GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 137212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 05, 2008, 22:58:42 »
jeszcze raz dzieki za pomoc, masz duza wiedze i dzieki ze mi rozjasniles ten temat
bede walczyl  :wink:

*

Offline andbet

• 4
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 05, 2008, 23:30:34 »
na AM nic nie pokazuje na paskach sygnalowych a na beeline zlapal trzy satelity.sprawdzane przy oknie tak ze sie nie dziwie ze tak slabo ale jest za puzno zeby wychodzic na dwór jutro sprawdze jeszcze raz.co do tego sygnalu wlasnie jak predzej AM znalazla sygnal to byl sygnal i zaraz go zgubil.tak bylo bwa razy a prubowalem chyba ze 100.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 06, 2008, 06:38:25 »
Nie probuj 100 razy tylko raz a porzadnie. Wyjdz na dwor i daj szanse urzadzeniu by sciagnal z satelit dane. Ten pierwszy raz jest wazny by potem szybko lapal fix-a bo juz sie posluguje baza danych ktora jest w pamieci palmtopa.

« Odpowiedź #123 dnia: Październik 06, 2008, 12:11:38 »
poddaje sie, wysylam fona do serwisu  :(
nawet jesli cos robie zle to to jest chore zeby tak kombinowac
wspominalem wczesniej ze mialem mda compact III i gps smigal, podobnie z mio
a omnia co? doktoryzowac sie trzeba zeby w niej uruchomic gps?
ktos w tym watku napisal ze gps ruszyl mu po 3h, to u mnie moze po 30h ruszy??
fakt, tak dlugo nie probowalem

*

Offline corek

• 34
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 06, 2008, 12:26:16 »
Witam
W całym tym wątku nie znalazłem,czy próbowałeś gpsgate z instrukcją na youtube (strona3 wątku) i do pobrania http://franson.com/gpsgate/download.asp?section=email&winxp
podrawiam

*

Offline Legolasik89

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia (NL)
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 06, 2008, 12:30:59 »
Apowiedzcie mi tak.Jak nie mam mapy holandi tylko mape Polski to złapie mi fix'a?
Samsung Omnia:
PDA: i900XKHH8/XKHH4
TELEFON: i900XXHH9

« Odpowiedź #126 dnia: Październik 06, 2008, 13:51:43 »
corek: moge kombinowac z gpsgate i innymi
ale myslalem ze takie fony sa 'ready to use" a nie a'la ikea lub adam słodowy  :wink:
ja nie chce extra funkcjonalnosci, to co jest ma dzialac i juz
moge kombinowac z divixami, i to zrobilem bo touch player to syf, ale z gps'em?

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 06, 2008, 15:02:32 »
A po grzyba gpsgate??? Z Automapa i BeeLineGPS Omnia dziala bez zadnych posrednikow. Do TomToma i paru innych egzotycznych softow sie przydaje...

Niestety nie rozumiem skad takie problemy, bo u mnie wszystko ruszylo po wykonaniu tego co tu w moich postach opisalem i dziala bez najmniejszego problemu przez ostatnie tygodnie. Fix po 3 godzinach moge jedynie tlumaczyc slabym sygnalem (parapet na oknie, a nawet umiejscowienie blisko sciany budynku to nie jest dobre miejsce dla GPS - zaslaniaja pol nieba i z 12 teoretycznie dostepnych satelit co najmniej 6 od razu wycinasz; dobry to jest parking supermaketu w miescie, pole lub duzy ogrod bez drzew poza miastem) - przy dobrej  dostepnosci sygnalu satelit lapanie pierwszego fixa nie powinno trwac dluzej niz 5 minut!

Rozumiem tez, ze nie trzymacie omnii w jakichs aluminowych futeralach, itp. co moze blokowac sygnal.

Mapa i fix nie maja ze soba nic wspolnego. Moze poza tym, ze jak masz mape tylko Holandii a jestes w PL to ci pozycji na mapie nie pokaze i tyle, ale w menu ustawien GPS wspolrzedne bedziesz mogl odczytac. Poza tym GPS w omnii to nie tylko nawigacja i mapy, ale tez sluzy do 'opisywania' wykonanych wbudowanym aparatem zdjec i do tego tez musi zlapac pozycje analogicznie jak w sat-nav.

