Moduł telefonu - nie działa z kartami Orange - Omnia bez simlocka

• 13 Odpowiedzi
  • 4809 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

rafazo

Witam, mam następujący problem:

Podczas rozmowy przez telefon na niskim stanie baterii, Omnia się zawiesiła wyskoczył błąd programu device.exe. Hard Reset nic nie dał, wgranie nowego romu ze strony samsunga też nie pomogło, Telefon na karcie SIM Orange nie logował się do sieci.
Oddałem telefon do sprzedawcy, trafił do serwisu RR Serwis.
Pod dwóch tygodniach dostałem do zpowrotem, w opisie karty naprawy pisze o wymianie wyświetlacza (ponoć te pierwsze Omnie miały jakieś wady - i robią wymianę każdemu z automatu - i faktycznie nowy wyświetlacz rewelka) i dokonali aktualizację oprogramowania na nowe SAID1

Ale nic to nie dało, problem nadal się pojawia, telefon nie loguję się na kartach SIM Orange (sprawdziłem kilka) jak już cudem się mu uda, traci samoczynnie sieć lub zawiesza się przy wykonywaniu lub odbieraniu połączeń. Z kartami innych operatorów takiego problemu nie ma.

Proszę o pomoc czy ktoś miał podobny problem i jak udało mu się go rozwiązać, najchętniej wymieniłbym Omnię na nową.

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
Odp: Moduł telefonu - nie działa z kartami Orange - Omnia bez simlocka
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2009, 12:34:52 »
sprawdz czy nie masz wlaczonego 3G (start -> ustawienia -> telefon -> ostatnia zakladka -> zakresy ma byc 900/1800
Pozdro Ryrzy

*

rafazo

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2009, 12:45:50 »
No właśnie próbowałem i nie dawało to skutków, a obecnie nie można do tych ustawień się dostać, bo moduł telefonu nie chce się włączyć, tak jakby go po prostu nie było a w środku jest karta sim orange. jestem w Krakowie więc z dostępem do sieci UMTS a GSM nigdy nie miałem na tym telefonie problemu.
Napisane: Lipiec 18, 2009, 12:40:32
Mała poprawka, teraz na żadnej karcie SIM nie działa, ERA, Plus Orange.

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 18, 2009, 12:50:19 »
ale tzn co... wkladasz karte i co sie dzieje ? dokladnie...
Pozdro Ryrzy

*

rafazo

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 18, 2009, 12:57:35 »
Wkładam kartę SIM telefon uruchamia się "normalnie" animacja standardowa, potem windows mobile 6.1 i pojawia się menu samsung widget (to nowe online) nie pojawia się tylko ten dźwięk, który komunikuje o złapaniu sieci, ewentualnie o wpisaniu Pinu, tak jakby telefon nie wykrywał karty sim (na slocie karty sim mam plombe serwisu) - jest naklejona w ten sposób, że nie powinna w niczym przeszkadzać.

Klikam na symbol sieci w górnym pasku, pisze że "telefon wyłączony" klikam na ustawienia pojawia się pytanie czy włączyć telefon, daję na TAK i długo długo nic, zero reakcji, podobna sytuacja dzieje się jak próbuje włączyć telefon przez program "menedżera bezprzewodowy"

A teraz HIT!!!, dzwonię na numer karty SIM w Omni, i jest normalny sygnał dzwonienia, ale Omnia w żaden sposób nie reaguje - brak dzwonka, informacji że ktoś dzwoni, dalej ikony wskazują, że moduł telefonu jest wyłączony.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2009, 13:11:31 wysłana przez rafazo »

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 18, 2009, 13:12:20 »
ooo... a to bardzo dziwne... moze wgrac ROMa jeszcze raz samemu... jak nie to pozostaje serwis... nie spotkalem sie z takim problemem jeszcze... a wejdz do  ustawien wersja i zobacz czy przy Telefon jest podana jakas wersja... ale powinna byc...
Pozdro Ryrzy

*

rafazo

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2009, 19:36:59 »
Wersja
  • PDA: i900SAID2/SAID1
  • Telefon: SAID1
Bluetooth (2.0 + EDR)
  • Oprog.: 2.0.3
  • Sprząet: 2.0.2
  • MAC:
WiFi (IEEE 802.11 b/g)
  • Oprog.: 0.4.3.1
  • Sprząet: 1.0
  • MAC: xx xx xx xx xx xx :-)

