Porównanie nakładek

• 19 Odpowiedzi
  • 4535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Grzegorz1969

• *
  • 91
  • Sprzęt: Omnia i900SAHH6/BKHH6 i900BVHH6
Porównanie nakładek
« dnia: Grudzień 15, 2008, 20:08:58 »
Przede wszystkim chciałbym przywitać Wszystkich  :ok:

Stałem się posiadaczem Omnii i chciałbym ją trochę dopasować do własnych potrzeb. W związku z powyższym mam kilka pytań :
Pierwsze dwa odbiegają od tematu jednak myślę , że każdemu nowemu użytkownikowi się przydadzą :
1) Adobe Flash Player i FlashLite 3.1 -> to czo się instaluje zamiennie czy też niezależnie od siebie ?
2) Telefon posiada polski brandowany rom i900SAHH6 / BKHH6 czy warto odrazu dawać do serwisu (i jakiego w W-wie) aby zrobili aktualizacje (nie chcę tracić gwarancji.

A teraz główne pytanie -> Chciałbym zainstalować nakładkę jedną z poniższych :
a) SPB Mobile Shell ;
b) Manila 2D ;
c) HTC Home PL ;
d) ThrottleLauncher ;
e) Omnexperia! http://www.youtube.com/watch?v=VUlwZfClsgA&feature=related

Która z nich :

a) będzie stabilnie działać z polskim rom-em ;
b) zajmie relatywnie najmniej pamięci ;
c) jakie są (oprócz wyglądu) plusy i minusy poszczególnych nakładek (ich możliwości).

Wydaje mi się , że wszystkim użytkownikom będzie łatwiej dokonać właściwego wyboru.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Romy : i900 SAHH6/BKHH6 -> SAHJ5/RyM2D1

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
Odp: Porównanie nakładek
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:49:21 »
Nakładka to kwestia gustu jednemu będzie się podobać  SPB Mobile Shell  a drugiemu Manila 2D ja osobiście mam shell i jestem zadowolony jest stabilna.
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:56:13 »
HEHE
Kto pyta nie błądzi, ale kto nie czyta popełnia błąd.

Odpowiedzi.
1. To dwie aplikacje. Przy czym jedna jest PLAYER jak nazwa wskazuje (ma w sobie chyba wersje flash 2.1), a druga zajmuje się systemową obsługa flasha w przeglądarkach itd. 3.1 to najnowsza wersja.
2. Tak najnowszy polski to SAHJ3. Co do gwarancji poczytaj forum jak wygląda sprawa, bo można samemu. Prosta sprawa, nawet dla laika.

3. Jak już bardzo chcesz mieć nakładkę to od najlepszej moim zdaniem (czytaj sprawiającej najmniej problemów) SBP.
Przerobiłem wszystkie po za XPeria. Manila to nieporozumienie (fajnie działa ale jak się zagłębiasz to wychodzą niedoróbki nawet w wersji wbudowanej w ROM), chyba że jesteś kozakiem co będzie się bawił do bólu i szukał po necie rozwiązań. HTC Home średnie, po co emulować HTC ???.  

Generalnie najlepiej i najszybciej to chodzi co masz czyli Samsung Today 2 bo te wigety to też nieporozumienie, bo kto ma czas na wyciąganie i chowanie tych zabawek.
Na forum była zapowiedź nowego interface today dla omni. Wyglądał obiecująco i przyjaźnie dla palca.
Poczekamy zobaczymy.

Reasumując nie wgrywaj badziewia, bo ci tylko telefon zwolni :)
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
Omnia SAHJ1 > DXHK3 > DXHL2 > DXIA2_QB05M > 30.01.2009 (DXIA2 updates)
HTC Tytn II

*

Offline anias

• **
  • 102
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:47:48 »

...
Na forum była zapowiedź nowego interface today dla omni. Wyglądał obiecująco i przyjaźnie dla palca.
Poczekamy zobaczymy.

Proszę coś bliżej na temat nowego interfejsu, jakieś odnośniki do ww. tematu.

