Przypomnienia/powiadomienia - dioda led, dźwięk, wibracja

• 48 Odpowiedzi
  • 17570 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
Odp: Przypomnienia/powiadomienia - led, sygnał, wibracja
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 08, 2009, 00:42:01 »
Znajdz folder gdzie jest programik i tam masz program do konfiguracji.
BTW w systemie musisz tez miec ustawione miganie najlepiej bez limitu.
W woli ścisłości, w systemie trzeba wyłączyć miganie! Przy włączonym koliduje i miga na dwa kolory.
Pytanie jak zrobić,żeby programik uruchamiał się razem z systemem?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 00:53:10 wysłana przez kak »

« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 08, 2009, 09:57:49 »

Może wrzucić do autostartu ?   B)

Pozdrawiam

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 08, 2009, 13:25:14 »
W woli ścisłości, w systemie trzeba wyłączyć miganie! Przy włączonym koliduje i miga na dwa kolory.

u mnie nie koliduje :) po pierwszym uruchomieniu wrzucilo mi lnk do startup'u :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 09, 2009, 15:33:52 »
A już wiem dlaczego, mam SPB Mobile Shell i ta nakładka też obsługuje diodę, ale jak się wyłączy w systemie to działa :)

*

Offline avid.pl

• **
  • 107
  • Sprzęt: Nokia E71, Nokia BH-503
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 05, 2009, 10:04:34 »
Mam pytanie czy jest możliwość tak ustawienia diody powiadomień by sygnalizowała nowe zdarzenie nawet po przejściu urządzenia w 'stan czuwania'. [?]
Miałem ETEN-a X800 i teraz bawię się HTC Diamondem2 i tam to działa bez problemu :)
Nokia E71

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 05, 2009, 14:38:34 »
Poczytaj dokładnie forum... temat był kilka razy poruszony.
Jest program (zdaje sie "Blinker"), który oferuje miganie diodą (chyba nawet w 3 kolorach) nawet po uśpieniu. Z tego co pamiętam działa ale nie miga w nieskończoność tylko zdaje się max 2 godz.
Zapuść temat do szukajki i na pewno znajdziesz.

wątek znalazłem i scaliłem, wiedizałem ze coś było ale myślałem ze sie nie sprawdziło na omni a tymczasem chyba działa :)
~javman
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2009, 15:46:53 wysłana przez javman »
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline darecki77

• 13
  • Sprzęt: Omnia w Orange
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 05, 2009, 22:33:22 »
Witam,

A jak wypadły testy tego programiku i jego wpływu na żywotność baterii?

Darecki_77

--------------------------------------
Omnia z Orange jeszcze z brandowanym softem
Darecki_77

*

Offline tester2

• *
  • 50
  • Sprzęt: Omnia fw:SAHI1/XXHI2 -----------------------------
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 05, 2009, 22:53:05 »
testy jakie ja robilem pokazalay, ze telefon dziala podczas migania dioda (mimo, ze ma wylaczony ekran).

sprawdzalem to prostym skryptem w mortscripcie, ktory co 5 sekund wibrowal krotko telefonem.
jesli wylaczalo sie telefon przyciskiem power - przestawal wibrowac = uspiony tel.
z migajaca dioda tel. ciagle wibrowal = dzialajacy procesor.

inna metoda to odpalic abc(?)tak manager. programik poazuje uzywalnosc procesora jako graf w czasie.
tez tam widac czy telefon przechodzi w stan uspienia czy tylko wylacza ekran.

z tego co sie orientuje omnia nie ma mozliwosci migania dioda na uspionym telefonie, ale z lenistwa od dawna nie aktaulizowalem romu i mam stary sahij albo sahj (juz nie pamietam), wiec moze cos zmienili w nowych romach.
Samsung Omnia (firmware - PDA:i900SAHI1/SAHI1, TELEFON: i900XXHI2)

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 05, 2009, 22:57:56 »
Możesz dać konkretny namiar na soft, który pokazuje czy omnia jest wyłaczona czy nie?
Bardzo mnie zainteresowało co piszesz... Chciałbym przeprowadzic kilka testów z softem w swojej omni.

