Kilka pytan poczatkujacego

• 14 Odpowiedzi
  • 1434 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytan poczatkujacego
« dnia: Kwiecień 10, 2009, 10:40:47 »
Witajcie

Jestem wlasnie po udanym flaszowaniu na i900-HJ3_0135-HJ3-HJ1.exe.
Dodatkowo zainstalowalem sobie apb shell oraz backup i mam zamiar pocket plus.
Ale nie w tym rzecz, chcialem zapytac co polecacie do:
1. Upiekszenia menu poza spb jest cos ciekawszego?
2. Jaki dobry program do przegladania galerii zdjec?
3. Ogolnie jakie programy sa warte instalacji zeby nie zasmiecac sobie telefonu?

Dodatkowo mam jeszcze pytanie, nurtuje mnie sprawa aparatu foto. Niby 5mpix ale zdjecia wychodza delikatnie mowiac kiepskie. Jak robie zdjecia lekko wcisne zeby zlapal autofocus jest oki wyrazne i ladne ale po zrobieniu zdjecia robi sie takie lekko rozmyte (sprawdzone na 2 szt Omni). Jest jakis sposob na to, oprogramowanie czy soft?

Pozdrawiam

*

Offline barthek

• 265
Odp: Kilka pytan poczatkujacego
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2009, 13:58:13 »
3. Ogolnie jakie programy sa warte instalacji zeby nie zasmiecac sobie telefonu?
instaluj tylko to czego naprawdę będziesz używać - nie rób śmietnika. Ważne aby mieć jakiś taks manager którym będziesz zwalniać RAM.

- porozglądaj się po forum, codziennie się o tym pisze

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2009, 14:46:00 »
1. TochFlo 2d i PointUI Home 2
2.PocketCM Image Viewer
3.Wszystkie działające;)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2009, 15:49:00 »
polecam koledze usiąść i poświęcić trochę czasu przez wolne dni w celu poczytania forum. W jednym wątku odpowiedzi nie znajdziesz na wszystko, a to już było milion razy wałkowane.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2009, 23:03:45 »
polecam koledze usiąść i poświęcić trochę czasu przez wolne dni w celu poczytania forum. W jednym wątku odpowiedzi nie znajdziesz na wszystko, a to już było milion razy wałkowane.
Ten Pan ma racje.. .<<milion razy walkowane>> - don't worry - tez mnie kilka razy juz skarcil...ale takie juz jego prawo, a wrecz obowiazek jako global moda...
Ale proponuje wejdz na strone SPB i popatrz co tam maja i proponuja, wybierz co bedzie przydatne dla Ciebie i instaluj, a na Forum znajdziesz do niektorych np. SpBShell dodatki, ktore warto zainstalowac.
Pamietaj, ze Omnia ma dosc mala pamiec, wiec raczej nie sciagaj jak leci.
Aparat - kilka watkow jest na jego temat, generalnie jest kiepski, 5mln matrycy to sporo, ale jej wielkosc, srednica obiektywu wymuszaja niejako niska jakosc. Ale mozna tym zrobic w miare dobre zdjecia - polecam tryb reczny i eksperymenty na ustawieniach - naprawde wyrazna poprawa jakosci w porowaniu do trybu <auto>

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2009, 06:39:15 »
Jaka pamięć w Omni jest "dosc mala"? Bo na pewno nie Moja pamiec. Tego masz 8 lub16GB i można na tym smiało instalować programy.

*

Offline McGyver

• **
  • 128
    • PDA sezon
  • Sprzęt: Acer S500 root
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2009, 09:10:06 »
chyba mu chodzilo a pamiec RAM co jest ograniczona i nie mozna jej w rzaden sposob poszerzyc, Sam. Omnia ma 128 MB, wiec nie widze przeszkod, moim zdaniem, no nie wiem czy to duzo czy malo, jak sporo instalujesz to i mozna nie co za mulic sprzet  :ohreally:
Dieta jest dla frajerów ,których nie stać na suple.
suple są dla frajerów ,którzy boja się igły.
witamy w sezonie 2009

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2009, 12:59:20 »
Hmmm.Jak na wiekszosc PDA na rynku pamiec jest duza...W wiekszosci jest 64 MB... Ale kazdemu wg gustu....

*

Offline fizol

• Ekspert Blackberry
  • 499
  • BlackBerry Addict
    • BBNews.pl
  • Sprzęt: Blackberry 9700/9520/9000/9530/ 8300/8310/ 7100/88
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2009, 13:11:32 »
I te 128 tyczy się tylko aplikacji aktualnie działąjących a nie ogólnie zainstalowanych...
"Dotknij ciemności – jakiż sens,
gdy palec wskaże tę czy inną.
Nie w tym cel życia, co w nim jest,
lecz w wierze w to, co być powinno."