AniaS

*

Offline Of

• 39
  • Sprzęt: Omnia I / SGS II
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:48:06 »
Cotvi wyczerpująco udzielił odpowiedzi na postawione w tym wątku pytania, więc ograniczę się jedynie do kilku sugestii w zakresie nakładek. Przetestowałem również większość z wymienionych i osobiście jestem zdania, iż najpłynniej działa Htc Home Pl. Jednakże tak jak wspomniano powyżej wybór nakładki to bardzo indywidualna sprawa. Najlepszym wyjściem jest samodzielne przetestowanie wszystkich z nich i wybranie tej, która spełni nasze oczekiwania. Poświęć trochę czasu na każdą z nakładek: zainstaluj, przetestuj, odinstaluj, HR i wybierz następną. Po dokonaniu wyboru możesz spokojnie instalować inne niezbędne programy na czystym (niezaśmieconym wcześniejszą "zabawą") systemie.

Anias Prawdopodobnie chodziło o ten wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=117864.0
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 21:54:21 wysłana przez Of »

*

Offline lavo

• 26
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:52:36 »
To prawda, testując te nakładki zawsze kończylo się umnie HR. Zawsze bylo jakieś ale. Zrób sobie Today2 i wgraj pare potrzebnych ci programów . Co do upiększenia obslugi polecam S2U2, S2P, S2V.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 17, 2008, 08:47:34 »
Ja przyzwyczaiłem się do 'Samsung Today 2', dodatkowo wrzuciłem sobie 'Kalendarz' na ekran Dzisiaj. Poza tym mam zainstalowany Spb Mobile Shell i uruchamiam go lewym dolny przyciskiem na ekranie, prawy to 'Menu główne' czyli domyślnie (Spb Mobile Shell daje możliwość przypisania funkcji tym przyciskom).
Wszystko chodzi jak powinno, nie narzekam na zwiechy. Jeśli robię SR to tylko z własnej woli a nie z przypusu :)

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline loligo

• 694
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 17, 2008, 13:55:22 »
IMHO SPB Mobile Shell jest najlepszy, daje duze mozliwosci konfiguracji i dopasowania do wlasnych upodoban.

PS. Ten link, ktory podales "Omnexperia'  :-? to jest wlasnie Mobile Shell ze skórką z SE

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 17, 2008, 13:59:47 »
potwierdzam :) spb ms jest najstabilniejsza nakladka na dzien dzisiejszy
...::: TYLKO OMNIA i900 :::...

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 17, 2008, 14:28:45 »
(...)  spb ms jest najstabilniejsza nakladka na dzien dzisiejszy

mam dziś zaczepny nastrój więc pozwolę sobie dodać: "... spośród tych przez Ciebie przetestowanych" ;) 

No chyba że udało się wypróbować wszystkie jakie istnieją :)

Tak w ogóle to należałoby w tym wątku zdefiniować pojęcie "nakładka". Rzućcie np, okiem na ten wątek. Czy jest to nakładka? A może tylko skin do "zwykłego" programu? Co to znaczy w ogóle "nakładka"?

Bez zdefiniowania tego pojęcia ten wątek jest trochę bez sensu  :P
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 17, 2008, 15:28:28 »
Ja chciałbym właśnie polecić "nakładki" robione na bazie HomeScreen PlusPlus UI tak jak np. w tym linku:
ten wątek
Można sobie samemu łatwo dostosowywać do swoich potrzeb, korzystając z MortScriptu.
Wieczorem może wrzucę screen swojej wersji.

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2008, 15:30:44 »
[...]
e) Omnexperia! http://www.youtube.com/watch?v=VUlwZfClsgA&feature=related
[...]
jakbyś poczytał komentarze w filmiku to byś wiedział, że to jest sbp...

