To nie kwestia "nielubienia" SPB - nic do nich nie mam i uważam że robią ciekawe programy, sam też kiedyśtam dawno używałem kilku z nich (na pewno PocketPlus, FullScreenKeyboard, GPRS Monitor, Diary, Backup, Time, Insight, a pozostałe przynajmniej przetestowałem na trialach).
Nie jestem jednak już ich zwolennikiem z dwóch powodów - ze względu na zbyt dużą pamięciożerność RAMu oraz na zbyt małą możliwość konfiguracji do własnych potrzeb. Do właściwie każdego z programów SPB znalazłem po pewnym czasie odpowiedniki, które bardziej można skastomizować sobie "pod siebie" a przy okazji są mniej "pamięciowymagające".
Dlatego też zawsze sceptycznie podchodzę do - być może słusznej, a może tylko chwilowej - fascynacji SPB, która w wielu przypadkach (mam na myśli osoby, z którymi miałem okazję wymieniać uwagi na ten temat oraz samego siebie) była spowodowana nieświadomie jedynie bardzo pozytywnymi wrażeniami wzrokowymi - SPB zawsze miało silnie dopracowaną stronę graficzną programów.
PS. Ale akurat w powyższym poście nie było żadnego przytyku do SPB

Tylko do stwierdzenia, że jest
najstabilniejsze - tego nie da się stwierdzić bez przetestowania wszystkich możliwych