Internet przez actvie sync w Omnia przez bluetooth.

• 26 Odpowiedzi
  • 6192 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Internet przez actvie sync w Omnia przez bluetooth.
« dnia: Listopad 03, 2008, 10:25:43 »
Witam, proszę mi doradzić jeśli ktoś orientuje się w temacie, ostatnio czytałem pewien artykuł w którym napisano, żeby zaraz po zakupie telefonu (smartphone) połączyć go z komputerem za pomocą programu active sync, aby w pełni uzyskać dostęp do wszelkich opcji telefonu.
Napisane, jest w każdej instrukcji, że można połączyć telefon z komputerem przez bluetooth, za pomocą active sync. Ale mnie interesuje taka kwestia. Mam laptop z internetem w iPlus na karcie pcmcia. Mój laptop jest wyposażony w bluetooth, więc połączenie z komórką nie stanowi problemu. Ale chciałbym za pomocą połączenie bluetooth używać, przeglądać strony www przez komórkę. Chcę aby mój laptop umożliwiał mi dostęp do sieci za pomocą komórki. Czy takie coś jest wogóle możliwe ??? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Sławek.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Internet przez actvie sync w Omnia przez bluetooth.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2008, 11:22:29 »
tak, jest możliwe
ActiveSync automatycznie udostępnia palmtopowi Internet z komputera

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2008, 14:06:58 »
Daj znac jesli uda Ci sie ta akcja uda
Probowalem polaczyc sie activesync po bluetoothie ale nie moge, po prostu nie moge.
Omnia nie widzi jakby ActiveSync na lapku.
Jakie spomysly?
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2008, 14:48:16 »
sterowniki ?

dla visty centrum obslugi telefonow z windows mobile
dla xp activsync
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline ^Sosen^ek

• 48
  • Sprzęt: SE K750i -> SE W810i -> Samsung OMNIA 16GB
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2008, 15:05:19 »
Witam
U mnie połączenie Active Sync przez BT działa wyśmienicie i pod XP i pod Vistą i w obu wypadkach mam normalnie dostępny internet na Omni ...
Może kwestia tego co przedmówca pisał.
Samsung OMNIA 16GB:

PDA: i900DXIA5/QB06
TELEFON: i900DXHL2

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2008, 15:23:08 »
Witaj ^Sosen^ek, czy mógłbyś dokładnie najprecyzjniej jak się da opisać wszystkie ustawienia jakie przeprowadziłeś aby to połączenie zadziało ??

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2008, 15:32:47 »
sterowniki ?
dla xp activsync

Nie no spokojnie :-) Nie jestem lamerem :-)
Activesync zainstalowany najnowszy. Sterowniki do blue, standardowe takie jak byly w paczce do mojego Della D620 na stronie producenta.
Zastnanawia mnei jedno. W moim poprzednim PPC ( win 2003) mialem po prostu opcje dodanai skrotu do polaczenia. Wybieralem kompa, polaczenie port szeregowy i juz. Jak chcialem podlaczyc - klikalem skrot i sie laczyl. W Omni nie widze takiej opcji w ogole.
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

*

Offline ^Sosen^ek

• 48
  • Sprzęt: SE K750i -> SE W810i -> Samsung OMNIA 16GB
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2008, 14:27:07 »
Hejka
W sumie to jedyne co zrobiłem żeby zadziałało to przy odpalonym AS na Lapku i włączonym BT. Uruchomiłem na OMNI AS i dałem połącz przez BT i już zadziałało normalnie ;-]
Może należę do jakiejś wyjątkowej grupy szczęśliwców :mysli:
Podobny temat jest już poruszony na forum http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113145.0 wydaje mi się że jak już AS się połączy to powinno śmigać normalnie niezależnie czy będzie to przez kabel czy przez BT
Samsung OMNIA 16GB:

PDA: i900DXIA5/QB06
TELEFON: i900DXHL2

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2008, 01:00:06 »
Problem goni problem.
Mam palmtopa HP 1940 podłączam go do kompa przez kabel idzie synchronizacja a ja mogę ciągle na nim korzystać z netu

Mam też Omnię i chciałem zrobić tak samo ale net nie działa.

Wyskakuje napis że nie można nawiązać połączenia. Zakończ bieżące połączenie i ponów próbę ( chodzi chyba o połączenie z AS ) ale na HP działa to i tu też powinno. Czy ktoś może poradzić mi co zrobić?

