ja znalazłem coś takiego i wszystko pieknie zadziałało

Udostepnianie neta w przez AS na kompie
w AS na pc -plik-ustawienia połaczenie - wybierz ten komputer jest podłączony " z internetem"
Połączenie AS przez BT do kompa
Do obsługi BT najlepiej jest użyć programu widcomm 5.0.1.801
- W oprogramowaniu BT na PC w usługach interfejsu sprawdzić czy jest usługa Moje Funkcja Activesync i na którym porcie com . Jeżeli takiej usługi nie ma , to należy ją dodać . W tym celu należy w otoczeniu BT na PC dodać nowe urzadzenie ( Omnia BT włączony z mozliwością odnajdywania urządzenia ) , w opcjach nowego urządzenia bedzie usługa Activesync - należy ją zaznaczyć.
Jak usługa bedzie na liście urzadzenia, to w Activesync na PC - połączenia - zaznaczyć zezwalaj na połączenie z -- wybrać com na jakim jest usługa moja funkcja Activesync. Zapisać i zamknąć AS
Activesync na Omni - menu - połącz przez BT- pojawi sie komunikat o dodaniu urządzenia i otworzy się okno dodawania urzadzenia BT . Należy wyszukać urzadzenie czyli komputer pc , sparować.
W edycji połączonego urzadzenia pojawi się usługa Activesync , jeżeli nie to usunąć urzadzenie i wyszukać ponownie.
Jeżeli usługa activesync jest na liście , zakończyć dodawanie urzadzenia BT i uruchomić ponownie activesync w Omni.
Usługę Activesync przez BT mozna wywołać tylko z Omni ,
Życze miłego serfowania po necie