Jak by tego było mało po wysłaniu sms-a na numer karty SIM w Omni, dostaję komunikat o dostarczeniu wiadomości :-D
Wyprawa do serwisu jak nic mnie czeka, kolejne dwa-trzy tygodnie bez Omni.
Napisane: Lipiec 18, 2009, 13:22:36
Telefonu na razie nie mam, siedzi w serwisie, ale dostałem informację, co w nim naprawiana:
  • zmiana oprogramowania - standardowa naprawa - aktualizacja softu
  • kalibracja RF

Telefon mam dostać w poniedziałek/wtorek - ciekawe czy będzie sprawny :-)
Napisane: Sierpień 02, 2009, 12:50:35
S.K.A.N.D.A.L
Odebrałem dzisiaj w Krakowie w serwisie na ul. Starowiślnej telefon, włożyłem kartę SIM - usterka ta sama - telefon był naprawiany w Warszawie w CCS na ul. Tanecznej 18C - i telefon odesłali mi po testach, że jest sprawny!!! Co za kłamstwo!!! Pół godziny próbowaliśmy w serwisie odpalić na karcie SIM telefon (moduł) i nic,

Prawdopodobnie jest to usterka procesora, czytnika kart SIM lub chipa radiowego (tak powiedziano w Krakowie)

Znowu odeślą go do Warszawy, po raz 3 musi trafić do serwisu mam nadzieję że tym razem ktoś pomyśli o tym, że naprawa gwarancyjna to nie tylko wymiana oprogramowania!!!,

To będzie mój ostatni Samsung jaki sobie kupiłem, pamiętam 7 lat temu miałem Samsunga N500, też nawaliła tam część odpowiedzialna za GSM, niestety już pod koniec gwarancji, naprawili mi to w ten sposób że przeprogramowali, minęło chyba pół roku, gwarancja się skończyła i ta sama usterka znowu się pojawiła - telefon cegła.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2009, 19:48:02 »
heh na starowislnej to pewnie taka pani mloda brunetka cie obslugiwala ? :)  wyczytalem w gwarancji ze przysluguje ci opcja wymiany sprzetu jesli po 3 naprawie gwarancyjnej bedzie wystepowac ta sama usterka..
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

rafazo

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2009, 19:56:25 »
:) Na Starowiślnej - jest blondynka :)

A z tą wymianą sprzętu na nowy, to chyba ta zasada dotyczy usterki sprzętowej, (wymiana lub naprawa części w telefonie), i jeżeli ta sama część psuje się w określonym odstępie czasowym (i chyba nie jest to cały okres gwarancji). A w moim przypadku Serwis sprytnie unika odpowiedzialności i jedynie ogranicza się do wymiany oprogramowania :-/

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2009, 20:04:12 »
ale imo jeśli masz wadę hardwareową, a oni tylko soft zmieniają to niczego nie zmienia... wychodzi tylko na to że serwisant jest słabym diagnostą i tyle... ale usterka jest ustarką niezależnie od tego w jaki nieumiejętny sposób ktoś w serwisie próbuje ją naprawić
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

rafazo

Odp: Moduł telefonu - nie działa z kartami SIM - Omnia bez simlocka
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2009, 20:11:48 »
Pozostaje tylko czekać kolejne dwa tygodnie, zobaczymy jaki efekt będzie 3 reklamacji.

W Krakowie powiedziano mi, że to ciężki przypadek :) jak tym razem wymienią tylko Soft to już mam bazę adresów UOKiK i organizacji konsumenckich, wyślę nawet z 10 listów poleconych.

Ostatnio poskutkowało, dostałem 2 miesiące gratis pakiet premium w jednej z telewizji satelitarnej, po takiej "pocztówkowej" akcji.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:21:52 »
jak blondynka ?   mnie sie wydawalo ze to brunetka moze taka jasniejsza brązowa :D  ale kij tam z tym .. niebawem pojde to dokladnie spojrze :D a tak nawiasem mowiac nie wazne  jaka usterka wazne ze masz pieczatke ze bylo naprawiane i ciagle  chodzilo o ta samą rzecz czyli w twoim przypadku modul radia.. jesli zas schrzanią robote mysle ze smialo mozesz żądac nowej omni.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2009, 09:38:24 »
Witam,

Mam dokładnie ten sam problem. Telefon łapie zasięg tylko w sieci Play - nie wiadomo czemu. Ja korzystam z Orange. Mam dokładnie te same objawy co kolega.

Telefon był w serwisie już dwa razy (CSS) i za drugim razem przesłali mi test telefonu oraz wyjaśnienie że telefon jest SPRAWNY!! Oczywiście dalej nie działa. Zmieniłem w nim soft już dwa razy. Nic nie pomaga. Macie jeszcze jakieś pomysły?

Nigdy więcej nie kupię telefonu szajsunga.

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 01, 2010, 18:08:10 »
Co było usterką...Ja mam to samo..