Manilla czy SPB Mobile Shell 3.0 ?

• 62 Odpowiedzi
  • 10741 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
Manilla czy SPB Mobile Shell 3.0 ?
« dnia: Maj 13, 2009, 13:11:01 »
Witam,
W najblizszym czasie planuje przesiasc sie z mojego starego FS N560 na Omnie i mam do Was pytanie szanowni grupowicze / użytkownicy Omni, jaki interfejs bedzie najlepszy na start, Manilla oparta na ROM-ie Ryrzego czy moze SPB MS 3.0 z ROM-em RyLit4 czy moze jeszcze inna opcja?, poczytalem forum i rozne opinie kraza na temat obu, dotyczace stabilnosci dzialania i zajetosci zasobow. Omnie bede uzywal najczesciej do telefonowania, mail, organizera Pocket Informant-a, troche do nawigacji - Auto Mapa, zalezy mi przede wszystkim na stabilnosci dzialania :) oraz bez problemowym dzialaniu w/w programow. Z gory dziekuje za wasze opinie i wskazowki.

*

Offline pil74

• 28
  • Sprzęt: Omnia i900 SAIC1/RyM2D4 8GB+8GB
Odp: Manilla czy SPB Mobile Shell 3.0 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2009, 13:27:51 »
Jeden Ci powie że Manilla inny że Shell i tak na zmianę. Zainstaluj sobie i jedno i drugie i sam zobaczysz co i jak. U jednych chodzi dobrze manilla a u innych shell.
Miałem shella i był ok poza tym że nie informował mnie o smsach. Ale jak dla mnie zbyt rozbudowany, dużo bajeranckich pulpitów, które na co dzień nie są mi potrzebne. Dodatkowo do 10 MB ramu lubi zjeść
Potem przesiadłem się na najnowszy rom Ryrzego z manilla i omnia nagle pokazała zupełnie inna jakość. Wszystko działa sprawnie i prosto. To co mnie nie interesowało wyłączyłem i mam jak chcę.
Moja rada. Zainstaluj sobie shella następnie maille i sam zobaczysz co Ci bardziej odpowiada.  Jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz. To co jednemu odpowiada innemu może przeszkadzać.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2009, 18:28:50 »
Ja polecam shella. Na błąd z niepowiadaniem o esach jest już rozwiązanie, a ekrany możesz sobie wyłączyć tak, że zostanie tylko 1. I co jest fajne to jest ładnieszy (moim zdaniem)od manilli.

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2009, 18:43:27 »
Ja też polecam shella :)
Ale tak jak pil napisał wszystko zależy od twojego gustu.

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 13, 2009, 19:54:11 »
Dziekuje za odpowiedzi, a jaki ROM-ik w takim razie panowie polecacie ?, Ryrzego RyLit  czy Manille ?. Kolejne pytanie czy Manille mozna wylaczyc i zastapic ja SPB i czy wiaze sie to z problemami w dzialaniu OS-a?

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 13, 2009, 21:07:35 »
To lepie zrób sobie tak, że zainstalujesz lite a później zobaczysz jak wygląda shell i jak manilla. Ja tak zrobiłem i osobiście też wolę shell (stabilniejszy, robię ekran tak jak chcę i jest bardziej czytelny). Choć muszę przyznać że manille widziałem tylko chwilkę.
W romie w którym masz manille nie możesz jej już usunąć bo o to chodzi że ma być w romie.
Wydaje mi się że nie ma przeszkód żeby wyłączyć manille i uruchomić shell.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 13, 2009, 21:51:50 »
Ja polecam zainstalować taki romik (BARR2 v5 SAID2 Manilla full FINAL 10.05.2009 ) pobawić się manilką i pózniej do tego wgrać Shela i zawsze możesz się przełączać miedzy manila a Shelem a ewentualnie odinstalować. Ja mam ten rom i częściej używam manilki a Shela włączam czasami jak ktoś chce zobaczyć moją omniuszke - wtedy pokazuje taki bajer. To fakt że Shel daje się bardziej dostosować do swoich potrzeb ma więcej opcji itp ale manilka  jest tak zrobiona że nic już nie trzeba w niej robić . Takie jest moje zdanie ale tak jak pisali wcześniej musisz sam się przekonać ! A tak wogóle to sa dostępne nowe romy od barrfind2 !!!

