Instalacja Windows Mobile od nowa a wgranie ROMu

• 14 Odpowiedzi
  • 8468 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Marcuss1

• *
  • 85
Instalacja Windows Mobile od nowa a wgranie ROMu
« dnia: Luty 06, 2009, 17:36:45 »
Od kilku dni jestem posiadaczem Samsunga OMNIA. To mój pierwszy smartfon, więc mam kilka podstawowych pytań. Bardzo  proszę o wyrozumiałość i w razie możliwości o wyczerpującą  odpowiedź.
Zaraz po zakupie wgrałem nowy ROM w wersji SAHJ3. Czy ROM który wgrałem to jest to samo co instalacja Windows Mobile na nowo ?  A co jeśli zechcę zainstalować inny ROM, który jest powiedzmy starszy - czytałem, że starszych ROMów nie można instalować. To prawie tak jak bym na komputerze zainstalował Windowsa XP i nie mógł później zmienić na Windows 95. Do telefonu dostałem płytę CD na której jest Windows Mobile. Po co mi ta płyta z systemem ? Skoro wgrałem nowy ROM, to nie mogę już chyba z niej skorzystać, bo przecież będzie to starszy Windows niż mój SAHJ3.
Po kilku dniach użytkowania poinstalowałem już wiele aplikacji. Co w momencie, gdy zajdzie konieczność Hard Resetu - wszystkie te programy będe musiał instalować i ustawiać od nowa ?? Nie da się zrobić jakiejś kopii coś a'la GHOST'a ? PPC PimBackup już zastosowałem, ale to tylko kopia książki adresowej oraz wiadomości. Wciąż nie wiem jak zrobić kopię 1:1 całego telefonu aby dało się to jakoś szybko w razie potrzeby przywrócić. Przeraża mnie myśl o tym, że w razie kłopotów kilka dni ustawień telefonu pójdzie na marne a dojdzie do tego konieczność zrobienia tego wszystkiego od początku.
Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem idei ROM.
i900 Omnia

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
Odp: Instalacja Windows Mobile od nowa a wgranie ROMu
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2009, 19:07:29 »
No to ja postaram się odpowiedziec na kilka z pytań:

1. Wczoraj zmieniłem Rom na taki jak Ty masz teraz i zupełnie nie obchodzi mnie co się stało z poprzednim :-) Ale z tego co poczytałem wczesniej, to chyba faktycznie nie można powrócić do wersji starszej. Dobrze byłoby, gdyby ktoś w tej wersji wypowiedzial się ostatecznie - ja swoim skromnym zdaniem twierdze, że nie ma żadnych przeszkód, żeby załadować starszy ROM - ale nie robiłem tego i nie jestem fachowcem.
2. Chociaż mam "oficjalną" Omnię (od operatora), na plycie którą miałem w opakowaniu nie znalazłem Windows Mobile. Myślę, że i Ty go też nie masz. Natomiast Powinien być Windows Mobile Device Center - czyli proghram umozliwiajacy połączenie z komputerem z Vistą (odpowiednik Active Sync pod XP). Jesli nawet masz kopię swojego romu, to tylko się cieszyć, chociaz jesli masz juz zainstalowany nowszy ROM i jesteś z niego zadowolony, to ten stary nie bedzie Ci już do niczego potrzebny.
3. Instalacja nowego Romu sprowadza sie do zainstalowania na nowo Wondowsa w Twojej Omni... Ale Nowszy Rom nie powioduje, że zostanie zainstalowany nowszy Windows - Rom to tak jak bios w komputerze. Zbiór komend i procedur wykonywanych przez Omnię, nieulotne, nawet gdy zupełnie zabraknie zasilanie. Jedną z takich procedur jest instalacja Windowsa w Omni np po Hard Resecie. Dlatego tak często na forum spotyka się poradę aby zrobić HR - czyli jesli już nie ma pomysłów na rozwiazanie jakiegoś problemu, robisz HR - system zostanie wykasowany i zainstalowany na nowo.
4. KOPIA ZAPASOWA!!! - znajdx odpowiedni dla siebie program do robienia Backupu i rób go regularnie! Nie przejmuj się, że backup jest zapisany w jednym lub kilku plikach, że nie jest to takie lustro 1:1. Zazwyczaj zasada jest taka, że pliki backupu maja taką formę, że po HR nie musisz niczego instalowa tylko klikasz na plik backupu i rozpoczyna się odtwarzanie wszystkiego co mialeś - analogicznie jak w zwykłym komuterze. Ja uzywam SPB Backup - robi automatycznie backup wszuystkiego co mam i zapisuje na karcie pamięci, ustawiony tak, aby robil to każdej nocy z soboty na niedziele a nastepnie się restartował i sam wpisywał PIN. Moja rada: ustaw sobie telefon i wszystkie programy optymalnie i zrób taka kopie a nastpnie opisz ja sobie dokładnie i skopiuj w bezpieczne miejsce. Kolejne kopie rób systematycznie. w ten sposób zawsze będziesz miał świeżą kopię oraz jedną pewnie dzialając podstawową.
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2009, 19:08:42 »
ROM - to kompletny system, wraz ze sterownikami i preinstalowanymi aplikacjami. Nie ma innego sposobu na "zainstalowanie" systemu Windows Mobile, niż poprzez wgranie ROMU. Starszy ROM możesz wgrać, ale jak niektórzy piszą mogą być problemy ze starszą wesją romu radia, dlatego w takim przypadku dobrze flashować z użyciem GrandPrixa bez części radia.
Na dołączonej płycie nie dostałeś Windows Mobile, a tylko ActiveSync - program MS do synchronizowania PPC z systemem Windows XP, a raczej z outlookiem, oraz do prostego zarządzania telefonem: kopiowanie plików, prosty backup.
Hard Reset przywraca ci "dziewiczy" system, bez żadnych Twoich ustawień i danych.
Aby po HR odzyskać swoje dane możesz zrobić backup, ale:
- przy flashowaniu tym samym ROMem, lub po HR możesz odzyskać cały backup: dane PIM, emaile, SMS, zainstalowane aplikacje, zmiany w rejestrze, itd
- przy flashowaniu innym ROMem (czy to nowszym czy starszym) nie zaleca się przywracać pełnego backupu, wyłącznie dane PIM, SMS i emaile. Pozostałe dane (zainstalowane aplikacje itd) mogą się okazać problemem, np. inny schemat rejestru w nowym ROMie i nieprawidłowe wpisy z przywróconych aplikacji. W takim wypadku, aplikacje powinno się zainstalować ponownie tak jak własne zmiany rejestru.

