Modifikacje Widzetów SPB Mobile Shell

• 3 Odpowiedzi
  • 2341 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Modifikacje Widzetów SPB Mobile Shell
« dnia: Styczeń 21, 2010, 20:49:43 »
Witam.
dodam swój wkład w edycję widżetów spb mobile shell.zacząłem kombinować z plikami .dat w katalogu mobile shell a dokładnie narazie z smutnym logo operatoraSmile i oto co mi z tego wyszło:

aby to zrobic -w moim przypadku zmieniłem czcionke z tahoma na stencil mozna ja wyciagnac z komputera stacjonarnego z c:\windows\fonts plik musi miec rozszerzenie .TTF .ten plik kopiujemy do omnii do katalogu windows czcionka.nastepnie odpalamy total commandera i wchodzimy w rejestry aby pozmieniac czcionke.interesuja nas nastepujace rejestry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\GDI\SysFnt
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\GWE\Menu\BarFnt
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\GWE\Menu\PopFnt
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\GWE\OOMFnt
a w nich pliki:
Nm -odpowiada za nazwe czcionki zmienic z Tahoma na Stencil
Ht -odpowiada za rozmiar czcionki mozna sobie pokombinowac z wielkoscia w windowsie pamietajac aby zanotowac orginalne ustawienie wrazie przesadzenia z rozmiarem.- to tylko jak nam sie nie podoba wielkosc w windowsie - niekonieczne.
It -odpowiada za pochylenie czcionki o bez pochylenia 1 z pochyleniem w windowsie tez niekonieczne ale gdyby ktos chcial Smile robimy soft reset i mamy zmieniona czcionke.
ok. dalej musimy wyciągnąc plik qa_layouts w nim znajdują sie najważniejsze informacje odnosnie widzetow spb.informacje zapisane sa z rozszezeniami .xml dlatego potrzeby bedzie maly i prosty program na pc XML EDYTOR .
plik qa_layouts otwieramy winrar`em i zapomoca hasla b0fm18zq i widzimy cala liste plikow xml .nas interesuja tylko dwa :
TaskbarOperatorName.xml
Widgets.xml
otwieramy XML EDYTOR i przeciagamy do niego TaskbarOperatorName
wyglada on tak:
<?xml version="1.0" ?>
- <Layouts>
- <Rules>
<UseLayout Name="Common" />
</Rules>
- <General>
<DefaultFont Face="Tahoma" HeightPxl="11" Bold="y" Color="FFFFFF" />
</General>
- <Layout Name="Default">
- <Plugins>
- <Plugin Class="Spb.LSP.TaskbarBackground" Name="Bg">
- <!-- <Color Name="FixedColor" Value="000000"/>
-->
</Plugin>
<Plugin Class="Spb.LSP.SpName" Name="SpName" Skin="qa_misc_now" DoubleSkin="va_misc_now" MiddleSkin="ma_misc_now" BoldFont="n" />
</Plugins>
</Layout>
- <Layout Name="Common">
- <Plugins Extends="Default">
- <Plugin Name="SpName">
<BoundRect X="2" Y="0" Width="140" Height="30" />
</Plugin>
</Plugins>
</Layout>
</Layouts>
zmieniamy tylko wpisy w dwoch liniach(moje ustawienia ze screenshota) chodzi o zmiane wartosci z Tahoma na Stencil i z 11 na 40 w pierwszej linijce
<DefaultFont Face="STENCIL" HeightPxl="40" Bold="y" Color="FFFFFF" />
oraz z 30 na 50 w drugiej
<BoundRect X="2" Y="0" Width="140" Height="50" />
zapisujemy plik XML EDYTOREM i wklejamy go do archiwum qa_layouts zastepujac orginalny plik i zakladamy haslo b0fm18zq
teraz zmiana w pliku Widgets.xml . szukamy pluginu operator:
<Plugin Name="Operator" Class="Spb.LSP.Operator">
<Int Name="Align" Value="2" />