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 13, 2009, 21:59:05 »
OK bede dzialal jak tylko dostane w moje rece phona, a jak wyglada sprawa z wgrywaniem ROM-u ?, zakladam ze bede mial stary i do tego brandowany, lepiej od razu atakowac nowy soft np Ryrzego lub barrfind2 z nowym radiem czy jeszcze jakos inaczej ?, czytalem caly dzial na forum o Romach i widze ze roznie to bywa z wgrywaniem Romu.

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 13, 2009, 23:03:07 »
Ja polecam shella. Na błąd z niepowiadaniem o esach jest już rozwiązanie...

jakie rozwiazanie?
moze nie doczytalem, ale znalazlem tylko, zeby wlaczyc wtyczke wadomosci na todayu...

*

Offline serfer

• 41
  • Sprzęt: OMNIA 16GB
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 14, 2009, 08:01:47 »
Ja polecam shella. Na błąd z niepowiadaniem o esach jest już rozwiązanie...

jakie rozwiazanie?
moze nie doczytalem, ale znalazlem tylko, zeby wlaczyc wtyczke wadomosci na todayu...
wystraczy przjsc do ekranu dzisiaj i wrocic do shella i juz działaja smsy

ja wole shella bo manila bez sensu wyglada w poziomie chyba ze już to zostało naprawione

*

Offline ssn

• **
  • 248
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 14, 2009, 08:09:56 »
e tam... takie rozwiazanie...

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 14, 2009, 09:18:13 »
Czyli mam rozumiec ze w SPB nie dziala powiadomienie o przyjsciu sms-a ? dopiero jak przelacze sie na ekran Today to dziala prawidlowo ?

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 14, 2009, 09:20:00 »
Mi działa bez problemu.

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2009, 09:32:15 »
Mi działa bez problemu.

A jaki masz ROM wrzucony ?

*

Offline ssn

• **
  • 248
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2009, 09:34:01 »
Problem jest znany autorom i jest rozwiazywany, nie dotyczy tylko Omni... przejsciowe rozwiazanie to wlaczenie pluginu wiadomosci na today (czego i tak nie widac)...

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 14, 2009, 10:18:23 »
U mnie na romie ryrzyLite wszystko działa ok, oprócz włączania się menadżera bezprzewodowego. Jeżeli nie chce się uruchomić to wystarczy włączyć standardowy ekran today i powrócić do shell. Cała operacja trwa parę sekund i wszystko działa idealnie.
A o co chodzi z wiadomościami sms to nie rozumie. U mnie wszystko jest ok.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 14, 2009, 13:27:37 »
e tam... takie rozwiazanie...
Tak, to jest własnie rozwiazanie. Za kazdym razem jak Ci sie zawiesi ikonka (zawiesza sie zazwyczaj jak cos zainstalujesz), to dajesz na "pokaż dzisiaj" i wracasz spowrotem na SPB. I Znów zaczyna działać normalnie. Dlatego ja używam shella bo ten bład to juz nie problem

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 14, 2009, 13:33:52 »
Mi działa bez problemu.

A jaki masz ROM wrzucony ?

W Omni mam oryginalny ROM od orange, w hermesie mam ROM z tego forum w wersji Lite i w obu urządzeniach nie mam problemu z wiadomościami.

*

Offline pil74

• 28
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 14, 2009, 13:38:10 »
Ja miałem ból w smsami na romie plusa HH7. Mimo to shellem bawiłem się z dobry tydzień. Potem przesiadłem się się na rom Ryrzego z manilla w sumie tak na spróbowanie i już tak zostawiłem.
Za shellem nie tęsknię, ale jednocześnie uważam że oprogramowanie z spb to jedno z najlepszych.

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 14, 2009, 14:16:23 »
A nie macie problemow z dzialaniem automapy w polaczeniu z Manilla ?