*

Offline marcelid

• 14
  • Sprzęt: HTC HD2 Leonek
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 24, 2009, 07:47:29 »
Witam ... pewnie zaraz mnie zbesztacie z błotem, że niue szukam ale jakoś nie mogę znaleźć ;) ... może ktoś mi podpowiedzieć jak sparować te cudną Omnie poprzez bt z pc ?? ... cholerka męcze już drugi dzień i ... i kuźwa nic ... instrukcje które znajduje w necie jakoś nie mają odzwierciedlenia i nie przynoszą oczekiwanego skutku :/ ... może coś w rodzaju krok po kroku :) ... POZDRAWIAM !!
MArceliD

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 24, 2009, 08:13:49 »
włącz widoczność Omnii lub kompa, wyszukaj urządzenia bt, wybierz usługę, którą chcesz i wpisz takie same hasełka na kompie i telefonie.

A jak chcesz konkretniejsze odpowiedzi to najpierw napisz jaki system operacyjny,
potem czy chodzi Ci o przesyłanie plików czy o ActiveSync czy jeszcze o co innego.

*

Offline marcelid

• 14
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 24, 2009, 08:20:05 »
system XP ... a chodzi mi o Activ Synca
MArceliD

*

Offline marcelid

• 14
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 24, 2009, 09:52:17 »
... zaraz nie trafi ... przerobiłem wszystko od początku ... usunąłem BT w pc ... znalazł nowe urządzenie bt ... odinstalowałem AS ... zainstalowałem nowego ... znalazłem na nowo pc i omnie - bt ... zainstalowałem BlueSoilel i ... nie wiem co dalej ... blue soilel znajduje telefon ale nie chce parować, ustawia jakiś com 13 gdzie w AS i PDA nie mam możliwości wyboru takiego com ... i lipa ... nie łączy się ani z BS ani z AS :/ ...
MArceliD

*

Offline pawjas21

• *
  • 80
  • Sprzęt: Samsung i900 OMNIA / HTC HD2 PL / SGS 2
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 24, 2009, 14:10:14 »
Mam ten sam problem. Prócz AS nie działa jeszcze przesyłanie plików między kompem a omnią:( Any ideas???

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2009, 17:34:39 »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 04, 2009, 19:45:11 »
1 -Koledzy moze byscie powiedzieli jak to zainstalowaliscie.
2 - jak to uruchomiliscie ze dziala
3- a nie podajcie informacje ze wam dziala tylko  :mad:

*

Offline Diabelko

• **
  • 122
  • Omnia 8GB > Mediamarkt +2GB
  • Sprzęt: Omnia SGHi900 8GB
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 28, 2009, 18:45:47 »
Mam dylemat
Włożyłem sima z play online i przez port usb + internet sharing mam neta , ale jest problem działa mi tylko firefox  :O nie daje życia Opera , Google Chrome czy explor  :O
Przez Bluetooh jest lipa  :evil: program ( Bluesoleli ) nie mogę się połączyć

Wersja romu DXIA3 K1 na WM 6.5 z forum MoDaCo
Artemis by Sector

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 28, 2009, 21:57:53 »
bluesoleil się łączy bez problemu  :ok:  co do firefoxa.. nie wiem :)
REGULAMIN !!

*

Offline Diabelko

• **
  • 122
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 29, 2009, 15:38:46 »
Nadal mam problem z blu  :-| , odinstalowałem i zainstalowałem nowego Bluesoleli 6  :evil: , masakra . Kiedy mnie prosi o konfiguracje z orange jest ok a jak przejdę do play to lipa  :S
ma ktoś w play ?
Artemis by Sector

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2009, 08:22:12 »
Ja gdzies na necie znalazlem taki opis, mi wedlug niego wszystko dziala
1. Sprawdź czy masz włączony Port szeregowy A w właściwościach (Automatycznie uruchom... jest zaznaczone)

2. Teraz ActiveSync - Plik\Ustawienia połączenia i zaznaczasz wszystkie pola wyboru, a zwłaszcza "Zezwalaj na bezprzewodowe..." i "Zezwalaj na połączenia z..." i obok ustawiasz port COM6.

3. Odpalasz ActiveSync na ppc, choćby z poziomu connmanagera, dajesz menu\connect via bluetooth.

4. Urządzenie zapyta Cię o to, czy utworzyć nowe powiązanie. Klikasz tak, czy też Yes, włączasz bluetooth, także tryb widoczny, czyli "discoverable".

5. Przeskakujesz na zakładkę Urządzenia i czekasz aż wykryje twojego PC, parujesz, używając "0000" w obu urządzeniach i w zakładce usług powinno pojawić się ActiveSync, zaznaczasz, o ile nie jest jeszcze zaznaczone i zatwierdzamy dając zakończ czy tam Finish.

