Ile razy zmienieliście ROM w Waszej Omnii ?

• 33 Odpowiedzi
  • 4150 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ile razy zmienieliście ROM w Waszej Omnii ?
« dnia: Luty 18, 2009, 23:05:47 »
Jak w temacie.

Dużo czytam na temat Omnii i  niestety wielu użytkownikow "pogrzebało" swoje zabawki. Dlatego postanowilem założyc ten watek, aby mieć wyobrażenie jakie jest prawdopodobieństwo uwalenia Omnii na amen.

*

Offline art28

• 13
Odp: Ile razy zmienieliście ROM w Waszej Omnii ?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2009, 23:13:20 »
około pięciu razy i jest ok.
należy przestrzegać ściśle instrukcji wgrywania romu
tzn nie podniecać się i na spokojnie wszystko robić punkt po punkcie.
większość nieudanych wgrań to błędy ludzkie.

pozdrawiam

*

Offline josespontana

• *
  • 58
  • Sprzęt: ZTE Blade, Samsung Omnia
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2009, 23:18:00 »
Ja przez pierwszy tydzień zmieniałem ROM codziennie  B) . Teraz mi trochę przeszło i czekam na nowości.

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2009, 00:08:43 »
Ja na razie dwa razy. Z polskiego plusowego romka na angielskie. Najpierw zwykły a potem odchudzony  :D. Próbowałem z pliku i przez GP :) Na razie nie dostrzegam wad, ale jak tylko mnie coś skusi to pocisnę nowy rom :)

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2009, 04:33:26 »
Wlasnie na takie odpowiedzi czekalem. Konkretne i rzeczowe :ok:
Czyli wyglada na to, ze nie taki diabel straszny i faktycznie -jak napisal art28- wiekszosc "uziemien" wynika z bledu uzytkownika. Jednak mysle, ze sprzet takze ma wplyw na powodzenie flashowania. Z moich informacji wynika, ze zalecane jest flashowanie na mozliwie "najczystszym" PeCecie z WinXP. Po prostu chodzi o to, alby jak najmniej sterownikow i aplikacji mogacych zaklocic poprawne flashowanie bylo na nim zainstalowanych.
Zastanawia mnie tez, czy ROM mozna zmieniac dowolnie ? tzn brand -----> nie brand, angielski---->polski  polski-----> angielski itp itd...

Oczywiscie piszcie dalej na temat ile razy zmienieliscie ROM w swoich Omniach i doswiadczeniach z tym zwiazanych. Bede wdzieczny za kazda konkretna wypowiedz.

*

Offline MCRavel

• *
  • 62
  • THE MUSIC F@CTORY
  • Sprzęt: Samsung I8000 OMNIA II (8GB)
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2009, 07:51:49 »
WiTaM
Ja zmieniałem ROM na komputerze córki (jedyny w domu z XP) na którym XP był wgrany ponad rok temu. Anty Vir AVAST i spokojnie się wszystko wgrało. W ciągu 24h wgrywałem 3 razy z oryginalnego na QBASA, potem na Ryrzego i na końcu na J3. Wszystko przebiegło bez problemowo. Teraz oczekuje najnowszego softu od Ryrzego i nappewno nie omieszkam go zapuścić w moją Omnię :).

PozDraWiaM
Samsung I8000 Omnia II (8GB)

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2009, 08:06:09 »
Ja tylko raz zmieniłem ROM. W zakupionej Omni miałem SAHI1 więc nie narzekałem ani na baterię ani na działanie samego ROMu. W styczniu tego roku zmieniłem na SAHJ3, ten który pojawił się na oficjalnej stronie Samsunga... i jest dobrze. Jeśli pojawi się coś nowego po polsku, co mnie przekona to na pewno wgram.

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2009, 10:34:45 »
hmm ja zmieniam srednio 2-3 razy dziennie ;) teraz mam juz 7 dni ROM bez zmian :P hehe zawsze robie to pod XP
Pozdro Ryrzy

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2009, 11:03:20 »
od nowości to jakieś 10x, sporo ich wyszło, więc jest w czym wybierać

*

Offline josespontana

• *
  • 58
  • Sprzęt: ZTE Blade, Samsung Omnia
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2009, 12:05:34 »
Do zmiany ROM-ów używam kompika firmowego który jest mocno zaśmiecony różnymi aplikacjami i sterownikami. Wgrywałem ROM-y polskie, niepolskie, brandowane, niebrandowane, po "Hard resecie" i bez z exe-ca i z GrandPrixa. Za każdym razem bez problemów  :ok: ( pewnie teraz jak się pochwaliłem to dokonam zwałki :wink: )

*

Offline qbus

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC Topaz
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2009, 12:38:47 »
hmm ja zmieniam srednio 2-3 razy dziennie ;) teraz mam juz 7 dni ROM bez zmian :P hehe zawsze robie to pod XP

Witaj w klubie   B). Ja nie flashowałem telefonu od ponad tygodnia już, ale bywały dni, że 20 flashy szło jak nic.