*

Offline Epoc

• **
  • 129
    • Epoc
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2009, 22:35:49 »
No i jak zwykle, połowa komentarzy nie na temat i bez sensu.

...tak się dobija do 6000 postów, nie można takiej informacji na priva? Dlaczego zakładasz, że kolega ma wolne dni na szukanie setek odpowiedzi? W czasie pisania powyższego mogłeś odpowiedzieć na co najmniej 1 pytanie... 

Stara zasada: nie wnosisz nic do dyskusji, nic nie pisz! - to dotyczy również modów.

Wydaje mi się, że temat został wyczerpany przez Adramel. Ale:

Co do pytania 2, jakiej aplikacji dokładnie szukasz? Żeby było szybko, efektownie, darmowo, oszczędzając system czy full wypas. Napisz czego oczekujesz od przeglądarki, będzie łatwiej doradzić.

Pytanie 3. Dodatkowo przed każdą instalacją upewnij się czy instalujesz program aby zobaczyć jak działa, czy dlatego że naprawdę go potrzebujesz. Zastanów się też czy nie będzie tak, że wydaje ci się potrzebny a użyjesz go tylko raz.

Co do aparatu, nie wiem o co ci chodzi. Omnia robi najlepsze fotki, jeśli chodzi o WinMo! Pasują mi też te z Xperii, ale tam jest mniej, bo 3,2MP. Oczywiście, ze nie ma co porównywać ich ze zwykłymi cyfrówkami, choć zdanie o wielkości matrycy i średnicy obiektywu jest już mocno naciągane. Bardziej bym się przejmował stratną kompresją przy zapisie i plastikowym obiektywem...

Porównaj sobie zdjęcia ze swojej Omni ze zdjęciami z serwisu Flickr.com (wpisz omnia w wyszukiwarce na stronie). Powinno to dać w miarę obiektywne spojrzenie na sprawność, modułu fotograficznego w twoim sprzęcie. Może problem leży w sposobie wykonywania zdjęć? to nie jest Click&Shot jak w cyfrówce. Trzymaj pewnie i nieruchomo omnie przed i jedną sekundę po zrobieniu zdjęcia.

CHCIEĆ TO MÓC!

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:11:38 »
Hmmm.Jak na wiekszosc PDA na rynku pamiec jest duza...W wiekszosci jest 64 MB... Ale kazdemu wg gustu....
Zobacz ile pamieci jest w HTC HD, albo Diamond, albo TouchPro. A 128 to tylko teoria - zaladowany system w wersji np. SAHJ1, kilka dodatkow typu SPB Shell+skorki, SPB Suite i jakies drobiazgi i zostaje tylko 30 ... Wiec nie sa to jakies porywajace ilosci.

Napisane: Kwiecień 17, 2009, 23:02:45
No i jak zwykle, połowa komentarzy nie na temat i bez sensu.

Porównaj sobie zdjęcia ze swojej Omni ze zdjęciami z serwisu Flickr.com (wpisz omnia w wyszukiwarce na stronie). Powinno to dać w miarę obiektywne spojrzenie na sprawność, modułu fotograficznego w twoim sprzęcie. Może problem leży w sposobie wykonywania zdjęć? to nie jest Click&Shot jak w cyfrówce. Trzymaj pewnie i nieruchomo omnie przed i jedną sekundę po zrobieniu zdjęcia.

Mam nieco odmienne zdanie, oczywiscie, ze zdjecia robi czlowiek, a nie aparat, ale ten akurat w Omni jest na bardzo srednim poziomie i oczywiscie w porownaniu tylko z podobnymi urzadzeniami, np. znienawidzona przeze mnie N95 miala aparat na znacznie wyzszym poziomie. Na temat aparatu jest sporo watkow, na ktorych nawet  sa prezentowane zdjecia i opinie na temat jakosci aparatu w Omnii...no chyba, ze w najnowszych ROM-ach dokonano jakiegos cudu, ale wielkosci matrycy, srednicy obiektywu i jakosci obiektywu najlepszy ROM nie zmieni.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:33:22 »
Zobacz ile pamieci jest w HTC HD, albo Diamond, albo TouchPro. A 128 to tylko teoria - zaladowany system w wersji np. SAHJ1, kilka dodatkow typu SPB Shell+skorki, SPB Suite i jakies drobiazgi i zostaje tylko 30 ... Wiec nie sa to jakies porywajace ilosci.

Na oryginalnym romie to moze nie sa, ale po instalacji wszystkich programow, widgetow Samsunga i innych badziewi mam 93MB wolnego miejsca. Po prostu nalezy unikac oficjalnych cukierkowych romow naladowanych roznym badziewiem.

