Internet w Omnii

• 31 Odpowiedzi
  • 5162 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Airbolt

• 16
  • Sprzęt: I900SAHJ1    i900XHI4
Internet w Omnii
« dnia: Październik 03, 2008, 16:09:40 »
Witam chcę korzystać z internetu w Plusie pakietowego GPRS ściągnołem ustawienia ustawiłem i jak łączę się przez operę chodzę po necie to nie ściąga mi kb z pakietu tylko kase z konta:( Co zrobić

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Internet w Omnii
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 03, 2008, 16:14:18 »
Najwyraźniej masz nieprawidłowo skonfigurowane połączenie - nie łączy się przez GPRS tylko przez GSM. Sprawdź ustawienia połączenia z netem.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 03, 2008, 16:33:05 »
Łączy mi się na górzę przez edge czas leci i mi hajs zżera a niby z GPRS się łączy:( macie jakis konfigurator dobry bo moj chyba coś szwankuje

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2008, 16:36:43 »
To że wyświetla G czy tam E na górze to jeszcze nie znak, że aktualne połączenie przeglądarki z internetem realizowane jest przez GPRS/EDGE tylko że oprócz połączenia - najwyraźniej poprzez GSM - używanego przez przeglądarkę jest też w tle aktywne połączenie GPRS/EDGE.

Skonfiguruj ręcznie połączenie internetowe tak, żeby wykorzystywane było GPRS oraz - jeśli jest taki wybór w opcjach przeglądarki - wskaż, żeby korzystała z tego właśnie połączenia.

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2008, 16:37:58 »
Można ręcznie ale nie wiem gdzie znaleść ustawienia dla Simplusa GPRS na stronie plusa jest lipa

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 03, 2008, 16:44:46 »
Spróbuj ustawień stąd: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=57580.0
Jak nie zadziałają, to pokop jeszcze po forum, na pewno znajdziesz poprawną konfigurację.
Napisane: Październik 03, 2008, 16:43:04
PS. A z tej strony ustawienia nieprawidłowe wysyła? http://www.plus.pl/oferta_indywidualna/telefony/konfiguruj_telefon_przez_internet/konfiguracja_zdalna/

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 03, 2008, 17:03:47 »
Ustawiłem niby smiga ale niepokoi mnie ikonka na gorze 3G daje na nia i jest łączność WAP(3g) i odlicza się czas czy nie bedze mi za ten czas pobieralo kasy z konta?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 03, 2008, 17:07:18 »
WAP to właśnie ciągnie z konta a nie z pakietu.

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 03, 2008, 17:31:20 »
Myślałem że jest dobrze a teraz zjadło mi juz z 30 zl:( kurcze w Noki E50 nie mialem z tym problemu nie wiem dlaczego łączy się przez to 3g jest napisane ze niby GPRS bez sensu juz nie mam pieniedzy na testowanie

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2008, 17:36:11 »
A co ma do tego 3g? 3g to tylko kolejny szczebel w szybkości, tu chodzi o typ transmisji - używa WAP zamiast GPRS

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 03, 2008, 17:38:12 »
Najlepiej usuń wszystkie połączenia jakie masz i dodaj sobie jedno nowe skonfigurowane na GPRS i po problemie.
(Start -> Ustawienia -> Zakładka Połączenia -> Połączenia)

*

Offline cRet

• *
  • 81
  • Omnia 8GB HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 03, 2008, 18:48:02 »
Szukasz  i szukasz i pytasz,  a nie zrobiłeś postawowej rzeczy
Zadzwon na 2601 i poproś o przysłanie ustawień GPRS pod omnie i bedzie po problemie
PZDR

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 03, 2008, 18:56:36 »
Nie trzeba recznie, w definicjach polaczenia jest sciaganie ustawien od operatora.
Drugi powod dla ktorego Ci sciaga to ze pakiet bedzie obowiazywal od nastepnego okresu rozliczeniowego.