Sumując to od listopada łącznie flashowalem telefon już z 80 razy  :mrgreen:.
Napisane: Luty 19, 2009, 12:37:46
Do zmiany ROM-ów używam kompika firmowego który jest mocno zaśmiecony różnymi aplikacjami i sterownikami. Wgrywałem ROM-y polskie, niepolskie, brandowane, niebrandowane, po "Hard resecie" i bez z exe-ca i z GrandPrixa. Za każdym razem bez problemów  :ok: ( pewnie teraz jak się pochwaliłem to dokonam zwałki :wink: )

Ja jeszcze w ferworze walki nad nowymi wersjami ROMów flashowałem telefon przy 20% baterii. Ale to już hardcore i nie polecam tego nikomu  :worried:.

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2009, 00:07:07 »
około 10x

jak dobrze wszystko zrobisz zgodnie z instrukcją to nic się nie stanie

99% skuteczności

wcześniej miałem HTC tytn 2 i miał rom zmieniany ponad 30x i nic

Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
Omnia SAHJ1 > DXHK3 > DXHL2 > DXIA2_QB05M > 30.01.2009 (DXIA2 updates)
HTC Tytn II

*

silentjob

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 20, 2009, 09:08:16 »
5-10 razy na każdym z kilku urządzeń jakie miałem w rękach ;), sporo tego patrząc z perspektywy czasu :)).

*

Offline KartofeLone

• **
  • 113
  • Sprzęt: N560, Galaxy S, Galaxy S III
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 20, 2009, 21:59:19 »
Piszcie też czy XP czy Vista.

*

Offline Diabelko

• **
  • 122
  • Omnia 8GB > Mediamarkt +2GB
  • Sprzęt: Omnia SGHi900 8GB
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2009, 22:53:58 »
5 razy   B) na XPeku  od romu SAHJ3 do romu Qubusa i Shokka9  :grin: i znowu Qubusa   B)
Mam Noda i net w orange  :E przy ładowaniu nowego romu wyłączam internet , przeglądarki , gg, ( wszystko co wymusza internet ) proces przebiega bezbłędnie  :ok:
jestem z natury niecierpliwy i czekam na nowe wydanie romu  :E głodniak nowości ze mnie  :ohreally:
Artemis by Sector

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 21, 2009, 13:58:00 »
Około 15 razy..od romu który dostałem z Omnią (jakiś jede3n z pierwszych) przez wszystkie modowane polskie i angielskie,w między czasie były powroty do polskiego sprawdzonego SAHJ3 az i tak w efekcie koncowym własnie na  SAHJ3 sie zatrzymałem.Z omnią wszystko ok.

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
  • Sprzęt: SGS2 ICS
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 22, 2009, 09:59:26 »
Zmieniałem ROM jakieś 8 razy (laptop z XP) zarówno na oryginalne jak i "gotowane"... Zawsze się udawało  :ok:
Napisane: Luty 21, 2009, 15:26:06
A dziś się nie udało...  :mad: Na razie ładuję baterię...  :sleepy: Zobaczymy czy da się zreanimować...  :-|
Chciałem załadować ponownie ROM z manillą ryrzego bo ostatnia wersja (beta) zupełnie mi nie odpowiada  :S
Na razie nie doszedłem przyczyny, ale możliwe, że bateria padła. Dziwne bo powinna się ładować podlączona kablem do kompa...  :worried:
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2009, 10:02:01 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

*

Offline jeeep

• 12
  • Sprzęt: Omnia 16GB
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 22, 2009, 12:30:40 »
około pięciu razy i jest ok.
nigdy nie przestrzegałem ściśle instrukcji wgrywania romu.Może tylko nod odstawiałem.

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2009, 16:27:51 »
A dziś się nie udało...  :mad: Na razie ładuję baterię...  :sleepy: Zobaczymy czy da się zreanimować...  :-|
Chciałem załadować ponownie ROM z manillą ryrzego bo ostatnia wersja (beta) zupełnie mi nie odpowiada  :S
Na razie nie doszedłem przyczyny, ale możliwe, że bateria padła. Dziwne bo powinna się ładować podlączona kablem do kompa...  :worried:

Przykro to slyszec. Daj znac czy udalo sie podniesc Omnie. Powodzenia

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 22, 2009, 17:07:02 »
Udało się   :grin:
Za drugim razem fonik się odpalił  (na oryginalnym ROM'ie) :shock:
Wgrywam właśnie i900_RyM2D1.exe kolejny raz - zobaczymy...

