GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 137505 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xadrian

• **
  • 128
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S4
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #240 dnia: Styczeń 27, 2009, 15:23:28 »
dunia100 - THX
A mam jeszcze pytanko bawil sie ktos suwakami:
Max pamięć na dane mapy oraz max pamięc na punkty.. czy podniesienie tych suwaków wplynie jakos na wydajnosc i nie zamuli telefonu ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 15:25:03 wysłana przez xadrian »

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #241 dnia: Styczeń 27, 2009, 15:32:58 »
U mnie GPS smiga tak na SAHJ3 (niebrandowany oryginalny) a co do suwaków to ja zmieniałem jes na maxa prawie i nie zauwazyłem różnicy wiec powróciłem do ustawień fabrycznych.

*

Offline Xanth

• **
  • 159
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Tab
« Odpowiedź #242 dnia: Styczeń 27, 2009, 15:55:50 »
Moze ktos sie orientuje, jak wyglada sprawa Tomtoma na nowych ROMach? Czy nadal jest, tak jak bylo, czy moze juz Tomtom pracuje poprawnie i bez "wspomagaczy"?

X.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #243 dnia: Styczeń 27, 2009, 16:58:08 »
U mnie GPS smiga tak na SAHJ3 (niebrandowany oryginalny) a co do suwaków to ja zmieniałem jes na maxa prawie i nie zauwazyłem różnicy wiec powróciłem do ustawień fabrycznych.

Jest roznica, jesli masz AM EU i troche wiecej POI to zalecam suwaki na maxa.Nas zczescie Omnia ma sporo wolnego Ramu i nie jest to tak bardzo odczuwalne.
A swoja droga sila twojego GPSu w Omni mnie szokuje,jednak zalezy to od terenu, materialow z jakich wykonano dom szczegolnie stropy,okna,zaluzje itp.Ja zauwazylem duza poprawe na CXHL1,2 w lapaniu fixa, bo wczesniej na CXHH6 bylo kiepsko.
Pozdro

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #244 dnia: Styczeń 27, 2009, 17:30:46 »
Kurde nie wiedziałem ze każdego tak zaszokuje swoim GPS-em :P a jeśli chodzi o materiały to: dom parterowy z czerwonej cegły,dachstandardowy bez ociepleń,okna PCV a w oknie firanka:P..no i to co zwykle w domu czyli sufit i ściany :D

Jeśli chodzi o teren to jest równy..żadnych dolin czy gór..wojewódzwtwo mazowieckie:P

Zaznacze że najlepiej śmiga w nocy bez w zględy na warunki..moze ilość satelitów nade mna w tym czasie jest akurat wieksza ..hmm nie mam pojęcia:P

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #245 dnia: Styczeń 27, 2009, 22:29:41 »
Patrynio84, a korzystasz z danych XTRA?
Ja jak ściągnę dane to widzę położenia satelit jednak nie poprawie to "czułości" GPSa. Pozwala to na szybsze złapanie fixa, no ale tylko w normalnych warunkach czyli względnie na dworze, aucie - musi być widoczna część nieba.

PS. polecam program BeeLineGPS http://www.visualgps.net/BeeLineGPS/  :ok:

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #246 dnia: Styczeń 27, 2009, 22:35:55 »
Tak,korzystam,chyba nie sądzicie  że na sucho  łapie takiego fixa :D to juz by była przesada :D

« Odpowiedź #247 dnia: Luty 09, 2009, 08:57:38 »
Dziękuje bardzo wszystkim którzy się tu wypowiedzieli. Wasze porady okazały sie bardzo cenne. Pozdrawiam

« Odpowiedź #248 dnia: Luty 23, 2009, 08:27:50 »
Witajcie,
Wiem, iż w nowych romach istnieje możliwość ustawienia aktualizacji XTRA tylko podczas AS lub z WIFI. Mój rom to CXHL2 (taki dostałem z wymienionym przez serwis telefonem) i w tytułowych ustawieniach mam do wyboru tylko „włączenie funkcji XTRA” oraz „pobieranie automatyczne”.
Czy posiada ktoś cab’a z nowym programem do zarządzania XTRA?
Czy szukam tego w właściwym miejscu?
Jeżeli odpowiedź jest w wątku „Dyskusja na temat ROM'ów” to wybaczcie ale nie mam siły aby dokładnie przejść przez ponad 40 stron forum.

Napisane: Luty 17, 2009, 16:59:59
Nikt nie zna odpowiedzi?

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #249 dnia: Luty 23, 2009, 10:01:05 »
Istnieje taki plik-kolega ryrzy nawet go udostępnił (na innym forum),tylko nikomu nie udało się go nadpisać na plik systemowy.Trzeba zmienić ROM.
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline 742617000027

• 6
  • Sprzęt: Omnia 8GB
« Odpowiedź #250 dnia: Luty 24, 2009, 22:48:59 »
[...]
Wiem, iż w nowych romach istnieje możliwość ustawienia aktualizacji XTRA tylko podczas AS lub z WIFI. Mój rom to CXHL2 (taki dostałem z wymienionym przez serwis telefonem) i w tytułowych ustawieniach mam do wyboru tylko „włączenie funkcji XTRA” oraz „pobieranie automatyczne”.
Czy posiada ktoś cab’a z nowym programem do zarządzania XTRA?
[...]

