Nietypowa rozdzielczość ekranu w Omnia

• 17 Odpowiedzi
  • 4241 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wic1234

• 268
  • Sprzęt: Nokia N97
Nietypowa rozdzielczość ekranu w Omnia
« dnia: Styczeń 19, 2009, 15:56:11 »
Witam,

Z tego co wiem to omnia posiada dość niestandardową rozdzielczość ekranu. Czy sprawia to problemy z jakimś oprogramowaniem czy już raczej każdy pisze programy tak by takowych nie sprawiała?

Mam na myśli to, czy nie powtarzają się problemy z np takiego HP hw6910, który ma kwadratowy ekran co sprawiało problemy przy odpalaniu niektórych aplikacji (dziwne ucinanie lub niemożność ich odpalenia).

Interesują mnie takie programy jak automapa, tom tom, emulatory gameboy'a i psx.
I wiele innych...

Pozdrawiam
Z góry dziękuję :)
Treo 600  ->  XDA1> XDA 2> Nokia E90 > Nokia 6300 / N97

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
Odp: Nietypowa rozdzielczość ekranu w Omnia
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 19, 2009, 16:12:17 »
AutoMapa i TomTom są przystosowane do do rozdzielczości Omni podobnie jak wiele innych aplikacji, które używałem/używam. Nie wiem jak z emulatorami.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2009, 22:26:08 »
emulatory takze dzialaja, ale sa bez sensu gdyz omnia nie ma multitouch i nacisniecie 2 wirtualnych klawiszy na ekranie powoduje zwieszke albo jakies dziwne  reakcje.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2009, 14:33:07 »
Lol.. tak ostatnio poczytuję, że omnia ma tyle wad.. :(
serio... jeszcze chwila i jakiegoś iphone walne :/   tylko ten cały gps :////  i prak dobrego softu do tego :(

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2009, 16:48:11 »
to kup diamonda :P

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2009, 01:22:41 »
Ale ekran knypiasty ;p
A HTC HD znow majatek kosztuje ;/

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2009, 23:04:47 »
co racja to racja..omnia ma sporo niedopracowan,iphon ma jakis system badziewny i sztucznie ograniczoną uzytkowność,HTC diamond ekran lipa a HTC HD 2,400 kafla :/ ale HTC HD wydaje sie być idealnym rozwiązaniem na te wszytskie problemy:P

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2009, 21:31:57 »
HTC HD niestety ma ceny nie na moje bary ;d
Omnie... nie wiem :(   tak myślę o zakupie ale jedni mówią "fajny" a inni jeżdżą po nim jak chcą. Myślę czy by nie kupić, pobawić sie i sprzedać póki wartości nie straci ;p
iPhone system ma ok bo w końcu chodzi setki razy szybciej niż jakikolwiek mi widziany sprzęt z WM ale stadium w jakim jest oprogramowanie i sterowniki no i fakt że zapomnieli o takim 'bzdecie' jak sd... no płakać się chce :(

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2009, 00:31:41 »
HTC HD niestety ma ceny nie na moje bary ;d
Omnie... nie wiem :(   tak myślę o zakupie ale jedni mówią "fajny" a inni jeżdżą po nim jak chcą. Myślę czy by nie kupić, pobawić sie i sprzedać póki wartości nie straci ;p
iPhone system ma ok bo w końcu chodzi setki razy szybciej niż jakikolwiek mi widziany sprzęt z WM ale stadium w jakim jest oprogramowanie i sterowniki no i fakt że zapomnieli o takim 'bzdecie' jak sd... no płakać się chce :(

Dla mnie najgorszą wadą Omni po przesiadce z HTC prophet był nieczuły ekran i brak rysika (doczepiany się nie liczy, bo więcej problemu sprawia niż dobrego). Osobno, żadna z tych wad nie jest drażniąca, ale w połączeniu są naprawdę denerwujące, szczególnie, że klawisz nawigacyjny równiez wydawał się na początku do d.... a na dokładkę Omnia nie ma klawiszy systemowych takich jak większość HTC.

Na szczęście udało mi się jedną z nich rozwiązać ... tzn. czułośc ekranu bardzo poprawiła się po dobrym skalibrowaniu (które na omni nieco inaczej trzeba wykonać niż na innych telefonach - patrz mój przyklejony wątek) i po zmianie folii poliwęglanowej na brando. Klawisz nawigacyjny również nabrał większego sensu, dzieki epix mouse changer, który przełacza z myszki na dpad i odwrotnie (mam zmapowany pod dwukrotnym kliknieciem zielonej sluchawki). Mala ilosc klawiszy systemowych rowniez zostala rozwiazana przez odpowiedni soft, ktory do kazdego klawisza pozwala mi przypisac do 4 roznych programow.