6. Przechodzimy znowu do ActiveSync, menu\connect via bluetooth i cieszymy się jak wszystko działa.
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

Offline Diabelko

• **
  • 122
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 30, 2009, 17:52:09 »
ActiveSync z bluetooth działa  :grin: ale internetu nie ma  :O meczę się z 3 godziny  :-| ten opór mnie wpienia  :evil:
Artemis by Sector

*

Offline popara83

• *
  • 55
  • Sprzęt: i900 Omnia, X1, HTC Snap S521, HTC Wildfire
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 03, 2009, 16:15:13 »
Witajcie, ja równiez miałem ogromny problem zeby połaczyc omnie z kompem...mam ja kilka miesiecy ale za chiny nie mogłem połaczyc sie przez bt i uruchomic as, ale wkoncu zasiadłem do tyego i udało sie:-)wiec po pierwsze gdy bedziecie parowac komp i omnie zwróccie uwage na chmurke jaka pojawi sie po nie udanym połaczeniu a dokłądnie z jakim portem nie moze sie połaczyc(bedzie w chmurce) i jak juz odczytacie jaki to port to w ustawieniach as plik/ustawienia połaczenia zachaczcie ptaszka  "zezwalaj na połacznie z " i tam wybierzcie ten port i nastepnie jeszcze zezwalaj na obsługe połaczen bezprzewod....i dajcie  ok, i teraz znów parujcie omnie z kompem i napewno sie uda, a pozniej tylko uruchomic as na omni i menu połacz przez Bt i hula net na omni:-)
pozdrowienia

*

Offline Diabelko

• **
  • 122
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 04, 2009, 16:14:58 »
Zrobiłem tak i za Chiny ludowe ruszyć się nie chce  :evil:
ale się nie poddaje , próbuję dalej  :grin:
Artemis by Sector

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 06, 2009, 17:26:11 »
I co udało się wam coś wymyślić?
Ja się w ogóle nie mogę połączyć a activeSync w viście (mimo iż normalnie jest zesparowany, a inne urządzenia chodzą). Centrum obsługi urządzeń w ogóle nie reaguje, a jak w AS na omni daję "połącz przez bluetooth"  to wyskakuje komunikat że nie można odnaleźć istniejącego powiązania bluetooth. Mimo iż u sparowanych urządzeniach jest PC i fajeczką prze ActivSync.
Nie wiecie co z tym można zrobić?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 06, 2009, 19:14:13 »
Wylacz blokade systemu XP i sprawdz.

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 06, 2009, 19:38:51 »
mam viste. Wcześniej sam i600 oraz i780 łączyły się bez problemu i pierwszy raz spotykam się żeby AS na PPC pokazywał mi taki komunikat- szczególnie że jest zesparowany z PC i włączona opcja AS.

*

Offline cleopard

• 1
  • Sprzęt: samsung omnia i900
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 08, 2009, 23:53:35 »
ja znalazłem coś takiego i wszystko pieknie zadziałało :)

Udostepnianie neta w przez AS na kompie
w AS na pc -plik-ustawienia połaczenie - wybierz ten komputer jest podłączony " z internetem"

Połączenie AS przez BT do kompa

Do obsługi BT najlepiej jest użyć programu widcomm 5.0.1.801
- W oprogramowaniu BT na PC w usługach interfejsu sprawdzić czy jest usługa Moje Funkcja Activesync i na którym porcie com . Jeżeli takiej usługi nie ma , to należy ją dodać . W tym celu należy w otoczeniu BT na PC dodać nowe urzadzenie ( Omnia BT włączony z mozliwością odnajdywania urządzenia ) , w opcjach nowego urządzenia bedzie usługa Activesync - należy ją zaznaczyć.
Jak usługa bedzie na liście urzadzenia, to w Activesync na PC - połączenia - zaznaczyć zezwalaj na połączenie z -- wybrać com na jakim jest usługa moja funkcja Activesync. Zapisać i zamknąć AS

Activesync na Omni - menu - połącz przez BT- pojawi sie komunikat o dodaniu urządzenia i otworzy się okno dodawania urzadzenia BT . Należy wyszukać urzadzenie czyli komputer pc , sparować.
W edycji połączonego urzadzenia pojawi się usługa Activesync , jeżeli nie to usunąć urzadzenie i wyszukać ponownie.

Jeżeli usługa activesync jest na liście , zakończyć dodawanie urzadzenia BT i uruchomić ponownie activesync w Omni.

Usługę Activesync przez BT mozna wywołać tylko z Omni ,

Życze miłego serfowania po necie :)