Nie wiem czy Ciebie to satysfakcjonuje, ale można "zablokować" sobie ściąganie danych przez GPRS za pomocą prostego nodata.cab (polecam wyguglać sobie linka). Dla mnie to wystarczające rozwiązanie, ponieważ nigdy nie korzystam z pobierania danych przez GPRS (a nawet gdyby trzeba było to sporadycznie zrobić to w NoData uruchamia się to jednym kliknięciem).

Jeżeli oczywiście potrzebujesz połączenia przez GPRS do innych celów to uważaj moją "poradę" jako nieważną.

« Odpowiedź #251 dnia: Luty 24, 2009, 23:21:39 »
Każda rada jest mile widziana. Z nodata korzystam zawsze gdy jestem zagranicą, w kraju zazwyczaj nie czuje takiej potrzeby.
W normalnej sytuacji zmienił bym ROM, jednak biorąc pod uwagę, że ostatnio zmiana romu (w serwisie!!) skończyła się wymianą telefonu to jakoś się do tego nie palę – zwłaszcza że CXHL2 należy raczej do świeżynek.

*

Offline ArchieX

• 37
  • Sprzęt: Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #252 dnia: Luty 25, 2009, 11:58:18 »
W takim razie pozostaje Ci ręczna aktualizacja XTRA jak jesteś w zasięgu WiFi: Włączasz funkcję XTRA, ale wyłączasz pobieranie automatyczne. Jak jesteś w zasięgu sieci - klikasz pobieranie danych.

« Odpowiedź #253 dnia: Luty 25, 2009, 13:35:38 »
ArchieX - czy to była mała złośliwość, czy nadgorliwość. Chyba nie wyczytałeś z moich postów, że nie potrafię się posługiwać aktualizowaniem danych – tylko chciałbym aby był to proces automatyczny.

« Odpowiedź #254 dnia: Marzec 21, 2009, 22:29:24 »
Czy można włączyć ręcznie gps w omnii?

Mam AM i tam wykrywa automatycznie i wszystko chodzi ok. :ok:

Kupiłem też sobie KaMap i tutaj mam problem bo program nie wykrywa mi gps-u z omni. :( Nie włącza go. Więc go nie widzi. Może jak by można było włączyć go jakoś ręcznie to by zadziałał... Próbowałem w/w program z zew gps-em i działa ok.

Zainstalowałem sobie do sprawdzenia gps-a BeeLineGPS i on też nie może znaleźć tego wbudowanego gps-u. :(

Może ktoś pomoże, jakoś mnie nakieruje.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #255 dnia: Marzec 21, 2009, 23:26:57 »
nie ma czegoś takeigo jak włączenie/wyłączenie. Musisz ustawić odpowiedni port i baudrate. Problem jest ten ze niektóre programy nie wykrywaja usustawien w WM 6.1, dlatego, że WM6.1 pracuje na portach sortware'owych a nie hardware.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #256 dnia: Marzec 22, 2009, 10:38:59 »
Tak tak wiem że trzeba ustawić odpowiedni port w programie żeby się połączyć z gps-em lecz nie wiem na jakim porcie działa gps w omni, gdzie to można sprawdzić, znaleźć?

« Odpowiedź #257 dnia: Marzec 22, 2009, 10:42:11 »
Start/Ustawienia/System - "Zewnętrzny GPS" lub "External GPS" w ROMach angielskich.

Pozdrowienia

« Odpowiedź #258 dnia: Marzec 22, 2009, 10:59:39 »
A tak jest u mnie w Pl romie.
Dzięki. Zobaczymy jak to zadziała.

« Odpowiedź #259 dnia: Marzec 27, 2009, 13:03:22 »
port 7 - czyli "com7"
Samsung I900 Omnia 16 GB + 16 GB

« Odpowiedź #260 dnia: Kwiecień 13, 2009, 12:10:44 »
Mam problem. Kiedy na mojej Omni uruchamiam Automape 5.3.0 Europa telefon bardzo długo łapie fix-a (około 8-10 min.). Jednak kiedy już załapie, wyświetla się komunikat: "Słaby sygnał GPS". Wszystko oczywiście przy bezchmurnym niebu na dużej przestrzeni. Sprawdzałem to samo na HTC Touch Pro i tam wszystko ładnie działa. Jaka może być tego przyczyna? Dodam jeszcze, że w Omni posiadam rom SAIC3.

