TMC w Omni (działa!)

• 18 Odpowiedzi
  • 5427 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
TMC w Omni (działa!)
« dnia: Luty 01, 2009, 11:03:12 »
Jako ze skonczyly mi sie pomysly na znalezienie i skonfigurowanie w IGO8 mozliwosci odbioru wiadomosci TMC-szukajka na forum milczy na ten temat-chcialbym aby ktos wypowiedzial sie w tej kwesti.
Czy jest Omni mozliwosc korzystania z tej funkcji ? Jesli Samsung wyposazyl fona w odbiornik UKF z RDSem, teoretycznie taka mozliwosc istnieje ale....
Chyba ze nie do konca mam pojecie o tej usludze i nie korzysta ona z odbiornika radiowego ?
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 11:10:14 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: TMC w Omni
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2009, 12:06:20 »
ale jesli chodzi o RDS to w omni jest obslugiwany tylko PS, RT i AF chyba a TMC to system ktory wystepuje w nawigacji... tylko ktory nijako wykorzystuje RDS ale z opcja TA lub TP a w omni tego raczej nie ma.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2009, 12:11:45 »
Jako ze skonczyly mi sie pomysly na znalezienie i skonfigurowanie w IGO8 mozliwosci odbioru wiadomosci TMC-szukajka na forum milczy na ten temat-chcialbym aby ktos wypowiedzial sie w tej kwesti.
Czy jest Omni mozliwosc korzystania z tej funkcji ? Jesli Samsung wyposazyl fona w odbiornik UKF z RDSem, teoretycznie taka mozliwosc istnieje ale....
Chyba ze nie do konca mam pojecie o tej usludze i nie korzysta ona z odbiornika radiowego ?

o ile ja się orientuję musisz mieć osobny odbiornik TMC. Niestety zwykły odbiornik RDS może nie wystarczyć. Być może się mylę, ale o ile dobrze kojarzę to mam racje.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2009, 12:48:24 »
No wlasnie myslalem ze jesli jest radio z RDSem to to wystarczy ,ale niestety chyba nic z tego. W czasie Automatycznego Wykrywania  w IGO8 w pewnym momencie wyskakuje okno z instalacja TMCGPS.dll i.. to na tyle. Wyszukiwanie konczy sie komunikatem BRAK ODBIORNIKA TMC ! Podlaczalem sluchawki i wlaczalem  nawet radio przed uruchomieniem IGO8 ale to na nic.Chyba dopoki usluga ta nie bedzie uruchomiona w Polsce-o ile w ogole kiedys bedzie- to nie ma co liczyc na szybkie rozwiazanie tego problemu.
Ale telefonik trzeba bedzie wykonac do serwisu i zapytac co oni na to  :-?
Pozdro

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2009, 13:03:51 »
Trwaja prace nad uruchomieniem TMC na Omni. Podobno w IGO8 cos tam rusza, ale nie zaglebialem sie w ten watek

http://www.modaco.com/content-page/273982/tmc/page/80/

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2009, 13:05:14 »
no to skoro nie nadaja takiego sygnalu w polsce to nie dziwi mnie ze nie dziala, pewnie to nie z tego powodu ale wlasnie braku tego modulu tmc w radiu omni ale na wszelki wypadek sprawdz w niemczech jak bedziesz :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2009, 13:29:25 »
no to skoro nie nadaja takiego sygnalu w polsce to nie dziwi mnie ze nie dziala, pewnie to nie z tego powodu ale wlasnie braku tego modulu tmc w radiu omni ale na wszelki wypadek sprawdz w niemczech jak bedziesz :)

Obecnie jestem w Dani i prawde mowiac nie mam pojecia czy dziala ta usluga w kraju Duna,ale jadac przez Niemcy nie moglem nic sprawdzic bo poprosu nie znajduje mi odbiornika TMC i tu jest caly bol.
Jesli kol. @temp333 znalazl cos na Modaco to chyba cos sie rusza w tym temacie.
Naturalnie TMC nie jest niezbedne ale jak by bylo to czemu nie... Na innym forum czytalem ze jest pomocna do omijania korkow,remontow itp. czasami bardzo pomaga np. w Niemczech. Pozostaje czekac.
Dzieki wszystkim za pomoc i odpowiedzi.
Pozdro