Jezeli zas chodzi o soft i nietypowa rozdzialke ekranu ... to coraz wiecej programow jest przystosowanych na omnie. Te ktore nie sa, mozna odpalic dzieki wvgafix, który po prostu obcina czesc ekranu i robi mu rozdzialke 320x240. Tym samym odpalic mozna na omni praktycznie wszystko. Z tym ze jak juz napisano, emulatory nie maja wiekszego sensu, bo brak jest klawiszy sprzetowych i tego sie nie przeskoczy, ale to jest problem kazdego PDA ktory nie ma klawiatury qwerty (na HTC HD bedziesz mial to samo). Nawet jak PDA ma klawisz nawigacyjny taki jak HTC prophet, to w grach nie bedziesz mial skosow....

A tak swoja droga HTC HD tez ma nietypowa rozdzialke i tez jest troche programow ktore z nim nie dziala.

*

Offline xadrian

• **
  • 128
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S4
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2009, 10:55:58 »
kordi mogl bys zapodac ten programik epix mouse changer bo nie moge go nigdzie znalezc :S

*

Offline Matczak

• 35
  • Sprzęt: I900 OMNIA, n73
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2009, 14:37:12 »
kordi mogl bys zapodac ten programik epix mouse changer bo nie moge go nigdzie znalezc :S

Popatrz tutaj http://discuss.pocketnow.com/showthread.php?threadid=24577

*

Offline xadrian

• **
  • 128
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2009, 22:58:37 »
Matczak - THX
A jeszcze moze mi ktos powiedziec o jaki programik chodzi w tym texcie:
Mala ilosc klawiszy systemowych rowniez zostala rozwiazana przez odpowiedni soft, ktory do kazdego klawisza pozwala mi przypisac do 4 roznych programow.

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2009, 21:38:43 »
co racja to racja..omnia ma sporo niedopracowan,iphon ma jakis system badziewny i sztucznie ograniczoną uzytkowność,HTC diamond ekran lipa a HTC HD 2,400 kafla :/ ale HTC HD wydaje sie być idealnym rozwiązaniem na te wszytskie problemy:P
HD byłby idealny jakby miał jeszcze klawiaturę sprzętową :P

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2009, 07:55:24 »

ale za to aparat podobno lipny...
...::: TYLKO OMNIA i900 :::...

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2009, 10:12:10 »

ale za to aparat podobno lipny...

I inny processor... a Przynajmniej sterowniki do ukladu graficznego.

*

Offline xadrian

• **
  • 128
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 07, 2009, 10:14:09 »
Ponawiam pytanko..

Matczak - THX
A jeszcze moze mi ktos powiedziec o jaki programik chodzi w tym texcie:
Mala ilosc klawiszy systemowych rowniez zostala rozwiazana przez odpowiedni soft, ktory do kazdego klawisza pozwala mi przypisac do 4 roznych programow.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 07, 2009, 15:30:55 »
AE button plus

Pod kazdym klawiszem mozna ustawic 4 programy:
1 nacisniecie
2 szybkie nacisniecia
3 szybkie nacisniecia
lub przytrzymanie

Ja mam zrobione tak, ze jedno nacisniecie zielonej sluchawki dziala jak przycisk OK, dwa nacisniecia przelaczaja mi myszke na d-pad i odwrotnie, a przytrzymanie dziala jak zielona sluchawka.

Swoja droga funkcja zielonej sluchawki jest zupelnie zbedna w omni. Jak chce przejsc do menu telefonu to naciskam czerwona sluchawke (wyjscie na menu start), a potem na ekranie klikam na klawisz wirtualny "phone". Wstukuje kontakt i klikam na zielona wirtualna sluchawke. Z odbieraniem jest podobnie (tzn. funkcja zielonej sluchawki tez jest niepotrzebna).... Takze ten klawisz jak ktos chce moze sobie w calosci zmapowac pod roznej programy.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 15:35:27 wysłana przez kordi666 »

*

Offline komendant

• 39
  • good night & good luck ...
  • Sprzęt: Pocket LOOX N520; Samsung i900 OMNIA; HTC HD2
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 08, 2009, 11:41:53 »
czy przez nietypowa rozdzielczość naszej Omnii będzie działał iGo???:>