Mam Omnię już kilka miesięcy, ale jest to mój pierwszy sprzęt, który ma WMobile i poruszam się po omacku. Zapewne moje pytanie jest z serii najgłupszych i dotyczy podstaw, ale może ktoś się zlituje i podeśle jakieś łopatologiczne wytłumaczenie, czy cuś.
A o co chodzi:
Omnia jest dla mnie podstawowym i najbardziej aktualnym notatnikiem. Tutaj zapisuję nowe informacje, robię zdjęcia itd.
W ramach oszczędności pamięci, zapisuję to wszystko na Omni w katalogu Moja Pamięć.
Również kalendarz w Omni jest moim podstawowym kalendarzem, tu mam wszystkie nowe dane.
Po podłączeniu do komputera stacjonarnego, chciałabym aby kalendarze z Omni i komputera synchronizowały się, gdzie Omnia jest nadrzędna wobec danych na komputerze - to on ma się dostosować do Omni.
Podobnie notatki po synchronizacji - przy czym na Omni mam kilka notatek, gdzie ciągle coś zmieniam w pliku np. plik SZKOLA i tutaj na Omni wprowadzam coraz to inne info. Dlatego po połączeniu z komputerem, chciałabym, aby stary plik SZKOLA, który jest na komputerze, uaktualnił się tj. aby na niego wgrał się plik SZKOLA z Omni.
I chciałabym, aby podczas synchronizacji nowe zdjęcia z Omni wgrywały się na komputer.
I mam problem

Bo podczas synchronizacji (kierunek zmian mam ustawiony: z Omni na komputer), kopiują mi się tylko te pliki, które siedzą na Omni w katalogu My Documents, a Moja Pamięć nie jest kopiowana.
Owszem, mogę wpierw na Omni skopiować z Moja Pamięć na My Documents również na Omni, aby po podłączeniu do komputera zciągnęło mi dane z My Documents (Omnia) na Moje Dokumenty (komputer).
Powiedzmy, że ta pokrętna droga byłaby jeszcze do zaakceptowania, gdyby nie to... że przy każdej synchronizacji, dane są uaktualniane do tego co jest na Omni w My Documents, a więc gdy skasuję coś w My Documents, to po podłączeniu do komputera... czyści mi katalog Moje Dokumenty, bo wszystkie zmiany na Omni są wprowadzane do komputera, a skoro na Omni jest pusty katalog, to... robi się pusty na komputerze

Aby mieć te dane wszystkie, wychodzi na to, że muszę wszystko przechowywać na Omni, co jest absurdalne, bo szybko pamięć mi się zapcha, zwłaszcza przez zdjęcia. A zdjęcia nie są mi potrzebne na Omni wszystkie jakie zrobiłam od Adama i Ewy..
NIe wiem jak z tego wybrnąć - chcę nowe zdjęcia z Omni tylko dorzucać do tych, które mam już na komputerze (w Moje Dokumenty), a notatki chcę uaktualniać z Omni na komputer, a potem na Omni chcę kasować zdjęcia i niektóre notatki, aby nie zapychać pamięci.
JEśli ustawię kierunek zmian: z komputera na Omnię, to mi wtedy na Omnię wskoczą stare pliki... koszmar

A i jeszcze dodam, bo może to istotne: na komputerze, w katalogu Moje Dokumenty, mam jeden katalog, który mi się automatycznie utworzył WM_ala_dokumenty (czy jakoś tak) i dokładnie tam jest kopiowane wszystko z Omni, co Omnia ma aktualnie na My Documents (przy podłączeniu i synchronizacji by ActiveSync).
Zapewne jest to podstawowa wiedza pt. jak zciągać pliki, ale do tej pory nigdy nic takiego nie robiłam tzn. umiem kopiować pliki z CD czy pena

na komputer, ale z telefonu... to tylko z Nokii, a tu program był bardziej prosty i zresztą wtedy kopiowałam tylko zdjęcia, nie korzystałam z kalendarza, ale nie miałam problemów z tym, że mam coś już na komputerze, potem kasuję z Nokii, a ponownym podłączeniu, nic mi się nie czyściło w komputerze, choć Nokia była czysta.

To wszystko jest bardzo trudne dla mnie - z góry przepraszam, że ja z takimi bzdetami, ale może coś poradzicie

?