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 18, 2009, 16:21:57 »
No to Omnia doczeka sie wkrotce realizacji TMC przez programiste z modaco Beamrider :D Testowo udalo sie uruchomic ze strojeniem recznym.

http://www.modaco.com/content-page/273982/tmc/page/100/

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 18, 2009, 18:58:10 »
no to powodzenia z tym strojeniem. Poza tym w Polsce tego systemu pewnie nigdy nie doczekamy
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline tormen

• 16
  • Sprzęt: HTC Leo
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2009, 00:13:46 »
Witam wszystkich, z tego co wiem radio w Omnii mimo że z RDS-em, nie ma modułu TMC. Ja mieszkam w Niemczech i używam Omnii do nawigacji korzystam z iGO 8. Korzystam także z TMC na Omnii ale mam przez bluetooth podpięty zewnętrzny odbiornik TMC, działa wszystko bez problemu tylko potrzebuję dosyć silnego sygnału dowolnej stacji radiowej nadającej sygnał TMC. Omnia ma chyba problem z selektywnością, nie "łapie" dobrze słabych sygnałów jak inne GPS-y. Miałem poprzednio Etena z RDS-em i modułem TMC, wszystko działało (TMC oczywiście) na iGO 8 bez problemów.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2009, 11:18:57 wysłana przez tormen »

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 19, 2009, 09:45:33 »
Jest czy nie ma, ale skoro programista ma dostep do RDS to moze skutecznie zaimplementowac TMC. Podobnie bylo z A-GPS - na poczatku Nokia N95 nie miala tego w specyfikacji, a wystarczylo wgrac nowszy firmware i juz bylo - tak wiec byla to kwestia nie sprzetu, lecz oprogramowaznia. Poza tym w najnowszym igo na oficjalnej stronie producenta widzialem Omnie na liscie sprzetow zgodnych z TMC, wiec mozliwe ze z wgranym nowym radiem i nowym Igo8 TMC ruszy bez problemow. Poki co czekamy na driver od BeamRidera, ktory jest w trakcie pisania :)

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2009, 16:45:52 »
Wiec jest nadzieja ze niedlugo TMC w Omni zaswieci  :mrgreen: Trzymam kciuki za @BeamRidera
Pozdro

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
TMC w Omni już działa!
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 22, 2009, 16:05:41 »
Pierwsza publiczna beta już jest - z relacji użytkowników gdzie działa ta technologia  - TMC działa i nie sprawia kłopotów.

http://www.modaco.com/content/i9x0-omnia-http-omnia-modaco-com/287075/updated-omniatmc-beta-1-relased/

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
Odp: TMC w Omni już działa!
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 22, 2009, 16:16:39 »
wow :O~szkoda ze w pl nie działa:P
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 22, 2009, 17:39:49 »
Oprogramowanie superrrr, jeden minus.
Ladowarka samochodowa lapie u mnie slaby sygnal, ale dziala perfekcyjnie jak podlacze sluchawki.
 :O~ :ok:

*

Offline tormen

• 16
  • Sprzęt: HTC Leo
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:44:16 »
U mnie działa wszystko super, a na ładowarce nie będzie ci działać, bo wtedy jest odłączona antena. Musisz z wtyku ładowarki samochodowej odizolować pierwszy pin (w ładowarce 1 i 2 pin są zwarte), i dolutować do niego po prostu jakiś przewód który będzie anteną. Ja tak zrobiłem i antena działa super i mam jednocześnie ładowanie na ładowarce samochodowej, a oprócz tego głos na głośniku a nie na słuchawkach.

Odp: TMC w Omni (działa!)
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 26, 2009, 13:06:27 »
Mógłby ktoś wrzucić ten plik na Rapida? bo korzystając z linku trzeba sie tam logować. thx

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 26, 2009, 13:39:04 »
Mógłby ktoś wrzucić ten plik na Rapida? bo korzystając z linku trzeba sie tam logować. thx
Konto na modaco przyda się prędzej lub później...

Szkoda, że w naszym pięknym nadwiślańskim kraju takie patenty nie działają... Jak ktoś jeździ za granicę to wtedy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 13:40:43 wysłana przez LuzZz »
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline jochen

• 40
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 09, 2010, 12:50:10 »
Może ktoś poinstruować jak zgrać TMC z Omnią?