Opera i zawyżone koszty transmisji GPRS

• 6 Odpowiedzi
  • 1120 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
Opera i zawyżone koszty transmisji GPRS
« dnia: Październik 04, 2008, 22:17:40 »
Z racji, że Omnia jest wyposażana w Operę i pewnie większość z nas z niej korzysta to polecam lekturę
http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Uwazaj-na-przegladarke-Opera-Wyciagnie-z-ciebie-kazde-pieniadze,wid,10413120,wiadomosc.html?ticaid=16b9e

Ja internetuję poprzez wifi, więc trudno mi się ustosunkować i może osoby z doświadczeniem z gprs skomentują, czy ten artykuł rzeczywiście jest prawdziwy i problem dotyczy także Omni.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Opera i zawyżone koszty transmisji GPRS
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2008, 22:24:00 »
Ale ten artykuł dotyczy Opery Mini a nie Opery... A poza tym jest bzdurny i niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2008, 22:29:25 »
Bardzo dyskusyjne jest stwierdzenie o otwieraniu 66 sesji, raczej prawdopodobne jest zrywanie polaczen, po dluzszym braku pobierania lub fizycznym chwilowym zaniku transmisji. A poza tym to wiele zalezy od operatora i miejsca w ktorym sie ma polaczenie via GPRS.
A swoja droga, niech to wiecej osob sprawdzi.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2008, 22:35:38 »
BTW, dyskusja o tym artykule była kilka dni temu w dziale ogólnym. Nie ma więc sensu jej tutaj rozpoczynać/kontynuować na nowo.

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2008, 22:53:55 »
Masz gdzieś pod ręką linka do tego wątku, chętnie przeczytam wnioski - wrzuciłem 'Opera' w wyszukiwarkę i nic na ten temat mi nie wyrzuciło+przejrzałem tytuły wątków w dziale ogólnym i nie mogę tego namierzyć :(

Ja nie mam żadnego NoData na pokładzie, a że Omnia wyjątkowo ochoczo rwie się do łączenia poprzez GSM to lekko mnie strach obleciał. Co prawda do niedawna nie miałem w ogóle skonfigurowanej transmisji WAP/GPRS i byłem w miarę spokojny, ale konieczność mnie zmusiła do łączenia się z siecią sporadycznie poza zasięgiem wifi i nie chciałbym przy tym zbankrutować. Tym bardziej, że zadanie mojej Omni to na mnie zarobić a nie ogołocić :)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2008, 00:18:33 »
Wątek w dziale ogólnym dla "PocketPC z modułem GSM", tytuł wątku zaczyna się od "Uwaga na Operę Mini...".

Ja używam Operę Mini od bardzo dawna i w tym czasie ani razu nie straciłem kontroli nad kosztami połączenia GPRS - ten artykuł jest wyrwanym z kontekstu pasztetem, a poza tym z tego co pamiętam nawet nie odwoływał się do PDA tylko do zwykłych komórek. Nie ma co siać paniki, że Opera Mini jest "be" a samą kontrolę nad transferem i kosztami wystarczy powierzyć świadomemu użytkowaniu samego PDA oraz odpowiednich programów zliczających ilość wykorzystanego transferu.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2008, 07:17:54 »
W okresie gdy nie mialem ryczaltu na GPRS i w razie koniecznosci korzystalem z GPRS, wtedy kontrolowalem te polaczenia w taki sposob, ze po zakonczeniu pobierania danych, wchodzilem na ikonke E,G,3G i wybieralem rozlacz.
Kazda proba ponownego pobrania emaila,  wejscia w wwww itp wywolywala ekran o polaczeniu z GPRS i wiedzialem co sie dzieje.
Poza tym co jakis czas SMS z  trescia "N" na 2601, zwraca stan konta.
 I to wszystko, nie ma co demonizowac.