*

Offline Grzegorz1969

• *
  • 91
  • Sprzęt: Omnia i900SAHH6/BKHH6 i900BVHH6
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2008, 18:45:13 »
Przede wszystkim -> Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.  :ok:
Co do zdefiniowania "nakładka" to wg. mnie program zmieniający sposób obsługi urządzenia w większości wykorzystujący narzędzia dostępne w systemie.
A teraz jeśli można to jeszcze kilka pytań :
1) Samsung Today2 -> u mnie źla (lub jak kto woli częściowo) nie działa . Nie mogę zmienić ustawienia USB na ekranie. Oczywiście bez najmniejszych problemów zmieniam to w Menu Menu główne -> Ustawienia -> Połączenie -> Tryb połączenie USB i po tej zmianie zmienia mi się kolor ikony w Today2 ale zmiana w samym Today2 nie działa  :mad: .
2) Co do SBP -> zainstalowałem i w większości mi się podoba ale .....
a) Czy (i jak)można zmienić ilość wyświetlanych kontaktów w zakładce ? z 4x4 na np. 2x2 ;
b) Czy (i jak) można podmienić kalendarz -> ten co jest raczej jest przygotowany pod obsługę rysikiem a wolałbym bardziej przyjazny obsłudze palcem.
Osobiście bardzo Today2 od razu mnie do siebie zraził a czarny SPB MS zauroczył -> jeśli da się to bardziej dopasować do obsługi palcem a nie rysikiem według mnie warto wydać te kilka dolców.
Pozdrawiam wszystkich   B)
Romy : i900 SAHH6/BKHH6 -> SAHJ5/RyM2D1

*

Offline Guideon

• 28
  • Sprzęt: Omnia i900, iPhone 3GS 32GB
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2008, 19:14:46 »
Spb działa wyśmienicie ale mam pytanie dotyczące zmiany niektórych ustawień i czy jest to wogóle możliwe.
Wkleił bym obrazek ale nie wiem jak. 
1. czy ekran today2 może być prawdziwie czarny a nie szary,
2. czy kalendarz w "ekran teraz" można ustawić aby dni zajęte były wyróżnione innym dowolnym kolorem a nie tylko lekko pogrubione że rzeba się przyglądać albo wejśc w niego ??

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 18, 2008, 00:20:18 »
(...)  spb ms jest najstabilniejsza nakladka na dzien dzisiejszy

mam dziś zaczepny nastrój więc pozwolę sobie dodać: "... spośród tych przez Ciebie przetestowanych" ;) 

No chyba że udało się wypróbować wszystkie jakie istnieją :)

Tak w ogóle to należałoby w tym wątku zdefiniować pojęcie "nakładka". Rzućcie np, okiem na ten wątek. Czy jest to nakładka? A może tylko skin do "zwykłego" programu? Co to znaczy w ogóle "nakładka"?

Bez zdefiniowania tego pojęcia ten wątek jest trochę bez sensu  :P
Tak mi sie wydaje, ze nie lubisz programow Spb, bo to juz nie pierwszy  <<zaczepny>> post w watku na temat SPB. Napisz dlaczego ich nie lubisz. Ja mam dobre doswiadczenia z programami Spb - w poprzednim N560 mialem kilka i wszystkie byly ok, a przede wszystkim szybko dzialaly, nie wieszaly, proste w obsludze, spore mozliwosci indywidualnej konfiguracji..itd. W omni uzywam Shellla z skinem i Suite i tez jestem zadowolony.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 18, 2008, 07:47:53 »
To nie kwestia "nielubienia" SPB - nic do nich nie mam i uważam że robią ciekawe programy, sam też kiedyśtam dawno używałem kilku z nich (na pewno PocketPlus, FullScreenKeyboard, GPRS Monitor, Diary, Backup, Time, Insight, a pozostałe przynajmniej przetestowałem na trialach).

Nie jestem jednak już ich zwolennikiem z dwóch powodów - ze względu na zbyt dużą pamięciożerność RAMu oraz na zbyt małą możliwość konfiguracji do własnych potrzeb. Do właściwie każdego z programów SPB znalazłem po pewnym czasie odpowiedniki, które bardziej można skastomizować sobie "pod siebie" a przy okazji są mniej "pamięciowymagające".

Dlatego też zawsze sceptycznie podchodzę do - być może słusznej, a może tylko chwilowej - fascynacji SPB, która w wielu przypadkach (mam na myśli osoby, z którymi miałem okazję wymieniać uwagi na ten temat oraz samego siebie) była spowodowana nieświadomie jedynie bardzo pozytywnymi wrażeniami wzrokowymi - SPB zawsze miało silnie dopracowaną stronę graficzną programów.