Mam nieco odmienne zdanie, oczywiscie, ze zdjecia robi czlowiek, a nie aparat, ale ten akurat w Omni jest na bardzo srednim poziomie i oczywiscie w porownaniu tylko z podobnymi urzadzeniami, np. znienawidzona przeze mnie N95 miala aparat na znacznie wyzszym poziomie.

To chyba mam jakas dziwna Omnie ;) Jakis czas temu na forum symbianosa wysylalelm zdjecia robione Omnia i N95 w tych samych warunkach i to wlasnie Omnia robila lepsze zdjecia od N95 :) Poszukaj sobie tematu foto pojedynki czy jakos tak. ktos wrzucil tez porownania N82 vs. Omnia i tez roznic nie widzialem wiekszych.

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:36:35 »
również uważam, że omnia vs n95 robi lepsze zdjęcia.

W n95 za to bardzo dobrze sa filmy nagrywane [dźwięk, czego omnia może pozazdrościć]
REGULAMIN !!

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2009, 18:58:59 »
również uważam, że omnia vs n95 robi lepsze zdjęcia.

W n95 za to bardzo dobrze sa filmy nagrywane [dźwięk, czego omnia może pozazdrościć]
[/quote/]
No NIE ! Koledzy - praw fizyki dyskusja nie zmienimy - jak porownamy srednice matrycy w Omnii i N95, jak prownamy parametry obiektywu producenta obiektywu w N95,  to poprostu N95 musi robic lepsze zdjecia. Ale w obu przypadkach musimy pamietac, ze to nie sa aparaty fotograficzne tylko np. PDA z dodana funkcja FOTO. Popularna cyfrowka za 300-500zl z matryca okolo 3mln mozna zrobic zdecydowanie lepsze fotki niz wspomnianymi wyzej urzadzeniami szczegolnie w trudnych warunkach. Moj aparat w Omni w funkcji auto to raczej wielka porazka, ale w trybach manualnych nadaje sie do "dokumentacji chwili" , ale N95 w tym jednym przypadku byla zdecydowanie lepsza. Proponuje poszukac na Forum chyba gdzies w okolicy listopada 2008 - sa opinie, sa zdjecia, sa porownania.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 21, 2009, 19:24:56 »
...tak się dobija do 6000 postów, nie można takiej informacji na priva? Dlaczego zakładasz, że kolega ma wolne dni na szukanie setek odpowiedzi? W czasie pisania powyższego mogłeś odpowiedzieć na co najmniej 1 pytanie... 

Stara zasada: nie wnosisz nic do dyskusji, nic nie pisz! - to dotyczy również modów.

Inna zasada mówi - przestrzegaj regulaminu forum na którym się udzielasz. A w regulaminie jak byk:

Jeśli szukasz rozwiązania jakiegoś problemu pamiętaj - zanim utworzysz nowy temat, przeszukaj forum korzystając z formularza "szukaj", a także zapoznaj się z archiwum newsów i artykułów na wortalu PDAclub.pl. Wiele działów ma swoje mini FAQ (czyli odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania), oraz przyklejone wątki, które warto też odwiedzić - być może odpowiedź na Twoje pytanie została tam już opisana, a tym samym oszczędzisz czas i nerwy stałych bywalców forum i administratorów. Jeśli szukasz ciekawego oprogramowania, przejrzyj nasz dział Download (na wortalu), oraz dział Oprogramowanie na forum.

I tyle w tym temacie.
Dodatkowo mam jeszcze pytanie, nurtuje mnie sprawa aparatu foto. Niby 5mpix ale zdjecia wychodza delikatnie mowiac kiepskie. Jak robie zdjecia lekko wcisne zeby zlapal autofocus jest oki wyrazne i ladne ale po zrobieniu zdjecia robi sie takie lekko rozmyte (sprawdzone na 2 szt Omni). Jest jakis sposob na to, oprogramowanie czy soft?

Ilośc megapikseli nie decyzduje o jakości zdjęcia, a jedynie o jego rozdzielczości. O jakości decyduje optyka, ewentualny sytem stabilizacji obrazu, oraz fizyczna wielkość matrycy. A w tym ostatnim paramentrze zasady fizyki sa proste - im większa rozdzielczość na mm kwadratowy matrycy, tym większe szumy. W PDA nie ma miejsca ani na optykę z prawdziwego zdarzenia (większość obiektywów nie jest nawet zrobniona ze szkła) ani na duże matryce. Efekt - "100 mln megapikseli" (co ładnie brzmi w sloganach) + plastykowy obiektyw wielkości łebka od szpilki + matryca wielkości "ziarnka piasku" = rozmazane zaszumione zdjęcia. Za to można je wydrukować na A4 bez utraty "jakości".