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 03, 2008, 19:39:22 »
Witam chcę korzystać z internetu w Plusie pakietowego GPRS ściągnołem ustawienia ustawiłem i jak łączę się przez operę chodzę po necie to nie ściąga mi kb z pakietu tylko kase z konta:( Co zrobić

Elementarz:
Ustawienia -> Połączenia -> Dodaj nowe połączenie modemowe:

KARTA PIERWSZA:
1. Wprowadź nazwę połączenia: iPlus, Wybierz modem: Łącze komórkowe (GPRS)
2. Nazwa punktu dostępu: www.plusgsm.pl

KARTA DRUGA:
3. Nazwa użytkownika: ppp
4. Hasło: ppp
5. Domena: (nie wypełniasz!)
6. Zaawansowane na: Użyj adresu IP przypisanego przez serwer

Sprawdź, jakie połączenie wywołują programy... powinny łączyć się przez zdefiniowane powyżej "iPlus". Tu może tkwić kolejna przyczyna twoich kłopotów.

Działa 200/100 i nie dewastuje kieszeni.
inżynier Mamoń, bardzo mi przykro...

*

• 6211
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 03, 2008, 19:47:07 »

WTF? Dla plusa nazwa i hasło są puste, PPP to było na łączu modemowym telekomunikacji polskiej  :E

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 03, 2008, 20:03:47 »
Na tym forum jest wszystko!!! Tu masz nawet z obrazkami:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79705.0

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 03, 2008, 20:28:38 »

WTF? Dla plusa nazwa i hasło są puste, PPP to było na łączu modemowym telekomunikacji polskiej  :E

Bez znaczenia:
Menu -> Ustawiania -> Połączenia -> Uwierzytelnianie GPRS -> dla naszego zdefiniowanego połączenia prawidłowe ustawienie to "BRAK"
Przy tym założeniu można wpisać "ppp", "rododendron", etc...

Przepisałem wytyczne ze swoich ustawień, które przeniosłem do Omni ręcznie z telefonu, do którego zostały wpisane 4 lata wstecz. Podejrzewam, że mogły zostać z Ideii. Działa.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 21:15:34 wysłana przez inz.mamon »

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 03, 2008, 22:37:02 »
A co ma do tego 3g? 3g to tylko kolejny szczebel w szybkości, tu chodzi o typ transmisji - używa WAP zamiast GPRS

chyba troszke namieszales i WAP i INTERNET leci albo po GPRS (najwolniejsze) albo po 3G albo po HSDPA, oba typy to polaczenia pakietowe. Roznica polega na koszcie pakietu albo na jego wielkosci. W erze za taka sama kase dostaniesz albo 10 KB WAP, albo 100 KB INTERNET.
Trzeba polaczenie z internetem oprzec na polaczeniu pakietowym INTERNET, a wszystkie inne usunac.
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 03, 2008, 23:16:51 »
zrobiłem tak jak radził mi ..k..l..m..n z tej instrukcji i wtedy mi zezarlo cala kase na koncie 40 zl:P hehe teraz mam 3 zl na koncie ustaiwlem tak jak mowicie ale boje sie wchodzic:P

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 04, 2008, 01:34:08 »
Sorry ale albo wydaje mi się, że twierdzisz, że źle Cię pokierowałem albo czegoś nie kumam w Twoim ostatnim poście. Jeśli jednak to pierwsze, to może wczytaj się jeszcze raz w podane przeze mnie wskazówki (bo były prawidłowe), albo nie proś następnym razem o pomoc skoro nie potrafisz z niej skorzystać.

Aha, nie rozumiem dlaczego zorientowaleś się dopiero po 30-40 PLN, że połączenie leci przez GSM? Przecież to można stwierdzić momentalnie...

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2008, 20:54:39 »
Powiedz mi jak momentalnie moge to stwierdzic jak laczac sie z internetem wyszedlem z przegladarki a polaczenie nadal bylo aktywne wyjscie z programu nie rozlaczalo telefonu z siecia i caly czas bilo wystarczylo 20 min i po kasie Nie mam do Ciebie o nic żalu ale w tamtej instrukcji trzeba bylo wpisywac adresy ip jakies zrobilem wedlug instrukcji i niestety niepoprawnie teraz zrobilem wedlug innej instrukcji i jest ok. Przy okazji jeszcze jedno pytanie dlaczego niektore strony np google jest wersja jakas mini google i nie taka jak na normalnej stronie mam ustawione w opcjach komputer desktop

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 04, 2008, 21:28:06 »
a co trzeba zrobic zeby korzystac np z HSDPA ?