*

Offline tester2

• *
  • 50
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 05, 2009, 23:10:09 »
to jest generalnie sposob na zorientowanie sie czy PPC jest wlaczony czy nie, nie tylko omnia.

mortscripta znajdziesz tutaj: http://www.sto-helit.de/index.php?module=page&entry=ms_overview&action=view
skrypt do mortscripta znajdziesz tutaj: http://www.pocketmax.net/smf/index.php?topic=6797.msg46999#msg46999
tym wlasnie prostym skrypcikiem sprawdzalem sobie battery drain roznych progamow. niestety okazalo sie, ze najlepszy program do PPC phoneAlarm nie wylacza mi omni :( - zreszta napisalem to w w/w watku autorowi programu.
niestety rzeczone wczesniej lenistwo skutecznie odwleka update romu i sprawdzenie co sie dzieje z phoneAlarmen na innym romie. ale z tego co czytalem to u wielu ludzi dziala ok. no chyba, ze nie zauwazaja "battery draina".

alternatywa zamiast pisania skryptu (choc warto zastosowac oba rozwiazania na raz) jest uruchamianie acbTaskMan.
znajdziesz go np. tutaj http://www.techiequest.com/acbtaskman-free-task-manager-for-pocket-pc-and-windows-mobile-devices/

jeszcze tylko nadmienie, ze moja omnia trzyma ok. 5-7 dni na jednym ladowaniu. z tym, ze bardzo malo rozmawiam. srednio jedna, krotka rozmowa dziennie. poza tym telefon w czuwaniu cala dobe.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2009, 23:24:25 wysłana przez tester2 »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 06, 2009, 12:17:34 »
z tego co piszesz wynika wiec jasno ze omnia nie zostaje uspiona tylko poprostu wygaszony ekran a procesy pracujace w tle nadal ociazaja procesor  i powoduja szybsze rozladowanie baterii.. to moze byc wyjasnieniem dla tego ze niektorym bateria trzyma 2 dni a niektorym 4, poniewaz niektorzy uzywaja wlasnie phone alarm i mysla ze ich omnia jest w uspieniu a tu zonk, tylko ekran jest zgaszony a sama omnia pracuje caly czas...

bardzo przydatna informacja tester2   :ok: trzeba sprawdzic inne aplikacje rzekomo zajmujace sie wygaszaniem i przelaczaniem omni w tryb uspienia :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline tester2

• *
  • 50
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 06, 2009, 13:41:43 »
polecam skrypt, ktory napisalem do mortscripta.
pewnie sie nie domyslacie ze w ciagu dnia WM sie sam wlacza i cos tam sobie sprawdza, nie wlaczajac ekranu, czasem nawet kilkanascie razy. na szczescie na krotko 10-15 sekund.

inna ciekawostka: w skrypcie sa dwa sygnaly aktywnosci procesora - dzwiekowy i wibracyjny. czasem jest tak, ze omnia usypia sie gaszac  ekran i wylaczajac glosnik, ale wibracja dziala dalej. a czasami zostaje i wibracja i dzwiek.
prawidlowy stan uspienia to taki, gdy nie dziala ani wibracja ani dzwiek ze skryptu.

no i napiszcie swoje spostrzezenia dot. konkretnych softow.

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 06, 2009, 14:00:53 »
U mnie wygasza sie prawidlowo, ani nie wybruje ani nie pika... nie zmienia to faktu, że omnie ładuję co 2 dni.
Nie sądzę, że ten skrypt ma pokazać, że procesor jest wyłączony. Według mnie to nasze popularne wyłączenie urzadzenia to nic innego jak wprowadzenie go w stan głębokiej oszczedności energii. Procesor działa nadal jak i inne elementy urządzenia. Przecież sam modul GSM czuwa i w chwili nadejscia połączenia urzadzenie niemal natychmiast dzwoni, wibruje itp - zatem ciagle pracuje. Gdyby było inaczej, to gdyby wyłączyć modul GSM a nastepnie nacisnąć POWER w celu uspienia urządzenia, nie powinna nam sie rozladowac bateria ;)... a jednak się rozladowuje ;).
Popatrzcie na komputery... kilkurdzeniowe procesory liczone w Gigahercach, RAMy liczone w Gigabajtach... ile czasu potrzebuje komp zeby wystartować po hibernacji?...
Skrypty działają - owszem. Ale ja zakładam, że one moga nam co jajwyżej pokazać czy pewne funkcje są uspione a nie czy nie są zasilane czy wyłączone.