*

Offline pil74

• 28
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 14, 2009, 14:24:02 »
Niektórzy piszą na tym forum że mają.  U mnie póki co bólu nie ma żadnego, a AM dość często męczę. Jednym shell ładnie działa innym smsów nie pokazuje. Jeszcze innym AM z manillą źle pracuje, a niektórym dobrze. Mi AM zaliczyła póki co może dwa zwisy. Odpaliła się pokazała komunikat że szuka GPSu po czym dźwiękiem powiadomiła że jest sygnał, ale ekran się nie zmienił wcale. Po wyjściu i ponownym wejściu w AM wszystko ruszyło bez problemu. Ale coś takiego miałem dosłownie dwa razy i nie wiem czy to coś ma związek z manillą czy może z S2U2 czy z samą AM.

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 15, 2009, 08:53:21 »
Tak czytam o tych Waszych problemach z sms i się dziwie, ja na szczęście się pokazują informacje. Romik SAHJ3 i Shell 3. Zastanawiam się nad przejściem na nowszy rom.

Pozdrawiam i polecam Shell'a

*

Offline pawjas21

• *
  • 80
  • Sprzęt: Samsung i900 OMNIA / HTC HD2 PL / SGS 2
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 15, 2009, 12:40:27 »
Ja również polecam Shella (SAHJ3/MS3.0.1) Problem z sms rzeczywiście występował, ale ustąpił po odinstalowaniu QuickMenuStart 2.8.414.1614 PL. Teraz wszystko śmiga gładko.

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 15, 2009, 12:40:55 »
Dzieki wszystkim za opinie i rady, dostalem wczoraj Omnie i od razu zmienilem brandowany soft orange, w pierwszej kolejnosci wgralem orginalny samsunga z radiem SAIC3 i na niego wrzucilem Ryrzego Lit4 + SPB MS 3.0, wszystko poszlo bez problemow. Jedna rzecz ktora mnie zdziwila, Omnia po soft resecie nie zapamietywala mi ustawien zegara, przywracala za kazdym razem do ustawien domyslnych, zrobilem HR i ustawilem zegar zaraz po wykonaniu kalibracji ekranu. Byc moze problem tkwil w tym ze wczesniej pomijalem ustawienia zegara od razu po kalibracji..dziwne..

Aktualnie wszystko dziala bardzo ladnie, dopieszczam wszystko i wrzucam niezbedny mi soft.  

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 15, 2009, 13:42:26 »
Zrobiłem tak samo jak ty i też tak miałem z zegarem. Sposób na to taki ze musisz go ustawić po czym nie resetować tylko normalnie wyłączyć omnie i wszystko gra. Przynajmniej tak było u mnie. Sprawdziło się to dwa razy po SR.

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 17, 2009, 00:29:40 »
używałem manilli, - mam sbp shella. ten drugi jest... lepiej rozwiązany jeśli ochodzi o finger friendliwosć wg. mnie

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 17, 2009, 11:54:10 »
od wczoraj ms3 i naprawde jestem zadowolony... manilla sie znudziala po ok 2 tygodniach zobaczymy jak to cudo :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 17, 2009, 17:46:41 »
Od kiedy mam shell zastanawiam się jak usunąć ostatnio używane ustawienia.
Wie ktoś może?

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 17, 2009, 21:10:39 »
Ja polecam shella. Na błąd z niepowiadaniem o esach jest już rozwiązanie, a ekrany możesz sobie wyłączyć tak, że zostanie tylko 1. I co jest fajne to jest ładnieszy (moim zdaniem)od manilli.
Mam zainstalowanego SPB Shella od dawna, pozniej dorzucilem do niego dodatki z jakiejs wloskiej strony /link chyba byl na Forum/ ale NIGDY nie mialem problemow z powiadamianiem o przychodzacym sms-ie, mms-ie. Mozna ustawic niezalezne dzwieki, przypominajke ze cos jest nieprzeczytane i oczywiscie na wyswietlaczu cyferka pokazuje ile jest nieodebranych wiadomosci.

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 17, 2009, 22:07:56 »
Na mój gust zdecydowanie SPB. Jest dużo ładniejszy i bardziej przyjazny. Ale wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;)