<String Name="_Size" Value="Right" />
<Int Name="_Frame" Value="1" />
<BoundRect X="0" Y="0" Width="120" Height="30" />
<DefaultFont Face="Tahoma" HeightPxl="12" Bold="n" Color="FFFFFF" />
</Plugin>
- <Plugin Name="Operator.Center" Extends="Operator">
<Int Name="Align" Value="1" />
<String Name="_Size" Value="Center" />
</Plugin>
- <Plugin Name="Operator.Left" Extends="Operator">
<Int Name="Align" Value="0" />
<String Name="_Size" Value="Left" />
tu tez mamy do zmiany dwie linijki:
<BoundRect X="0" Y="0" Width="120" Height="50" />
zmiana z 30 na 50
<DefaultFont Face="STENCIL" HeightPxl="40" Bold="n" Color="FFFFFF" />
zmiana z Tahoma na Stencil oraz z 12 na 40.
tak samo zapisujemy xml edytorem zakladamy haslo i wrzucamy do qa_layouts .
na omni w katalogu spb orginalny plik qa_layouts zmienamy na qa_layouts1 (kopia dla bezpieczenstwa) i z pc kopiujemy nowy plik.
robimy soft reset i mamy ładne logo operatoraSmile
ja uzywam SPB Mobile Shell 3.5.3 Build 9885 PL oraz
[MS 3.5] ChangeSkin 4.5.2. uzyskalem taki efekt metoda prob i bledow ale warto bylo. jedynie jak zmieniam skin to zmienia mi logo na standartowe ale pomaga mi zimplementowanie nowego pliku qa_layouts -male utrudnienie.mozna pobawic sie w zmiane koloru loga opowiada za to wpis FFFFFF (kolor biały) 000000 (kolor czarny) paleta barw xml.
zrobilem bez zadnej wiedzy o xml tylko googlujac czyli nie jest to bardzo trudne.pamietac nalezy tylko o kopii orginalnego pliku qa_layouts aby moc naprawic ewentualny blad.ani razu nie przeinstalowywalem spb.milej modyfikacji.
ps.marzy mi sie zamiast napisu ikonka jest to zrobienia tylko trzeba troche bardziej pomieszac w tym pliku -bede kombinowal dalej ale jak ktos zna xml bedzie latwiej i szybciej bo ja jestem zielony i robie to po omacku Smile
jak ktos chce to mam gotowy plik qa_layouts i program XML EDYTOR jak na screenie tylko jak go wrzucic na serwer?
jak pomoglem to podziekuj Smile
ps. poprawiony wskażnik procentowy pod bateria oraz wieksze cyferki przy ikonach sms i nieodebrane polaczenia
działam dalej Smiley
z pogodą mi nie wyszło :(

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Modifikacje Widzetów SPB Mobile Shell
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2010, 21:23:18 »
no no, efekt całkiem ok, fajnie ze ktos  ma ochote eksperymentowac z tym :) jesli  bedziesz  mial jakies nastepne tricki  to poprosimy :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2010, 21:41:28 »
pół dnia mi to zajęło z racji szukania po omacku:) ale siedzę na urlopie to się nudzę :)
nie jest to trudne tylko brak wiedzy z xml (było by dużo łatwiej) .zagrożeń nie ma wrazie co trzeba mieć tylko orginalny plik na podmianę .
w głowie mam jeszcze jeden pomysł żeby zamiast logo tekstowego było logo graficzne ale nie wiem czy dam radę bo cienki zemnie komuterowiec :wink:
może jest tu ktoś kto się lepiej na tym zna i rozwinie mój pomysł -nie bać się to nie boli .jutro jeszcze coś pokombinuję dziś to już mam dosyć

*

Offline kuba170495

• 11
  • Sprzęt: LG GT540
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2010, 15:56:35 »
Fajnie Ci to wyszło. Cieszę się ,że istnieją tacy Omniomaniacy hehe