*

Offline Legolasik89

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia (NL)
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 06, 2008, 15:27:33 »
OK.Dzięki za odpowiedź!!!Złapał mi fix'a w ciagu 3 sek i to przy pierwszym uruchomieniu :)
Samsung Omnia:
PDA: i900XKHH8/XKHH4
TELEFON: i900XXHH9

*

Offline zoki

• 26
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 06, 2008, 21:14:37 »
Ja jeszcze raz powtorze to co napisalem pare postow wczesniej. Ustawienia ktore Marsden podales (zreszta sa to ustawienia domyslnie w Omni - przynajmniej w tych ktore mialem okazje przegladac) NIE MUSZA WCALE rozwiazywac problemow z GPS-em. To ze Tobie i paru innym osobom dziala nie znaczy, ze jest OK.  Ja akurat mieszkam w Chorwacji, na rynku pojawila sie cala seria Omnii z sasiadujacych Wloch i prawie we wszystkich problem z GPS-em wystepuje i Twoimi metodami nie da sie go rozwiazac. Autoryzowany dystrybutor Samsunga potwierdzil mi dzis, ze rzeczywiscie Omnia ma problem z GPS-em.  I tak jak pisalem powyzej. Moja (i pare innych) lapie sygnal srednio po ok 6-10  minut.

pozdrawiam

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 06, 2008, 22:00:50 »
No to pozostaje mi tylko współczuć i mam nadzieję, że znajdzie się na to lekarstwo...
Ja mam model importowany z Singapuru jeszcze sprzed europejskiej premiery i muszę odpukać, bo działa bezproblemowo i tak jak powinien.
I oczywiście masz rację, że te ustawienia działają u mnie, a pewnie są takie omnie, które mają inaczej. Nie rozumiem tylko dlaczego tak się dzieje - czyżby Samsung miał poważny problem z kontrolą jakości??? I czekamy w takim razie na rozwiązanie tej GPSowej zagadki!

« Odpowiedź #131 dnia: Październik 06, 2008, 23:18:32 »
Witam!

To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość...

Omnię mam mniej więcej od 2 tygodni, pochodzi z pierwszych partii Plusa. Nie instalowałem na niej jeszcze programu nawigacyjnego (mam i używam do nawigacji od lat HP Ipaq-a z Automapą i na razie nie chcę przenosić licencji na omnie) ale obserwuję działanie GPS-a z aparatem foto oraz z Google Maps.

Pierwsze próby złapania fixa przez aparacik były zupełnie nieskuteczne.. Korzystając z podanych na forum ustawień przestawiłem parametry GPS-a - i ruszyło :-) BARDZO DZIĘKUJĘ W TYM MIEJSCU ZA POMOC :-)
w tej chwili czas łapania fixa przez aparat nie przekracza czasu potrzebnego na ustawienie aparatu, skadrowanie i zrobienie 2 zdjęć (maksimum 15 sekund, zwykle sporo szybciej). Podobnie ma się sprawa z Google Maps.
Właściwie można by powiedzieć że powinienem być zadowolony... ale...
Otóż jest małe ale... zauważyłem dwie prawidłowości:
- praktycznie niemożliwe jest złapanie przez moją omnię fixa w ciasnej zabudowie starego Krakowa... ale wystarczy wyjść na jakąkolwiek bardziej otwartą przestrzeń i fik - jest - i potem już mniej więcej trzyma
- GPS w mojej omni jest "wrażliwy" na ciężkie chmury deszczowe- takie warunki bardzo utrudniają fixa.
Acha i jeszcze jedno - omnia w pochmurny dzień nie złapała mi fixa na spływie Dunajcem... chmury i prawie pionowe ściany przełomu też to skutecznie uniemożliwiły :-)

Co więc mogę powiedzieć wszystkim "cierpiącym" z powodu GPS - ładny dzień otwarta przestrzeń to najlepsze warunki na pierwsze udane próby :-)
Pozdrawiam

*

Offline andbet

• 4
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 06, 2008, 23:33:28 »
witam wszystkich. wczoraj marsden podpowiedzial mi co z sygnalem na AM i musze powiedziec ze.mam na otwartej przestrzeni kilka znalezionych satelit ale caly czas sa w kolorze żóltym nic sie nie zmienia prubowalem nawet na parkingu castoramy.i nic co mam robic bo wariuje.

