GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 137246 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 14, 2008, 14:13:03 »
Dziadostwo i tyle
koniec i kropka
Kupuje telefon z GPSem ktory ma dzialac po zainstalowaniu oprogramowania wykorzystujacego GPS (wbudowany)

Zgadza sie, tylko ze to moze byc wpadka w jednym z romow Samsunga. U mnie Automapa po zainstalowaniu znalazla sygnal i nic nie musialem robic i nic zmieniac.

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 14, 2008, 21:02:22 »
Dziadostwo i tyle
koniec i kropka
Kupuje telefon z GPSem ktory ma dzialac po zainstalowaniu oprogramowania wykorzystujacego GPS (wbudowany)

Zgadza sie, tylko ze to moze byc wpadka w jednym z romow Samsunga. U mnie Automapa po zainstalowaniu znalazla sygnal i nic nie musialem robic i nic zmieniac.

No to miales sporo szczescia.
Ja zaczalem od AutoMapy 5.0.5 oraz TomTom'a 7 i dupa blada
Bez dodatkowego programu nie dalo mi sie spiac tych programow do nawigacji
Telefon juz oddalem /byl znajomej/ dzialajacy z w/w softem
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline Reniu

• 39
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 14, 2008, 21:10:42 »
tez mialem pare problemow z GPSem... zainstalowalem automape 5.1.1 tak jak polecili gdzies na jakiejs stronce... mialem problem z ustawieniami ale okazalo sie ze nie bylo w dostatecznie odkrytej pozycji na dworze. Sygnal GPS nie bedzie dochodzil w bloku czy gdzies w zamknietych pomieszczeniach... probowalem cos modzic z tymi COMami ale okazalo sie ze tak jak bylo po instalacji bylo ok tylko predkosc odczytu zmienilem z 4800 na 9600... poczekaj chwile na dworze niech znajdzie ten sygnal.... powinno byc ok...
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 21:12:58 wysłana przez Reniu »

« Odpowiedź #153 dnia: Październik 15, 2008, 00:05:39 »
A jak w BeeLineGPS wyszukuje port na którym jest GPS i przy skanowaniu 3 portu wyskakuje komunikat że port GPS has been detected.. to wszystko jest okej??? bo z tego co piszecie to GPS powinien być na porcie 9...
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 00:29:04 wysłana przez TTooMMuuSS »

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #154 dnia: Październik 15, 2008, 22:12:17 »
Zakupilem nowa Omnie a Ploskim menu, czytam w instrukcji jak wejsc w GPS (czyli w Google Maps) ale nie mam takiej funkcji. Wpisuje w wyszukiwarke "GPS" i wyskakuja mi tylko odnosniki do Pomocy. Tak jak bym nie mial GPS na telefonie... Jak mam uruchomic GPS?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 15, 2008, 22:23:04 »
W Google Maps, domyslnie polozenie jest ustalane na podstawie komorki, pozycji telefony. Ale jesli wejdziesz w menu mozesz zaznaczyc uzyj gps i wtedy na gorze bedzie pasek i info ile satelit jest widocznych.

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 15, 2008, 22:24:21 »
Ale gdzie jest ten program? Nie moge go znalesc. W Menadzerze rowniez go nie ma...

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 15, 2008, 22:28:22 »
Ale gdzie jest ten program? Nie moge go znalesc. W Menadzerze rowniez go nie ma...
W starszych wersjach ROM aplikacji Google Maps nie było, pojawiła się ona dopiero w ROMie wrześniowym. Jeśli nie możesz znaleźć prawdopodobnie masz właśnie starszy ROM.
Co to ustalania pozycji na podstawie nadajników, to działa ona tylko na paśmie GSM, na UMTS już nie ma możliwości uzyskania pozycji w ten sposób :(
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 22:31:33 wysłana przez tomek.jaworski »

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #158 dnia: Październik 15, 2008, 22:38:36 »
Czyli ze musze wgrac nowa wersje Romu... Super :/ A czy macie jakis poradnik dla kompletnego laika jak to zrobic?

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #159 dnia: Październik 15, 2008, 22:41:25 »
Jeżeli nie chcesz to nie musisz wgrywać nowszej wersji ROMu, wgraj sobie po prostu Google Maps  :wink:
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #160 dnia: Październik 15, 2008, 22:45:18 »
To mi sie bardziej podoba. A czy musze wgrywac sterowniki do PC zeby polaczym mi sie z fonem bo mam z tym jakis problem?

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #161 dnia: Październik 15, 2008, 22:49:43 »
Podłącz telefon w trybie "Napędu dyskowego" i nie powinno być żadnego problemu.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #162 dnia: Październik 15, 2008, 22:58:52 »
Ale kiedy podlaczam telefon do PC przez USB nie wyskakuje mi nic by wybrac polaczenie tylko laduje mi sie telefon...

