IGO 8 ... szybko wyczeroująca się bateria

• 3 Odpowiedzi
  • 1549 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwart

• 37
IGO 8 ... szybko wyczeroująca się bateria
« dnia: Grudzień 16, 2009, 07:17:25 »
Witam, ostatnio testowałem IGO 8 i zauważyłem, że po załączeniu programu i podłączeniu do ładowarki samochodowej
akumulator Omni po około 30 minutach rozładowuję się i Omnia bardzo się nagrzewa.
Ładowarka się wyłącza i nie ładuje. Pomaga reset ew. trzeba odczekać aż telefon ostygnie.

co jest przyczyną ?

Przy Automapie problem ten nie występuje

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
Odp: IGO 8 ... szybko wyczeroująca się bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2009, 18:00:36 »
Podejrzewam, że przyczyną może być ładowarka - jeśli nie jest oryginalna lub dedykowana do omni, to pomimo taj samej wtyczki może mieć inaczej podłączone przewody na pinach. Gdzieś to już było na forum, a ja sam miałem podobne perypetie.  Dokupiłem dodatkowy kabel podłączeniowy USB, oryginalny Samsunga, ale o innym numerze identyfikacyjnym niż dołączony fabrycznie do OMNI, a po podłączeniu OMNI do komputera efekt był podobny - zamiast doładowania rozładowywanie i po półgodzinnej pracy spadek naładowania baterii z pełnej do zera! OMNIA przy tym gwałtownym rozładowaniu rzeczywiście bardzo się rozgrzewała...

*

Offline frog28

• 23
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tap 2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2010, 13:38:58 »
Zauważyłem te same objawy ale podczas wyjazdu do Hiszpanii w lecie , nie jestem fachowcem w tym ale myślę sobie  tak ,odbiornik GPS-u jak i procesor Omni podczas pracy z programem IGO potrzebują dużo energii dołóżmy umiejscowienie Omni na szybie i świecące słońce na baterię i mamy wysoką temperaturę baterii , z drugiej strony urządzenia ładujące akumulatory wyłączają ładowanie po osiągnięciu pewnej temperatury akumulatora (w każdym razie tak jest w ładowarkach w narzędziach akumulatorowych nie sądzę że w komórkach jest inaczej) . Efekt dwie wykluczające się informacje do procesora , mała ilość energii w akumulatorze , duża temperatura akumulatora , żeby akumulator nie eksplodował z przeładowania wyłączyć ładowanie ( w każdym bądź razie ja bym tak zaprogramował urządzenie ) . Poradziłem sobie tak , przeniosłem Omnie nad kratkę wentylacyjną i klima ją chłodziła .I po problemie

*

Offline kwart

• 37
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2010, 21:25:45 »
oddałem Omnie do serwisu z pełnym opisem, uzytkowalem 1 rok.
odebrałem, wymienili mi wyświetlacz oraz baterie na nową. teraz już sie tak nie grzeje i działa
bezproblemowo. Przyczyną była bateria.