ładowarka samochodowa

• 32 Odpowiedzi
  • 5846 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ziel

• 23
  • Sprzęt: Omnia 16GB
ładowarka samochodowa
« dnia: Październik 19, 2008, 23:36:24 »
Zamierzam zakupić ładowarkę samochodową do Omni.
Czy warto kupić najtańszą na allegro np.: http://allegro.pl/item459012902_mini_lad_sam_l760_d880_m600_g600_g800_u900_i900.html ?
Czym się różni od tych droższych? Nie zepsuje baterii, żywotności itp.?

Odp: ładowarka samochodowa
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2008, 23:44:15 »
Mysle ze przede wszystkim rozni sie jakoscia.

Oryginalna samsunga przetrwa raczej wiecej i bedzie sluzyla dluzej.

*

Offline jasek

• 3
  • Samsung OMNIA I900
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2008, 00:03:11 »
Nie polecam, nie ma to to żadnych zabezpieczeń przeciwprzepięciowych. Bardzo łatwy sposób na spalenie telefonu.

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 20, 2008, 00:16:22 »
Ehh, kupic tel. za ponad 1,5k i żałowac 25 zł. na porządną ładowarkę  :|
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline budyn78

• *
  • 90
  • Sprzęt: OMNIA
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 20, 2008, 07:47:41 »
Mam taka za 15zł "non-name" ... kupiłem jeszcze do D880i :mrgreen: jak chcesz to Ci gratis wyśle :proud:

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2008, 10:28:36 »
Ja kupiłem oryginalną ładowarkę samochodową do Omni w salonie Play (sporo ich w kraju), jeśli się nie mylę to zapłaciłem 24,50 PLN. Tylko jakby co to pytajcie o ładowarkę do Samsunga u900 Soul, bo ten jest ich ofercie a póki co Omni nie mają  :E

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2008, 10:32:45 »
Mi się taka no-name stopiła przy wtyczce do gniazdka, także nie poleca. A jak będziesz miał przepięcie, to będziesz sobie pluł w brodę, że pożałowałeś te kilka(dziesiąt)zł. Sprzedawca ci na pewno nie zwróci za naprawę, także się zastanów..
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2008, 11:26:46 »
a ja sobie za 20zł a MM kupiłem... jakaś takaś firma, która robi akcesoria do telefonów... chodzi bez zająknięcia...

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2008, 20:53:33 »
W Saturnie dedykowana do Omni ladowarke samochodowa Samsunga, kupilem za 40 zl.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 21, 2008, 14:57:28 »
Ja moją mam od zestawu z uchwytem "Samsung", z MM, ale mam dziwne spostrzeżenie, dopiero
dzisiaj je zauważyłem (zwróciłem uwagę). Kiedy podłączam w aucie z oczywistych powodów,
odpalam iGO8 i jadę, to jeśli miałem 50% baterii przed podłączeniem ładowania, tak mam i później,
niezależnie od czasu trwania jazdy/ładowania. Dodatkowo niepokoi mnie fakt, że z tyłu w dolnej
części środka jest mocno gorąca, wg mnie za mocno. Czy to normalny objaw temperatury proca
w czasie pracy navi i ładowania i czy zasilanie z tej ładowarki starcza jedynie do pracy, aby nie
padła i trzyma poziom naładowania czy coś jest nie halo po prostu? Nie powinna ładować i napięcie
aku nie powinno wzrosnąć po 2h jazdy? to jakieś tajemnicze dla mnie, a jak czytam o popalonych
płytach w omach, to wymiękam, czy to nie grozi mojej sztuce.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 21, 2008, 16:08:58 »
Kiedy podłączam w aucie z oczywistych powodów,
odpalam iGO8 i jadę, to jeśli miałem 50% baterii przed podłączeniem ładowania, tak mam i później,
niezależnie od czasu trwania jazdy/ładowania.

