GSM - 3G/HSDPA/EDGE - wybór pasma

• 44 Odpowiedzi
  • 16488 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DK

• 27
GSM - 3G/HSDPA/EDGE - wybór pasma
« dnia: Sierpień 27, 2008, 22:46:58 »
Witam

Może ktoś wie jak ustawić ww telefonie żeby pracował tylko w sieci GSM, a nie UMTS? Znalazłem opcję wyłączenie tylko HSDPA.
W swoim zwykłeym S-E K610 mam taką opcję - zawsze można trochę oszczędzić baterię.

Dzięki
Pzd
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 20:00:59 wysłana przez javman »

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900

*

Offline marekmars

• 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
Odp: GSM - 3G/HSDPA/EDGE - wybór pasma
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2008, 08:48:14 »
Witam

Może ktoś wie jak ustawić ww telefonie żeby pracował tylko w sieci GSM, a nie UMTS? Znalazłem opcję wyłączenie tylko HSDPA.
W swoim zwykłeym S-E K610 mam taką opcję - zawsze można trochę oszczędzić baterię.

Dzięki
Pzd

Wchodzisz w Menu start > ustawienia > telefon i na ostatniej zakladce nie zaznaczaj automatycznie tylko wybierz co Cie interesuje.

Marek.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2008, 09:22:05 »
Witam

Dzięki
Pzd
Tak ale wiecej stracisz przez czas pobierania danych na samym edge..

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2008, 10:18:26 »
Witam

Dzięki
Pzd

Wchodzisz w Menu start > ustawienia > telefon i na ostatniej zakladce nie zaznaczaj automatycznie tylko wybierz co Cie interesuje.

Dzięki za odpowiedź.
Hm, wydaje mi się, że dotarłęm do tej opcji, ale nie można jej było edytować. Zrozumiałem, że służy tylko do wyświetlaniu aktualnych ustawień.
Sprawdzę to ponownie, ale dopierow wiczorem.

Jeśli chodzi o pobieranie danych to żona (bo omnia jest jej) najczęściej korzysta i tak z Wifi. Pozatym zawsze sobie można tą przełączyć przed połączeniem - tak robię na S-E.

Pzd

« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2008, 20:50:46 wysłana przez DK »

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2008, 20:58:59 »
Witam

Dzięki
Pzd

Witam

I sprawdziłem. Nie mam możliwości zmiany tej opcji. Ustawiona jest na Automatycznie. Jak wybieram inną to i tak nie mogę zatwierdzić - jest tylko przycisk Anuluj przy tej opcji.

Pzd

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 28, 2008, 21:28:44 »
Ale w czym jest problem, przeciez w drugim poście podałem link, w którym jest podane jak to zrobić, czyli:

Na początek jak włączyć / wyłączyć obsługę 3G w Samsungu SGH-I600 :
1) Wpisać *#1546792*# (lub uruchomić ukryty program \Windows\AdminSettings.exe)
2) Pojawi się menu  "Admin Settings" :
- Version
- Preconfiguration
- Network & Call Settings
- Internal
3) Wybrać Network & Call Settings > Network Mode
4)  GSM - wyłączenie 3G
5)  Auto - włączenie on 3G

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2008, 21:39:57 »
Ale w czym jest problem, przeciez w drugim poście podałem link, w którym jest podane jak to zrobić, czyli:

Na początek jak włączyć / wyłączyć obsługę 3G w Samsungu SGH-I600 :
- Version
- Preconfiguration
- Internal
4)  GSM - wyłączenie 3G

Witam

No tą drogą to istnieje możliwość zmiany tego parametru.
Próbowałem wejście do tego menu wcześniej, ale pewnie się pomyliłem i myślałem, że ten kod nie działa na i900. Po twoim powyższym poście sprawdziłem jeszcze raz i udało się.

Swoją drogą ta całkiem skomplikowane. Jeżeli by się dało z poziomu tego menu co opisał marekmars to by było OK.

Dzięki za info.
Pzd

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2008, 22:58:14 »
Swoją drogą ta całkiem skomplikowane. Jeżeli by się dało z poziomu tego menu co opisał marekmars to by było OK.

Dzięki za info.
Pzd

da sie da bo ja tak dokladnie jak to opisal marekmars zrobilem
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2008, 10:37:07 »

Dzięki za info.
Pzd

da sie da bo ja tak dokladnie jak to opisal marekmars zrobilem

Witam
Więc u mnie tak się nie da. Tą drogą opisaną przez marekmars mogę sobie sprawdzić tylko ten parametr i tyle.
Przy użyciu tego ukrytego menu owszem da się. Ja mam taki ROM:
PDA:  i900SAHG5/CXHG2
TEL.: i900XXHG7

Napiszcie jaki wy macie.