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 22, 2009, 23:22:31 »
SUPER :D. Naprawde ucieszyla mnie ta wiadomosc. A wiec nawet jak cos pojdzie nie tak to jest nadzieja.
Jesli by Ci sie chcialo napisz please swoja instrujce wgrywania (np. w punktach) i konfiguracje twojego kompa.

Pozdrawiam

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 23, 2009, 19:03:45 »
To nie wątek na tą opowieść   :S Powiem tylko, że po nieudanej próbie nie działał telefon  :(
W każdym razie od tego nieszczęśliwego upgrade'u wgrywałem ROM jeszcze z 5 razy i wszystko jest OK  :ok:
Dobra rada - ładujcie baterię na 100% przez zabawą z ROM'ami...

*

Offline And02

• 11
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 24, 2009, 01:16:45 »
Wgrywałem trzy razy po XP -( ten sam tel) i za kazdym razem kończyło się wyświetlającym ostrzeżeniem - (źle wgrane oprogramowanie telefonu). Następnie 3 razy pod Vista (ze strony Smsunga - anty vir i inne włączone) - na różnych Omniach i tu już bez żadnych problemów. Ważne jest 100% naładowanie baterii. Pozdr.

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 25, 2009, 21:23:52 »
po zakupie omni 1 raz wgrał mi servis z  sahj5 na sahj1 nastepnie oryginalny z samsunga sahj3 wgrałem sam Laptop + Vista home Premium Sp1 Bez problemu wgrałem i działa znakomicie  :ok:
Samsung PDA: SGH-i900 Omnia 16GB - WM 6.5 - Radio: XXIB2

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 26, 2009, 00:07:53 »
Ciekawa sprawa... Wszem i wobec dudniono: "wgrywac TYLKO pod XP", a z dwoch ostatnich postow wynika, ze uzywajac Visty nie ma najmniejszych problemow z wgrywaniem softa i jest mniejze ryzyko uwalenia fona.
No coz zobaczymy co przyniosa kolejne posty, wiec... piszcie, piszcie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 26, 2009, 11:11:49 »
Witam
Zmienialem tylko raz, bo na starym ROM-ie nie chcial sie simlock usunac  :)

Tomek

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 10, 2009, 22:01:58 »
Witam!
Mam omnię z plusa - soft CXHH6, więc problemy z baterią, chcę zmienić na SAHJ3 (wersję softu już zmieniłem w rejestrze). Po takim zabiegu pewnie stracę gwarancję jakby coś nie poszło, więc podchodzę do tego jak kot do jeża. I teraz sedno: do wyboru mam na tym samym kompie: Vistę SP1 instalowaną dwa lata temu i świeżego XP SP2. Pewnie lepiej na czystym XP, ale: na forum pisze żeby zainstalować sterowniki modemu samsunga, ale na stronie samsunga nic o tym nie ma. Więc jak to w końcu jest: instalować, czy nie? Nie chcę uwalić fona, bo raczej na serwis nie mam co liczyć po nieudanym flashowaniu... :worried:

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 10, 2009, 22:13:10 »
Pewnie lepiej na czystym XP, ale: na forum pisze żeby zainstalować sterowniki modemu samsunga, ale na stronie samsunga nic o tym nie ma. Więc jak to w końcu jest: instalować, czy nie? Nie chcę uwalić fona, bo raczej na serwis nie mam co liczyć po nieudanym flashowaniu... :worried:

Czytałem na modaco, że nie trzeba instalować sterownika Samsunga, chociaż ja instalowałem. Inna rzecz, że jak uwali się telefon to nikt nie dojdzie co z nim robiłeś - oddajesz na gwarancje i mowisz, ze wlaczyles do ladowania i telefoon umarl :) Kolejna sprawa - pomysl o WM 6.5 - naprawde ciekawe, szybkie i oszczedne dla baterii romy z dobrym dotykiem. Jak chcesz calkiem zminimalizowac ryzyko to po prostu pomin instalacje radia - installowalem juz tak okolo 10 razy i nic sie nie dzieje. Mozna wgrywac bez problemu.

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 10, 2009, 22:28:53 »
2 razy:
pierwszy -  z SAHH5 na SAHJ3 (pod Vistą)
drugi - z SAHJ3 na ten z podpisu poniżej, bez modułu radia (pod XP-kiem)
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 10, 2009, 22:46:20 »
SeBoLeX rozumiem że ładowałeś ROM-a Grandprix-em, a z kąd ściągnąłeś pliki rom-u?