*

• 6211
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 04, 2008, 21:30:01 »
Boże, CZYTAĆ. HSDPA to jakby szybszy GPRS... dużo szybszy. Jak będziesz w zasięgu to będzie go używał.

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 04, 2008, 21:31:58 »
[...] wyszedlem z przegladarki a polaczenie nadal bylo aktywne wyjscie z programu nie rozlaczalo telefonu z siecia i caly czas bilo wystarczylo 20 min i po kasie
Kolega ma rację... zapłaciłeś "frycowe" i nie bardzo jest się czym chwalić.  :sleepy:

niektore strony np google jest wersja jakas mini google i nie taka jak na normalnej stronie mam ustawione w opcjach komputer desktop
Kliknij ficzer, żeby Omnia nie przedstawiała się jako PDA. Strony będą wczytywały się w "pełnych" wersjach. Nie pamiętam gdzie on jest i nie mam siły go szukać... wyklikaj to sam w ramach pokuty... albo ktoś się nad Tobą zlituje i podpowie.

powodzenia!

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 04, 2008, 21:35:22 »
Zwykle takie stronki maja gdzies przycisk typu "Pokaz pelna/klasyczna wersje strony" - jak go kliknikesz to dana strona pojawi sie w normalnej wersji (na pewno jest tak z Onetem, Google...).

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 04, 2008, 21:44:38 »
a co trzeba zrobic zeby korzystac np z HSDPA ?
Zakladka polaczenia -> HSDPA - musi byc zaznaczone wlączone.

*

Offline m-99

• *
  • 65
  • Sprzęt: B7350 było B7330, Palm Pro, i780, HP 6915
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 04, 2008, 22:07:57 »
Lączysz się po Wap a powinienes po APN:Internet.
Sprawa jest prosta:
Ustawienia->Połączenie->Połączenie przeglądarki: wybierz-Internet (automatyczne na odznaczone)
lub
Opera: ustawienia->połaczenia->wybierz My Internet

Pzdr
m-99

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 04, 2008, 22:09:18 »
inz.mamon co Ty gadasz za bzdury czy ja sie czyms chwale pisze to innym w ramach przestrogi i nie mam do nikogo pretensji kolega odpisal pomogl mi to ze konfiguracja byla zla to nie jego wina.
Nie wiem kim jestes aby zadawac mi pokute zastanow sie nad soba bo jestes niepowazny

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 04, 2008, 22:42:24 »
inz.mamon co Ty gadasz za bzdury czy ja sie czyms chwale pisze to innym w ramach przestrogi i nie mam do nikogo pretensji kolega odpisal pomogl mi to ze konfiguracja byla zla to nie jego wina.
Nie wiem kim jestes aby zadawac mi pokute zastanow sie nad soba bo jestes niepowazny

"Szanuj innych jeśli sam chcesz być szanowany". "kolego"

Masz problem z interpretacją prostych danych, rozumiem, że z mojego postu wyczytałeś wyłącznie słowo 'pokuta' i żadnych rozwiązań własnego problemu... niech tak zostanie.

Muszę Cię przeprosić, ponieważ źle oceniłem poziom dyskusji... :>

*

Offline Airbolt

• 16
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 07, 2008, 17:18:39 »
Nie chce zakładać nowego tematu bo jest to kontynuacja problemu spotkał się może ktoś z takim czymś... Mam już gprs skonfigurowany ciągnie mi kb z pakietu a nie z konta jest dobrze. Tylko że nie raz nie wiem dlaczego nie jestem połączony z internetem telefon się sam jakoś łączy niby na górze pojawia się ikonka E i tam gdzie jest sieć też małe E. Klikam i pokazuje internet EDGE i czas połączenia nie ciągnie mi kasy z konta może troche kb nie wiem dlaczego on sie tak łączy można temu zapobiec? Z góry dziękuje za odpowiedzi