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 07, 2008, 08:16:33 »
Uroczyście oświadczam, że się poddaję i nie mam pomysła. Co wiedziałem to już w tym wątku napisałem - niech inni i mądrzejsi teraz kombinują  :(

« Odpowiedź #134 dnia: Październik 07, 2008, 09:28:35 »
SERWIS!!!!
ja dzisiaj swojego wysylam, ponoc w Radomiu w nim beda grzebac

*

Offline andbet

• 4
« Odpowiedź #135 dnia: Październik 07, 2008, 09:39:13 »
ok panowie.narazie jeszcze pokabinuje i poczekam na super fajna pogode a jak to  nic nie da to wtedy oddam tel do plusa izobaczymy dzieki pozdrawiam.

« Odpowiedź #136 dnia: Październik 07, 2008, 20:02:30 »
wracajac do programu beelinegps - czy on moze wspolpracowac z zewn. modulem gps ?  i czy mozna skojarzyc go z jakimis mapami ??

*

Offline corek

• 34
« Odpowiedź #137 dnia: Październik 07, 2008, 20:42:17 »
Zgadza się , kupiliśmy omnię z internal gps , a tu same problemy,moim zdaniem to wina niedopracowanego romu , ostatnia wersja DXHI3 chyba nie wnosi tu nic nowego ,trzeba zaczekać.

*

Offline Xander123

• *
  • 85
  • Sprzęt: Omnia 8GB + 4GB EXT
« Odpowiedź #138 dnia: Październik 07, 2008, 22:10:00 »
Witam.
A możeby tak z pomoca przyszedł SirfTECH. ja uzyłem tej aplikacji jak miałem problem w moim asusie p526 - nie chciał złapać Fixa. Zrobiłem więc tzw. factory reset modułu GPS i zaczął działać.

pozdro

*

Offline jochen

• 40
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #139 dnia: Październik 08, 2008, 10:10:28 »
Co jest z tymi chmurami, brzydka pogoda i problem z fixem :( Wy też tak macie? Czyli GPS na zime odpada?

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
« Odpowiedź #140 dnia: Październik 08, 2008, 16:59:46 »
Napiszę coś o ustawianiu GPS w Omni - rozgryzienie tego zajęło mi całe popołudnie, może się komuś przyda i zaoszczędzi czasu.

No to ja chyba jestem tepy bo za nic w swiecie nie moge poradzic sobie z tym GPSem
Znajomi poprosili mnie zebym im to poustawial, ale nie daje rady
ale po kolei:

uzylelm zalecanego tu programu zeby odnalazl GPS,
przeskanowal porty 1, 3, 5, 9  (to pokazal podczas skanowania
ale jak widac ponizej nie poradzil sobie:

Zainstalowalem automape v5.0.5 (HTC Diamond ja widzi i wspolpracuje)
Wbilem COM3, pozniej COM9
Za kazdym razem to samo:

Ja widac na lewym obrazku z AutoMapy niby znalazl GPS skoro jest mozliwosc WYLACZENIA, ale co z tego jak przez 40 min niby szuka sygnalu.
Co o tym sadzicie ?
Bo juz krew mnie zalewa

A co do TomTom'a........wcale NIE WIDZI GPS'a

Z gory dziekuje za kazda wskazowke
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 17:08:56 wysłana przez cesare »
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #141 dnia: Październik 08, 2008, 17:56:40 »
moze spronujcie z garminem czy wogole modul gps dziala.. bo garmin nie ma klopotu z wyszukaniem i zlapaniem fix'a, i nie tzreba nic wgrywac ustawiac ani kombinowac...
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline cesare

• 1059
« Odpowiedź #142 dnia: Październik 08, 2008, 18:07:32 »
moze spronujcie z garminem czy wogole modul gps dziala.. bo garmin nie ma klopotu z wyszukaniem i zlapaniem fix'a, i nie tzreba nic wgrywac ustawiac ani kombinowac...

Zaden z wymienionych przeze mnie programow nie powinien wymagac kombinacji
A tu nie dosc ze kombinowalem na wszelkie mozliwe sposoby to NIC nie udalo sie wykombinowac

Rozwiazaniem bylby blizniaczy model OMNI dla przeprwadzenia identycznego testu

« Odpowiedź #143 dnia: Październik 08, 2008, 18:51:35 »
sprawdzales programem beelinegps? ja nim przetestowalem, napisal mi "tested and ready to use"
to chociaz wiedzialem ze jest w fonie modul gps ;) a nie pisalo mi jak tobie ze "not found"
ale to bylo tylko pol radosci, poddalem sie i ostatecznie kurier do serwisu  :S
jesli mi odesla z powrotem (mam nadzieje ze naprawiony) to dam znac na forum

osobiscie mam przekonanie ze nie warto samemu kombinowac bo szkoda nerwow, to na pewno nie jest
kwestia "wyjscia na otwarta przestrzen", "ustawienia com3" czy innych blahostek, wydaje mi sie ze zrobilem wszystko co moglem jako user, albo to jest felerny hardware albo software (blyskotliwe:) bo raczej watpie
by to byly kwestie ustawien

*

Offline corek

• 34
« Odpowiedź #144 dnia: Październik 08, 2008, 19:24:29 »
do cesare  - gpsgate w manual- input -com3 4800-open

-output add virtaal port  wybierz 6
                                                 w active output powinno być GpsGate Direct i Virtual COM6
                                                 kolor ikonki powinien przejść z czerwonego na żółty a jak złapie fixa na zielony
                   w tomtom ustaw inny zewnętrzny odbiornik , w ustawieniach gps franson port6

pozdrawiam

*

Offline Xander123

• *
  • 85
  • Sprzęt: Omnia 8GB + 4GB EXT
« Odpowiedź #145 dnia: Październik 08, 2008, 22:17:12 »
Jest jeszce program do rozpoznawania na którym porcie działa GPS, nazwa to GPS TEST, zainstalowałęm go u siebie i wykrył coma na którym działa gps.

pozdro

*

Offline cesare

• 1059
« Odpowiedź #146 dnia: Październik 09, 2008, 17:54:23 »
do cesare  - gpsgate w manual- input -com3 4800-open

Bardzo Ci DZIEKUJE za okazana pomoc
Pomogles mi i ruszylo wszystko w/g Twoich wskazowek
A teraz z innej beczki

!@#$%^&   M A C
To jest jakies nieporozumienie zeby GPS zadzialal dopiero po dokonaniu takich kombinacji.
Poza tym wczesniej opisywany program jest platny wiec trzeba dolozyc do tego interesu.
Szkoda.........brak slow....dziadostwo i juz

TomTom i Automapa ruszyly

BTW:
chwale sobie swojego hermesa ;-)
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 17:57:31 wysłana przez cesare »

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #147 dnia: Październik 09, 2008, 18:52:10 »
Te programy pomagaja w ustaleniu nr portu. Bez nich tez da sie wlaczyc GPS a ew. mozna sobie pomoc bezplatnym monitorem VisualGPSce.
Wiec twierdzenia o dziadostwie to ... nieporozumienie.

*

Offline cesare

• 1059
« Odpowiedź #148 dnia: Październik 09, 2008, 19:08:55 »
Te programy pomagaja w ustaleniu nr portu. Bez nich tez da sie wlaczyc GPS a ew. mozna sobie pomoc bezplatnym monitorem VisualGPSce.
Wiec twierdzenia o dziadostwie to ... nieporozumienie.

Dziadostwo i tyle
koniec i kropka
Kupuje telefon z GPSem ktory ma dzialac po zainstalowaniu oprogramowania wykorzystujacego GPS (wbudowany)
A o to KROTKI przyklad:

HTC Diamond
Zainstalowalem Automape 5.0.5 - ZADZIALALA od razu po uruchomiewniu
Zainstalowalem TomTom'a 7  - ZADZIALAL natychmiast po zainstalowaniu

Nie bylo najmniejszej potrzeby w ingerencje wbudowanego GPSa

To tyle.
Uwazam ze samsung cos spieprzyl, ewentualnie czesciowo spieprzony jest aparat ktory posiadam

BTW:
a to co napisales ze te programy pomagaja........
owszem....masz racje
ale takimi programami to ja sie moge uszczesliwiac jak mnie najdzie ochota, a nie dlatego ze musze bo nie dziala mi sprzet dopiero co zakupiony
i ktory powinien w pelni dzialac

a co do samego aparatu to podoba mi sie i z wygladu i z szybkosci dzialania
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 19:12:27 wysłana przez cesare »

« Odpowiedź #149 dnia: Październik 14, 2008, 11:54:41 »
witam,

dostalem fona z serwisu i.....
napisali mi ze jestem idiota  :D
ze wszystko ok , wszystko dziala , mam sobie pobrac dane xtra, no i pobrac dane do wapa od operatora
(nie zauwazyli ze to z plusa wiec wszystko bylo skonfigurowane)
aha i ze w sieci sa programy do konfiguracji  gps :grin:

no jednym slowem idiota, zapomnieli dodac czy sprawdzalem czy bateria naladowana