Pełny backup możesz zrobić specjalnymi aplikacjami, np: SPB Backup, Resco - pogoogluj jest tego trochę. Do backupu danych PIM możesz użyć PIM Backup.
A tak ogólnie, radzę poczytać inne działy FORUM: np: Pocket PC - ogólnie - większość Twoich problemów, jest tam świetnie wyjaśniona

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Jak coś pokręciłem to proszę mnie poprawić bez "krempacji"

Edit: Tak długo pisałem, że tomsiw Ci już trochę pomógł  :)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 19:11:35 wysłana przez maad11 »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2009, 19:11:58 »
HR nie kasuje systemu i nie instaluje go od nowa. HR przywraca go do stanu jak po wgraniu systemu od nowa ale go nie narusza ani odbudowuje - porównanie do BIOS-u jest poprawne ale uznaj że ten Windows jest w BIOS-ie bo tak to wygląda.
Nowa instalacja systemu to wgranie ROM-u.
potrzebna zgoda

*

Offline Marcuss1

• *
  • 85
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2009, 22:33:04 »
OK, wielkie dzięki. Rozjaśniliście mi umysł dość skutecznie. Poszperałem i poczytałem wiele w forum i faktycznie jest już wile odpowiedzi na temat backupu. A co do płyty jaką dostałem: jest biała, zalepiona czerwoną taśmą a z przodu na folii jest numer seryjny i opisana naklejka Windows Mobile<SUP>&reg;</SUP> w/ Office Mobile XXXXXX-XXX-XXX-XXX;   XXX-XXXXX   (IX'y, to moje numerki). Dlatego sądzę, że tam jest Windows a nie chcę jakoś rozrywać jeszcze plomby aby oglądać co na płycie faktycznie jest.
Co do zmiany na ROM inny niż mam teraz: nie chodzi mi w zasadzie aby przejść na wcześniejszy ROM przed jego aktualizacją, tylko możliwość sprawdzania innych ROMów jakie ludziska oferują. A pewnie kiedyś będę chciał przejść na swój dobry ROM, dlatego pytałem jak to do końca z tymi zmianami ROMów jest.
i900 Omnia

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2009, 23:25:46 »
czyli jezeli dobrze rozumiem to jak wgram inny rom np xy a miałem xx i xy mi sie nie spodoba to jak zrobie HR to mi powroci do xx czy do xy :D ?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2009, 23:28:30 »
Po HR ostatni zainstalowany zostaje czyli xy.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Marcuss1

• *
  • 85
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2009, 08:40:52 »
skoro więc tak jest to pewnie o wgraniu nowego przyszłego windows mobile 7 na omni to można zapomnieć
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 09:01:08 wysłana przez Marcuss1 »
i900 Omnia