*

Offline darecki77

• 13
  • Sprzęt: Omnia w Orange
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 06, 2009, 14:21:55 »
Zgodzę się tutaj z przedmówcą,
laptop w hibernacji jest taką samą cegłą jak wyłączony laptop tj. brak reakcji procesora a istnieje tylko podtrzymanie pamięci.
W Omni w trybie uśpienia procek musi zawsze pracować bo inaczej nie zadzwoni telefon a nawet budzik o czym się sam za pierwszym razem przekonałem.

Darecki_77

--------------------------------------
Omnia z Orange jeszcze z brandowanym softem
Darecki_77

*

Offline tester2

• *
  • 50
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 06, 2009, 14:41:10 »
zgadzam sie w 100%. jesli cos w tym co napisalem stalo w opozycji z powyzszymi wypowiedzami to musialem sie zle wyrazic.

innymi slowy ten skrypt pokazuje czy urzadzenie przeszlo w tryb uspienia czy tylko wylaczylo ekran. oraz daje znac kiedy urzadzenie sie wybudzilo z uspienia nie manifestujac tego wlaczeniem ekranu.

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 06, 2009, 14:49:57 »
Dooooookładnie!!  :ok:

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 06, 2009, 15:34:23 »
no to to samo mialem na mysli ze po przejsciu w stan uspienia zostaja uruchomione tylko najpotrzebniejsze procesy a reszta jest wylaczana,  chcialem tylko zwrocic wasza uwage na to ze niekiedy myslimy ze mamy tryb uspienia a tu wlasnie nie, czego dowodzi tester2, poprostu samo wygaszenie e
kranu nie oznacza trybu uspienia, a mozna zauwazyc ze po wybudzeniu urzadzenie zawsze ma jakas zwloke z aktualizacja zegara a nawet jak przychodzi sms to najpierw ekran sie zapala a po kilku sekundach 2 moze 3 bimba dzwonek i wyskakuje komunikat... wiadomo ze procek nie moze przestac pracowac ale moze zmniejszyc swoje taktowanie co wiaze sie z oszczedzaniem energii..

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 07, 2009, 12:47:31 »
Cześć,
Jestem wlaścicielem nowej Omnii od tygodnia i proszę o poradę przed ostatecznym oddaniem tego diabelskiego złoma, sorki, telefonu :P do serwisu:
Chcę zrobić najprostszą w świecie rzecz, a mianowicie by telefon zarówno włączony jak i uśpiony informował mnie o wszystkich alarmach, połączeniach, SMSach WYLĄCZNIE wibracjami, mruganiem diody i ewentualnie podświetleniem ekranu. Wszystkie dźwięki MUSZĄ być wyłączone.
W menu Ustawienia-Dźwięki i Powiadomienia ustawiłem wszystko na "Wyświetl wiadomość", "Migaj przez: bez limitu" i "Wibracja". Na ekranie głównym ustawiłem suwaki głośności na zero i zaznaczyłem "Wibracje". I figa, nie działa. Sama wibracja działa na pewno, ale tylko gdy ją uruchomię ręcznie (odtwarzaj). Wgrałem nowy ROM (z oryginalnej wersji SAHH6 na SAHJ3), zrobiłem niezliczoną ilość soft i hard resetów i dalej nic. Zainstalowałem PhoneAlarm, działało przez godzinę wczoraj (ale i tak wadliwie, niezgodnie z tym co ustawiłem) i teraz znowu klapa...
Czy są może jakieś ukryte ustawienia czy triki o których nie wiem?...
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. Telefon jest oczywiście na gwarancji ale szkoda mi czasu na wyprawy do serwisu i czekanie na ew. reperację.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
Odp: Przypomnienia/powiadomienia - dioda led, dźwięk, wibracja
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 07, 2009, 14:29:41 »
ustawienia > system> zegar i alarmy > wiecej  i odfajkowac ptaszka przy " odtwarzaj alarmy, nawet jesli urzadzenie jest w trybie cichym lub wibracji"  i przedewszystkim nie nerwowo :) witamy w gronie posiadaczy omniaka :) :ok: