mnie to brak klawisza "Ctrl". Używam obecnie klawiatury Resco i ciężko zrezygnować z "Ctrl" - szybkie kopiowanie, wklejanie, zaznaczanie i.t.d..

Czy jest możliwość dodania takiego klawisza?

pzdr

Po naciśnięciu Shift pojawiaja się klawisze Ctr+X, Ctr+C i Ctr+V

« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 09, 2009, 20:14:41 »
To już wygląda sensownie. A jest może Ctrl sam w sobie lub Ctrl+A?

pzdr

*

Offline Konradetek

• 18
  • Sprzęt: Omnia, MIO A701, Eten X 650,MDA Compact
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 11, 2009, 15:23:25 »
Faktycznie coś jest nie tak ze skórkami black, a poza tym jest to wyśmienita klawiatura. Testuję ją od godzinki. Bardzo szybko się na niej pisze palcami i robi się o wiele mniej błędów. Nawet jak się popełni błąd to łatwiej jest go naprawić ze względu na "klawisze" kierunkowe. Reasumując, jest szybka i precyzyjna.

witam. to prawda, klawiatura jest bardzo przyjemna, jednakże u mnie wyskakuje jeden mały problem. Otóż podczas rotacji w landscape w w lewym górnym rogu (niezależnie jak sam aparat będzie obrócony) występuje "dziura" w aplikacjach. Tzn widać kwadracik dwa na dwa milimetry prześwitującej klawiatury. Np. wystarczy włączyć menu i na tym białym tle widać tą "przebitkę". To samo w innych aplikacjach. Oczywiście kolor kwadracika zależy od koloru skinu - w szarym widać szaro, w black czarno. Probowałem to instalować w różnych konfiguracjach programów, a nawet po hard resecie  - więc chyba to nie kwestia gryzienia sie z jakimiś wgranymi programami. Miał ktoś coś takiego?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 07:29:03 wysłana przez Konradetek »

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 20, 2009, 22:15:59 »
Świetna klawiatura! Brawo za znalezisko i super modyfikacje dla maad11!
Do tej pory korzystałem z PCMKeyboard, jednak brak trybu landscape poważnie dawał mi się we znaki.

Przy okazji pozwolę sobie zadać pytanie: Czy istnieje taki cudo, żeby po wejściu w pisanie SMS'a / edytor tekstowy / notatnik edycja otwierała się samoczynni w trybie landscape, a po zamknięciu następowałby powrót do portrait?

Chyba za dużo sobie wyśniłem :D
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 20, 2009, 22:45:35 »
pracuje nad tym  :E ale ciezkie do ogarniecia jak narazie ;/

« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 21, 2009, 11:57:40 »
Świetna klawiatura! Brawo za znalezisko i super modyfikacje dla maad11!
Do tej pory korzystałem z PCMKeyboard, jednak brak trybu landscape poważnie dawał mi się we znaki.

Przy okazji pozwolę sobie zadać pytanie: Czy istnieje taki cudo, żeby po wejściu w pisanie SMS'a / edytor tekstowy / notatnik edycja otwierała się samoczynni w trybie landscape, a po zamknięciu następowałby powrót do portrait?

Chyba za dużo sobie wyśniłem :D

Dzięki.
A co do automatycznego obrotu przy specyficznych aplikacjach - może spróbuj "rotation service" napisane przez Qbusa? Coś mi się zdaję, że ma taką funkcję.

Pozdrawiam

*

Offline Lexon

• *
  • 79
  • Sprzęt: Eten X500; Samsung i900 Omnia
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 27, 2009, 19:45:36 »
witam. to prawda, klawiatura jest bardzo przyjemna, jednakże u mnie wyskakuje jeden mały problem. Otóż podczas rotacji w landscape w w lewym górnym rogu (niezależnie jak sam aparat będzie obrócony) występuje "dziura" w aplikacjach. Tzn widać kwadracik dwa na dwa milimetry prześwitującej klawiatury. Np. wystarczy włączyć menu i na tym białym tle widać tą "przebitkę". To samo w innych aplikacjach. Oczywiście kolor kwadracika zależy od koloru skinu - w szarym widać szaro, w black czarno. Probowałem to instalować w różnych konfiguracjach programów, a nawet po hard resecie  - więc chyba to nie kwestia gryzienia sie z jakimiś wgranymi programami. Miał ktoś coś takiego?
Mam to samo w trybie poziomym od chwili zainstalowania klawiaturki (lub po zainstalowaniu programu IM Selector - bo nie zauważyłem wcześniej)...
Niby nie przeszkadza, ale drażni - też nie wiem, jak sie tego pozbyć...

« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:07:29 »
Witam,

Pojawiła się już wersja 2.1.

Opcje klawiatury są bardziej rozbudowane, i tak:

- można zmieniać, włączać i wyłączać dźwięk klawiatury - kilka do wyboru
- można włączyć wibrację - "haptic feedback"
- nowe skórki
- możliwość ukrywania dolnego paska windows w trybie landscape i portrait,
- łatwa edycja skrótów (np. www, .pl, itd) oraz smiley,
- dostoswywanie działania klawiatury (np. czas przytrzymania klawiszy, itd) i jeszcze parę innych.

W załączonym cabie jest mały błąd, załączony układ English, portrait jest dla rozdzielczości WVGA, dlatego szybko go przerobiłem i również załączam. Proszę po instalacji ściągnąć plik "skin-02-wqvga-port-01-eng.txt" i podmienić na urządzeniu (katalog Program Files/FingerKeyb/Skins)
Dodatkowo załączam polskie układy z literą "ś" - oryginalnie pominiętą.

Przed zainstalowaniem nowej wersji, poprzednią wersję trzeba odinstalować, soft reset i ręcznie usunąć folder "FingerKeyb"

Ze względu na ograniczenie wielkości załącznika - cab jest spakowany rarem w 2 częściach.

Pozdrawiam

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 09, 2009, 12:56:31 »

W załączonym cabie jest mały błąd, załączony układ English, portrait jest dla rozdzielczości WVGA, dlatego szybko go przerobiłem i również załączam. Proszę po instalacji ściągnąć plik "skin-02-wqvga-port-01-eng.txt" i podmienić na urządzeniu (katalog Program Files/FingerKeyb/Skins)
Dodatkowo załączam polskie układy z literą "ś" - oryginalnie pominiętą.

Czy Twoje rewelacyjne mody do 2.0 będą działały z 2.1?

EDIT: Oooops, coś mi nie chce działać, jakieś problemy z załadowanie skórek zgłasza i potem w pionie tylko klawiaturę numeryczną pokazuje :( P wgraniu dołączonych plików mam "error loading skin".

EDIT2: Dziwne, po dograniu tylko polskich definicji (wszystkie języki poza "pol" wyłączone") nie zgłasza błędów, ale w pozycji horyzontalnej nie można przełączyć się na klawiaturę numeryczną. W pionie jest w porządku
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 13:36:26 wysłana przez montrala »
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
Odp: Nowa klawiatura dla Omnii - FingerKeyboard2, Update - wersja 2.1
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 09, 2009, 15:24:47 »
Też miałem to samo, nie mogłem dojść do ładu, ale pomogła mi instalacja z całego pliku ściągniętego z http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=501122 .
Na stronie są informacje o poprawkach dokonanych 6.04.2009, po wgraniu nie podmieniałem żadnych plików i chodzi bez problemu, oczywiście sprawdziłem "ś" i wszystkie skórki - bezbłędnie  :ok:

« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 09, 2009, 15:55:00 »
@Sum

Chodzi bezbłędnie, bo plik instalacyjny z wątku xda zawiera już moje poprawki, te same które są w wątku powyżej.

A jeżeli chodzi o modyfikacje: wszystkie w układzie poziomym (landscape) działają bez problemu, w układzie pionowym potrzebna jest mała przeróbka, ponieważ w wersji 2.1 klawiatura w układach portrait jest odrobinę mniejsza. Jeżeli potrzebujecie jakiejś modyfikacji do układów pionowych - dajcie znać...