PS. Ale akurat w powyższym poście nie było żadnego przytyku do SPB ;)  Tylko do stwierdzenia, że jest najstabilniejsze - tego nie da się stwierdzić bez przetestowania wszystkich możliwych :)

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 18, 2008, 08:01:14 »
PS. Ale akurat w powyższym poście nie było żadnego przytyku do SPB ;)  Tylko do stwierdzenia, że jest najstabilniejsze - tego nie da się stwierdzić bez przetestowania wszystkich możliwych :)

skoro twierdzisz, ze sa inne nakladki (odpowiadajace SPB) - zaproponuj cos dla zainteresowanych. mozemy postestowac wspolnie ;)
...::: TYLKO OMNIA i900 :::...

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 18, 2008, 08:15:31 »
Zaproponowałbym, ale właśnie brakuje mi tej jasnej definicji "nakładki" oraz zrozumienia "po co to komu"? ;)   Każdy używa PDA w sobie tylko ulubiony sposób, SPB MS akurat proponuje fajne przejścia ekranów, duże przyciski itp. ale takie funkcjonalności oferuje też wiele innych programów, a nie ma wśród nich uniwersalnego, który zaspokajałby potrzeby wszystkich użytkowników. Czasem trzeba też łączyć funkcjonalności kilku programów, żeby uzyskać pożądany efekt. Nie każdy też potrzebuje takich efektów i woli tradycyjne wtyczki Today...

Trzeba więc samemu sobie poszukać/potestować/ustawić kolejne programy tak, żeby uzyskać swoje własne "naj" :)  A na tym forum (wychodząc oczywiście poza dział Omnia) znaleźć można opis/opinie do ogromnej ilości spośród nich. Nie wymienię więc żadnego odpowiadającego SPB MS tylko zapraszaszam do poszukiwań i własnych odkryć ;)

Z programów, które używam i mógłbym polecić wymienię m.in. SBSH iLauncher, SBSH PocketBreeze, PocketMax phoneAlarm, HS++ - i one wszystkie razem (i nie tylko one) tworzą dla mnie moją "naj-nakładkę" :)

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 18, 2008, 10:58:29 »
Polecam przejrzeć ten wątek z opiniami na temat nakładek/UI.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 18, 2008, 23:26:47 »
To nie kwestia "nielubienia" SPB - nic do nich nie mam i uważam że robią ciekawe programy, sam też kiedyśtam dawno używałem kilku z nich (na pewno PocketPlus, FullScreenKeyboard, GPRS Monitor, Diary, Backup, Time, Insight, a pozostałe przynajmniej przetestowałem na trialach).

Nie jestem jednak już ich zwolennikiem z dwóch powodów - ze względu na zbyt dużą pamięciożerność RAMu oraz na zbyt małą możliwość konfiguracji do własnych potrzeb. Do właściwie każdego z programów SPB znalazłem po pewnym czasie odpowiedniki, które bardziej można skastomizować sobie "pod siebie" a przy okazji są mniej "pamięciowymagające".

Dlatego też zawsze sceptycznie podchodzę do - być może słusznej, a może tylko chwilowej - fascynacji SPB, która w wielu przypadkach (mam na myśli osoby, z którymi miałem okazję wymieniać uwagi na ten temat oraz samego siebie) była spowodowana nieświadomie jedynie bardzo pozytywnymi wrażeniami wzrokowymi - SPB zawsze miało silnie dopracowaną stronę graficzną programów.

No to tak...Juz czytalem na Forum Twoje przytyki do Spb..akurat w poscie ktory ja pisalem, wiec zapamietalem... Zgadzam sie w pelni z Toba, ze zabieraja troche RAM-u, a w Omni nie ma go za wiele, tez sie zgadzam, ze sa dopracowane graficznie...ale to chyba ich plus. Z czasow N560 nim "wsiadlem" w Spb testowalem inne programy, ale wracalem do Spb...moze wlasnie akurat tylko mnie odpowiadaja. Sa stabilne - malo kto na Forum sie skarzy na "zwiechy" przez Spb, a jezeli juz to sa to prawdopodobnie programy mniej legalne... Przypuszczam i zgadzam sie, ze pewnie i sa programy rownie stabilne. O jakosci Spb swiadcza liczne nagrody, ktore otrzymaly /odsylam na strone www/.