czy warto zamienić N95+SPV M650 na OMNIE?

• 3 Odpowiedzi
  • 712 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
czy warto zamienić N95+SPV M650 na OMNIE?
« dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:50:27 »
Witam wszystkich użytkowników Samsunga Omnii. Wiem, że prawdopodobnie takie pytanie na tym forum padało, ale pozwólcie, że zapytam. Mam w tej chwili N95 8GB + SPV M650. Chciałbym spróbować sił z Omnią. Posiadam w tej chwili Automapę na SPV i powiem, że jest ona dla mnie najlepszą nawigacją. W Nokii mam Garmina i TomToma ale to nie jest to. Omnia, którą chciałbym kupić pochodzi z Orange (14.04.2009) oczywiście, że oryginalną Automapą. Ja natomiast posiadam Automapę Europa, którą bym zostawił a do SPV na sprzedaż dam nową nie zarejestrowaną Automapę Polski. NAjważniejszymi wątpliwościami dla mnie są: Jak naprawdę pisze się sms na Omni i po drugi jak wybiera się kontakty z książki tel? Co do baterii to oba tzn.Nokia i Omnia pracują podobnie. Dużym plusem dla mnie byłoby posiadanie automapy i telefonu w jednym. W tej chwili do nawigacji muszę zabierać SPV-kę i jest to trochę uciążliwe. Dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline Yoda1313

• 22
  • Sprzęt: MIO A701
Odp: czy warto zamienić N95+SPV M650 na OMNIE?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2009, 22:41:33 »
Witam

Jeśli podoba Ci się w użytkowaniu SPV (nie zwracając uwagi na nawigację) to Omnia raczej nie rozczaruje...(ma dwie rzeczy które mnie osobiście irytują lecz można przeżyć) -  lecz jeśli preferujesz typ zwykłego telefonu (bez PDA) i nie rajcuje Cię konfiguracja, wgrywanie, ulepszanie... to daj sobie spokój – dołączysz do osób niezadowolonych... (PDA to tak jak komp – jak nie zainstalujesz dodatkowego oprogramowania to zabawa jest raczej marna). Co do wybierania z książki tel. – jest wiele nakładek na WM'a (lepsze i gorsze – nie mnie oceniać – każdy lubi co innego). SMS pisze się normalnie - jak na PDA :-) - kwestia przyzwyczajenia.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2009, 22:55:33 »
Pisanie sms'ow na Omni jest przynajmniej dla mnie srednio przyjemne ze wzgledu na brak rysika .... jezeli chodzi o doczepianie go, to jest to poroniona opcja, wiec w zasadzie go nie ma .... Ale nawet z rysikiem jak dla mnie jest to srednio wygodne.... Ekran Omni jest mniej czuly od HTC któe miałem i klikanie rysikiem jest przez to mniej komfortowe. (a miałem HTC charmer i prophet ... w zasadzie oba sa prawie identyczne z twoim M650 nie liczac poronionego kolka nawigacyjnego i GPS'a). Na prophetcie z rysikiem i wbudowana standartowa klawiatura windows pisalem naprawde szybko ... na omni robie to co prawda jedna reka, ale juz tak szybko i nie jest. Jakos preferowalem dwurecznie z rysikiem.

Wybieranie z ksiazki telefonicznej jest jak w kazdym PDA z WM na pokładzie. Jak ci nie pasuje to co w standardzie to sa dziesiatki innych opcji. Generalnei wg mnie to wbudowane jest naprawde ok.

I tak jak przedmowca napisal Omnia wymaga sporych zabiegow konfiguracyjnych zanim jest zdatna do uzytku. Troche trzeba poczytac, poustawiac, powgrywac. Natomiast dobre jest to, ze jak zrobisz to raz to mozna stworzyc ghosta systemu i jezeli ci sie system wywali to ghost Ci wszystko poustawia w 10 min. 2 miesiace temu poswiecilem jakies 3 godziny, zeby na swiezym systemie wszystko poustawiac tak jak mi potrzeba. W piatek wywalil mi sie telefon i ogladajac film w 20 min mialem swiezy system z poprzednimi opcjami ....

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2009, 23:08:29 »
Witam wszystkich użytkowników Samsunga Omnii. Wiem, że prawdopodobnie takie pytanie na tym forum padało, ale pozwólcie, że zapytam. Mam w tej chwili N95 8GB + SPV M650. Chciałbym spróbować sił z Omnią. Posiadam w tej chwili Automapę na SPV i powiem, że jest ona dla mnie najlepszą nawigacją. W Nokii mam Garmina i TomToma ale to nie jest to. Omnia, którą chciałbym kupić pochodzi z Orange (14.04.2009) oczywiście, że oryginalną Automapą. Ja natomiast posiadam Automapę Europa, którą bym zostawił a do SPV na sprzedaż dam nową nie zarejestrowaną Automapę Polski. NAjważniejszymi wątpliwościami dla mnie są: Jak naprawdę pisze się sms na Omni i po drugi jak wybiera się kontakty z książki tel? Co do baterii to oba tzn.Nokia i Omnia pracują podobnie. Dużym plusem dla mnie byłoby posiadanie automapy i telefonu w jednym. W tej chwili do nawigacji muszę zabierać SPV-kę i jest to trochę uciążliwe. Dziękuję za wszystkie rady.

Co do N95 to wspominam bardzo milo program Sygic McGuider - mapy ma lepsze niz Automałpa i działa szybko ;) Co do pytania to mysle, ze chyba lepiej miec wszystko w jednym - Omnia ma dobry odbiornik GPS i szybki procesor. Jako telefon sprawdza sie napewno gorzej niz N95, ale po zainstalowaniu nakladki na kontakty jest calkiem fajnie. Ogromny plus jaki odczulem po przejsciu z N95 to bateria. SMSy pisze sie srednio, ale lepiej niz na klawiaturze numerycznej :)