Pozdrawiam

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 09, 2009, 22:46:23 »
Chodzi bezbłędnie, bo plik instalacyjny z wątku xda zawiera już moje poprawki, te same które są w wątku powyżej.
Tak też się domyśliłem pisząc o tych poprawkach z 6.04.2009  :ok:

*

Offline Silver8

• *
  • 85
  • PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: i900XXHJ1
  • Sprzęt: SGH-i900 OMNIA 8GB+8GB SDHC Sandisk
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 12, 2009, 22:14:04 »
Witam
A ja mam pytanie, czy byłaby możliwość zmodyfikowania tej klawiatury aby wyglądem (pełen ekran z okienkiem do edycji/pisania) przypominała SPB Keyboard 4.1 oczywiście z możliwością pisania Polskich znaków ?
Pozdrawiam
Piotr
American Staffordshire Terrier -  AL BASCO Yakamoz

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 12, 2009, 22:22:47 »
Nie ma takiej możliwości.

Jeśli potrzebujesz darmowego odpowiednika SPB FSK to chyba tylko PDAmedia keyboard lite.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 16, 2009, 19:30:10 »
Silver8, jeśli zamieściłbyś jakiegoś screena jak byś chciałby aby klawiatura wyglądała, wtedy mógłbym Ci powiedzieć czy to możliwe. Dość porządnie zagłębiłem w jej budowę i klawiaturę w mojej Omnii co chwilę modyfikuję.

Ponadto jeśli są chętni to mogę zamieścić moją modyfikację z dorzuconą funkcją Delete na dodatkowym przycisku, albo ewentualnie przerobić jakiś layout według czyichś potrzeb.

Zabawa z modyfikowaniem wyglądu tej klawiatury jest moim zdaniem świetna:)

A co do dodatkowych przycisków, to oprócz Delete mogę dodać wiele innych jeśli tylko to kogoś interesuje i jest mu potrzebne.
A ponadto mogę dodać "drugi Shift" czyli drugi przełącznik dający jeszcze jedną klawiaturę poza Normalną/Shiftową:) Na niej można umieścić dowolne skróty, uśmieszki, znaki, itp. Niestety nie znam się na tyle żeby przerobić "FingerKeyb Config" dodając łatwą modyfikację tej dodatkowej klawiatury, więc wszystko trzeba robić ręcznie, ale zapewniam ze nie jest to skomplikowane:)

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 16, 2009, 22:41:55 »
Silver8, jeśli zamieściłbyś jakiegoś screena jak byś chciałby aby klawiatura wyglądała, wtedy mógłbym Ci powiedzieć czy to możliwe...
Witam
Screen, Spb keyboard full screen w poziomym położeniu

Gdyby była możliwość przerobienia FingerKeyboard2 na wzór Spb z Polskimi znakami, to byłoby super.
Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 16, 2009, 23:16:12 »
dokładnie czegoś takiego nie da się osiągnąć, ale rozumiem że najważniejsze jest żeby klawiatura była jak największa i posiadała dodatkowe klawisze cyfr... natomiast pole wpisywania zajmowało tylko jedną linijkę... coś takiego jest moim zdaniem osiągalne... jak w najbliższych dniach będę miał chwilę to spróbuję zrobić próbą wersję... co o tym sądzisz?

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 17, 2009, 09:01:43 »
Witam. mam małe pytanie. Czy razem z fingerkeyboard działa omniaSIP?

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 17, 2009, 09:52:16 »
dokładnie czegoś takiego nie da się osiągnąć, ale rozumiem że najważniejsze jest żeby klawiatura była jak największa i posiadała dodatkowe klawisze cyfr... natomiast pole wpisywania zajmowało tylko jedną linijkę... coś takiego jest moim zdaniem osiągalne... jak w najbliższych dniach będę miał chwilę to spróbuję zrobić próbą wersję... co o tym sądzisz?
Witam
O.K., zatem czekam na Twoją zmodyfikowaną wersję, natomiast co do klawiszy cyfrowych, mogą być po przełączeniu.