Pzd

*

Offline m-99

• *
  • 65
  • Sprzęt: B7350 było B7330, Palm Pro, i780, HP 6915
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2008, 11:03:24 »
Da się z menu tak jak pisal marekmars. Pewnie szukałeś wyrażenia 3G i 2G... Najpierw musisz rozlaczyc transmisje danych (ikonka na gornym pasku 3g) poprzez dluzsze wcisniecie przycisku czerwonej sluchawki (w razie czego uruchamiasz w opcjach rozlaczanie w ten sposob Menu->przyciski->Klawisz konczenia). Teraz wchodzisz w menu ->ustawienia -> telefon. Ostatnia zakladka 'wiecej'. Masz liste - pierwsza pozycja to Wybór pasma. Zaznaczasz i klikasz na dole Pobierz ustaw... Pojawia sie okienko z czestotliwosciami: Automatycznie, 900/1800, 950/1900 i wcdma. Zaznaczasz 900/1800 i juz. Kilkasz OK. Od tej pory ikonka transmisji danych z literka E.

m-99
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 11:14:30 wysłana przez m-99 »

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2008, 12:19:56 »
Da się z menu tak jak pisal marekmars. Pewnie szukałeś wyrażenia 3G i 2G... Najpierw musisz rozlaczyc transmisje danych (ikonka na gornym pasku 3g) poprzez dluzsze wcisniecie przycisku czerwonej sluchawki (w razie czego uruchamiasz w opcjach rozlaczanie w ten sposob Menu->przyciski->Klawisz konczenia). Teraz wchodzisz w menu ->ustawienia -> telefon. Ostatnia zakladka 'wiecej'. Masz liste - pierwsza pozycja to Wybór pasma. Zaznaczasz i klikasz na dole Pobierz ustaw... Pojawia sie okienko z czestotliwosciami: Automatycznie, 900/1800, 950/1900 i wcdma. Zaznaczasz 900/1800 i juz. Kilkasz OK. Od tej pory ikonka transmisji danych z literka E.

m-99

Witam
No dobra, macie rację - działa.  :ok: I działało by cały czas gdybym naciskał OK (to małe w prawym górnym rogu). A ja się zasugerowałem tym, że na dole nie mam przycisku np. Zatwierdź lub OK po prawej stronie, tak jak po lewej jest Anuluj. Zaczeło się od tego, że do innych parametrów z tego menu pokazują się na dole różne przyciski, które dają pełną możliwość wyboru - zatwierdzenia, odrzucenia lub zmiany. I tego samego oczekiwałem w tym miejscu. :S

Normalnie pękam ze śmiechu z samego siebie.

Dzięki za cierpliwość

Pzd

:S.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 12, 2008, 19:27:08 »
Witam. Mam otóz pewien problem. Mam omnie od 2 dni. Wszystko jest w niej zaje****, tylko jedna rzecz mnie dreczy. Otoz edge, czy 3g. W ciągu dnia jestem cały czas w zasiegu wifi, mocniejszym, slabszym ale jestem. I czasami mi sie wlacza ikonka albo 3g albo edge. Czy jest jakas mozliwosc wylaczenia tego? Wiem ze jest mozliwosc wylaczenia "caleo telefonu", wyjscia z siecie, ale mi chodzi tylko od edge/3g.
Nie chce miec racunku na 5 stow;)

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi

*

Offline Kilg

• 292
  • Sprzęt: Galaxy SIII
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 12, 2008, 19:34:28 »
3 g mozesz wyłaczyć w ustawieniach połączeń telefonu (nie wiem dokładnie gdzie w Omni, ale zakładam że ustawienia>połaczenia i gdzieś tam) W HTC jest Conn. Manager który to robi. Patrzyłeś w instrukcję? Poza tym, przy włączonym wifi, IE powinien łączyć się automatycznie przez wlan, a dopiero gdy niedostępny to przez gsm - nie jest tak?
WYGIWYGAINGW
What You Get Is What You're Given and It's No Good Whining
(The Science of Discworld by Terry Pratchett)

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 12, 2008, 19:39:41 »
oczywiscie, ze jest tak, ale mi edge(nie 3g teraz:)) przeszkadza. I chciałbym go wylaczyc... Prosze o pomoc

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 12, 2008, 22:44:10 »
prosiłbym o odpowiedz. Pozdrawiam

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 12, 2008, 22:50:30 »
Proponuję program nodata. Program ten wyłącza wybrane przez użytkownika drogi łączenia z netem. U mnie działa rewelacja.
Samsung Omnia 16 GB
MIO P560

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 12, 2008, 23:38:11 »
a jak go wgrać? znaczy w jakie miejsce na karcie? ogólnie, gdzie sie wgrywa progrmy i grafike, muzyke na omni?