GPS + program z mapą zjadają dużo energii, a ładowarka samochodowa daje mniej prądu od sieciowej.
PS.
W dziale Toshiba czytałem, że jednemu userowi przy oglądani filmów na ładowarce sieciowej aku się rozładowało! I to jest tragedia. :P

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 21, 2008, 16:20:21 »
haha  :ok:  prądożerne te sprzęty nieco. W sumie nie przeszkadza mi to, ważne, że ładowareczka
wyrabia z podtrzymaniem przynajmniej w stanie nie mniejszym niz przed jej podłączeniem do navigowania.
Byle się nie spaliła z tej temperatury, to mnie bardziej martwi, jakoś tak mam stracholęka ...  :sleepy:

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 21, 2008, 21:09:27 »
Moja Omnia przy nawigacji bardzo się grzeje właśnie w dolnej części - to normalne.
Ja mam jakąś taką ładowarkę samochodową za kilka złotych i chyba ładuje, a nie tylko podtrzymuje baterię, ale szczerze mówiąc nie sprawdzałem przed i po nawigacji jak się ma stan baterii. Jedno jest pewne - nawet kilka godzin nawigacji nie rozładowało Omni na tej ładowarce.
Nie widzę powodu, dla którego ładowarka samochodowa miałaby mieć mniejszą wydajność niż sieciowa. Nie wiem też co też w ładowarce niemarkowej jest takiego innego niż w orygianle Samsunga, bo niestaranny montaż i bubel może się trafić i tu i tu.

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 21, 2008, 21:24:12 »
Nie widzę powodu, dla którego ładowarka samochodowa miałaby mieć mniejszą wydajność niż sieciowa.

Mniejsze napięcie. Zobacz sobie ile daje samochodowa i sieciowa (powinno być napisane na nich).

Nie wiem też co też w ładowarce niemarkowej jest takiego innego niż w orygianle Samsunga, bo niestaranny montaż i bubel może się trafić i tu i tu.

Może być inne napięcie (za duże luba za małe), i pewnie tańsze odpowiedniki nie mają żadnych bezpieczników = w razie jakiegoś spięcia może być po omni.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 21, 2008, 22:12:45 »
Napiecie oraz prad jest wystarczajacy w obu, ale prad ladowania (przy 5V) wynosi 0,35A, no i przy max obciazonym procku to jest (pewnie ) tyle i pobiera.
Sprawdz kiedys jadac, bez nawigacji ze laduje.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 21, 2008, 22:25:14 »
Jak wcześniej pisałem, mam ładowarkę samochodową oryginalną a ona daje 0.7A przy 5V czyli ma takie same parametry na wyjściu jak ładowarka sieciowa z zestawu  :proud:.
Ostatnio wykorzystałem Omnie jako nawigacje w samochodzie i faktycznie grzeje się w dolnej części no ale nie ma żadnej tragedii w tym bo dopóki nie parzy w ręce to jest dobrze   B). W moim przypadku w czasie włączonej nawigacji akumulator Omni troszkę się podładował więc ładowarka daje radę (ta oryginalna)  :ok:

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 22, 2008, 11:32:26 »
No i fakt jest taki, że ta oryginalna daje radę. przy iGO8 podtrzymuje na tym samym poziomie,
może i ładuje, ale niezauważalnie, kiedy wyłączyłem navi, ładowała normalnie, jak sieciowa,
temperatura przy wyłączonej navi też spadła, tak jak przy ładowaniu na sieciowej, 0 stresu.