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #163 dnia: Październik 16, 2008, 00:18:55 »
To się zmienia we właściwościach USB (tryb pracy) w PDA.
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #164 dnia: Październik 16, 2008, 00:55:15 »
Nie znalazlem czegos takiego. Mam do wyboru pamiec masowa albo karte pamieci...

*

Offline mephi100

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #165 dnia: Październik 16, 2008, 07:18:16 »
To jest właśnie "pamięć masowa". Komputer rozpozna Twego PDA jako pendrive. Ściągnij ze stronki google instalkę Google Maps z rozszerzeniem "cab", wrzuć do samsunga i poprzez eksplorator plików zainstaluj (najlepiej w moja pamięć lub na karcie pamięci).

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #166 dnia: Październik 16, 2008, 08:05:26 »
Dzieki wam wielkie. Zainstalowalem ale mam problem bo ow program potrzebuje polaczenia z netem... Czy jest dostepny taki taki program ktory tego nie wymaga?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #167 dnia: Październik 16, 2008, 08:16:01 »
Jeśli masz na myśli programy do nawigacji to większość nie wymaga połączenia z netem, ale ciężko Ci będzie znaleźć coś darmowego. Poszukaj na forum działów Automapa, TomTom, iGo - to tylko przykładowe i chyba jednocześnie godne polecenia.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline Reniu

• 39
« Odpowiedź #168 dnia: Październik 16, 2008, 15:52:52 »
port 9 odpowiada za polaczenie sprzetowe (hardware) z GPS czyli ze go masz w komorce... a port 3 jest dla programow do odbierania z niego danych... czyli ze wszystko jest ok...

« Odpowiedź #169 dnia: Październik 17, 2008, 03:42:18 »
witam. opisze swoje problemy i rozwiązanie. uzywam garmina 4,25?nie mogłem tego za diabła ustawić, ale dzieki tego co tu wyczytałem i metodzie bardziej błędów niż prób poszło. na pewno dobra pogoda i za skarby jakieś pokoje tylko gołe niebo. oczywiście włączony telefon ( jak jest słaby zasięg sieci komórkowej to zdaje się ze gps się sam wyłącza), oczywiście w pozycji pionowej, oczywiście w pierwszej zakładce 3 com a w drugiej com 9 i w trzeciej automatyczne zarządzanie, jak ktos nie może znaleźć imei konwertera to  bez problemu  darmowej próbie w ustawieniach w systemie w informacjach znajdziemy numer id ..... potem chwilka poczekania i śmiga, swoją drogą mam w poblizu hot spota i muszę podejść pod sam budynek aby złapać zasięg, moze tak jest ze wszystkim- za cenę posiadania wszystkiego co możliwe w telefonie dostajemy to w słabej jakości

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #170 dnia: Październik 17, 2008, 13:33:19 »
za cenę posiadania wszystkiego co możliwe w telefonie dostajemy to w słabej jakości

Co do GPS to po raz kolejny musze napisac, ze to co jest w Omnii nie jest zle! Uzywam glownie TomToma, mam fixa w ciagu 1-2 minut. Nawigacja jest bez najmniejszego problemu, nawet na drogach 'przykrytych' drzewami lub w waskich uliczkach w miescie - nie zmienia koloru na 'noc' czyli nie traci pozycji, co najwyzej pasek z satelitami schodzi z typowych 4 do 3. Omnia siedzi sobie pionowo w uchwycie na szybie.
Nawigacja jakosciowo jest porownywalna z kombinacja Wizard-zewnetrzy GPS SirfStarIII, ktory lezal sobie kolo wajchy zmiany biegow - ale chyba nikt nie sadzi, ze antene GPS i odbior Omnii mozna porownac z czyms co tylko do tego jest przeznaczone i rozmiarami i waga jest takie samo. Tu musi byc jakis kompromis i tylko szkoda, ze zewnetrznej anteny nie mozna podlaczyc.
I moge tylko potwierdzic, ze odbior sygnalu jest uzalezniony od pozycji Omnii w stosunku do nieba. W moim przypadku w pionie sygnal jest najlepszy.

Problemy niektorych moge tylko zrzucic na pelny bledow samsungowy soft/rom - nie znajduje zadnych racjonalnych powodow, dla ktorych GPS nie dziala jak powinien, pod warunkiem, ze jest wykorzystywany w celach, do ktorych jest przewidziany (czyli nawigacji w terenie). Ja mam bardzo stary rom sierpniowy i dziala wszystko bez problemu :)