*

Offline mrb7

• 5
  • Sprzęt: NR750 / i900 Omnia
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 25, 2008, 21:22:54 »
ver
PDA:i900SAHH6/CXHH6
TEL:i900XXHH4
Pozdrawiam all

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 12, 2008, 14:52:54 »
Witam, ja jestem laikiem i mam małe pytanie. Czy korzystanie z edge kosztuje? Jak można wyłączyć w ogóle tą funkcję z omni. Nie chcę korzystać ani z gprs ani z edge, ale nigdzie nie mogę znaleźć do tego ustawień.

*

Offline HAHA

• *
  • 77
  • Sprzęt: Nokia 3310 -  Nokia 6610i - Nokia 5500 Sport - Samsung i900 OMNIA
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 31, 2008, 20:25:33 »
Witam'
Mógłby ktoś tak konkretnie jak ustawić połączenia do internetu jak ustawić dla Wi-FI + jak jego brak ustawić EDGE lub 3g a w razie potrzeby zablokować
Mnóstwo jestv tematów ale wszystkie nic z siebie nie daja

Ustawić Wi - Fi jako praca
NIe wiem licze na pomoc dzięi z góry

Napisane: Październik 31, 2008, 17:22:55
hej a jak przełączyć z GSM na UMTS ( czyli 3G) i dlaczego nie dam rady połączyć sie z internetem mając E (sama ikonka )

*

Offline cRet

• *
  • 81
  • Omnia 8GB HTC HD2
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 31, 2008, 23:22:00 »
hej a jak przełączyć z GSM na UMTS ( czyli 3G) i dlaczego nie dam rady połączyć sie z internetem mając E (sama ikonka )
W opcjach połączen , zmień tryb połączenia na 3G, i jka będziesz miał zasięg UMTS to bedzie 3G,a jak nie bedzie zasięgu to samo przełączy na GSM
chyba
PZDR

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 11, 2008, 17:30:33 »
Wiem jak wylaczyc droga okrezna w Omni 3G tak, zeby byl tylko edge. Niestety wymaga to wielu klikniec i jest uciazliwe. Czy jest jakis prosty programik ktory by to robil jednym kliknieciem?

Tzn. chodzi mi o to, zeby kliknac i wylaczalo sie 3 G kliknac ponownie i znow sie zalaczalo. Oczywiscie chodzi o oszczednosc baterii.

Poki co znalzlem:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=299070

Pisze ze jest support dla Omni. Niestety strona nie dziala i nie moge skorki zaciagnac pod omnie. Odpaliolem na skorce qVGA jednak opcaj zmiany 2G/3G nie dziala .... Moze jak skorke dedykowana zaqlacze to bedzie dzialac (chociaz mam watpliwosci).  Poza tym, ten program jest dosysc kobylasty i nie jest mi potrzebny. Wolalbym cos prostszego.

*

Offline jeeep

• 12
  • Sprzęt: Omnia 16GB
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 11, 2008, 17:46:29 »
- Version
- Preconfiguration
- Internal
4)  GSM - wyłączenie 3G

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 11, 2008, 18:49:54 »
gdzie jest w systemie ten program ?

*

Offline benco

• **
  • 142
  • Sprzęt: Treo 90 -> TT -> HTC Wizard -> HTC Touch Elfin + Samsung OMNIA + Nokia E51i + eeePC 901
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 11, 2008, 21:03:37 »
Poszukaj \Windows\Admin.exe

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 11, 2008, 21:07:23 »
To było pierwsze co zrobiłem po przeczytaniu poprzedniego post'a....

*

Offline Towi

• 30
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 11, 2008, 21:26:30 »
Może pomoże Ci program nodata . Porobisz odpowiednie profile połączeń i potem tylko będziesz wybierał za pomocą jakiego chcesz się połączyć. Ale to tylko moja teoria :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 11, 2008, 22:24:23 »
Jesli go nie widzisz to znaczy ze zapewne poslugujesz sie wkslorerem ktory nie wyswietla plikow systemowych lub ukrytych.
Uzyj Total Commandera z wlaczana opcja widocznosci ww. plikow.

*

Offline bigziomal

• **
  • 102
  • Sprzęt: Mio A701; i-mate 9502; Samsung OMNIA i900 16GB, TOUCH HD
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 11, 2008, 23:53:52 »
pliki systemowe powinienes zobaczyc w zwyklym file explorer (exploratorze plikow), tylko musisz zaznaczyc pewną opcje, otwórz menadżer plikow, (file explorer) i klkinij menu, i "show all files" ("pokaz wszystkie pliki") i powinny sie wyswietlic pliki systemowe:) pozdro