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 20, 2008, 09:41:05 »
Zakupiłem ładowarkę sam. podobno orginalna ale jest pewna niewiadoma opisze całą sytuacje Wiec tak podłączyłem na noc w samochodzie cięż. i ładowałem omnie przez noc też chodziło websto i rano wstaje a tu zdziwienie nowy akumulator (2miesiace ma) a auto nawet nie zakręci, po odpaleni auta na następna noc było włączone tylko webasto i rano bez żadnego problemu auto odpaliło wiec następne ładowanie omni postanowiłem zrobić podczas jazdy w dzień i podłączyłem ja do gniazdka zapalniczki tak jak zawsze i podczas jazdy nagle zapaliły mi się awaryjne trochę zgłupiałem bo jak to same ale potem na pauzie okazało się ze spaliła się żarówka ba nawet trzy i wtedy pomyślałem ze to zrobiło się jakieś zwarcie i włączyły się te awaryjne. Ale w czym jest problem w ładowarce czy w telefonie bo przecież nie może po przez ładowanie telefonu rozładować akumulator w aucie.
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 20, 2008, 09:57:04 »
A spróbuj do gniazda zapalniczki podłączyć inne urządzenie albo zapalniczkę i zobacz co się dzieje. Może to wina elektryki auta ? Jednak często jest tak, że to ładowarka jest do kitu (made in China).
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 20, 2008, 11:01:52 »
ja kupilam w euro agd philipsa z przeroznymi koncowkami i jest wszystko ok :) takze wcale nie jest regula to, ze tylko z oryginalem bedzie ladowac poprawnie.
...::: TYLKO OMNIA i900 :::...

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 20, 2008, 11:21:56 »
to napisz chociaz jaki model tego philipsa kupilas...

*

Offline krissos

• 635
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 20, 2008, 11:53:44 »
A spróbuj do gniazda zapalniczki podłączyć inne urządzenie albo zapalniczkę i zobacz co się dzieje. Może to wina elektryki auta ? Jednak często jest tak, że to ładowarka jest do kitu (made in China).

ładuje też nokie ładowarką noki i nawigacje mio ładowarką z mio (mini usb) i nie ma żadnego problemu

Napisałem do sklepu gdzie kupiłem tą ładowarkę zobaczymy co odpiszą
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 15:41:55 wysłana przez krissos »

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:05:41 »
philips SCM4380

*

Offline krissos

• 635
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:38:44 »
philips SCM4380

A ile dałeś za nią?? Na allegro znalazłem za 69zl Dość fajnie wygląda i jak twierdzisz ze wszytko ok z nią to też chyba sobie kupie.

*

Offline neomod

• *
  • 58
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 21, 2008, 19:59:08 »
To ja się przy okazji zapytam jaka moc ładowarki samochodowej jest wymagana do zasilania omni.
Pytam bo również mam jakąś uniwersalna ładowarkę z wymiennymi końcówkami, ale jeszcze nie posiadam omni aby sprawdzić czy pociągnie.

*

Offline krissos

• 635
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:04:10 »
To ja się przy okazji zapytam jaka moc ładowarki samochodowej jest wymagana do zasilania omni.
Pytam bo również mam jakąś uniwersalna ładowarkę z wymiennymi końcówkami, ale jeszcze nie posiadam omni aby sprawdzić czy pociągnie.
Dane z ładowarki

Długość kabla:                            0.4m, rozwinięty 1.5m
Napięcie wejściowe:                   11 ~ 30 VDC
Napięcie wyjściowe:                    5.0 VDC
Natężenie produ wyjściowego:   700mA

Czas ładowania:
- Bateria standardowa: 2h   
- Bateria o zwiększonej pojemności: 4h

*

Offline neomod

• *
  • 58
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 22, 2008, 00:15:50 »
Dzięki, wychodzi na to że ta którą mam jest o połowe słabsza od wymaganej, ale powinna pociągnąć.

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 22, 2008, 07:51:41 »
philips SCM4380

A ile dałeś za nią??

dobrze nie pamietam, cos kolo 40zl :) kupowalam ja do htc pharosa dosyc dawno...

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 27, 2008, 10:05:53 »
Dzięki, wychodzi na to że ta którą mam jest o połowe słabsza od wymaganej, ale powinna pociągnąć.
Jesli Omnia bedzie b. rozladowana wtedy moze Ci taki zasilacz w ogole nie ladowac. Pobor pradu wynosi wtedy ok 350-400 mA i pierwsze 'szarpniecie' testowe pradu spowoduje ze napiecie bedzie za male i ladowanie sie nie rozpocznie. Ja kupilem ladowarke oryginalna za 39 zl w MM.
Dziala w kazdych warunkach.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 26, 2009, 00:35:18 »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™