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 07, 2009, 10:07:09 »
skoro więc tak jest to pewnie o wgraniu nowego przyszłego windows mobile 7 na omni to można zapomnieć

Czemu? Jeśli wyjdzie wersja pod Omnie, to nie ma żadnego problemu.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline Marcuss1

• *
  • 85
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 07, 2009, 13:31:47 »
Czemu ? Bo skoro Windows Mobile jest wgrany na stałe w kości pamięci a ROM to tylko ponowne jego ustawienie od podstaw, to nowy ROM nie będzie się równał nowemu Windowsowi.
i900 Omnia

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2009, 13:35:46 »
ROM zawiera w sobie Windows . Wgranie innej wersji ROM-u to wgranie innej wersji Windows. HR to powrót do momentu  tuż po wgraniu ROM-u czyli do czystej wersji Windowsa. Mam nadzieję że już to jest dla Ciebie jasne.:))
potrzebna zgoda

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2009, 14:29:34 »
O matko  :O
ale mlyn  :E :E :E

Wgrywasz rom XX,jesli pozniej robisz HR to przywracasz czysty system taki jak po wgraniu romu.Ale dalej XX
Jesli wgrasz rom XY to tracisz XX na rzecz XY.I w tym przypadku HR tak samo przywraca czysty system ale oczywiscie XY.

Uff... :-?
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 14:34:32 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 07, 2009, 15:39:07 »
Dla nas to wszystko jasne i w domyśle gubimy to, co oczywiste - Marcuss1 gubi się, bo w tym tłumaczeniu brakuje jednej oczywistej wiadomości dla początkującego: po wgraniu ROM (punkt A) każdy ustawia sobie system wg własnych upodobań (today, poczta, ustawienia systemowe, kolorki, zdjęcia itp.) oraz wgrywa czasami masę różnych, jemu tylko potrzebnych programów (które znowu ustawia itd. itd. ...). Użytkownik jest szczęśliwy, bo osiągnął (punkt B)

Ponieważ życie toczy się dalej, ciągle więc coś w sprzęcie mieszamy. Jeśli to, co użytkownik zrobił, na pewnym etapie eksploatacji, spłata mu życiowego figla i sprzęt odmówi w najmniej spodziewanej chwili posłuszeństwa, to często jedynym rozwiązaniem jest HR tzn. powrót do (punkt A) - i znowu mozolnie ustawiamy, ustawiamy, instalujemy... lub przywracamy wcześniej zrobioną kopię działającej konfiguracji, jeśli byliśmy zapobiegliwi w (punkt B).

Oczywiście, są też osoby, które dla zachowania zdrowia psychicznego robią HR kilka razy w tygodniu, a nowy (czytaj: inny...) ROM kilka razy w miesiącu, ale o tym już w wątkach dla zaawansowanych  :mrgreen:

Ot i wszystko - teraz chyba już wszystko będzie jasne  :ok: .

*

Offline Marcuss1

• *
  • 85
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 08, 2009, 11:14:02 »
Dzięki wielkie - dla mnie już sprawa jasna. Dziwi mnie jedynie fakt, że po zrobieniu Hard Resetu zdarzało się niektórym, że pewne ustawienia zostawały (jak udało mi się wyczytać z niektórych postów), więc czy ten Hard Reset, to taki naprawdę Hard ? Mam takie wyobrażenie, że wgranie nowego ROMu zastępuje istniejący i faktycznie wszystkie ustawienia są domyślne, jednak zrobienie HR niczego nie zastępuje i może się zdarzyć, że jakieś ustawienie jest "zablokowane" i nie zostanie przywrócone, co tym samym może nie likwidować powodu dla jakiego zrobiło się Hard Reset.
No ale ok, sądzę, że temat jest jak dla mnie wyczerpany. Dziękuję za odpowiedzi. Tak swoją drogą - telefon na Windows Mobile, to już inna epoka niż zwykłe telefony.
i900 Omnia

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 08, 2009, 14:21:53 »
Mam takie wyobrażenie, że wgranie nowego ROMu zastępuje istniejący i faktycznie wszystkie ustawienia są domyślne, jednak zrobienie HR niczego nie zastępuje i może się zdarzyć, że jakieś ustawienie jest "zablokowane" i nie zostanie przywrócone, co tym samym może nie likwidować powodu dla jakiego zrobiło się Hard Reset.

I tu mozesz miec racje, niektorzy faktycznie pisali ze po HR problem badz jakis config pozostal.Nie jestem pewien, ale moze to miec zwiazek z pewnymi ustawieniami lub programami zaistalowanymi na Mojej Pamieci, ktora nie jest czyszczona w czasie HR.
Pozdro