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #261 dnia: Kwiecień 13, 2009, 14:18:43 »
choc nie mam tego romu to polecam sprobowac pobrac dane Xtra GPS mnie to pomoglo i teraz lapie w kilka sekund za kazdym razem :)

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #262 dnia: Kwiecień 13, 2009, 18:41:00 »
Mam problem. Kiedy na mojej Omni uruchamiam Automape 5.3.0 Europa telefon bardzo długo łapie fix-a (około 8-10 min.). Jednak kiedy już załapie, wyświetla się komunikat: "Słaby sygnał GPS". Wszystko oczywiście przy bezchmurnym niebu na dużej przestrzeni. Sprawdzałem to samo na HTC Touch Pro i tam wszystko ładnie działa. Jaka może być tego przyczyna? Dodam jeszcze, że w Omni posiadam rom SAIC3.
Mam ten sam ROM-ik od wczoraj, AutoMapa Europy 5.3 działa idealnie fix-a łapie na zimno w 2 do 3 minut. Spróbuj ustawienia zmienić w GPS powinien być na Auto(COM7) i prędkość odczytu na 4800 bps. Częstotliwość odczytu portu GPS 0,5 s (2 Hz)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2009, 20:26:20 wysłana przez kgx2 »
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

« Odpowiedź #263 dnia: Kwiecień 13, 2009, 20:32:56 »
Jak dostałem w ręce Omnie to chciałem nią cisnąć o ścianę.  Żaden z moich poprzednich sprzętów nie miał problemów z GPS. Uruchamiałem automapę i wszystko śmigało. W samsungu wszystko wydawało się fikcją z reklamy. Dopiero po kilku godzinach zauważyłem , że w ustawieniach zewnętrznego GPS ustawia się inny port programu niż w automapie. Po ręcznej zmianie na właściwy port wszystko wróciło do normy. Fix w minutę lub krócej. U mnie trzeba było zmienić na port 3 tak jak w automapie.  W zakładce programy port 3, a zakładce sprzęt port 9 i jest O.K.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #264 dnia: Kwiecień 15, 2009, 00:18:55 »
Zmien rom i napewno pomoze. Ostatnio wgralem najnowszy ROM z WM 6.5 i mam taki sam problem z GPS, a na innych GPS dziala idealnie.

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #265 dnia: Maj 05, 2009, 19:50:24 »
witam
mam pewien problem gdzie w Omnia włącza sie GPS
mam program automapa i w żaden sposób nie mogę
uruchomić Gpsu by synchronizował sie z automapa
non stop szuka gps i nie wykrywa go może ktoś wie jak to
ustawić nadmienię ze chodzi mi o wewnętrzny gps
dziękuje i pozdrawiam

*

Offline xadrian

• **
  • 128
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S4
« Odpowiedź #266 dnia: Maj 05, 2009, 20:04:48 »
Czy masz ustawiony poprawyn port (domyslnie 7) i jak cos sprobuj wlaczyc wsmogaczacza GPS (opcja Xtra) i pobierze dane i wtedy sprobuj.

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #267 dnia: Maj 05, 2009, 20:46:35 »
Ustawienia AM byly juz podawane nie raz ale je podam

w AM ustawiamy GPS podlaczony do portu COM 3 a predkosc odczytu 4800 a w Omni w ustawianiach -> system -> Zewnetrzny GPS COM 3 w zakladce programy w zakladce sprzet com 9 szybkosc transmisji 9600 w zakladce dostep zaptaszkowany i dzieki temu po czyms takim u mnie sygnal GPS znajduje bez uzycia Xtra w max 2 min a z uzyciem Xtra moze 5s :)

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #268 dnia: Maj 05, 2009, 22:00:00 »
Ustawienia AM byly juz podawane nie raz ale je podam

w AM ustawiamy GPS podlaczony do portu COM 3 a predkosc odczytu 4800 a w Omni w ustawianiach -> system -> Zewnetrzny GPS COM 3 w zakladce programy w zakladce sprzet com 9 szybkosc transmisji 9600 w zakladce dostep zaptaszkowany i dzieki temu po czyms takim u mnie sygnal GPS znajduje bez uzycia Xtra w max 2 min a z uzyciem Xtra moze 5s :)

A to ciekawe... Może jakieś uzasadnienie teoretyczne? Jaki jest sens zmieniania oryginalnie ustawionego portu 7 w zakładce programy na com3? Przecież ważne jest tylko, by w programie ustawiony był ten sam? Jaki jest sens ustawiać większą szybkość transmisji SYSTEM - MODUŁ GPS niż SYSTEM - PROGRAM?

Pytam poważnie - z chęcią uzupełnię swoją wiedzę.
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #269 dnia: Maj 05, 2009, 22:04:32 »
witam
niestety format87 chyba podałeś mi złe ustawienia
gdyż jak ustawiłem wszędzie com 3
a  w zakladce sprzet com 9
to uzyskałem tylko takie informacje systemu automapy
(((nie możesz uzyskać dostępu do gps ( com3) )))
nadmieniam ze chodzi mi o wewnętrzny gps
licze na dalsza pomoc
pozdrawiam