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #171 dnia: Październik 17, 2008, 13:53:38 »
Dodam swoje 3gr w tym temacie, bo już miałem oddawać sprzęt, miałem chwilową depresję :)
Dwa dni zabawy, kombinacja z różnym softem (testowo), na początek AM5.1.1 za Chiny nie
chciała zagadać, olałem, iGO8, złapał fixa w kuchni, podczas palenia papieroska z nerwów,
zadziałał genialnie, przyszedł czas na TT7. instalacja 0 problemów, gorzej z sygnałem GPS,
jak w AM 0 po 10min leżenia na balkonie. Poszedłem po bandzie i zapodałem jej GarminXT
i o dziwo po 5sek, od pierwszego odpalenia jest pełny sygnał. Żeby było śmieszniej, pojechałem
w teren sprawdzić jak i co, bo Garmina nie cierpię, no ale czasem może się przydać, jadę sobie
i dla potwierdzenia przełączam się na TT, złapał sygnał i poszedł jak burza, mówię, trzeba
sprawdzić AM i iGO8, włączam i AM po 10sek ma pełny zasięg, iGO to samo, jedzie jak złoto :)
Od tej chwili sam nie wiem co jest tego przyczyną, wszystkie softy chodzą bez problemów.
Odetkało się czy jak? nie wiem. W każdym razie iGO8 i Garmin działają w pełni nawet przy
sporym zachmurzeniu, AM trochę słabiej, jak są chmurki to jest sygnał, ale jakby słabszy
i potrafi go zgubić, TT gubi często przy pochmurnym niebie, wnioski nasuwają się same.

Generalnie jak nie lubię Garmina, to z CNE2009 z braku .aku da się znieść, iGO też mi się
bardzo spodobał, nigd nie miałem styczności i muszę powiedzieć, że genialnie się obsługuje.
Nie wiem jak mapy, się pojeździ, się sprawdzi, ale pod względem interfejsu bomba :)
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

« Odpowiedź #172 dnia: Październik 17, 2008, 16:23:06 »
nie chodziło mi że jest tandetne tylko po prostu nieco gorszej jakości niż sprzęt konkretnie do danego celu przeznaczony, i jest to jak najbardziej normalne. jak przedłuzałem abonament to miałem zamiar sprzedać omnie i kupić za gotówkę p1 SE ale mimo wszystkich niedogodności z uruchamianiem wszystkich potrzebnych mi aplikacji wymienię omnię dopiero na xperię, bo od 3 lat uzywam sonyericssona około 10 aparatów, wymiana na coraz lepsze (nie zeby się psuły i dlatego wymiana) tylko teraz zaważył rozmiar ekranu, bo niestety p1 ma 3/5 tego co w omni, w grę wchodziłaby jeszcze nokia miąłem przez chwilę n82 ale net bez ekranu dotykowego niestety nie jest dla mnie rozwiązaniem, tak więc na chwilę obecną omnia to najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać, muszę tylko po wielu niepotrzebnych instalacjach zrobić hard reset i wrzucic tylko to co potrzebne i będzie OK   

« Odpowiedź #173 dnia: Październik 17, 2008, 22:51:25 »
port 9 odpowiada za polaczenie sprzetowe (hardware) z GPS czyli ze go masz w komorce... a port 3 jest dla programow do odbierania z niego danych... czyli ze wszystko jest ok...

Dzięki :) wszystko znalazło przez BeeLine GPS i Automapa śmiga aż miło :)

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 18, 2008, 06:44:37 »
Wyraznie regula jest ze po zaladowaniu danych inicjacyjnych (po zlapaniu fixa ) , pozniejszy start jest tym latwiejszy im uplynelo mniej czasu i zmienila sie pozycja gps.
AM ktora w wyraznie mniej inteligentny sposob pobiera te dane, jest na poczatku trudna do inicjacji.
Ale jesli baza pozycji zostanie juz zapelniona to starty roznych programow sa szybkie.
Zasadnicza uwaga, starac sie lapac fix na postoju a nie jadac 100 km/godz :-)

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 18, 2008, 07:43:39 »
Odpowiedz dla kompletnego laika : skntaktuj sie z serwisem by Ci wgrano nowy ROM.
Ps. A google maps jest ok .:-)

« Odpowiedź #176 dnia: Październik 26, 2008, 21:38:19 »
Jak ustawic aby GPS dzialal normalnie - bez wspomagania GPRS-em?
Bez GPRS-u jest komunikat "brak sygnału z satelity"...

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #177 dnia: Październik 26, 2008, 22:02:04 »
próbuj pogrzebac z portami..
ja mam automape ustawiona na port com3, do tego transfer danych troche wiekszy niz minimalny i omnia lapie fixa w ciagu paru sekund!!. A wczoraj nie moglem jeszcze w ogóle gpsu odpalic :d
Omnia i900.

« Odpowiedź #178 dnia: Październik 28, 2008, 21:11:10 »
No nie wiem...
Nawet jak widac kilkanascie satelitow to co chwile slysze sygnal brak sygnalu z satelity.
Nie wiem czy to problem starego programu - Mapamap 3.0 czy wady sprzetu..

W ogole czy taki program powinien dzalac w wersji EXTRA na Omnii czy nie - bez wspomagania GPRS?

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 28, 2008, 21:13:27 »
tak, dziala, spróbuj tez gps gate
REGULAMIN !!